De Volkskrant, 14-02-2012, van verlsaggever Ron Meerhof 2011

'Leuk hè?', juicht Rutte. 'Super!'

SP-leider Roemer zou premier Rutte wel eens even laten zien hoe het er werkelijk aan toegaat in de werkvoorziening. Gisteren gingen ze op stap. PvdA-leider Cohen voegde zich bij hen.

'Emile! Kom eens even hier!' Enthousiast gebaart premier Mark Rutte de SP-leider dichterbij te komen. Dit moet Emile Roemer écht even zien. Goedmoedig gaat Roemer naast hem staan, om weer een andere druk-, stans- of vouwactiviteit te bekijken. En telkens ratelen dan de camera's.

Een middagje werkbezoek van Rutte, Roemer en PvdA-leider Job Cohen aan enkele sociale werkvoorzieningen in en om Tilburg levert vooral veel foto's van de eerste twee op. Cohen draait steevast een andere kant op en belandt zo telkens buiten beeld. Dat vinden Roemer en Rutte best, ze zijn elkaars favoriete tegenstander. Kiezersonderzoek wijst uit dat beiden winnen bij onderlinge confrontaties.

Maar dat is het politieke spel. Het draait deze dag ook om inhoud. Begin deze maand stuurde VVD-staatssecretaris Paul de Krom de Wet Werken naar Vermogen naar de Kamer. Het is Het Grote Werk van het kabinet-Rutte; een diepgaande hervorming van de sociale wetgeving die moet bewerkstelligen dat meer mensen (deels) aan het werk gaan in échte banen, al is het met ondersteuning. Op termijn worden zo tevens honderden miljoenen bezuinigd.

In een debat in 2010 over de werkvoorziening had Roemer Rutte al eens verweten dat die niet wist waar hij het over had. Hij daagde de premier uit met hem mee te gaan. Rutte nam de handschoen op. Oppositieleider Cohen voegde zich bij hen. Cohen en Roemer verwijten het kabinet te bezuinigen op de zwaksten in de samenleving. In veel gevallen zou doorstroming naar gewoon werk een illusie zijn. Daarvan willen ze de premier ter plekke doordringen.

Eindelijk is het zover. De eerste stop is een vestiging van Diamant-groep in Tilburg. Daar werken meer dan 400 mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt'; mensen die om uiteenlopende redenen niet aan een reguliere baan kunnen komen of die niet weten vast te houden.

Het hoge bezoek laat hen niet onberoerd. 'Ze zijn zenuwachtig, hoor', zegt 'meewerkend voorvrouw' Hanny van Leenen. 'Beetje drukker dan normaal, hè?' Een begeleider vertelt dat het enkelen wat teveel geworden is. 'Sommigen worden panisch. We hebben een werknemer net even apart genomen. Die maakte zich zo'n zorgen om zijn baan dat hij heel kwaad werd. En hij ziet Rutte als de kwade genius, dat werd hem wat teveel. Die werkt vanmiddag even ergens anders.'

Het personeel slaat het gevolg van zeker dertig journalisten met verwondering gade. Een ongedwongen gesprekje met een premier onder luisterend oor en oog van een microfoon of vier en een camera of drie, dat is voor de mensen hier een nieuwe ervaring. Toch slaagt Rutte er telkens weer in zijn gesprekspartners op het gemak te stellen.

De 34-jarige Joyce Verheijden werkt hier sinds oktober en lijkt precies de werkneemster die het kabinet voor ogen heeft om te doen reïntegreren. Ze heeft jaren gewerkt in winkels en op kantoor. 'Maar het ging gewoon niet', zegt ze. Het tempo lag te hoog, ze hield het niet bij. Drie jaar stond ze op een wachtlijst voor deze werkvoorzieningsplek. 'Dit is leuk. Heel afwisselend. Iedere dag iets anders.' Vandaag stanst en vouwt ze kaartjes over Duitse granaatappels. Dan tellen en bundeltjes van vijftig maken. Het zijn er 55 duizend.

'Ik wil deze baan niet kwijt', zegt ze. Maar als ze nou meer zou kunnen? Het kabinet belooft loondispensatie aan bedrijven die werknemers als Joyce aannemen. Wie bijvoorbeeld op half tempo werkt, krijgt het halve loon van staatswege bijgelegd. 'Ja ja, eerst zien, dan geloven', zegt Joyce. 'Dat gaat misschien een maand zo, maar daarna zeggen ze: werk eens wat harder.'

Ze is een zwevende kiezer, zegt ze, zwevend tussen Cohen en Roemer. Kijkend naar Cohen, zegt ze: 'Waarom fotograferen ze hém eigenlijk niet?' Even verderop maken Rutte en Roemer zich op voor vertrek. De premier slaat de SP-leider op de schouder. 'Leuk he?' Nog even gaat Rutte met een paar schoonmaaksters op de foto. 'Super!' Dan beent hij weg, de duimen omhoog gestoken.


IRP:   Enthousiasme betonen staande tegenover de mensen wier leven je beschadigt. Dat kan alleen een in-slecht mens of een psychopaat. Rutte is vermoedelijk geen in-slecht mens. Hij is dus een psychopaat. Een sociaal-functionerende psychopaat. Zoals bekend, de gevaarlijkste soort, want die kan het meeste schade aanrichten.


Naar Houding top I, moraal , Houding top I , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]