WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Houding top III, verantwoordelijkheden: Aziatische variant

Een paar voorbeelden van het feit dat het openbaar nemen van verantwoordelijkheid in AziŽ veel gewoner is:


Uit: Volkskrant.nl, 20-12-2005, ANP

Topman beurs Tokio ontslagen na systeemfout

De hoogste baas van de effectenbeurs in Tokio, Takuo Tsurushima, is dinsdag de laan uitgestuurd. Aanleiding voor zijn vertrek was een foute beursorder die niet meer kon worden hersteld. Dat bracht de grootste effectenbeurs in AziŽ in diskrediet en zorgde voor een verliespost van grofweg 280 miljoen euro bij het effectenhuis Mizuho Securities.


Bij zijn vertrek bood Tsurushima de betrokken beleggers en bestuursleden zijn verontschuldigingen aan voor de verwarring die na de foute order in de markt ontstond. ‘De beurs in Tokio zal zijn best doen om het vertrouwen van de markt te herwinnen.’
    Ook de man die verantwoordelijk was voor het informatiesysteem, Sadao Yoshino, en de algemeen directeur van de beurs, Tomio Amano, zijn van het toneel verdwenen. De beurs liet tevens weten dat het maandsalaris voor twee directeuren en vier uitvoerende managers voor de duur van drie maanden vanaf begin januari met 10 procent wordt verlaagd.
    Op 8 december had een handelaar van Mizuho een verkooporder voor 1 aandeel van het nieuwe genoteerde J-Com van 610.000 yen willen afgeven. Dat werd per ongeluk een verkooporder van 610.000 aandelen voor 1 yen. Daardoor kwam het effectenhuis in de problemen. De handelaar kon de order niet meer ongedaan maken. De effectenbeurs in Tokio gaf toe dat dat kwam door een fout in het systeem. ...


De Volkskrant, 08-12-2005, Reuters.

'Zelfmoord na verzwijgen gifvervuiling van rivier'

De vice-burgemeester van de Chinese stad Jilin, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het schandaal rond de gifvervuiling in de rivier Songhua, heeft volgens Chinese kranten zelfmoord gepleegd. Wang had een week lang niets gezegd over de ontploffing in een chemische fabriek, waardoor 100 ton van het gevaarlijke en kankerverwekkende benzeen in de Songhua terechtkwam.


Naar Houding top III , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .