Notarissen

Het is welbekend dat de wereld van vastgoed een wereld vol foute praktijken als fraude en witwassen van crimineel geld is. In die wereld spoelen notarissen een essentiŽle rol. Zij maken het voorbestaan van de fraude en witwaspraktijken mogelijk. Zie onderstaande bronnen:


De Volkskrant, 05-04-2005, van verslaggever Merijn Rengers

Zwendelaar vrij spel bij opkoop huis

Banken en notarissen blijken niet in staat misbruik van huizenveilingen door criminelen en huizenhandelaren te stoppen. Nog steeds worden op grote schaal illegale prijsafspraken gemaakt.

Door de fraude worden huizenbezitters gedupeerd, die blijven zitten met extra hoge schulden na de gedwongen verkoop van hun woning.
    Vorig jaar beloofden banken en notarissen de clandestiene praktijken van huizenhandelaren aan te pakken.
    'Ik constateer nog steeds dezelfde misstanden', zegt de Rotterdamse notaris Vic van Heeswijk, die betrokken is bij eenderde van de gedwongen woningverkopen in Nederland. 'In de veilingzaal worden verboden prijsafspraken gemaakt door huizenhandelaren, zeker als er weinig andere kopers aanwezig zijn.'
    Veilingbezoeken, gesprekken met notarissen, bankmedewerkers en onroerendgoedhandelaren bevestigen de bevindingen van Van Heeswijk.
    Een jaar geleden beloofden de kartelautoriteit NMa en de Koninklijke NotariŽle Beroepsorganisatie (KNB) de gang van zaken op de veilingen te verbeteren, naar aanleiding van publicaties in de Volkskrant over de misstanden.
    Een huizenhandelaar, die niet met zijn naam in de krant wil, zegt dat de groep zich na de publicaties korte tijd heeft rustig gehouden. 'Maar niemand greep in, waardoor nu alles weer bij het oude is.'
    De PvdA wil met spoed opheldering van minister Donner van Justitie. 'Banken en notarissen helpen malafide onroerendgoedbazen in het zadel, over de rug van mensen die vanwege financiŽle problemen hun huis moeten verkopen', zegt PvdA-Kamerlid Depla.
    De misstanden vinden in alle openheid plaats. Op de veilingen rouleren lijsten met verboden prijsafspraken. Ook kopen ondernemers die op een zwarte lijst staan panden, door in de veilingzaal stromannen of leden van het kartel naar voren te schuiven.
    De KNB zegt dat de banken tegenwerken bij pogingen veiling aantrekkelijker te maken voor particulieren. 'Banken hebben eerst te hoge hypotheken verstrekt en weigeren nu hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Heel teleurstellend', aldus KNB-voorzitter Robert Salomons.
    Ron van Kesteren, secretaris van het Contactorgaan Hypothecair Financiers, zegt dat de banken nog in overleg zijn. 'Wij voelen er echter weinig voor de risico's of de kosten van de veiling voor een groter deel voor rekening van de bank te laten komen.'
    Het aantal gedwongen woningverkopen (vijftienhonderd in 2004) neemt snel toe door de stagnerende economie.


De Volkskrant, 16-06-2005, door Merijn Rengers

Justitie zet aanval in op malafide notarissen

Het ministerie van Justitie zet de aanval in op malafide financieel adviseurs, makelaars, taxateurs en notarissen. Volgens minister Donner van Justitie zijn er aanwijzingen dat zij betrokken zijn bij misstanden tijdens gedwongen veilingen van woningen en bij het indienen van valse hypotheekaanvragen.


Donner kondigde woensdag in een brief aan de Tweede Kamer een reeks acties aan die de problemen met de veilingen en financieringen moeten indammen.
    De minister onderzoekt onder meer of de organisatie van huizenveilingen veranderd moet worden, overlegt met de kartelautoriteit NMa over een onderzoek naar verboden prijsafspraken, en spoort de betrokken banken, notarissen, makelaars, taxateurs, handelaren en toezichthouders aan snel in te grijpen.
    Zo verwacht Donner op korte termijn een aantal tuchtklachten tegen notarissen die betrokken zijn bij frauduleuze hypotheekaanvragen en woningverkopen die niet door de beugel kunnen.
    De opstelling van Donner is opmerkelijk, omdat de minister tot dusver niet van zins was zich te bemoeien met de problematiek van veilingen en hypotheken. Donner deed de problemen af als geruchten en stelde dat notarissen en de karteautoriteit NMa prima in staat zijn zelf fraude en samenspanning het hoofd te bieden.
    Het PvdA-kamerlid Staf Depla, die Donner om opheldering vroeg nadat de Volkskrant enkele maanden geleden meldde dat huizenveiligen al lange tijd misbruikt worden door samenspanden handelaren en malafide huisbazen, is voorlopig tevreden: ĎDe minister geeft nu in ieder geval toe dat er misstanden zijn. Dat effent de weg voor een echte aanpak van de problemen.í


Terug Naar Houding top IV , HiŽrarchie sociologie  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]