De houding van de top V, netwerken: het bedrijfsleven

Het netwerk in het bedrijfsleven was altijd al net iets toegankelijker dan dat van institutionele beroepen als binnen de overheid, vanwege de mogelijkheid om zlef een bedrijf op te zetten, maar omdat voor grote zaken grote hoeveelheden geld nodig zijn, had toch ook dit een hoge mate van beslotenheid, aanvankelijk van de familie-variant. Dit is iets dat in het bedrijfsleven aan het afnemen is (er zijn ook hele bedrijfstakken aan ten onder gegaan). Beide processen zijn zichtbaar in onderstaande bron:


Uit: De Volkskrant, 28-03-2006, necrologie door Harry van Gelder

Postuum | Oud SHV-bestuurder Frits Fentener van Vlissingen (1933-2006)

Spin in het web van het bedrijfsleven

Zaterdag overleed Frits Fentener van Vlissingen, telg uit een van de belangrijkste, rijkste en invloedrijkste families van Nederland. Frits was eind vorige eeuw een van de machtigste mannen van Nederland.


De dood van Frits Fentener van Vlissingen (1933) is ingeslagen als een bom bij de familie, vertelt een vriend. Zijn broer Paul maakte onlangs bekend dat hij aan pancreaskanker leed en niet lang meer te leven heeft. Hij overleed zaterdag aan een hartstilstand.
    Beiden zijn telgen uit een van de meest welvarende en invloedrijkste industriële families van Nederland. Samen met broer John staan Frits en Paul bovenaan (op nummer 3,4 en 5) van de lijst van de rijkste vijfhonderd Nederlanders, die het zakenblad Quote jaarlijks opstelt. Frits was de rijkste van de drie met een geschat vermogen van 2,5 miljard euro. ...
    Frits was jarenlang de spin in het web van het Nederlandse bedrijfsleven. ...
    Frits' werk wordt voortgezet door zijn oudste dochter Annemiek. Ook zij is toezichthouder bij Draka. Vorig jaar volgde ze haar oom Paul op als president-commissaris bij SHV. Zij is de laatste Fentener van Vlissingen aan de top van het familiebedrijf.


De Volkskrant
, 22-06-2006, van medewerkster Jet Bruinsma

Andreae (ex-Ahold) wordt toezichthouder

De wegens fraude veroordeelde ex-Aholdbestuurder Jan Andreae wordt toezichthouder bij het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Een onbekende investeringsmaatschappij is bereid het noodlijdende ziekenhuis een krediet van tien miljoen euro te verschaffen, maar alleen op voorwaarde dat Slotervaart instemt met de benoeming van Andreae tot lid van de raad van toezicht.
    Bestuursvoorzitter Jan Kiemel weigert te antwoorden op de vraag of hij bedenkingen heeft tegen de aanstelling van de voormalige Ahold-topman, die op 22 mei werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een boete van 120 duizend euro. ‘Wij focussen vooral op zijn bestuurlijke ervaring. Hij heeft de deskundigheid die wij missen in de huidige raad van toezicht’, zegt Kiemel. Hij erkent dat Slotervaart geen keus had: het was óf akkoord gaan, óf geen krediet. Naast Andreae wordt ook een tweede lid van de raad van toezicht aangewezen, plus een derde lid van de raad van bestuur. ...


Red.:   Zo gesloten is het netwerk dus: zelfs de frauderende brekebeen die een groot bedrijf naar de bijna-ondergang heeft mede-geleid vindt via zijn vrienden onmiddellijk weer een prestigieuze baan.


Terug Naar Houding top V , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of naar site home .