De houding van de top IV: netwerken

Leids universiteitsblad Mare, 02-06-2005, door Bart Funnekotter

De verkeerde man

AW Wie? Zo reageerden velen op de Leidse universiteit toen in de zomer van 2002 de opvolger van collegevoorzitter Loek Vredevoogd bekend werd gemaakt. Anne Willem Kist stond op dat moment aan het hoofd van kartelwaakhond NMa en had sinds zijn vertrek uit Leiden in 1976 niets meer te maken gehad met het hoger onderwijs. Van zijn contacten in politiek Den Haag werd echter veel verwacht. Dit was een man die de macht kende.
    Nu, na nog geen tweeënhalf jaar, verlaat Kist zijn kantoor aan het Rapenburg al weer. 'De Universiteit Leiden is een prachtige instelling om aan te studeren en te werken', zo zegt hij in een persbericht. 'Maar mijn hart blijkt toch iets meer bij het concrete werk van toezichthouder te liggen.' Kortom: hij vond zijn baan niet leuk.
    Er kan gerust gesteld worden dat het voorzitterschap van Kist is uitgelopen op een mislukking. Het eerste half jaar van zijn aanstelling liet hij niks van zich horen omdat hij de universiteit wilde leren kennen, en het afgelopen half jaar was het al vrij stil geworden omdat die kennismaking hem bij nader inzien kennelijk niet zo goed bevallen was. Daartussendoor toonde hij zich vooral een begenadigd spreker op feesten en partijen, de Leidse bek had hij zeker, maar het zag er geen moment naar uit dat hij een bestuurlijk stempel op de universiteit zou gaan drukken. Verder dan wat geluiden over studenten die harder moesten werken, kwam hij niet. De affiniteit voor het hoger onderwijs, die hij bij zijn aanstelling zei te koesteren, bleek niet veel meer dan een vluchtige verliefdheid. Een lange en wederzijds bevredigende relatie tussen de academie en haar voorzitter zat er niet in. Dit was duidelijk een geval van de verkeerde de man op de verkeerde plaats.
    Belangrijkste verantwoordelijke voor dit debacle is de raad van toezicht van de universiteit. Na een zeer schimmige sollicitatieprocedure - waren er eigenlijk andere kandidaten? - kwam opeens de naam van Kist uit de hoge hoed. Waarom juist hij zo geschikt werd geacht, werd nooit goed duidelijk gemaakt. Iedereen die suggereerde dat hier het Leidse old boys' network aan de gang was geweest (Kist en raadslid De Wijkerslooth kennen elkaar al sinds hun studietijd), kon rekenen op de gramschap van de nieuwe voorzitter. De suggestie alleen al!
    Rector Breimer neemt tot zijn vertrek in het voorjaar van 2007 nu ook het collegevoorzitterschap op zich. Hij heeft zich de afgelopen jaren een prima bestuurder getoond en verdient dus vertrouwen en steun bij het klaren van deze zware klus. Jammer is wel dat bij de Dies van 2007 Leiden zowel een nieuwe rector als een nieuwe collegevoorzitter krijgt. Twee nieuwe mensen in een club van drie zal de continuïteit van het bestuur niet te goede komen.
    Daarom zou het een goede zaak zijn als de vice-rector die in september aan het college wordt toegevoegd, zich de komende anderhalf jaar warmloopt voor de real thing. Ik weet niet of hij de post überhaupt ambieert, maar wat mij betreft zou de directeur van de Campus den Haag geknipt zijn voor deze functie. Jouke de Vries heeft van deze dependance een groot succes gemaakt, zegt duidelijk waar het op staat, is een van 's lands vooraanstaande bestuurskundigen én kent de weg op het Binnenhof. We hebben het in Leiden wel eens voor minder gedaan.


Terug Naar Houding top V, case study , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]