WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Houding top V, netwerken: foutcorrectie

Uitermate kenmerkend voor het functioneren van topnetwerk, de oligarchie, is wat er gebeurd bij overduidelijk disfunctioneren van ťťn van de leden. En hier staat 'overduidelijk', omdat gewoon disfunctioneren min of meer institutioneel is, dat wil zeggen: de regel in plaats van de uitzondering.
    De regel bij het overduidelijk disfunctioneren is dat de betrokkenen in eerste instantie niet gecorrigeerd wordt, en indien dit na de nodige tussen fasen wel gebeurd, binnen  kortere of langere tijd een nieuwe functie binnen het topnetwerk krijgt. De mate waarin dit geert hangt af van factoren als het soort afkomst (oude adel en geslachten hebben meer privileges) de lengte van het "dienstverband", de nuttigheid voor het topnetwerk tijdens dit dienstverband (let op: nŪet de nuttigheid voor de maatschappij) en het aantal vriendjes.
    Eťn geval van gebrek aan correctie is op deze website al behandeld, namelijk dat van AW Kist, die op vele netwerk-aspecten hoog scoorde, en dan ook twee keer mocht herkansen na overduidelijk falen uitleg of detail . Een tweede geval is dat van Nout Wellink, directeur van de De Nederlandse Bank uitleg of detail . Onderstaande reacties geven het vrijwel volledige verhaal weer:
 

Wanneer verlaat Wellink het toneel?

In het Economiekatern van 23 februari staan (naast een open sollicitatie van Wellink zelf) vijf redenen waarom Wellink de opvolger van Trichet kan zijn.
    Het moet toch niet gekker worden, dat zou toch een volkomen onterechte promotie betekenen voor de man die verantwoordelijk is voor de financiŽle rampen die zich de laatste paar jaren in eigen land hebben voltrokken?
    Er wordt nog steeds gewacht op geld uit IJsland en de juridische procedures die gedupeerde DSB-klanten hebben aangespannen, zijn nog in volle gang.
    In feite was de elegante oplossing die de minister van FinanciŽn heeft bedacht (geen nieuwe zittingstermijn meer) nog te goed voor Wellink: ontslag wegens wanprestatie en een WW-uitkering was meer gepast geweest.


De Volkskrant, 26-02-2011, ingezonden brief van Lian Ummelen (Geleen)

Een gotspe

'Hij wil van geen wijken weten en zal niet gauw zijn ongelijk bekennen. Hij is (...) door politici ongenadig bekritiseerd (...). Maar hij geeft geen krimp. Hij houdt voet bij stuk dat het allemaal niet zijn schuld was.' Aldus een citaat uit de Volkskrant (Economie, 23 februari). Over wie gaat dit? Over Mubarak? Kadhafi? Een andere dictator in het Midden-Oosten die maar niet opstapt?
    Welnee, het gaat over Nout Wellink, en voor wie het misschien niet helemaal begrepen heeft: bovenstaand citaat maakt deel uit van de redenen waarom Wellink een geschikte kandidaat zou zijn om president van de Europese Centrale Bank te worden.
    Voor wie het nog steeds niet begrijpt: bovenstaand citaat is niet negatief bedoeld, maar toont positieve eigenschappen voor iemand in de bankwereld.
    Dit voor wie nog hoop had dat de financiŽle crisis tot daadwerkelijke veranderingen zou leiden in de wereld van Het Geld. Nee hoor, als je in die wereld de fout in gaat, hoef je niet alleen niet op te stappen, maar maak je zelfs goede sier als je zegt dat je je niet nog een volgende termijn beschikbaar zult stellen. Zoals bijvoorbeeld ook Mubarak eerst deed. Alleen verdween die daarna alsnog van het toneel.
    In de wereld van Het Geld echter, solliciteer je daarna gewoon schaamteloos naar een nog hogere functie.
 

Naar Houding top V , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .

 

 

27 feb.2011