De Volkskrant, 24-08-2012, rubriek De Kwestie, door Peter de Waard 26 aug.2012

Is Nederland te coulant bij fraude?

Tussentitel: In Groot-Brittannië en de VS worden fraudeurs zwaar bestraft, in Nederland wordt fraude met de mantel der liefde bedekt.

Dirk Scheringa opende woensdag in Amstelveen de expositie Visualisatie van een miljard. Met een miljard stippen op 700 vierkante meter is getracht duidelijk te maken hoeveel een miljard is. 'Ik heb jaren met miljarden gewerkt, nu wil ik weleens weten hoe dat eruit ziet', zei de voormalige bankier.

Een maand geleden werd op het vliegveld van Dublin een voormalige bankier van Anglo Irish Bank in de boeien geslagen en aangeklaagd wegens fraude.

'Televisieboef' Harry Mens schikte in mei een aanklacht van justitie. Hij zou een nepfactuur van 1,5 miljoen euro hebben gezonden in de Klimop-zaak. Een presentator van het BBC-programma Rogue Traders kreeg onlangs drie maanden gevangenisstraf, nadat hij voor 30 duizend euro had gefraudeerd.

De Britse presentator zit vast en is zijn baan kwijt. Mens zal volgende maand weer op televisie te zien zijn. De Ierse bankier zit in voorarrest, Scheringa opent een expositie.

In de boekhoudfraudezaak bij energiebedrijf Enron werden zware gevangenisstraffen uitgesproken, waaronder 24 jaar voor topbestuurder Jeffrey Skilling. De bestuurders van Ahold kwamen ervanaf met boetes en voorwaardelijke straffen.

Nederland heeft zich de lusten van het Angelsaksische neo-liberalisme - zoals bonussen - snel eigen gemaakt, maar niet de lasten. De roep om hoge straffen voor moord en seksueel misbruik klinkt hier zo mogelijk nog luider dan in de VS of Groot-Brittannië, maar als het gaat om witteboordencriminaliteit, is Nederland nog altijd zeer coulant.

Oplichter Bernhard Madoff werd veroordeeld tot 150 jaar cel. In de grootste fraudezaak in de Nederlandse geschiedenis - de Klimop-affaire - was de zwaarste straf 4 jaar.

Voormalig topman Rajat Gupta van McKinsey wacht een gevangenisstraf van 25 jaar wegens het doorspelen van vertrouwelijke bedrijfsinformatie aan bevriende handelaren, die daarmee hun slag sloegen op de beurs. Eerder zijn in deze zaak mensen veroordeeld tot 12, 11 en 9 jaar cel. Misbruik van voorkennis komt ook in Nederland voor. In tien gevallen (onder meer Kempen, Flexovit, Norit, Content, Him Furness) zijn vooral taakstraffen uitgesproken. De hoogste straf ooit was vier maanden cel.

Economische misdrijven zijn niet alleen moeilijk op te sporen, maar nog moeilijker te bewijzen, zodat de afschrikkende werking vooral van de strafmaat zou moeten uitgaan. Die is in Nederland laag. In 2005 constateerde Marijke Vos, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de bouwfraude onderzocht, dat in Nederland 'een sjoemelende directeur ervanaf komt met een lage boete'. Daar is weinig aan veranderd. Nederland is het ware paradijs voor zakkenvullers.
IRP:  Naar Openbaar ministerie, corruptie , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]