De Volkskrant, 12-10-2010, door Marcel van Lieshout .2010

Profiel | Geert Dales

Moment van terugslaan komt wel

De critici van Geert Dales moeten vooral niet te vroeg juichen over zijn val als bestuursvoorzitter van hogeschool InHolland. Want Dales kan als geen ander verliezen als eclatante overwinningen presenteren.

Tussentitel: Bestuurder met geldingsdrang en vlijmscherpe tong

Zijn vijanden hebben de val van Geert Dales als bestuursvoorzitter van hogeschool InHolland ongetwijfeld gniffelend tot zich genomen. Zou de glijvlucht van de, eufemistisch gesteld, nogal manifest ‘aanwezige’ Geert Dales nu dan toch echt zijn ingezet?

Dales naam is onlosmakelijk verbonden aan de kostenoverschrijdingen bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, een roerige en vooral korte burgemeestersperiode in Leeuwarden en nu dus ook aan een onvoorzien vroeg vertrek bij de grootste hbo-instelling van het land.

Niettemin doen zijn critici er verstandig aan niet te vroeg te juichen. Geert Dales laat zich niet snel naar de anonimiteit verdringen. Zijn natuur verhindert dat. Een jaar of tien geleden moest hij zich als gevolg van een zwaar auto-ongeluk noodgedwongen maandenlang koest houden in een ‘prikkelarme’ omgeving. Meteen nadien dook hij als een wervelwind in de media op. Nooit te beroerd voor een prikkelend statement, de onbenutte energie moest een uitweg vinden.

Daar komt bij dat Dales er bedreven in is ogenschijnlijke verliezen, tegenslagen of blunders te presenteren als eclatante overwinningen of staaltjes van eminente bestuurskunst. Zo ging dat bij zijn aandeel in de besluitvorming over de aanleg van de Noord-Zuidlijn en zo ging het bij de recente kritiek op het te gemakkelijk behalen van diploma’s bij InHolland.

Alleen al het begrip ‘bestuursstijl’ , de oorzaak van zijn vertrek bij InHolland, geeft zoveel ruimte tot interpretaties dat Dales geduldig op zijn beurt wacht wanneer die onderwijsinstelling een volgende keer onder vuur komt te liggen. Wat zonder meer gaat gebeuren.

Nu verkiest hij even de luwte, het moment van terugslaan dient zich vanzelf aan. Staat er niet in het officiële communiqué dat hij ‘met zijn op resultaat gerichte aanpak veel verbetering bij de hogeschool tot stand heeft gebracht’? Zo’n zinnetje wordt meteen gevonden door de markeerstift en kan worden bijgeschreven op het, in omvang, indrukwekkende cv. Netwerker Dales (58) is er de man niet naar nu werkeloos onderuit te gaan zitten.

Eind vorig jaar, aan de vooravond van de presentatie van het enquêterapport over de Noord-Zuidlijn, maakte de Volkskrant een rondgang langs mensen die veel met hem hebben gewerkt. Daaruit rees het beeld op van een bestuurder met geldingsdrang, manipulatieve talenten, controlfreak-achtige trekjes, voorzien van een vlijmscherpe tong, iemand die het conflict graag opzoekt. ‘Ruzie maken is vaak erg productief’, vindt Dales zelf.

Juist gezien die karaktertrekken is het wonderlijk dat de loopbaan begon in de diplomatie. Nadien was hij werkzaam in de kunstsector, de politiek en de onderwijswereld.

Het beeld dat zijn vertrek uit een functie doorgaans met opluchting werd begroet, is niet altijd juist. In Leeuwarden werd aanvankelijk geklaagd dat hij vaker in Hilversumse studio’s vertoefde dan op het stadhuis. Maar de gemeenteraad had net een positief getoonzet verslag over zijn eerste drie jaren als burgemeester opgesteld, toen Geert Dales ervoor koos terug te keren naar de Randstad.

Wat wel klopt, is dat hij erg bedreven is in het maken van vijanden. De kop boven een interview in de Volkskrant over zijn rol in het Noord-Zuidlijndossier, ‘Recht op de shit af’, is veelzeggend en kon hem wel bekoren. De klassiek VVD’er kon goed overweg met PvdA’ers met een gelijke geldingsdrang. In zijn Amsterdamse periode met wethouder Rob Oudkerk, in zijn Leeuwarder tijd met wethouder Marco Florijn.

En dan nu een definitief demasqué? In het gezoem over de samenstelling van het nieuwe kabinet zal zijn naam ongetwijfeld weleens zijn gevallen, mogelijk door eigen toedoen. Omzichtig manoeuvreren, risico’s vermijden is niet zo aan Dales besteed.

Hoe dan ook heeft hij wel veel contacten in de top van de VVD en die partij heeft het nu voor het zeggen. Dales is medeopsteller van het Liberaal Manifest, het nieuwe beginselprogramma van de VVD. Ten tijde van de mislukte machtsgreep van Rita Verdonk koos hij onomwonden partij voor Mark Rutte.

Vaak wordt hij in de media neergezet als een ‘haantje’. Thuis, in Amsterdam-Nieuw West, hield Dales kippen. Erfenis uit zijn Achterhoekse jeugd.


Naar Houding top V, diversen , Houding top V, netwerken , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]