DePers.nl, 27-09-2011, door Marcia Nieuwenhuis .2010

#COA

VVD’er Hermans onder vuur om COA

Na het op non-actief stellen van COA-topvrouw Nurten Albayrak, ligt ook voorzitter van de Raad van Toezicht Loek Hermans onder vuur. Pikant, want hij leidt de VVD in de Senaat.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van PVV, PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie wil dat minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers ook onderzoek doet naar de Raad van Toezicht van het Centraal Orgaan Asielzoekers (CAO), geleid door Loek Hermans. Saillant, want Hermans is VVD-leider in de Eerste Kamer en speelt in die hoedanigheid een belangrijke rol in dit kabinet.

‘Uit de Raad van Toezicht moeten mensen, daar moet een frisse wind waaien’, zegt PvdA-Kamerlid Hans Spekman. Hij krijgt bijval van gedoogpartner van dit kabinet PVV’er Sietse Fritsma. ‘Een minister moet niet weglopen voor de vraag wie verantwoordelijk is. Als de Raad van Toezicht iets te verwijten valt, moeten we daar niet omheen draaien.’

Via de NOS kwam naar buiten dat de bedrijfscultuur van het COA ernstig is verziekt. Ook zou Albayrak (tevens prominent VVD-lid) zowel het ministerie als de Raad van Toezicht verkeerde informatie hebben verstrekt over haar eigen bezoldiging. Haar salaris lag met 273.000 euro ver boven de Balkenende-norm, dat heeft Leers inmiddels teruggedraaid. De Raad van Toezicht heeft de minister op 19 september laten weten een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren door CDA’er Rein Jan Hoekstra, lid van de Raad van State.

Maar een Kamermeerderheid wil nu dat Leers zelf leiding gaat geven aan dat onderzoek en daarin ook de rol van de Raad van Toezicht onder de loep neemt. D66-Kamerlid Gerard Schouw benadrukt dat hij een onderzoek wil ‘waarbij de minister opdrachtgever is’. ‘Want de minister informeert de Kamer en wij kunnen alleen hem ter verantwoording roepen.’ Hij noemt het ‘hartstikke logisch’ dat ook de aansturing object van onderzoek is. ‘Dus niet alleen de directeur, ook de Raad van Toezicht.’

Dat beaamt ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: ‘Ik begrijp dat het een proces van maanden is geweest waarin er een schrikbewind zou zijn gevoerd.’ Hij vraagt zich hardop af of er niet eerder ingegrepen had moeten worden. ‘Het is dan ook verstandig dat de minister de opdracht geeft, anders moet de slager zijn eigen vlees keuren.’

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi stelt dat je ‘de ladder van bovenaf moet schoonvegen’. En ook SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat het onderzoek wordt uitgebreid met de Raad van Toezicht, waarin naast VVD’er Loek Hermans, nog meer Senatoren zitting hebben. ‘Het komt op mij over alsof mensen ook daar steken hebben laten vallen’, zegt zij.

PvdA’er Spekman stoort zich ook aan de ‘oude jongens krentenbrood houding van de club’. De voorzitter van de Raad van Toezicht draagt in deze kwestie volgens hem ‘een grote verantwoordelijkheid’. Een onafhankelijk onderzoek van de minister is volgens hem: ‘de enige weg die nu nog open is’.

Leers laat bij monde van zijn woordvoerder Elaine de Boer weten ‘geen reden’ te zien om extra onderzoek te doen naar de Raad van Toezicht van het COA.Naar Houding top V, diversen , Houding top V, netwerken , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]