De Volkskrant, 11-04-2005, ANP

'Klokkenluider Bos stal schaduwboekhouding'

Klokkenluider Ad Bos heeft de schaduwboekhouding waarmee hij de bouwfraude in Nederland aan het rollen bracht, gestolen. Bos heeft de boekhouding van Koop Tjuchem eigenhandig ontvreemd uit de woning van een boekhouder van het bouwbedrijf. Dat heeft een voormalig werknemer van Koop Tjuchem verklaard tegen de politie, zo bleek maandag bij de behandeling van de bouwfraude voor de rechtbank in Rotterdam.

Deze uitspraken druisen in tegen de verklaring van Bos zelf. De klokkenluider heeft altijd gezegd dat de schaduwboekhouding op een dag in een vuilniszak aan de deurknop van zijn huis hing. Zijn uitleg was de afgelopen jaren omstreden en hielp het gerucht de wereld in dat de boekhouding zou zijn gestolen. Dat gerucht is niet eerder bevestigd.
    De schaduwboekhouding van Koop Tjuchem vormde de opmaat voor een reeks onderzoeken naar prijsafspraken tussen Nederlandse bouwbedrijven. Die vingen aan nadat Bos de boekhouding bij justitie had ingeleverd. Hij deed dat overigens pas toen pogingen om er geld uit te slaan, waren mislukt.
    De oud-medewerker van Koop Tjuchem heeft tegen de politie gezegd dat hij in 1999 samen met Ad Bos en diens broer op pad ging om de boekhouding te stelen. Daartoe reden ze naar het huis van de boekhouder in Heiloo. De boekhouder was op dat moment even naar het kantoor van Koop Tjuchem en had de deur van zijn huis opengelaten voor een bestrater die in de tuin aan de slag was.
    De oud-werknemer en de broer van Bos zouden buiten op de uitkijk hebben gestaan, terwijl de klokkenluider het huis binnen ging. Vijf minuten later stond hij weer buiten, met drie dikke ordners. ĎToen ik dat zag, vielen de ogen bijna uit mijn hoofdí, aldus de verklaring.
    De boekhouder van het bouwconcern zelf heeft Bos ook als verdachte van de diefstal aangewezen. Hij deed, in overleg met de directie van Koop Tjuchem, aangifte bij de politie. Het bouwbedrijf werkte ten tijde van de diefstal aan het ontslag van Bos.
    De boekhouder ontdekte de diefstal binnen enkele uren. Toen hij na de lunch thuis naar zijn werkkamer ging, waren de ordners verdwenen. Zijn creditcard en een gouden sieraad van zijn vrouw lagen er nog wel, verklaarde de boekhouder tegen de politie.
    Als de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem inderdaad is gestolen, kan dat belangrijk zijn voor de vier bouwbedrijven en hun (ex-)directeuren die momenteel terechtstaan in een strafzaak rond de bouwfraude. Gestolen bewijs geldt voor de rechtbank als onrechtmatig verkregen bewijs.
    Tijdens de zitting in het strafproces bleek maandag ook dat oud-premier Ruud Lubbers het vooroverleg in de bouwsector begin jaren negentig heeft verdedigd. Uit een briefwisseling met de Europese Commissie blijkt dat Lubbers meende dat deze aanpak zorgde voor meer concurrentie en lagere prijzen. Deze argumenten worden tegenwoordig juist gebezigd om vooroverleg hard aan te pakken.


IRP:   Een mogelijke reden voor dit gedrag kwam later naar buiten, als zijnde een mogelijk geval van belangenverstrengeling, zie hier . Als dit waar is, is hier sprake van functionele (als in tegenstelling tot financiŽle) corruptie.


Terug Naar Houding van de top VI , HiŽrarchie sociologie  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]