De Volkskrant, 31-03-2005, ANP.

Oud-klokkenluider doet aangifte tegen loterijen

Oud-klokkenluider Fons Schirris heeft aangifte gedaan tegen de drie organisaties die de speciale loterij op 25 mei organiseren. De Postcodeloterij, de BankGiroloterij en de Sponsorloterij zouden, volgens Schirris, misbruik maken van de automatische incasso. Dit schrijft Schirris donderdag in een brief aan de officier van justitie.


De extra loterij wordt georganiseerd in het kader van het 25-jarig jubileum van koningin Beatrix. Deelnemers van de organiserende loterijen doen automatisch mee, tenzij ze hiertegen bezwaar maken. Aangezien het hier volgens Schirris om een nieuwe loterij gaat, mogen organisaties alleen met schriftelijke toestemming van een klant incasseren. Bovendien moet de klant aangegeven hebben het product te willen.
    Schirris doet niet alleen aangifte tegen de drie loterijen. Ook minister Donner van Jusititie, die verantwoordelijk is voor de wet op kansspelen, zou valsheid in geschrifte plegen. Ook is de aangifte gedaan tegen alle Nederlandse banken en Interpay.
    Schirris werd zelf door de rechtbank en later ook door het hof schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, maar kreeg geen straf opgelegd. Hij had onder het oog van televisiecamera's van programma's als RTL Boulevard en Barend en Van Dorp laten zien hoe makkelijk het is om geld over te boeken. Binnen een dag had hij ruim 700.000 euro van 93 bankrekeningen ge´ncasseerd. Schirris, die naar eigen zeggen een maatschappelijk probleem aan de kaak wilde stellen, schreef er een boek over.
    Eerder kwam de loterij in het nieuws omdat deelnemers die de extra afschrijving wilden intrekken, hiervoor een telefoonnummer voor 15 cent per minuut moesten bellen. Van het lot Ó 5,25 euro storten de loterijen 50 procent op de rekening van goede doelen die Beatrix zelf heeft goedgekeurd: Unicef, Jantje Beton, het Oranje Fonds en het Prinses Beatrix Fonds. Dertig procent van het lot gaat naar het prijzengeld en de resterende 20 procent gaat naar de organiserende loterijen.


Naar Houding top VI, bronnen , Houding top VI, klokkenluiders , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]