WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Kapitalisme en communisme: bazendictatuur

18 jan.2017

Het bestaan van een vrijwel onbeperkte bazendictatuur is iets dat nauwelijks beargumenteerd of bewezen hoeft te worden, daar inmiddels bijna iedereen het aan den lijve ondervindt. Dat wil zeggen: iedereen onder het managementniveau want dat, en hoger, zijn de bazen. Maar omdat het nu een keer expliciet is opgeschreven, hier een illustratie:


Uit: De Volkskrant, 18-01-2017, column door Toine Heijmans

Geoutsourcet

Waarom brugwachters geen PvdA meer stemmen


Met vijf brug- en sluiswachters ben ik onderweg naar de politiek. Ooit waren mensen zoals zij in dienst van de provincie Noord-Holland, tot ook daar de neoliberale wind opstak. En hoe. Het kon allemaal zoveel efficiƫnter en goedkoper! Dus 'schaal 9 en hoger mocht blijven en wij moesten weg', vat Wim de Hay de situatie samen. 'Wij zijn geoutsourcet. Alles moet geoutsourcet.'
    Sinds de outsourcing zijn de brugwachters overgeleverd aan de markt. Dat ging een paar jaar goed, maar de laatste aanbesteding drijft ze in de armen van beveiligingsbedrijf Trigion, dat geen enkele ervaring heeft met bruggen en sluizen. Maar wel lekker goedkoop is: het scheelt de provincie drie ton per jaar, zegt Daan Troost van vakbond Nautilus.
    Hij heeft een arbeidsovereenkomst meegenomen: bij Trigion krijgen brugwachters een kwart minder salaris, geen toeslagen meer voor nacht- en weekendwerk en zijn ze 'verplicht' gehoor te geven aan de roep van de baas. En wie wil verhuizen graag eerst toestemming vragen. Aan een cao doen ze niet. En o ja, ze treden er in dienst als 'verkeersregelaar', dus dat ze bij nacht en ontij ook beschikbaar zijn voor dat soort werk.
    Het zet hun levens op z'n kop ...
    'De baas heeft geen verplichtingen, jij wel', zegt Jolanda Wiersma, die sluizen in Den Helder bedient, de Kooysluis, Koopvaardersschutsluis, drukke verkeersaders. ... 'Zo gaat het overal, dit is het nieuwe werken.' Haar dochter Samantha is 22 en had een baantje in een callcenter, 'de baas bepaalt wanneer en iets anders kun je er dus niet naast doen'. Nu werkt ze in een supermarkt: idem. 'Daar gaan we dus met z'n allen heen.'    ...


Red.:   Het plezier in het werk, voor de meeste mensen het belangrijkste in hun leven en de belangrijkste bijdrage aan hun geluksgevoel, wordt vergald door de bazendictatuur van het kapitalisme of  neoliberalisme.

Naar Klassenstrijd , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .