Bronnen bij Kosmopolitisme: ideologie en realiteit

8 mei 2010

De realiteit achter de kosmopolitisme ideologie is zo simpel en helder dat iedereen (bij wijze van spreken) het in een gewoon krantenkolommetje kan opschrijven:


Uit: De Volkskrant, 08-05-2010, column door Rob Vreeken

Q & A | Rob Vreeken 

Het hutje waar hij woonde met vier schapen

Breidt de Griekse crisis zich uit tot de rest van Europa?

Dat gevaar is zeer reëel. Voor een deel is het psychologie. Er is één land dat zich financieel misdraagt, sommige mensen schrikken en roepen hard ‘crisis! crisis!’, er ontstaat onrust, het monetaire beveiligingshek rond de Griekse staatskas valt met een klap omver, de paniek neemt toe, ...

Eigenlijk is er niet zo veel aan de hand?
Tot zo’n relativering zijn de financiële markten niet in staat. Die gaan altijd uit van het worst kees-scenario  ...

Is de Europese steunoperatie verstandig?
Nee. Je moet het zien als een infuus, met één wezenlijk verschil. In het ziekenhuis wordt de patiënt aan een flesje bloed van de bloedbank gekoppeld. De Europese ministers van Financiën hebben het zieke Griekse lichaam met een slangetje rechtstreeks aangesloten op hun eigen bloedcirculatiesysteem. Besmetting van de arts is bij het medicijn inbegrepen.

Wat is het alternatief?
De Grieken afkoppelen van de euro en in hun sop gaar laten koken. Dubieuze landen als Portugal en Spanje zullen zich geen twee keer bedenken en thuis orde op zaken stellen. Griekenland zelf zal afzakken naar het niveau van een betrekkelijk welvarend ontwikkelingsland.

Is dat geen probleem?
Volstrekt niet. De lonen zullen fors dalen, wat Griekenland weer concurrerend maakt. Het land wordt aantrekkelijk voor investeerders. De drachme wordt zo goedkoop, dat het toerisme opbloeit. ...

Is er echt geen andere oplossing?
Jawel. De echte probleemzone is de hele Latijnse flank van de EU, inclusief Frankrijk, Roemenië, de maffiastaat van Berlusconi en ook Wallonië. Het zijn alleen de noordelijke landen die hun begroting op orde hebben en goed scoren op de corruptie-index. Het beste zou zijn het zuidelijk deel van de Unie in één keer te amputeren.

Hoe weet je dat?
Dat voel ik.
 

Red.:   Wat een samenvatting is van wat allemaal in veel meer detail staat hier uitleg of detail .
    De rest van Nederland heeft het ook redelijk door:


De Volkskrant
, 01-05-2010, ingezonden brief van Wim Everwijn (Capelle aan den IJssel)

Niet alle schulden op een hoop vegen

Na Griekenland staat ons, gelijk de politici in Brussel ons willen doen geloven, nog veel meer ellende te wachten met de landen uit de zogeheten garlicbelt. Een plan b blijkt er niet te zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo? Nu steeds meer gegevens boven water komen dat verreweg de meeste banken straks fors moeten gaan afschrijven op schuldpapier van deze landen, gaat het er steeds meer op lijken dat de regeringsleiders van de EU achter de schermen bezig zijn om de geesten rijp te maken voor het idee om straks alle schulden van de eurolanden op één hoop te vegen zodat er een gezamenlijke euroschuld zal ontstaan waarna deze door het invoeren van een euro-ingezetenenbelasting zal worden ingelost.
    Met zo’n plan zal het vertrouwen in de euro weliswaar toenemen, doch de beste jongetjes van de klas (Duitsland en Nederland) – grootgebracht met het oerdegelijke adagium om zuinig te leven teneinde de staatsschuld beperkt te houden – zullen dan nog vele tientallen jaren deze extra last moeten dragen terwijl onze ooit zo sterke schouders vanwege binnenlandse perikelen steeds zwakker dreigen te worden.
    Mijn advies aan de Nederlandse politici luidt dan ook: Let op uwe saeck!


De Volkskrant
, 01-05-2010, ingezonden brief van Bram van Kooten (Woerden)

Kreta

Als we nou in plaats van geld lenen aan Griekenland gewoon een stukje Griekenland kopen. Dan hebben zij weer geld en Nederland iets tastbaars in ruil voor de financiële steun. Wanneer Griekenland uit de problemen is, mogen ze het weer terug kopen. Zul je eens zien hoe hard ze gaan werken om Nederlands Kreta terug te krijgen.


De Volkskrant, 01-05-2010, ingezonden brief R. W. Bakker, Zutphen

Munt

Het woord drachme komt van het Oudgriekse drakhma, wat een handvol (spijkers) betekent. De zilveren dekadrachme van Syracuse, van rond 480 voor Christus, behoort tot de mooiste munten ooit geslagen. Dat is geschiedenis. Sinds 2002 heeft ook Griekenland de euro. Dit land, of beter zijn bewoners, verdient deze munt niet.
    Zij dienen terug te gaan naar hun oude munt, zodat zij naar hartenlust kunnen staken en belastingfraude plegen.
 

Naar Kosmopolitisme , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .