WERELD & DENKEN
 
 

Landverraders: Joop.nl

7 sep.2016

Wat betreft de landverraderlijkheid van Joop.nl zou een link naar de site moeten volstaan. Er iets over betogen is net zo zinvol als een betoog over de misdadigheid van de SS.

Of je zou kunnen volstaan met een plaatje van haar oprichter en hoofdredacteur:

Francisco van Jole - immigrantenkind . Die zijn vinger opsteekt naar de Nederlandse maatschappij.
 en de weseterse beschaving.
Maar om lieden als die van de Volkskrant, Trouw, Pauw, enzovoort het argument te gunnen dat het nog erger kan, en omdat een flink deel van het werk toch al gedaan was, dan toch nog maar een specifiek item erbij genomen:Natuurlijk, weet iedere psycholoog en is op deze website al tientallen malen gedemonstreerd, is hier sprake van dat op een afstandje zo merkwaardige verschijnsel van "Het Zelfportret" : de sterke emoties van de spreker/schrijver, meestal woede, overmannen hem of haar dusdanig dat de verbinding met de buitenwereld geheel afgesneden geraakt, en er overgegaan wordt om het schilderen van de eigen binnenkant.

Het is zelfs mogelijk het verschijnsel op te wekken, in die situaties dat de betrokkene, een ideologisch bezetene, zich laat verleiden tot een discussie, en daarin geconfronteerd kan worden met de werkelijkheid die zijn/haar ideologie tegenspreekt. Zoiets als dat je een gelovige in "De maan is van groene kaas" een lepetjes maangruis in de mond stopt, en die gelovige dan woedend wordt vanwege de viezigheid en vervolgens roept dat je een leugenaar em bedrieger bent.

Deze redactie heeft wat ervaring hiermee stammende van wat beschouwd kan worden als een soort voorloper van Joop.nl, het toenmalige weblog van de Volkskrant. Overigens: wat alleen kon omdat dat weblog niet gemodereerd, lees: gecensureerd, werd.

Dat was erg lachen.

Zodanig lachen dat de Volkskrant zich genoodzaakt zag het op te heffen.

Natuurlijk was één van de belangrijkste (maatschappelijke) onderwerpen dezelfde als daar waar Joop.nl zijn inspiratie uit haalt: de islam.

"De islam is GOED!!!" en wie tegen de islam is, is "FOUT!!!"

"De maan is van groene kaas".

En boven staat het portret, volgens de groene-kazers, van de man die ze maangruis in de mond heeft gepropt.

Het artikel zelf ...

Ach, dat ging over een verdwaasde oostfrontganger die zijn enthousiasme voor oorlog had mogen botvieren in het NSB-krantje genaamd Trouw , met precies dus die boodschap die Joop.nl zo veel treffender in die ene illustratie heeft weten te vangen.

Tot slot dan nog een troostend woord voor de rest van de beweging: dat de SS een misdadige organisatie was, staat vast zonder bewijs te hoeven geven. Maar ook binnen de SS was er weer erger en minder erg. Zoek maar op.

Ter illustratie van niveau van Joop.nl, hier wat reacties vanuit de rangen van de SS Dirlewanger Brigade:
  de heer Meijerink – 6 september 2016 at 21:55
Ik denk dat Geert meer een reïncarnatie is van Mussolini dan van Hitler. Maar gevaarlijk blijft hij.

Dubbeldenker – 6 september 2016 at 21:55
De arm nog iets verder strekken naar voren, waar doet dit plaatje dan aan denken?

ikdus – 6 september 2016 at 20:53
is het niet mogelijk de PVV grondwettelijk te verbieden.
    2/3 meerderheid lijkt me wel haalbaar en met de verkiezingen in zicht is het een mooi moment omdat grondwetswijzigingen na een verkiezing kan worden geëffectueerd.
    wat is erop tegen

Mostafa – 6 september 2016 at 20:06
Omdat wilders geen normaal leven heeft en niet van zijn privé leven zoals iedereen kan genieten moet hij het feest voor iedereen gaan pesten ?
Hij kiest toch zelf voor zulke leven, wamt zijn financiers niet! die hoeven hem alleen in het donker te betalen en hij mag hun vieze klusje handhaven : haat zaaien tegen moslims.

DaanOuwens – 6 september 2016 at 19:43
Wat deze discussie compliceert is dat de PVV een fascistoïde partij is met een extreem rechtse nationalistische maatschappij visie. De vergelijking met de NSB is dan ook wel logisch. Echter er rust een taboe op dit soort uitspraken. Niet omdat de uitspraak omwaar is maar vooral omdat de consequenties ervan nogal onprettig zijn. Zo is het gevolg van de uitspraak dat een grote groep inwoners van dit land er extreme en gedateerde waarden op nahouden. Namelijk de PVV-stemmers.
    Volgens mij is het nationalisme geheel achterhaald en schadelijk voor de samenleving als geheel. Maar zolang mensen met een fascistoïde maatschappijvisie niet aangesproken mogen worden op hun denkbeelden omdat gedacht wordt dat het een belediging zou zijn, wordt het voeren van een discussie met extreem rechts zo goed als onmogelijk en het is al lastig genoeg. En blijft Wilders, de PVV en de aanhang maar roepen in de discussie dat zij geen fascisten zijn. Ideologisch zijn ze dat echter wel. Maar daarmee moet je volgens mij niet de discussie beëindigen maar daarmee begint hij volgens mij.

Ben Joop – 6 september 2016 at 18:38
Haarscherpe analyse van de VVD-meneer, had hij daar niet iets eerder mee kunnen komen?

Pendelaar – 6 september 2016 at 18:31
Eindelijk een niet PVV’er die het durft te benoemen: Wilders met zijn PVV zijn NSB’ers en net zo racistisch als de club van Mussert.
Wat zijn de andere politici laf in het parlement dat zij het extreem-rechte en ondemocratische van de PVV niet durven te benoemen.

Ryder – 6 september 2016 at 18:07
Als je de PVV al ergens mee kunt vergelijken dan kom je al snel bij de nationalisten van de NSB uit. Dat taboe mag dus wel eens doorbroken worden.
De autocratische, antidemocratische en nationalistische trekken van beide vertonen op zijn minst parallellen. Dat de PVV (hopelijk) nog geen landverraders telt is voornamelijk te danken aan het feit dat we in een iets anders tijdsgewricht zitten.

Filantroop – 6 september 2016 at 18:07
Wilders is een merkwaardige ´oddball´ in de Europese ´alt-right´ beweging. Zéér vroeg gepiekt, met een populistisch degelijk scenario. Sommige beslissingen uit hun verleden worden nu obstakels: de Pamela Geller/ Avigdor Lieberman invalshoek en het veel te weinig inter-democratisch gehalte: dat doen de meeste mede-landen veel beter, al is het maar in bierkelders!.

hugo bergveen – 6 september 2016 at 18:33
De ideeën van de PVV/ Wilders halen de rechtsstaat onderuit zoals wij die nu kennen. Wanneer de politieke verhoudingen zodanig verschuiven dat er een meerderheid te vinden is voor het aanpassen van de Grondwet, dan is de berg naar Mohammed gekomen en is er een nieuwe rechtsstaat ontstaan. Maar dat hoop ik nooit mee te hoeven maken.

Georg Groenegaard – 6 september 2016 at 16:54
Zijlstra was not amused.
.
“Je moet het xenofobe kind niet met het fascistische badwater weggooien.”

blues boy – 6 september 2016 at 16:49
http://www.krapuul.nl/wp-content/uploads/nsb_pvv7.jpg
Verschil,de NSB had leden.

Dat wordt de processen afwachten om te weten te komen hoe dit soort oorlogsmisdadigers eruit ziet ... Waarschijnlijk heel gewone mannetjes met heel benepen gezichtjes ... Door toeval gemist: Olav Meijer, Alfred Blokhuizen, Zandbergen (Zandb) en nog wat onderkruipertjes. Werk voor het denazificeringscomité.

Oh, Van Jole haalt hoogstwaarschijnlijk zijn proces niet. Dat wordt vermoedelijk een Herman Göring-gevalletje ...


Naar Landverraad , of site home