WERELD & DENKEN
 
 

Landverraders: Universiteit van Amsterdam

31 jan.2017

De Universiteit van Amsterdam kan al sinds eind jaren zestig bogen op een dubieuze reputatie, als instituut waar ideologie allang de overhand over de wetenschap heeft gekegen. ooit sterk in de linkse hoek, en nu ... ook sterk in de linkse hoek alleen is wat links is ondertussen sterk veranderd.

Vroeger was links voor meer gelijkheid en democratie in de maatschappij, en tegewoordig is links voor meer religieuze dwang en minder democratie in de maatschappij.

En de UvA is dat braaf gevolgd, overigens geheel in lijn met de rest van de menswetenschappelijke gemeenschap uitleg of detail .

Het meest dat je daar van merkt zijn de bijdragen van medewerkers van de UvA aan het maatschappelijke debat, vooral daar waar het zaken van cultuur en soevereiniteit betreft.

De betreffende campages zijn als een twee of drie decennia aan de gang, en blijken steeds sterker contraproductief, met als laatste en sterkste teken de uitverkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president.

Je zou denken dat de politieke-corrrectheid daar iets geleerd van zou hebben. En ze hebben er naar eigen inzicht ook wat van geleerd: ze hebben nog wat meer kolen op het maatschappelijke vuur gegooid. En hier een bijdrage daaraan (de Volkskrant, 31-01-2017, door Otto Holman, als politicoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam):
  We moeten een triomf van het patriottisme vrezen
 
De geschiedenis herhaalt zich weliswaar niet op dezelfde wijze, maar herhaalt zich desalniettemin wel.

Wat we maar meteen afkorten tot de feitelijke boodschap:
  Wilders is Hitler

Oftewel: de UvA neemt het stokje over van de Katholieke Universiteit Tilburg (KUT) uitleg of detail als vaandeldrager van wetenschappelijke oplichting, fraude en maatschappelijke manipulatie.

En dat gaat de UvA laten zien op dezelfde wetenschappelijke wijze als de KUT dat heeft gedaan.
  'De geschiedenis herhaalt zich voortdurend, maar nooit op dezelfde wijze', zo luidt een gezegde
    Toch roept een willekeurige dag in de berichtgeving van de Volkskrant al snel historische parallellen op. Op 18 januari lezen we dat een plukje onbewoond eiland ten westen van Madagaskar met een omvang van slechts een vierkante kilometer in Franse handen blijft.    ...

Fascisme! Ook al is het onbewoond!
  Diezelfde dag wordt ons door de krant medegedeeld dat mogelijk al 200 duizend motorfanaten zich hebben verenigd in een club genaamd 'bikers for Trump'.

Fascisme! Ook al zijn het gewoon aanhangers die ook allemaal een motor hebben.

Maar dat lijkt sprekend op:
  De vergelijking met de Sturmabteilung uit andere tijden ...  dringt zich op,

Oftwel de SA. Al bijna de SS. Maar vermoedelijk wordt die eer bewaard voor die schurken die met PVV-verkiezingspamfletten lamgs de deur gaan.
    Verder met de bewijsvoring:
  ... het derde artikel uit de Volkskrant van die donderdag. Daarin wordt verslag gedaan van de toespraak van AfD-lid Björn Höcke. Hij noemt het Holocaustmonument in Berlijn 'een schande' en het Duitse herdenken 'verwerpelijk'.
    Het publiek, dat zich toepasselijk genoeg heeft verzameld in een Bierkeller, reageert enthousiast. Een deel van de aanwezige patriotten scandeert de leuze 'wir sind das Volk', dezelfde woorden als waarmee Geert Wilders zijn toespraak in Dresden op 13 april 2015 afsloot.

Nou, hadden we het niet beloofd ...:
  Wilders is Hitler


En dat alles op strak wetenschappelijke wijze bewezen. Onderstreept de UvA:
  De overeenkomst is patriottisme.

Dit volgens het binnen de politieke-correctheid universele denkschema:
-  Een koe is vee
-  Een paard is vee
-  Dus, ergo, q.e.d., quod erat demonstrandum (*): een koe is een paard
(*: afhankelijk van gebruik niveau Wagendorp of niveau emeritus-professor)

Waarna er een ruime hoeveelheid gezeur over patriottisme volgt, onder vermelding van wat namen bekend uit de vormingstijd van de auteur:
  In die zin komt een geheel andere historische vergelijking naar boven: die van de Russische revolutie. In de roman Nacht in de middag van Arthur Koestler ...
    ...moeten we eerst nog de triomf van het patriottisme als revolutie van rechts doorstaan.
    Daar lijkt geen ontkomen meer aan. We hoeven er maar een andere schrijver uit de eerste helft van de vorige eeuw - Stefan Zweig en zijn De wereld van gisteren ...

Vreemd dat die van Walter Benjamin (held) en Carl Schmitt (boeman) ontbreken ... Wel krijgen we nog deze:
  Timothy Garton Ash spreekt van een nieuw tijdperk van 'elkaar versterkend nationalisme'

Een held, want fanatiek voorstander van het opheffen van staten en de oligarchie van de Joden en Joodsisten van Wall Street, en haar Europese filiaal:
  De politici van het 'redelijke midden' die nu meegaan in de gemakzuchtige kritiek op de uitwassen van Europese samenwerking ...

Het Europese Imperium. En wie tegen dat fascistische neoliberale Imperium is, zorgt voor:
   ... dat de geschiedenis zich weliswaar niet herhaalt op dezelfde wijze, maar zich desalniettemin nog wel herhaalt. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

... "Hitler!", "Holocaust!" en "Anne Frank!".

Wat een gajes, daar bij de Universiteit van Amsterdam. Meer daarover hier uitleg of detail .


Naar Landverraad , of site home .