WERELD & DENKEN
 
 

Landverraders: Roderik van Grieken

20 feb.2017

Roderik van Grieken is directeur van het Nederlands Debat Instituut, en dan weet je het eignelijk wel: je kan nooit directeur van zoiets worden zonder uiterst politiek-correct te zijn.

Roderik van Grieken is ook vaste adviseur van de Volkskrant aangaande zaken als "debat" en "discussie". En dat weet je het nog veel beter: je kan nooit een vaste advisueur van de Volkskrant zijn in dit soort zaken zonder rabiaat poliitek-correct te wijn.

En bij de politieke-pocorrectheid van welke sterkte dan ook hoort ook deze, door de redactie van deze website nieuw-bedachte, ideologe: de "Ik haat Wilders"-ideologie: de ideologie die mensen ertoe brengt om alles wat Wilders zegt tegen te spreken, ongeacht te inhoud ervan. En dus ook ongeacht de werkelijkheid ervan.

Dus RTL Nieuws (lees: vermoedelijk Frits Wester, CDA) flikte Wilders een geintje. Of beter: nog een geintje.

Even tussendoor: wat politek-correcten wel eens willen suggereren dat "de commerciëlen" op de hand van Wilders zijn, is een  gore leugen. "De commerciëlen" (in de media) staat voor het bedrijfsleven en dat is rabiaat anti-Wilders met zijn nationele ideeën.

De geintjes van RTL Nieuws worden geïntroduceed door anderen (volkskrant.nl, 20-02-2017, door Arnout Brouwers, Laura De Jong, Henk Müller, Chris Rutenfrans, Hans Wansink uitleg of detail ):

  Opinieblog - Van Grieken vs Sommer: 'Wilders gaat altijd in debat'

Van Grieken vs Sommer

Wilders heeft opnieuw een verkiezingsdebat afgezegd. Met een ‘bye bye RTL’ trok hij zich uit het tv-debat dat RTL zondag 5 maart organiseert. Laf of terecht?
...
Martin Sommer, politiek commentator van de Volkskrant:
‘Er wordt vaak gezegd dat Wilders niet in debat gaat maar ik zie dat Wilders een trouw bezoeker van de Tweede Kamer is en zijn werk doet. Hij gaat daar altijd in debat. Dat is ook zijn hoofdtaak. Dus ik vind het heel raar dat Wilders het verwijt krijgt dat hij niet in debat wil gaan. Want iedereen die een blik werpt op de Tweede Kamer, weet dat hij dat wel doet. Wilders mag zelf besluiten of en met wie hij in debat gaat. En de kiezer mag zelf besluiten wat hij daar van vindt.'
    'Wilders heeft een punt om het RTL kwalijk te nemen zijn broer, met wie hij gebrouilleerd is, te interviewen. In Nederland hebben we de traditie om persoonlijk leven van politici met rust te laten. Als we dat plotseling met Wilders anders gaan aanpakken dan vind ik dat hij in zekere zin gelijk heeft.'

En dat van iemand van de Volkskrant (één van de zeer zeldzame dwarsliggers). En dan is er nog wat vertaling nodig - dat '...heeft een punt om het RTL kwalijk te nemen zijn broer, met wie hij gebrouilleerd is, te interviewen' moet dus vertaald worden in "... heeft alle gelijk van de wereld om ...". En hetzelfde geldt voor dat '... hij in zekere zin gelijk heeft'. Het argument is genoemd: het is een smerige streek. En je gaat je niet vertonen daar waar je zo'n smerige streek is geleverd.

Nog even een bevestiging (elsevier.nl, 20-02-2017, door Afshin Ellian, hoogleraaar rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden uitleg of detail ):

  RTL gedraagt zich buitengewoon arrogant jegens Wilders

RTL heeft met het interview met Wilders’ broer Paul het politieke debat beschadigd. Dat de PVV-leider woedend zijn deelname aan het Carrédebat heeft afgezegd, is wel te begrijpen, vindt Afshin Ellian.

RTL is intussen verwikkeld in een complete oorlog met Geert Wilders. De zender ontketende eerder deze maand een bizarre ruzie met Wilders en Rutte over het premiersdebat. Dat was gewoon dom van RTL. Ze hadden hiervoor allerlei constructies kunnen bedenken. Het lijkt nu net of RTL de tweestrijd tussen Rutte en Wilders niet ziet zitten. Dat is niet aan RTL, maar aan de Nederlandse kiezer. De opiniepeilingen laten bovendien zien dat een zo’n tweestrijd de realiteit is. Commercieel gezien is dit RTL-beleid ook niet echt slim te noemen.
    Daarna ging de zender nog een stap verder in de oorlog tegen de PVV. RTL Nieuws interviewde Paul Wilders, de broer van Geert. Hij verwerpt de opvattingen van de PVV-leider. Niet echt wereldschokkend nieuws. Wilders’ broer deed zijn verhaal al een paar jaar geleden in de media. In het interview met RTL zegt Paul dat Geert Wilders geen tegenspraak duldt: ‘Wie Geert tegenspreekt, heeft afgedaan. Familie of niet.’ De PVV-leider reageerde woedend. ‘Wat een ongelooflijk laaghartig tuig is RTL Nieuws om mijn familie bij de campagne te betrekken. Walgelijk,’ twitterde Wilders.
    Ik denk dat Wilders hier een punt heeft. Het is gewoon walgelijk. Wilders heeft er nu geen vertrouwen meer in dat hij door RTL op een eerlijke wijze zou worden behandeld. Daarom besloot Wilders om het Carrédebat op 5 maart – georganiseerd door Elsevier, RTL en BNR – af te zeggen.


Mooi, dat is vastgesteld. Nu de mening van de-deskundige-bij-uitstek: directeur van het Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken (uit het Volkskrant-artikel):

  ‘Ik vind het niet terecht dat Wilders afzegt. Je kunt best boos zijn op RTL om wat ze hebben gedaan – persoonlijk vind ik het onzin ...'

Voor het oordeel hierover kan het oordeel van Ellian over RTL als leidraad dienen:
  RTL heeft het politieke debat beschadigd – juist in een tijd waarin burgers journalisten wantrouwen. Het is de taak van politici en niet van journalisten om in naam van ons, de burgers, aan het verkiezingsdebat deel te nemen. In Nederland hebben we geen traditie om de buren en de familieleden van politici te spreken over de kwaliteit van een politiek leider.

In de Nederlandse politieke traditie geldt dit als ranzig. Over hoe Wilders zijn fractie leidt, zijn we allang en zeer uitvoerig geïnformeerd. Niet op basis van een gesprek met Paul Wilders, maar naar aanleiding van informatie van fractiemedewerkers en afvallige PVV’ers.

Media zijn, als podium voor de debatten, in deze verkiezingen belangrijk. Helaas begrijpt RTL dat niet. Het arrogante gedrag van de zender is ronduit stuitend.

Wat dus te vertalen is in:
  Roderik van Grieken heeft het politieke debat nog meer beschadigd – juist in een tijd waarin burgers journalisten wantrouwen. Het is de taak van politici en niet van "deskundigen" om in naam van ons, de burgers, het verkiezingsdebat te beoordelen. Waarbij gledt dat we in Nederland we geen traditie hebben om de buren en de familieleden van politici te spreken over de kwaliteit van een politiek leider.

In de Nederlandse politieke traditie geldt dit als ranzig. Over hoe Wilders zijn fractie leidt, zijn we allang en zeer uitvoerig geïnformeerd. Niet op basis van een gesprek met Paul Wilders, maar naar aanleiding van informatie van fractiemedewerkers en afvallige PVV’ers.

"Deskundigen" zijn, als podium voor de debatten, in deze verkiezingen belangrijk. Helaas begrijpt Roderik van Grieken dat niet. Het arrogante gedrag van de "deskundige" is ronduit stuitend.

Waarvan akte.

Nog een definitieve deconfiture (de Volkskrant, 13-03-2017, door Roderik Van Grieken, is directeur van het Nederlands Debat Instituut):
  Campagne is inhoudelijk sterker dan ooit

Gebrek aan doelpunten in de campagne wil nog niet zeggen dat er niet goed gevoetbald wordt.

...    Ook Pauw & Jinek zit over het algemeen goed in elkaar. ....

Pauw & Jinek is van linkse kerk tot linksfascistische kerk. Jan Roos en Theirry Baudet worden gegrilld, en Jesse Klaver en Alexander Pechtold krijgen kushandjes en tompoezen.

En ten overvleoide: vast humorcommentator is Dolf Jansen ... Linksfascist in optima forma

En die linksfascistche kerk is goed. Volgens Van Grieken.


Naar Landverraad , of site home