Sociologische begrippen: altruïsme

Het begrip "altruïsme" is ingevoerd op een bijzonder laat tijdstip in de ontwikkeling van de verzmaling Sociologische krachten. En dat dan ook nog ten gevolge van een externe aanleiding. Eerst die aanleiding (de Volkskrant, 13-04-2017, door Mickey Steijaert):
  Mier haalt gewonde van slagveld

Als ware hospikken spannen agressieve mieren van een Afrikaanse soort zich in om soortgenoten die in de strijd zijn toegetakeld naar huis te dragen. Vaak kunnen de gewonden even later weer meevechten.

...    De Megaponera-mier is een uitzonderlijk vechtlustig type. Het insect voedt zich uitsluitend met termieten. Twee tot vier keer per dag gaat Megaponera dan ook in legers van honderden mierensoldaten op strooptocht naar nabijgelegen termietennesten.
    De termieten beschikken echter over speciale verdedigingsdivisies. Deze termietencommando's - met gepantserde kop en bewapend met extra grote kaken - specialiseren zich in het afbijten van mierenhoofden en -ledematen. Ook klampen ze zich aan mieren vast om ze in hun bewegingsvrijheid te belemmeren. Verzwakte mieren lopen een veel hoger risico om op de terugweg naar het eigen nest ten prooi te vallen aan spinnen of ander gespuis.
    Gelukkig is daar dan de hospikmier. De Duitse bioloog Erik Frank, die met zijn team meer dan vierhonderd strooptochten van mieren observeerde, zag tot zijn verbazing hoe de soldaten hun gewonde soortgenoten optilden en helemaal terug naar huis meetorsten. Daar konden de gewonden herstellen en eventueel eraan vastgeklampte termieten worden verwijderd. 'Dit gespecialiseerde reddingsgedrag hadden we nooit verwacht bij insecten waarvoor individuen er in het algemeen weinig toe doen', schrijft Franks team in vakblad Science Advances.
    De onderzoekers vermoeden dat het altruïstische reddingsgedrag van Megaponera puur functioneel is. Ze zagen hoe de geredde mieren al snel weer doodleuk meededen aan een nieuwe aanval, soms al een uur na de reddingsactie. Ook met een poot minder functioneerden ze nog prima. Het redden van de gewonde mieren, zo concluderen de onderzoekers, is een efficiënte besparing van mankracht.    ...

Waarbij de redactie in lachen uitbarstte toen de woorden 'De onderzoekers vermoeden dat het altruïstische reddingsgedrag van Megaponera puur functioneel is' langskwamen ... Waarom zou de natuur, de evolutie, met zoiets komen als het niet functioneel was ...
    Oké, misschien niet helemaal zo'n altijd-geldende redenatie, want er is ook heel veel ineffeciëntie in de natuur. Maar een andere denkmethodiek, die van de extremen , geeft in welke regio het gebied van evenwicht ligt: een wereld of soort met uitsluitend egoïsten komt beslist niet ver uitleg of detail . terwijl er eentje uitsluitend uit altruïsten best een kans maakt.
    Tenzij er natuurlijk een paar egoïsten in worden losgelaten ... 
    Zeg een kleine groep nomaden in de maatschappij van residenten .


Naar Sociologische krachten , of site home .

 17 apr.2017