WERELD & DENKEN
 
 

Sociologische begrippen: communisme, term

27 mrt.2013

De term "communist" is als scheldwoord  in het verleden dusdanig veel gebruikt, dat je het wel mag rekenen onder de categorie "versleten metafoor". Maar toch is het nog steeds een vaste klant:


Uit: De Volkskrant, 25-03-2013, van correspondente Sarah Venema

Berlusconi: rechters zijn communisten

Volgens Silvio Berlusconi is de Italiaanse magistratuur een links bolwerk. Volgens zijn tegenstanders heeft Berlusconi zichzelf echter boven de wet verheven.


Tussentitel: Ze willen de leider van 10 miljoen Italianen buitenspel zetten - Silvio Berlusconi - oud-premier

Voor de neus van Silvio Berlusconi wordt een vrouw onwel. 'Mijn schuld', grapt de 76-jarige politicus vanaf zijn podium, terwijl de hulpdiensten komen aansnellen. 'Ik heb zo veel over communisten gepraat dat ze zich beroerd voelde.' ...


Red.:   Tja... Dit soort mensen heeft onder het communisme geen kans om zich te verrijken ...
    Ook een heel populaire versie hiervan:


Uit: De Volkskrant, 27-03-2013, van verslaggeefster Irene de Pous

'Ons volk wordt geleidelijk wakker'

Dankzij haar populaire blog 'Generatie Y' groeide de Cubaanse dissidente Yoani Sánchez uit tot een wereldster. Onlangs mocht ze eindelijk uit Cuba reizen. Deze week is ze in Nederland.


'De eerste symptomen van mijn lange en intense reis worden zichtbaar. Ik word wakker en vraag me af waar ik ben, welke dag het is en in welke tijdzone ik zit', twittert de Cubaanse blogster Yoani Sánchez deze week vanuit Amsterdam. ...
    Sánchez begon in 2007 met haar blog 'Generatie Y'. Ze vertelt op dat blog over het dagelijks leven op Cuba en over de keerzijde van de communistische heilstaat ...


Red.:   Terminologie die je natuurlijk niet gebruikt als het bijvoorbeeld over Haïti gaat. De kapitalistische heilstaat Haïti ... uitleg of detail
    Hier nog eentje, uit onverdachte kring:Uit: De Volkskrant, 25-06-2013, door Remco Meijer en Raoul du Pré

Interview | Diederik Samsom, PvdA-leider

Het geld dat er is, moet weer rollen

... Het is goed dat we geen communistische heilstaat zijn, wij bepalen niet de lonen in de private sector, de invloed van de overheid is beperkt ...


Red.:   Het spookbeeld van de communistische heilstaat ook de meest bekende smoes om de neoliberale heilstaat aan te hangen en te bevorderen. iest waar de PvdA al sinds de Paarse kabinetten van harte mee bezig is.
    Een treffende illustratie van wat er met mensen gebeurt als de term, en het begrip, ter sprake komen, is waar te nemen in de aflevering van het discussieprogramma Buitenhof  (31-03-2013), waarin europarlementariër en eurofiel (en fout in bijna alles) Thijs Berman zijn mening verkondigt over wat Nederland moet doen bij het aanstaande bezoek van Russisch president Wladimir Poetin. De man draait volledig door, en betrekt bijvoorbeeld het handelen van individuen op de hele staat:  "Iwan heeft weinig empathisch gehandeld, en dat bewijst dat de Russische staat niet deugt". Ook geeft Berman vooraf nog een bewijs van het niet-deugen van de Russische staat: "Een familielid heeft in het verdelen tegen de communisten gestreden en is toen door Stalin in een concentratiekamp gestopt".
    En dat allemaal omdat Rusland ooit communistisch was ...
    Hier de traditionele vorm:


Uit: De Volkskrant, 04-05-2013, column door Bert Wagendorp

Vredenhof

Tijdens de Dodenherdenking in Vorden (Achterhoek) zal vanavond weer geen wethouder langs de graven van tien omgekomen Wehrmachtsoldaten lopen. ...
    Afgevaardigden van de Antifascisten en oud-Verzetsstrijders Nederland (AFVN) en van de Deutsche Kommunistische Partei (DKP) zullen zich vandaag niettemin naar Vorden begeven, om te controleren of ze daar de Wehrmachtgraven wel écht links laten liggen.
    Dat is opmerkelijk. Uit naam van het communisme zijn in de 20ste eeuw vele miljoenen mensen over de kling gejaagd, dus je zou enige morele bescheidenheid verwachten van personen die zich toch nog altijd communist wensen te noemen. ...


Red.:   En dat geldt voor de islam in het veelvoud. Maar het gal over het communisme zit heel erg veel hoger:

  Maar ideologie, een gevoel van morele superioriteit en gore brutaliteit gaan nu eenmaal wel vaker hand in hand: de combinatie was de grote vloek van de vorige eeuw.

Een combinatie die nog veel meer beter past bij de islam (morele superioriteit zie hier uitleg of detail , gore brutaliteit in print hier uitleg of detail en gesproken hier uitleg of detail ), waarvan de vloek nog lang niet is opgehouden en nog wel een eeuw of zo door zal gaan.
    En wat geldt voor het communisme als zaak, geldt ook voor het communisme als persoon: ook al was je een voor 0,1 procent een communist, en ook al was het in een vorig leven, dan nog ben je meteen hartstikke zwart. Zodra het uitkomt.


Uit: Telegraaf.nl, 12-05-2013 uitleg of detail

'Hoeveel DDR zit in Angela Merkel?'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stond mogelijk ten tijde van de Duitse Democratische Republiek (DDR) dichter bij het communistische bewind dan zij nu wil doen geloven. Dit schrijft Bild, de grootste Duitse krant, zondag onder de kop 'Hoeveel DDR zit er in Angela Merkel?'


De domineesdochter Merkel doet het voorkomen alsof zij, net zoals veel christenen in Oost-Duitsland, een houding van een soort stil verzet tegen de communistische partij SED heeft ingenomen. Maar volgens nieuw onderzoek nam zij leidinggevende posities in binnen de communistische jeugdbeweging FDJ, verantwoordelijk voor onder meer propaganda. ...


Red.:   Een klein beetje een communist is een dé communist. Altijd.
    En denk niet dat dat alleen iets is van erg rechts:


Uit: De Volkskrant,13-05-2013, van correspondent Rolf Bos

Was Merkel 'secretaris propaganda' in de DDR?

Het is een gegeven waar elke in de DDR opgegroeide Duitse politicus vroeg of laat mee te maken krijgt. In hoeverre was hij of zij verknoopt met het communistische systeem in het voormalige Oost-Duitsland? Een kleine zes maanden voor belangrijke Bondsdagverkiezingen is Angela Merkel aan de beurt.    ...


Red.:   Zoals gezegd: al was je postbode ...

  De bondskanselier was - volgens een boek dat morgen verschijnt - als bètawetenschapper nauwer betrokken bij het DDR-systeem dan zij tot dusver heeft toegegeven. Merkel zou onder meer secretaris 'voor agitatie en propaganda' van de communistische jeugdorganisatie Freie Deutsche Jugend (FDJ) zijn geweest.
    De titel van het boek van de journalisten Günther Lachmann (Die Welt) en Ralf Georg Reuth (Bild) is saillant: Das erste Leben der Angela M. Aan de hand van 'nieuwe documenten en getuigenverklaringen' schetsen Lachmann en Reuth de eerste 35 jaar in het leven van de Duitse bondskanselier.
    Merkel was - aldus het boek - als jonge vrouw een zogenoemde reformcommuniste, weliswaar gematigd kritisch ten opzichte van de starre leiding in de DDR, maar nog steeds communiste. Ze was aan het eind van de jaren tachtig onder de indruk van de glasnost en perestrojka van Sovjet-leider Michael Gorbatsjov. Zij zag - en dat is opmerkelijk voor de vrouw die anno 2013 namens de conservatieve CDU de baas is in Duitsland - nog een toekomst voor een 'democratische, socialistische' DDR. De DDR zou in die visie een zelfstandig land blijven, naast de Bondsrepubliek Duitsland.

De sfeer wordt fraai geschetst: dit is duidelijk iemand die hoogstpersoonlijk het hart van kindertjes heeft uitgesneden en opgegeten. Want dat doen alle communisten. In hun vrij tijd.
    Zoals ook opgemerkt door deze reageerder:


De Volkskrant, 16-05-2013, ingezonden brief van W. Linsen, Wageningen

'Waarom deze vrouw afbranden?'

Wat een ophef in Duitsland over het boek Das erste leben der Angela M. (Volkskrant van 13 mei). Alsof zij in de voormalige DDR een fervente communiste was. Het tegendeel is waar: Angela Merkel was kritisch ten opzichte van de starre leiding. Dat zij aanvankelijk een toekomst zag voor een democratische, socialistische DDR is niet wereldvreemd.
    Na de hereniging van Duitsland heeft zij zich snel aangepast aan de nieuwe situatie en carrière gemaakt. Zij is steeds voorstander geweest van hervormingen in Polen en Rusland.
    Waarom dan deze vrouw afbranden op haar verleden als communiste in de DDR? Het kan alleen maar te maken hebben met de aanstaande Bondsdagverkiezingen.


Red.:   Omdat de enige goeie communist een dooie communist is.
    En hier een voorbeeld van waar de term voornamelijk voor bedoeld is:


Uit: De Volkskrant, 05-09-2013, van correspondent Rolf Bos

Reportage | Duitse verkiezingscampagne

Die Linke wil geen paria meer zijn

Het verleden van het Oost-Duitse communisme blijft Die Linke aankleven. Toch hoopt de partijvoorzitster de SPD en de Groenen tot een coalitie te verleiden na de verkiezingen.


Tussentitel: De SPD wil nog liever een groet coalitie met Angela Merkel, verbazingwekkend eigenlijk - Katja Kipping voorzitter van Die Linke over de weerzin tegen haar partij.

Als Katja Kipping het voor het zeggen zou hebben, dan was het over achttien dagen gedaan met het bondskanselierschap van Angela Merkel. 'Het is heel goed mogelijk dat rood, rood en groen dan meer stemmen hebben dan CDU/CSU en de FDP. Wij, van Die Linke, zijn bereid om de samenwerking met SPD en Groenen aan te gaan.' Er is echter één probleempje. SPD en Groenen weigeren in zee te gaan met de partij die huns inziens nog steeds de ballast van een DDR-verleden met zich meedraagt.    ...


Red.:   De werkelijkheid is dat de CDU en CSU veel meer de ballast van de nazitijd met zich mee draagt, dan De Linke die van een DDR-verleden. Maar dit si dus waarvoor het gebruik van de term bedoeld is: te voorkomen dat de gewone mensen, de ruime meerderheid, op echt linkse partijen gaat stemmen - partijen die echt voor hun belang opkomen. En daarvoor dient al dit soort smeerlapperij:

  In verkiezingstijd mogen de gematigde partijen graag wijzen op het 'rode gevaar'.

En de media doen daar volop en met enthousiasme aan mee. Alle media.
    Het is absoluut geen overdrijving om te stellen dat, bijvoorbeeld in de media, er meer begrip is voor een pedofiel of iemand die kinderen op straat doodrijdt uitleg of detail , dan voor een communist. Laat staan criminelen uitleg of detail .
   Het originele Amerikaanse gebruik:


Uit:
De Volkskrant, 22-11-2013, Reuters

Redding General Motors kost belastingbetaler 10 miljard

Het Amerikaanse ministerie van Financiën wil zijn resterende aandelen General Motors voor het einde van het jaar verkopen. Daarmee zou de belastingbetaler zo'n 10 miljard (7,4 miljard euro) dollar verlies lijden op de redding van de autofabrikant in 2009.    ...
    Aanvankelijk was het idee dat General Motors tot in 2014 deels in overheidshanden zou blijven, maar nu wil het ministerie het bedrijf toch eerder kwijt. In de Verenigde Staten rieken overheidsbedrijven te veel naar communistische staatsbemoeienis. ...


Red.:   Een vorm van pleonasme: staatsbemoeienis is communisme, in Amerikaanse ogen.
    De trend van homohaat volgt vrijwel exact het gemiddelde patroon van al dit soort sociologische factoren: veruit het best in het westen, slechter naar het oosten toe, en dramatisch veel slechter zodra je richting het zuiden gaat en enigszins vordert . Daar bevindt zich ongeveer 80 tot 90 procent van de wereld, waar afkeer van homo's gepaard gaat met mishandeling (de Arabische wereld) en moord (Afrika) uitleg of detail . Dus waar zeur je over, als je anticommunistische propagandist bent:


Uit: De Volkskrant, 30-12-2013, door Anna van den Breemer

'Boycot pas echt als sporters thuisblijven'

Twistgesprek Sporters zijn vaak hoogopgeleid en hebben overal een mening over. Maar als het écht ergens over gaat, laten ze het afweten. Dat zegt cabaretier Erik van Muiswinkel in een twistgesprek met Volkskrant-redacteur Anna van den Breemer.


U riep eind 2007 de Nederlandse atleten op om niet naar de Olympische Spelen in China te gaan. Hetzelfde geldt voor het mensenrechtenschendende Rusland?
'Een boycot is pas een boycot als de sporters zelf thuisblijven. ...

U vindt dat de sportwereld zijn publieke taak aan het verzaken is?
'De sportwereld wil overal over meepraten. Coaches, oud-spelers, bestuurders. Ze houden lezingen door het hele land en nemen graag een belangrijke plek in het maatschappelijke debat in. Sport zou karaktervormend zijn. Maar du moment dat het écht ergens over gaat - met vlaggen zwaaien voor een smerig regime zoals China of Rusland ...


Red.:   Die 80 tot 90 proosten van de wereld wordt geleid door nog veel smeriger regimes. Waar je ook dat smerige regime bij kan nemen dat andere landen bombardeert, waaronder een land helemaal naar de oertijd. Amerika, natuurlijk. Met reist er zonder enige bezwaar heen. Maar Amerika is dan ook het thuisland van het neoliberalisme, en het merendeel van deze mensen:

  De Spelen zijn Poetins paradepaardje. Een lege tribune zal echt wel effect hebben.
'Ik moet Stephen Fry gelijk geven met zijn oproep Poetin niet hetzelfde podium te bieden dat Adolf Hitler zichzelf in 1936 met de Spelen van Berlijn cadeau deed. Het is bijna griezelig hoe exact de argumenten tegen een boycot overeenkomen. Het kwam er vaak op neer dat de sporters niet gedupeerd mochten worden, dat die Joden niet zo moesten overdrijven en dat ons bevriende staatshoofd A. Hitler toch ook zijn kwaliteiten had.

Het is bijna griezelig het toeval dat ook dit weer iemand van Joodse afkomst is, die zo'n invloedrijke rol hebben in de keuze van te voeren hetzes, en tegen wie.
    En hier de Joodse stem direct:


Uit: De Volkskrant, 01-12-2015, column door Arnon Grunberg

Winnaars en verliezers

In een interview door Martin Sommer met de voormalige marxist en emeritus hoogleraar Gabriël van den Brink, zaterdag in de Volkskrant, ...


Red.:   In een minicolumn van de actieve Joodse neoliberale ploert Arnon Grunberg ...
    Er zijn al weer vele "heilstaten" langsgekomen sinds Cuba weer in het uieuws was (opheffen Amrikaans embargo). Hier eem variant:


Uiyt: De Volkskrant, 27-02-2016, boekrecensie door Marije Vlaskamp

Confucianistisch communisme

Sinoloog Henk Schulte Nordholt gidst de lezer knap door eeuwen Chinese filosofie om de houding van Peking tegenover het Westen beter te kunnen begrijpen.


...    In China & de barbaren ontleedt zakenman en sinoloog Henk Schulte Nordholt (1953) het Chinese denken over de wereldorde van de toekomst. ...


Red.:  Het boek is niet helemaal negatief over China (heel fout: Afrika, het neoliberale heilcontinent dat  de halve wereld van hoogwaardige technologishe producten voorziet, daar ligt toekomst!), dus wat doe je als neutraal China-correspondent:
  Confucianistisch gedachtengoed fungeert in toenemende mate als opvulling van de leeggelopen communistische heilsleer

Next.


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .