WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Sociologische begrippen: etnie

9 dec.2012

"Etnie kan geen rol spelen", was de reactie van een zeer politiek-correcte weblogster en reageerster onder een bericht waarin aangetoond werd dat oorlog zich concentreert bij etnische grenzen, een onderzoek gedaan over Afrika uitleg of detail . Hier de creools-Surinaamse columniste van de Volkskrant anno 2012:


Uit: De Volkskrant, 03-12-2012, column door Harriet Duurvoort, media-ondernemer.

De scherven van oma

Veel liet mijn oma mij niet na, behalve wat prullen en gebloemd theeservies dat ik in een doos bewaarde. ...
    Oma wordt met de helm geboren, als oudste dochter van een volbloed indiaanse en een creoolse vader. Na haar zouden nog elf kinderen volgen. Dat indiaanse is bijzonder. De heldenmoed en de mystiek van het mythische natuurvolk uit de noordelijke Amazone, nauwelijks het Stenen Tijdperk voorbij, met onvoorstelbare levens vol bosgeesten en wrede initiatieriten met vuurmieren; het sprak, net als bij iedereen in de familie, altijd bijzonder tot mijn verbeelding.    ...


Red.:   Etnie speelt een rol.

  Van Jopie Pengel, president tot 1967 en beschouwd als de grote emancipator van de creolen,

Etnie speelt een rol.
  Voor oma lijken de voordelen van het trotse indianenbloed 

Etnie speelt een rol.
  Van Jopie Pengel, president tot 1967 en beschouwd als de grote emancipator van de creolen,

Etnie speelt een rol.
  Beiden hadden we er toen alles voor over gehad dat ik ook steil haar had. Maar alle negergenen 

Etnie speelt een rol.
  Op de grond gezeten aan oma's knieën in haar Osdorpse aanleunwoning, onderga ik de marteling van het onzachtzinnige uitkammen van mijn vermaledijde kroeshaar.

Etnie speelt een rol.
  Oma wijdt ook graag uit over de goed en minder goed gelukte kapsels in de uitdijende familie. De menging verrast altijd. Wat scheuten hindoestaans, indiaans of Chinees bloed doen wonderen voor het haar.

Etnie speelt een rol.
  Blank bloed is natuurlijk het summum, maar niet altijd voor handen. 

Etnie speelt een rol.
  In 2010 verklaart Desi Bouterse trots dat 'de kleine indiaanse jongen' het tot president had geschopt. Hoewel ook hij gemengd is, spreken de genen van zijn Indiaanse grootmoeder, oma's moeder, kennelijk het meest tot de verbeelding.

Etnie speelt een rol. Etnie speelt een rol. Etnie speelt een rol.
    En daarvan zijn er nog talloze andere voorbeelden, waarvan iedereen weet dat ze bestaan maar zich niet daarvan bewust is omdat ze niet als zodanig benoemd worden hoewel ze het natuurlijk wel zijn - zoals dit:


Uit: De Volkskrant, 06-12-2012, tv-recensie, door Jean-Pierre Geelen

Pietin

Is Zwarte Piet nog van deze tijd? Nederland laat er zijn heerlijke avondje niet door bederven, maar de Vlaamse televisie gooide roet in het eten. Op Canvas barstte de discussie los in de door en door serieuze (en vaak voortreffelijke) rubriek Terzake. Omar Ba, van het Platform Afrikaanse Gemeenschappen, ...


Red.:   Etnie speelt in dit Platform de hoofdrol - om precies te zijn: in dit soort clubs speelt de figuur "Etnie" een solovoorstelling. Veel meer voorbeelden hier uitleg of detail en hier uitleg of detail .
    De correspondent in Amerika is natuurlijk zo politiek-correct als de pest:


Uit:De Volkskrant, 09-02-2013, door Arie Elshout

Obama moet liquidaties uitleggen

Ineens zit de Amerikaanse president in het defensief over het gebruik van drones. Wie waakt over de wettigheid van het uitschakelen van veronderstelde vijanden?


'Er is iets vreemds gebeurd in Amerika deze week', constateerde de website BuzzFeed. ...
    Toch is Amerika terug bij af, terug in de tijd dat ook over de ondervragingspraktijken van Bush werd gezegd dat het de haat aanwakkerde. Het is aan Obama om het verschil uit te leggen, want met name links in Amerika verkeert in opperste verwarring. Of, zoals de zwarte dominee Al Sharpton zegt: ook mijn president mag niet ongecontroleerd zijn werk doen.


Red.:   Waarom wordt de politiek totaal oninteressante dominee Al Sharpton er bij gehaald? Uitsluitend en alleen omdat hij (ook) zwart is. Etnie speelt een rol.
    Weer een stukje van Harriet Duurvoort. Een verbijsterend stukje:


Uit: De Volkskrant, 11-02-2013, column door Harriet Duurvoort, media-ondernemer

Omgekeerd imperialisme

Tussentitel: Wij fantaseren graag over een koninklijk Afrika
.
Met de berichten over de nieuwe Afrikaanse economische boom, moest ik denken aan een van mijn lievelings met-popcorn-op-de-bank-hang-films: Eddie Murphy's comedyklassieker Coming to America. Nog altijd, tot mijn genoegen, minstens eens per jaar op Veronica. Een verwende, überrijke prins uit het fictieve Afrikaanse land Zamunda, gaat naar het New Yorkse Queens om een mooie, slimme, maar vooral 'echte' queen te vinden om mee te trouwen. Ten faveure van de bloedmooie, slaafse prinses die voor hem is uitgekozen. Het is een film die met een vette knipoog alle romantische cliché's van zwarten uit de diaspora over het Motherland op de korrel neemt. Iedereen met een paar zichtbare druppels zwart bloed ...


Red.:    Dit is iets meer als het toekennen van een rol aan etnie ... Dit is je reinste nazi-racisme. Hier zouden Martin Bormann en Adolf Eichmann bijzonder trots op zijn geweest: het zit in het bloed, en een paar druppels zijn al voldoende. Niks geen gemaar - blauwe ogen en blonde haren - en een paar druppels gekleurd bloed zijn al voldoende om je in te delen bij de groep "anderen".
    In dit artikel stond nog veel meer opvallends, maar dit volstaat voor hier, waar het alleen over het kennelijke belang van etnie gaat. Meer citaten en bijbehorende analyse hier uitleg of detail .
    Het meest basale niveau:


Uit: De Volkskrant, 18-02-2013, van verslaggeefster Charlotte Huisman

Gezondheid is oneerlijk verdeeld

Overal ter wereld is de levensverwachting van Hindoestanen lager dan gemiddeld. Dat is een kwestie van genen, maar zeker ook van levensstijl.

Tussentitel: In dit opzicht zijn we ongelukkig geboren - Bezoekster van het Hindoestaanse Gezondsheidscongres in Den Haag

...    De kans dat Hindoestanen suikerziekte krijgen is bijna vijf keer hoger dan gemiddeld, hart- en vaatziekten krijgen zij drie keer zo vaak. Deels is dit genetisch bepaald, vertelt onderzoekster Nasra Karamali van de GGD Den Haag. Overal in de wereld waar veel Hindoestanen wonen, komen deze ziekten veel voor.    ...


Red.:   Veroorzaakt door een cultureel verschijnsel: inteelt. Maar doe dit lang genoeg, en het komt in de genen. Het komt in de etnie. Dus ook voor joden, moslims, en alle andere culturen met zulke tientallen eeuwen oude culturele gewoontes geldt vermoedelijk: er zit vermoedelijk ook het een en ander vastgelegd in de etnie.
   Etnie is zo'n bepalende en opzichtige factor, dat je zelfs een totaal van iedere intelligentie of sociaal gevoel gespeende computer kan programmeren om het te herkennen:


Uit: De Volkskrant, 21-02-2013, door Peter van Ammelrooy

Hightech zit jeugd Israël in het bloed

Hoeveel miljarden digitale foto's worden er gewist omdat we vinden dat we er niet al te florissant op staan? Te grote oren? Te dikke neus? Bleek gezicht? De Israëlische startup van Aviv Gadot wil dat veranderen met software voor de iPhone die gezichten 'rechtstrijkt'.    ...
    Portretverbeteraars in fotocamera's en mobieltjes proberen meestal op het niveau van pixels de boel te redden. Pixtr kijkt naar de etnische afkomst van de geportretteerde, probeert zijn leeftijd te raden en zijn emotie in te schatten. Het past de symmetrie en proporties van een gezicht aan naar de lokale opvattingen van schoonheid. Pukkels en rimpels worden zachtjes weggepoetst.    ...


Red.:   Eerste in het rijtje: etnische afkomst. De etnische afkomt moet het programma natuurlijk eerst bepalen, om die andere correcties enigszins natuurlijk te kunnen doen.
    Etnie is een blank verzinsel - zeggen alle politiek-correcten. Hier is de waarheid:


Uit: De Volkskrant, 21-12-2013, van de buitenlandredactie

Tienduizenden vluchten naar VN-bases in Z-Soedan

Meer dan 35.000 mensen hebben hun toevlucht gezocht tot enkele VN-bases in Zuid-Soedan, om te ontkomen aan het geweld in hun land. ...
    In Juba was het donderdag grotendeels rustig. De vrees neemt echter toe dat het etnisch getinte geweld zal ontaarden in een burgeroorlog. ...
    Het geweld barstte het afgelopen weekeinde los, nadat president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde een coup te willen plegen. De regering verklaarde aanvankelijk dat haar strijdkrachten de toestand volledig onder controle hadden. Maar vanuit de hoofdstad verspreidde het geweld zich over het land. Op donderdag moest de regering toegeven dat Bor, de belangrijkste stad van de grootste en volkrijkste deelstaat Jonglei, in handen van de tegenstanders was gevallen. Op donderdag werd ook duidelijk dat interne twisten in de presidentiële garde, en niet de mislukte coup, de aanleiding waren voor de geweldsuitbarsting.
    Machar ontkende gisteren tegenover de tv-zender Al Jazeera dat hij uit was op een machtsgreep. 'Er was geen samenzwering, er was geen coup', aldus Machar. Hij zei te worden gebruikt als 'zondebok' om een machtsstrijd binnen de regeringspartij SPLM te maskeren.
    Kiir behoort tot de Dinka-stam, Machar tot de Nuer-minderheid. Machar werd afgelopen zomer door Kiir aan de kant geschoven. Die beslissing werd alom beschouwd als een poging van de president om zich te ontdoen van politieke rivalen.
    Afrikaanse bemiddelaars spraken gisteren met president Kiir, in een poging vredesoverleg op gang te brengen. De Ethiopische minister van Buitenlandse Zaken Tedros Adhanom, die de delegatie leidde, liet zich na afloop voorzichtig positief uit. 'Het was een productieve bijeenkomst en we gaan door met consultaties.' Een westerse diplomaat toonde zich minder optimistisch. 'De etnische dimensie van het conflict' bemoeilijkt volgens hem een oplossing.


Red.:   De etnische strijd. Een Afrikaanse verschijnsel


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .