WERELD & DENKEN
 
 

Sociologische begrippen: kapitalisme

2 feb.2014

Formeel is het geen geldige redenatie, maar toch werkt het vaak zo dat de waarde van iets is af te lezen aan degenen die ervoor zijn. Al in Sociologische krachten zelf behandeld is het volgende geval:


Uit: De Volkskrant, 14-04-2012, door Philippe Remarque uitleg of detail

Is de Volkskrant te links?

Geachte heer Bolkestein, ...  Ik kan u verzekeren dat op de hele redactie van de Volkskrant niet een journalist te vinden is die het kapitalisme verwerpt of ontkent dat de markteconomie ons grote voorspoed heeft gebracht. ...


Red.:   Waarbij Remarque, als hoofdredacteur van de Volkskrant en Bolkestein als (voormalig) VVD-leider staan voor respectievelijk de media en de politiek (beide met slechts doodenkele uitzonderingen). En de aanleiding om zowel item als verzameling te maken waren de klassieke figuren:


Uit: De Volkskrant, 28-05-2014, van verslaggever Peter de Waard

'Kapitalisme moet op de schop'

Een exclusief sterrenensemble was in Londen bijeen om de toekomst van het kapitalistische systeem te bespreken. Want dat het nu niet goed gaat, daarover waren ze het eens.


Tussentitel: Toenemende inkomensongelijkheid werpt een enorme schaduw over de wereldeconomie. Kapitalisme is steeds minder voor iedereen - Christine Lagarde - Directeur IMF


Red.:   Om te brullen van de lach: kapitalisme is altijd al een feestje van de doodenkele rijke geweest. De rest mag voor hem werken. Dit alles te illustreren door de lieden die aanwezig waren:

  Behalve Lagarde waren onder meer Bill Clinton, Larry Summers, Mark Carney, lady Lynn Forester de Rothschild en Arianna Huffington aanwezig.

Mevrouw de lady uit de Joodse bankiersfamilie, Larry Summers: de Jood uit de financiĆ«le wereld die net geen president van de FED is geworden (dat ging naar een andere Jood: Janet Yellen) , en mevrouw Huffington die de neoliberale en nomadistisch propgandawebsite The Huffington Post runt en een prisedent van de kapitalistische heilstaat waar de gepensioneerden van 80 winkelbediende zijn omdat hun pensioen gestolen is door de bedriegers van de financiĆ«le wereld.  Gezellig kapitalistje zitten wezen met z'n allen.


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .