WERELD & DENKEN
 
 

Sociologische begrippen: nomadisme, historisch

29 apr.2014

Deze verzameling over de historie van de relatie tussen  residentie en nomadisme kent bij het opzetten ervan slechts één enkele bron, wat op deze website niet de gewoonte is. Maar deze bron is een reproductie van wetenschappelijke resultaten, dus dat is voldoende als wetenschappelijke onderbouwing. Het onderzoek bevestigt iets wat met een beetje gezond verstand al van tevoren te bedenken was:


De Volkskrant, 28-04-2014.

Steentijdjager had hekel aan boerderij


Jagerverzamelaars die 5000 tot 7000 jaar geleden in aanraking kwamen met de vroegste boeren, hadden niet de aandrang om zelf ook een boerderij te beginnen. Dat maken genetici op uit de ontdekking dat het dna van vroege boeren en jagerverzamelaars sterk van elkaar verschilde. Dat betekent dat het gescheiden groepen waren en dat de landbouw de wereld veroverde omdat de boeren meer succes hadden om te overleven, schrijven de onderzoekers in vakblad Science.


Red.:   Maar natuurlijk. En de rest volgt uit het laatste gegeven: de boeren hadden meer succes. En om hetzelfde te kunnen doen als die succesvolle boeren terwijl ze zelf niet boerden, bleef er maar één ding over: profiteren van wat die boeren deden. Nomaden werden geen residenten, maar profiteurs en parasieten
    En dat zijn ze tot op heden geleven: staartarm of parasieten. Vul zelf maar in wat de archetypische representanten zijn van beide groepen.


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .