Bronnen bij Westerse cultuur, toekomst: Japan

Het geval van Japan is illustratief voor vele culturele ontwikkelingen, omdat Japan het eerste niet-westerse land is dat na de Tweede Wereldoorlog het niveau van de westerse landen benaderde , en dus een basis vormt voor de vergelijking met meer recente ontwikkelaars, zoals de BRIC's: Brazilië, Rusland, India en China. De snelle groei van Japan werd gevolgd door een periode van stagnatie, waarvan de oorzaak al is aangegeven in , aan de hand van het voorbeeld van de reacties op de kernramp in Fukushima. Hier een nader bericht daarover, dat het gemaakte punt nader toelicht (de Volkskrant, 11-07-2013, door Cor Speksnijder):
  Postuum | Masao Yoshida, de held van Fukushima

Net op tijd toch ongehoorzaam

Niet nog meer zeewater in de gesmolten kernreactor pompen, luidde het bevel. Maar ingenieur Yoshida luisterde niet. Gelukkig maar: hij voorkwam erger.


Hij voorkwam dat het nog erger werd dan het al was. Toen de ramp zich voltrok in de kerncentrale van Fukushima nam Masao Yoshida de leiding in het moeizame gevecht om de gevolgen van de drievoudige meltdown te beheersen. Voor veel Japanners werd hij een held omdat hij zijn leven in de waagschaal stelde en omdat hij de moed had orders van hogerhand te negeren toen hij dat nodig vond.
    Dinsdag overleed Yoshida (58) in Tokio aan de gevolgen van slokdarmkanker. Volgens Tepco, het energiebedrijf dat de centrale Fukushima Daiichi beheert, en volgens Yoshida zelf, was zijn ziekte niet veroorzaakt door blootstelling aan straling. Daarvoor kwam de aandoening te snel na de kernramp. Yoshida was een verstokte roker.
    De ingenieur was negen maanden in functie als manager van Fukushima Daiichi toen op 11 maart 2011 een tsunami het terrein van de centrale overspoelde. Koelsystemen vielen uit, in drie van de zes reactoren smolten brandstofstaven, radioactiviteit lekte weg. Yoshida bleef op zijn post in de commandobunker, ook toen zich naschokken en zware explosies voordeden.
    Tepco kreeg veel kritiek voor de wijze waarop het op de ramp reageerde, maar voor Yoshida was er vooral bewondering. Mede dankzij zijn optreden zou een grotere verspreiding van radioactiviteit zijn voorkomen. Het land bleef de nachtmerrie van een ontruiming van de metropool Tokio bespaard.
    De Japanners zullen zich Yoshida herinneren als de man die zeewater in een van de reactoren bleef pompen toen hij vanuit het Tepco-hoofdkantoor opdracht kreeg daarmee te stoppen. Dat zou zijn gebeurd onder druk van toenmalig premier Naoto Kan, die bang was dat het zeewater een kettingreactie van kernsplijtingen zou veroorzaken.
    Aanvankelijk werd Yoshida op de vingers getikt voor zijn ongehoorzaamheid, maar later werd hij geprezen om zijn beoordelingsvermogen. Kan twitterde na Yoshida's overlijden: 'Ik maak een diepe buiging voor zijn leiderschap en zijn besluitvaardigheid.'    ...

Oftewel: Yoshida was de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. In Aziatische landen een bijzonder strenge regel: je mag superieuren helemaal niet afvallen, en om dat openlijk te doen moet je een tikje gestoord zijn. Zoals Yoshida in Japanse ogen vast was:
  Op videobeelden die vorig jaar werden vrijgegeven is te zien hoe Yoshida zijn medewerkers aanspoort waterslangen aan te sluiten en brandstof te halen. Met tranen in de ogen en zich verontschuldigend stuurt hij teams erop uit om levensgevaarlijke werkzaamheden te verrichten. 'Ik vrees dat we in acuut gevaar verkeren', zegt hij als er weer een ontploffing te horen is. 'Maar laten we een beetje kalmeren. Haal diep adem. Inademen, uitademen.'
    Yoshida bood aan een 'zelfmoordmissie' te leiden om water in een van de reactoren te pompen, maar daar werd hij van afgehouden.

In westerse ogen is hij gewoon moedig.


Naar Westerse cultuur, toekomst , Westerse cultuur , of site home .

 15 jul.2013