Afrikaanse leiders

Van Afrikaanse leiders is het zo duidelijk dat ze niet deugen, dat deze eigenschap natuurlijk ook in het uiterlijk terug is te zien. Natuurlijk weten ze meestal te verhullen, maar het is bijzonder moeilijk altijd dit masker te handhaven. Bij de beelden is voor deze verzameling wat tekst gehandhaafd, om ter illustratie van de ernst van hun wandaden:
 
President Robert Mugabe vergezeld door zijn generaals
 tijdens een militaire parade in Harare.
Achter hem staan Constantine Chiwenga (links) en Augustine Chihuri
:

Een foto horende bij (de Volkskrant, 24-06-2008, van verslaggever Rolf Bos):
  De generaals hebben veel te verliezen

Zimbabwaanse legerleiders zijn schatrijk in straatarm land | Bij vertrek Mugabe vrezen generaals aanklachten Strafhof


...    Hun titels en namen: generaal Constantine Chiwenga, generaal Augustine Chihuri, generaal-majoor Paradzayi Zimondi en luchtmaarschalk Perence Shiri. Meestal zit in hun midden ook nog een wat oudere, vrolijk lachende man in een net pak. Dat is dan Emmerson Mnangagwa, minister van Huisvesting en voormalig chef van de binnenlandse veiligheidsdienst. Diens bijnaam: ‘Zoon van God’.
    Het zal duidelijk zijn wie ‘God’ is, dat is Robert Mugabe zelf, ...

In de Afrikaanse cultuur zijn er slechst twee rangen, meest of koning, en slaaf.

Tweede illustratie: (de Volkskrant, 15-07-2008):
  Trotse generaal zal buigen voor niemand, behalve voor de almachtige Allah

Profiel Omar Hassan al-Bashir | De Soedanese president wordt beschuldigd van genocide ‘met honger en verkrachting’ als wapen.

Foto bij artikel Foto van internet

Mocht er ooit een lijst worden samengesteld van de grootste wandaden van na de Tweede Wereldoorlog, dan is de kans groot dat de Soedanese alleenheerser Omar Hassan Ahmad al-Bashir (64) in diverse categorieën een plek in de topvijf verovert:
■  meeste doden als gevolg van militaire campagnes (2,5 miljoen, vooral in Darfur en zuidelijk Soedan):
■  meeste daklozen als gevolg van de tactiek van verschroeide aarde (ruim 7 miljoen);
■  meeste platgebrande dorpen (zeker 1.600 dorpen, alleen al in Darfur).

Duidelijk geen slaaf.

Derde illustratie (Volkskrant.nl, 28-11-2011, door Michiel van der Geest):
  Gastheer Zuma laat honderden delegatieleden wachten bij start klimaattop

De microfoons waren getest, de conferentieboekjes uitgedeeld, en de honderden delegatieleden uit meer dan 200 landen zaten klaar. Toch kon de klimaatconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban nog niet van start gaan.


Het wachten was namelijk op de president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma. 40 minuten lang liet hij de deelnemers aan één van de grootste diplomatieke bijeenkomsten ooit in Zuid-Afrika wachten. ...

Zo laat je zien dat jij de meester bent, en de rest slaven.
    Dit gedrag is natuurlijk bekend. In recente tijden van leiders van Arabische landen als Saoedi-Arabië - echte sjeiks. En daarvoor, in de geschiedenis, een langere rij potentaten die zich verder onderscheiden door beschaafdheden als onthoofdingen en ander vormen van standrechterlijke executie, volkomen willekeur, enzovoort.

Volgende illustratie (de Volkskrant, 30-11-2011, van de buitenlandredactie)
  Oud-president Ivoorkust Gbagbo uitgeleverd voor proces Strafhof

...    Gbagbo werd eerder dit jaar verdreven na tien jaar aan de macht te zijn geweest in het West-Afrikaanse land, dat ruim 20 miljoen inwoners telt. Na de verloren presidentsverkiezingen in november weigerde hij de macht over te dragen aan oppositieleider en winnaar Alassane Ouattara, die in mei werd geïnaugureerd. ...

Over Gbagbo gaan er betrouwbaar klinkende verhalen dat niet hijzelf, maar zijn vrouw de kwade genius achter al deze wandaden is. Hier is zij:

Dit laatste is een voorbeeld van het bijna vanzelfsprekende feit dat dit natuurlijk niet beperkt is tot mannen. Eerst een voorvaderlijk voorbeeld (de Volkskrant, 07-10-2005, van correspondent Kees Broere):
  Op audiëntie na raadpleging van de voorouders

Het is niet zo bedoeld, maar zo klinkt het wel. 'Bibabeloubah', zegt een dignitaris aan het Hof tegen een andere dignitaris. Waarop laatstgenoemde instemmend reageert met 'baboubelibouh'. Tevredenheid alom. Ondertussen kijken de bezoekers nerveus om zich heen: wanneer zal de koningin verschijnen?
    Sakassou is een plaatsje in het noorden van Ivoorkust. ...
   ... In een van de wat grotere huizen blijkt zich een heuse koningin op te houden. Zij heet Abla Pokou, en is de majesteit van de Akan en vertegenwoordiger voor de Baloué, een volk in West-Afrika. Heel erg jong is zij niet meer. Heel erg aan de drank is zij wel.    ...

Deze traditionele vorm heeft vele moderne opvolgers. Door de redactie was dat, naar aanleiding van gebeurtenissen uit de jaren negentig al het "Winnie Mandela"-syndroom (Wikipedia) gedoopt. Hier zijn meer recente gevallen panklaar verzameld door een andere partij (CNN.com, opgeslagen 22-06-2012, door Teo Kermeliotis and Stephanie Busari ):
  Power women: Africa's ruling ladies

Africa's women are increasingly taking center stage in Africa's politics (...) Here, CNN's African Voices profiles eight women that have been shaping African politics in recent years.
sirleaf banda
Ellen Johnson Sirleaf Joyce Banda
mujuru ngozi
Joice Mujuru Ngozi Okonjo-Iweala
diogo mukantabane
Luisa Dias Diogo Rose Mukantabana
zille saidi
Helen Zille Isatou Njie-Saidy

Kijk vooral naar de ogen. Het minst behept met de vrouwelijke versie van het mannelijke "respect"-syndroom, arrogantie, zijn Surleaf en Zille. Zille is blank.
    En de redactie werd erop geattendeerd, nadat ze haar opmerkingen gemaakt had, dat Sirleaf één blanke grootvader heeft ... (Wikipedia).


Naar Westerse organisatie , of site home .

29 dec.2012