Israël wil geen vrede, 2003 en updates

23 augustus 2003
Vandaag en de dagen ervoor is er berichtgeving in de media over de gevolgen van de moord op een Palestijnse leider op 21 augustus. In alle berichten wordt de eerdere aanslag door Palestijnen op 19 augustus vermeldt. De daaraan voorafgaande moord op een andere Palestijnse leider,  Mohammed Sider, op 14 augustus wordt slechts nog een enkele keer in de krant vermeldt, maar niet meer in de elektronische media. De hier gebruikte bronnen zijn afkomstig uit de Volkskrant, maar zijn kenmerkend voor alle andere media.

De eenzijdige berichtgeving over deze reeks van aanslagen is wat altijd gebeurt in het Palestijnse conflict. De reden is dat een volledige weergave van de keten altijd uitkomt op de Israëlische bezetting. De keten wordt dus maar gedeeltelijk weergegeven, en altijd afgekapt op een voor de Palestijnen ongunstig punt. De berichtgeving over het conflict is dus onjuist en vals. Oproepen van mensen als VN secretaris Kofi Annan dat de Palestijnse autoriteit de radicale groepen moet aanpakken zijn hypocriet en vals, als er geen overeenkomstige oproepen zijn richting de Verenigde Staten om Israël aan te pakken naar aanleiding van de moord op 14 augustus.

24 augustus 2003:
De Palestijnse groepen bieden een nieuwe vredesovereenkomst aan, maar Israel weigert meteen. Zij willen alleen over vrede praten als de Palestijnse groepen ontwapenen. Dit is een verdere aanwijzing dat Israël in feite geen vrede wil. Een voor de hand liggende reden is dat vrede uiteindelijk altijd zal betekenen dat het bezette gebied moet worden opgegeven.

25 augustus 2003
Israël pleegt nieuwe aanslag en vermoordt vier Hamas-leiders. Dit als antwoord op het Hamas vredesvoorstel van gisteren, en nadat de laatste aanslag ook van Israëlische kant kwam. Verder bewijs dat het Israël is dat geen vrede wil.

26 augustus 2003
Interview in Nova (TV, Nederland 3), met weduwe van pleger van aanslag in Jeruzalem: ging alleen over het feit dat hij, een jonge imam met twee kinderen, eerder niet duidelijk politiek actief was. Geen woord over het feit dat hij bevriend was met de vermoorde Jihad-leider. Nog steeds diverse berichten zonder vermelding van de moord op 14 augustus.

25 december 2003
Gedurende ca. twee-en-een-halve maand is het rustig geweest in Palestina wat betreft aanslagen door de Palestijnen. Intussen zijn nieuwe vredesonderhandelingen bezig onder leiding van de Egyptenaren. De Israëli's plegen meerdere aanvallen op Palestijnse gebieden, daarmee vele Palestijnen dodend, onder andere ca. een week geleden, met vijf doden. Nog steeds geen Palestijnse reactie. Vandaag vermoorden de Israëli's een Islamitische Jihad leider met behulp van raketten uit een helikopter. Een paar uur later wordt er een bomaanslag gepleegd in Tel Aviv. CNN en NOS journaal melden de Palestijnse aanslag als eerste. Een Israëlische woordvoerder geïnterviewd over de kwestie blijft eindeloos doordrammen over de onrust die er eerder is geweest. Dit is aanwijzing nummer twee van Israëlische opzet om vrede te torpederen.

26 januari 2004
Hamas doet een vredesvoorstel aan Israël, zie het persbericht (Volkskrant.nl, 26-01-2004, ANP):

  Hamas biedt lang bestand aan bij Israëlische terugtrekking
 
De Islamitische Verzetsbeweging, Hamas, overweegt volgens haar woordvoerder Abdelaziz al-Rantissi een bestand van tien jaar in acht te nemen bij een terugtrekking van de Israëlische troepen achter de grenzen van 1967.    ...

28 januari 2004
Israël dood acht Palestijnen bij een inval in Gaza, zie persbericht (CNN.com, 28-01-2004)
  Eight Palestinians killed in Gaza City firefight

Israeli troops clashed with Palestinian militants in fierce, prolonged street battles across Gaza City on Wednesday, killing eight Palestinians.
    The deaths -- and subsequent demands for reprisals at angry funeral processions -- complicated modest moves toward reviving the U.S.-backed "road map" peace plan and threatened another escalation in more than three years of Palestinian-Israeli violence.

30 januari 2004
Al Aqsa doodt tien Israëli's bij een aanslag in Jeruzalem, zie persbericht (de Volkskrant, 30-01-2004, van correspondent Ferry Biedermann):
  Aanslag op bus in Israël: tien doden

In Jeruzalem is donderdag voor het eerst in vier maanden een zelfmoordaanslag gepleegd op een bus. Tien mensen werden gedood. De aanslag, vlakbij de ambtswoning van premier Sharon, viel samen met een grote uitwisseling van gevangenen tussen Israël en de Libanese Hezbollah-beweging.    ...

30 januari 2004
Israël pleegt een inval in Gaza als reactie op de aanslag in Jeruzalem (CNN.com, 30-01-2004):
  Israeli forces enter Gaza, West Bank

Operations follow terror attack that killed 10


A day after a suicide bomber killed 10 people aboard a Jerusalem bus, Israeli forces early Friday conducted anti-terror operations in the West Bank and Gaza, killing three Palestinians identified as terrorists by the Israeli army.
    Israeli forces shot and killed a wanted Hamas operative in the West Bank town of Beit Awa, west of Hebron, the Israel Defense Forces said.
    According to the IDF, a Kalashnikov rifle was found in his possession after his death.
In Gaza, IDF forces killed two Palestinians who were preparing an attack near the Israeli settlement of Dugit.

In dit en alle latere berichten wordt volledig voorbijgegaan aan de gebeurtenissen die aan de aanslag in Jeruzalem vooraf gingen. Het bekende patroon: de Israëliërs beginnen met een aanslag, de Palestijnen reageren, Israël reageert daarop en alleen de laatste twee gebeurtenissen worden vermeldt: de Palestijnen lijken de oorzaak - "hebben het gedaan". In werkelijkheid is het vrijwel altijd Israël dat begint, en met name als vrede dreigt. Israël wil geen vrede.


Naar Politiek lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .

[an error occurred while processing this directive]