Principes en "goed doen"

Onze linksen hebben principes. Net als een grote groep anderen die zich niet zozeer als "links" zullen omschrijven, maar wel hetzelfde "doe goed"-erigheid bezeten zijn.

In die laatste groep valt advocate Liesbeth Zegveld. Heeft iemand met een kleurtje of een exotisch accent een klacht tegen Nederland? Bel Liesbeth Zegveld, zij zal zich tot de laatste snik voor je inzetten. Die Nederlanders zijn tenslotte altijd grote schurken geweest, vroeger en dus nu. Al stamt de klacht uit de tijd van de Germanen, Liesbeth zal aan de hand van de Verklaring van de Universele Rechten van de Mens betogen dat het feit dat ten tijde van de Germanen ietwat andere sociale regels golden dan nu en generlei waarde is, en het aan de geleurde medemens gedane onrecht alsnog nu rechtgezet moet worden.

Zo moet Nederland iets doen aan het onrecht dat de moslims van Srebrenica is aangedaan. Terwijl Nederland nooit in Srebrenica is geweest. Er waren wel troepen van Nederlandse afkomst, maar die waren in dienst van de Verenigde Naties.

Liesbeth heeft er geen boodschap aan.

Of de weduwen van Rawagede. Waarvan de mannen tijdens de politionele acties (Wat zij u? Politionele acties? Ja, politionele acties. Ergens in de jaren veertig) vermoord zijn door Nederlandse troepen. Een zaak afgehandeld door het vredesverdrag getekend met Indonesië.

Liesbeth heeft er geen boodschap aan.

Principes en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gaan tenslotte voor alles.

Dus, zou je denken, dat Liesbeth best zou willen optreden voor de familie van Moammar Kadhafi, die volkomen wederrechtelijk en in strijd met alle Rechten van de Mens gelyncht is door een stelletje barbaren.

Over welke zaak Liesbeth werd bevraagd door Nieuwsuur uitleg of detail (21-10-2011, na 23:00 min.): "Mevrouw Zegveld, natuurlijk gaat u familie van Moammar Kadhafi helpen in hun vervolging van de lynchende barbaren, toch?"

Daar bleek Liesbeth ineens genuanceerder over te denken. Over dat er sprake is van een lynchpartij: "De beelden van zijn gruwelijk, maar de beelden van elke oorlog zijn gruwelijk, en aan dat lynchen zou ik dus geen conclusie willen verbinden". En even later "Het lynchen van Khadafi was nodig voor de toekomst van Libië". Ze zei het natuurlijk ietwat anders, maar bekijkt u de beelden zelf en beweer eens dat haar woorden niet zonder vervorming in de hier weergegeven vorm vertaald kunnen worden.

Tjonge jonge...

Zouden de Serviërs van Srebrenica niet soortgelijke redenaties kunnen houden over die barbaarse moslims aldaar - in de woorden van die Serviërs: "Kijk maar naar die Albanese moslims ... net zulke barbaren als die Libiërs - het lynchen ervan is nodig voor de toekomst van Servië". En waarom zijn die woorden minder waard dan die van Liesbeth Zegveld?

En zo zie je dus maar: principes en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn allemaal hoogstbelangrijk en kunnen totaal niet verdund of genuanceerd worden.

Zolang je er Nederland of Nederlanders mee kan belasteren.

In alle andere omstandigheden, vooral als het de gruwelijkheden van de gekleurde medemens in exotische orden betreft, moet je wat genuanceerder tegen de wereld aankijken ...


P.S.
Die mevrouw Liesbeth Zegveld was een geval van de hoogste irritatie, voor deze redactie. Maar we waren er vrijwel zeker van dat ze bij de eerste de beste gelegenheid gruwelijk in de fout zou gaan. Hetgeen dus geschiedde. Op dezelfde gronden irritant zijn bijvoorbeeld mensen als Max van der Stoel (inmiddels overleden), Jan Pronk, Paul Rosenmöller, Mr. Wladimiroff, en nog zo wat van die "doe goeders" met uitgestreken gezichten die o zo blij zijn met hun hypocriete zelf.

P.P.S.S.
Neem nou het voorbeeld van De Pers-wetenschapsredacteur en multiculti-columnist Marcel Hulpas over de lynch-partij op Kadhafi
uitleg of detail :

  Internationaal recht is mooi - maar niet geschikt voor elk denkbaar conflict. Het menselijk gevoel voor rechtvaardigheid pakt in de praktijk vaak veel wreder uit dan we zouden willen.

Kijk, dat vonden de Nederlandse militairen in Rawagede en de Serviërs bij Srebrenica nu ook!


P.S.
En, hé presto, binnen een paar dagen staat ze weer principieel te roeptoeteren:

  Het Openbaar Ministerie moet onderzoek doen naar de ware toedracht van het bloedbad in het Indonesische Rawagede. Advocate Liesbeth Zegveld eist een onderzoek naar aanleiding van een getuigenis die nieuw licht kan werpen op de toedracht.

Lieve Liesbeth, wat er in Rawagede is gebeurd, is volgens het international recht van nu misschien wel een misdaad, maar "Het internationaal recht is niet geschikt voor elk denkbaar conflict. Het menselijk gevoel voor rechtvaardigheid pakt in de praktijk vaak veel wreder uit dan we zouden willen".  Vraag maar aan Marcel. En ga alsjeblieft terug naar je ideologische breiwerkje - het ontbreekt je aan GQ voor de dingen die je nu doet uitleg of detail .
 

   Rijnlandmodel  - 23 oktober 2011