Supersnel

Iets heel anders op deze website.

Waar we normaal altijd ons licht laten schijnen op maatschappelijke en politieke zaken, nu wat over natuurkunde.

Ja ja, ook al daarvan heeft de redactie verstand.

Niet geheel onverwacht voor de intensieve lezers van deze site, want alleen al het idee dat je sociologie en psychologie op een natuurwetenschappelijke manier moet aanpakken kan eigenlijk alleen maar van natuurkundigen komen. Of misschien biologen.

Maar in ieder geval niet komende uit de alfa- of gamma-sector.

Zo, na dit stukje natuurkundig superioriteitsgevoel, de zaak waar het om gaat: de lichtsnelheid.

Want het spectaculaire nieuws is dat er iets gemeten is dat sneller lijkt te gaan dan de lichtsnelheid. Een neutrino, afgeschoten vanuit CERN in Geneve en opgevangen ergens in Italië.

Het neutrino is een hoogst spookachtig deeltje dat geen massa heeft, naar men aanneemt (althans: heel, heeel, heeeel weinig), en in grote hoeveelheden wordt geproduceerd tijdens kernprocessen bijvoorbeeld in de zon en met gemak dwars door hele planeten heen gaat.

Het neutrino van het CERN komt 60 nanoseconden, uitgeschreven 0,00000060 seconde, eerder aan in Italië dan verwacht volgens de lichtsnelheid, die bekende 300.000 kilometer per seconde,

En dat zou een schending zijn van de relativiteitstheorie, want die zegt dat niets sneller kan bewegen dan de lichtsnelheid.

En als het wel kan, dan kan je ook terugreizen in de tijd.

Iets waarover al vele sciencefictionschrijvers hebben opgemerkt dat als dat kan, het toch wel erg merkwaardig is dat vanuit die lange toekomst waarin tijdreizen mogelijk is, er tot nu toe nooit iemand is waargenomen - Leonardo da Vinci uitgesloten.

Hoogst onzorgvuldig, allemaal.

Want de relativiteitstheorie stelt dat niets sneller gaat dan de lichtsnelheid in het vacuüm.

En die supersnelle neutrino's gaan helemaal niet door het vacuüm. Maar die gaan tussen CERN, Genève, en Italië dwars door de aarde. En de aarde is iets dat in veel opzichten wel heel erg op een vacuüm lijkt, als je weet dat ieder los atoom van die aarde grotendeels uit vacuüm bestaat.

Maar er toch een ietsepietsje van afwijkt.

Net als de gemeten snelheid van dat neutrino maar een ietsepietsje  van de lichtsnelheid afwijkt ...
 

   Rijnlandmodel - 23 september 2011