Wieders in onderhoudsvrije tuin

Het hier al eerder aangehaalde voorstel van Ahmed Marcouch om het openbare onderwijs te islamiseren heeft ook binnen de kringen van de PvdA tot beroering geleid. Drie raadsleden van de deelgemeente Slotervaart hebben er een opiniestuk tegen geschreven, waarna deze raadsleden gedwongen werden een loyaliteitsverklaring af te leggen. Dat hebben ze geweigerd en ze zijn uit de fractie getreden - onderstaande komt uit de discussie op de PvdA website naar aanleiding van dit uittreden. Ter toelichting: in een eerdere reactie heeft ene R. Windt het opgenomen voor Marcouch, onder gebruik van de term 'verantwoorde godsdienstlessen'. Dit is een reactie daarop:

 

Van www.pvda-amsterdam.nl, 03-07-2008, door Mens

Onderhoudsvrije tuin?

@R. Windt:
Verantwoorde godsdienstlessen?

Lijkt mij DE contradictio in terminis van 2008, haha!

Zo ken ik er nog wel een paar:

- onderhoudsvrije tuin;
- schone oorlog;
- gezonde snack;
- eerlijke politiek;
- multiculturele samenleving;
- klimaatneutrale verbranding.

Godsdienstlessen aan kinderen zijn per definitie onverantwoord, omdat ze niet moeten leren om dienstbaar aan een imaginaire groep of god te zijn, maar dienstbaar aan zichzelf! Ze moeten niet leren reciteren uit al die extreem slecht vertaalde woestijnrollen, ze moeten leren om de huidige wereld te begrijpen en voor zichzelf na te denken.

Thuis geef ik mijn kinderen ook al die geloofssprookjes mee hoor, ik ben er zelf ook mee opgevoed. Maar OOK met Charles Dickens, disco, Einstein, Stanley Kubrick, Annie M.G. Schmidt, Nietzsche, Donald Duck, Jim Morrison, Hans Christian Andersen, Bennie Jolink, Picasso, alle kranten, alle talen, alle culturen en politieke stromingen, noem maar op. Alles leren, alles interpreteren en selecteren, pas dan vormt zich een breed wereldbeeld. Kinderen horen helemaal niet tig keer per week in een tempel of noodgebouwtje te luisteren naar het eenvormige mysterieuze gebrabbel van dubieuze zelfbenoemde voorgangers, en de rest van de week op straat te hangen. Bibliotheken, sportvelden en educatieve tv-programma's genoeg in Nederland! En als je als ouder toch zonodig je kind wilt hersenspoelen met een gebeitelde tunnelvisie en nul baangarantie voor de toekomst: zelf betalen, zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Met 'zelf' bedoel ik hier dus NIET: god, de profeet, de overheid, het onderwijs, de PvdA, het wijkcentrum, of de politie.

Daar staan de meeste van de basisthema's van de website van het Rijnlandmodel, in de vorm van de illusies die ermee bestreden worden. Nee, je kan geen wereld zonder arbeid hebben - geen oorlog voeren zonder je handen onafwasbaar vuil te maken - je maag niet vullen met rotzooi zonder zelf rotzooi te worden - de macht wensen, geloven in het recht van de sterkste, en ook maar een ietsiepietsie moreel zijn - en fossiele brandstof verstoken zonder dat je het fossiele-brandstof-broeikas-klimaat terugkrijgt.

Tja, en die over de multiculturele samenleving is inderdaad wel een hele mooie.

En weet u wat nu het ergste is: ze zijn nog niet eens verzonnen - op één na worden ze allemaal regelmatig gebruikt in het maatschappelijke discours.

   Rijnland  -  4 juli 2008[an error occurred while processing this directive]