WERELD & DENKEN
 
 

Introductie

  Medewerking gaat boven tegenwerking

Zowel binnen de mensenmaatschappij als binnen de samenlevingsvormen van alle soorten op aarde komt zowel samenwerking als tegenwerking voor, dat laatste wordt dan meestal competitie genoemd. Men zegt dat dieren competitief zijn in vele individuele zaken, als in de zoektocht naar partners en naar voedsel. In beide gevallen ziet men dat als een gevolg van een gezond eigenbelang. Maar wat betreft voedsel is dat al een dubieus geval: het geval van samenwerking bij het zoeken naar voedsel is veel gewoner: zelfs roofdieren als leeuwen werken samen om een prooi te vangen. En veelvoorkomend is het geval dat individuen die een goede voedselbron vinden dit onmiddellijk aan hun soortgenoten mededelen.

Zowel samenwerking als competitie zijn nuttig op hun eigen niveau. Wat bedoeld wordt met de stelling is dat als de nood aan de man komt, letterlijk en figuurlijk, de individuen binnen de soort samenwerken. Oftewel: samenwerking gaat voor, maar in sommige omstandigheden kan competitie nuttig zijn.

Meer over samenwerking als de basis van het mens-zijn hier Naar Angelsaksische en Rijnlandse model (Eng.). Meer daarover hier , of tezamen met het sociologie overzicht hier .


Naar Algemeen overzicht  , of site home .