Allochtone vertegenwoordiging en politieke integriteit


14 apr.2006

De aanwezigheid van grote minderheden allochtonen in vooral de grote steden leidt, tezamen met de ideologie van de multiculturele samenleving, tot een druk om een allochtone vertegenwoordiging in bestuurlijke organen te krijgen. Allochtonen zijn numeriek ondervertegenwoordigd in die organen, ten eerste omdat de belangrijkste groepen allochtonen, Turken en Marokkanen, stammen uit sociaal achtergebleven gebieden (Anatolië en het Rifgebergte) , en dus ook aanzienlijk lager opgeleid zijn dan de gemiddelde autochtone bevolking. En ten tweede omdat het, zelfs bij gelijke opleiding, natuurlijk enige tijd duurt om in de bestaande netwerken door te dringen.

Degenen die uitgaan van het multiculturele ideaal pleiten voor meer vertegenwoordiging van allochtonen in bestuurlijke organen. Het principiële bezwaar tegen dit pleiten is dat het in feite dat een racistische zienswijze is, omdat als de genoemde reden het gevoel van vertegenwoordiging van de allochtone groepen wordt genoemd. Daarmee impliceert men dat autochtonen die allochtone groepen niet goed kunnen vertegenwoordigen, en dat voor die goede vertegenwoordiging een racistische norm gesteld mag worden.

Het praktische bezwaar tegen de bevordering van allochtone vertegenwoordiging is dat het gevaar dat men bestuurders krijgt die minder geschikt zijn. Ten eerste omdat een achterstand in gemiddelde opleiding en competenties ook een achterstand in de gemiddelde opleiding en competenties van de vertegenwoordigers met zich mee brengt, tenzij men speciale voorzorgen neemt.

Een recente illustratie van dit gevaar was het met allochtone voorkeurstemmen kiezen van allochtone raadsleden bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Die allochtonen stonden op lagere plaatsen op de kieslijsten, en partijen stellen die lijsten samen op grond van de ervaring en capaciteiten van de betrokkenen.

Het tweede grote gevaar van grotere allochtone vertegenwoordiging is dat met de personen, ook aspecten van culturen van afkomst de politiek binnen dringen. De bekendste daarvan is het cliëntilisme, in de meeste culturen als een volkomen natuurlijke manier van handelen beschouwd. Maar dit is maar een aspect van een zeer groot verschil in maatschappelijke houding - voor de algemene behandeling, zie hier, en voor een uitgebreide reeks voorbeelden, zie hier  .

Voorstanders van de multiculturele samenleving beweren dat deze andere culturele achtergronden geen invloed heeft op het functioneren van vertegenwoordigers van die culturen in Nederland. Er is een groeiend aantal aanwijzingen dat dit onjuist is. Van wat langer terug stammen een paar gevallen van allochtone groepen die lokale partijbesturen door cliëntelistisch gedrag dusdanig hebben verstoord dat ze moesten worden opgeheven. Ook al langer bekend zijn allerlei affaires in bestuursorganen in de door allochtonen gedomineerde Bijlmer uitleg of detail .

Bekender zijn een aantal individuele gevallen - hier een selectie. Ten eerste: de affaire Singh Varma: GroenLinks parlementslid van Surinaamse afkomst, die beschuldigd werd door mensen uit haar directe omgeving van financieel frauduleuze handelingen. Deze beschuldigingen werden lange tijd niet geloofd vanwege de allochtone afkomst van Singh Varma). De zaak Yaakoubi: Amsterdams deelgemeenteraadslid voor de PvdA die zijn vrouw dumpte in Marokko omdat ze opleidingen ging volgen, en daar een groot aantal maanden mee wegkwam, omdat de partij hem bleef steunen vanwege zijn allochtone afkomst; uiteindelijk was een campagne van de vrouw zelf doorslaggevend uitleg of detail . De zaak Sam Pormes: Eerste-Kamerlid van GroenLinks van Molukse afkomst. is hoogst waarschijnlijk betrokken bij diverse zaken, zoals bij terroristische activiteiten in de jaren zeventig, wapengebruik, en betrokkenheids bij de Molukse acties in de jaren zeventig; deze zaak loopt nog (april 2006). De zaak Lazrak:  SP Tweede-Kamerlid van Marokkaanse afkomst die uit de partij is gestapt, omdat hij de door de SP gehanteerde afdracht van een deel van het Tweede-Kamersalaris niet meer wilde volgen - hij is daarna zelden meer in de Tweede Kamer gezien. De zaak Sweet, de Amsterdamse deelraadvoorzitter van Surinaamse afkomst die twee keer toe dronken achter het stuur zat uitleg of detail . En voorlopig hier als laatste, de zaak Carr: Amsterdams deelgemeenteraadslid voor de PvdA van Ghanese afkomst dat bij verkeerscontrole zonder rijbewijs en verzekering rondreed, en daarom maar een valse identiteit opgaf, en zich 'irritant' (vermoedelijk dus: arrogant) heeft gedragen ten opzichte van de politiemensen uitleg of detail . Ook deze zaak loopt nog, omdat de PvdA haar allochtone raadslid blijft steunen, omdat ze van allochtone afkomst is. (voor de afloop, en een verdere analyse van de PvdA houding, zie hier uitleg of detail )

Deze voorvallen hebben misschien nog de status van incidenten. Maar het feit dat bij de recente (maart 2006) gemeenteraadsverkiezingen de allochtone groepen voor circa 90 procent gestemd hebben op allochtonen kandidaten, laat zien dat de toestand snel zou kunnen verslechteren. Wat het effect van deze trend zou zijn is war te nemen op plaatsen waar zich hetzelfde heeft voorgedaan. Het meest is geworden de stand van zaken in de door gekleurden gedomineerde stad New Orleans, omdat deze stad een watersnoodramp trof. De lokale bestuurlijke zwakte gedomineerd door gekleurde vertegenwoordigers bleek een van de grote oorzaken voor de chaos tijdens en na deze ramp uitleg of detail . Voor Nederlandse gevallen van allochtone bestuurlijke zwakte buiten de politiek, zie hier uitleg of detail .


Addendum okt. 2006:
 
De zaken van Sweet en Carr in Amsterdam Zuidoost zijn nu definitief het stadium van incidenten ontstegen - een uitgebreidere beschrijving hier uitleg of detail .

Addendum dec. 2006: 
Het belangrijkste argument om aan dit soort zaken aandacht te besteden, was de mogelijke slechte invloed die het accepteren van dit soort gedrag op overige bestuurders zal hebben. Dit is inmiddels werkelijkheid geworden - nu is het autochtone PvdA stadsdeelraad wethouder Els Verdonk die de overtreding pleegt uitleg of detail .

Nog geen week later laat een ander geval zien hoe het wel moet: met onderhuur "frauderende" SP-politici worden bij het concreet worden van de verdenking meteen geschorst uitleg of detail . Dit geval is zeker niet erger dan dat van de gevallen El Yaakoubi, Sweet en Carr. Dit laat nog eens duidelijk zien hoe foutief de houding van de PvdA is in de allochtone gevallen, en het leidt absoluut geen twijfel dat het fout dat de overtreders allochtonen waren, de directe reden is voor de lankmoedigheid ten opzichte van die overtredingen.

Addendum jan. 2007
De waarschuwingen van de redactie worden verder onderbouwd door een nieuw geval van corruptie dat zijn oorspong vindt in de door allochtonen gedomineerde politiek in Amsterdam Zuidoost, en in dit geval voortgezet wordt in landelijke omgeving, zie hier uitleg of detail .

Addendum apr. 2007
Weekblad HP/De Tijd heeft ook een artikel geschreven over dit onderwerp, met een langere lijst gevallen, inclusief die hier genoemde, zie hier uitleg of detail .

Addendum mei 2007:
Eén van de pregnante voorbeelden van misbruik van veronderstelde integriteit en loyaliteit is dat rond de bouw van de Westermoskee in Amsterdam, zie hier uitleg of detail .

Addendum aug. 2007:
De nieuwste gevallen: De Koningin van de Bijlmer, Marlène Ceder, blijkt tezamen met een hele instelling aan familie, vrienden en kennissen zodanig te hebben gesjoemeld dat ze direct gearresteerd werden uitleg of detail , en een dankzij-de-Marokkanen wethouder gaat een weekje zijn achterban bezoeken - aan zee uitleg of detail .

Addendum feb. 2008:
Weer een allochtone valpartij. En weer een geval waarin de betrokkene door allochtone voorkeurstemmen op de kennelijk voor haar ongeschikte positie is gekomen uitleg of detail .

Addendum mrt. 2008:
En weer eentje - tezamen met wapenbezit uitleg of detail .


Naar Allochtonendebat 2006  , Allochtonen lijst  , Allochtonen overzicht  , of site home .