Het allochtonen en moslim debat, 2006

Met alle evenementen zoals beschreven in Allochtonendebat okt. 2005 , hoopt een verstandig mens dat er nu eens een langere pauze in alle debatten rond allochtonen, migranten, cultuurverschillen, enzovoort, zou komen. Tevergeefs. De rel in de loop van het begin van 2006 gegroeid rond de cartoons die de redactie al had gedetecteerd als een interessante kwestie in oktober 2005 , heeft dusdanige proporties aangenomen dat er ook hier wel op ingegaan moet worden; voor wie nieuwsgierig is naar alle cartoons, zie hier uitleg of detail . Voor de chronologie, zie hier uitleg of detail .
 
Waar het uiteindelijk allemaal om gaat is natuurlijk simpel: wat is belangrijker: de seculiere westerse staat of religieuze beginselen. Het is namelijk niet mogelijk in de seculiere westerse staat gedrag af te dwingen, anders dan door wetten. Alle beroepen van religieuzen, moslims in dit geval, tot beperking van niet-gewelddadig gedrag, beledigingen noemt men het meestal, zijn natuurlijk volkomen vrijblijvend, tenzij men wetten wil, of dreigt met buitenwettelijk geweld. En wetten die beledigingen verbieden zijn fundamenteel in strijd met de westerse seculiere staat, omdat het voor beledigingen onmogelijk is objectiveerbare normen of grenzen vast te stellen - iedereen kan een beroep doe op een gevoel van ernstige belediging. En zou men het proberen, loopt men onmiddellijk vast op de eis van consistentie: dan moet ieder vorm van belediging aangaande religieuze zaken verboden worden, en aangezien de heilige boeken van zowel judaïsme, christendom als mohammedanisme vol staan met afkeuringen en beledigingen aan anders-gelovigen en vooral niet-gelovigen, zou er ook onmiddellijk een verbod op het verspreiden van deze godsdiensten afgekondigd moeten worden.

Onderstaand eerst de weinige bronnen van islamitische afkomst, waarvan twee niet-Nederlandse, die dit het aspect van eenzijdigheid van de moslimattitude tegenover cartoons en belediging in het algemeen toelichten (hierbij geldt de algemene informatieregel dat deze drie critici uit eigen bron geloofwaardiger zijn dan de miljoenen meelopers ) (de Volkskrant, 06-02-2006, door Irshad Manji, gastonderzoeker aan Yale University ):
  Aanvaarden van spot past de moslim

De islam is een monotheïstische godsdienst: de verering van een God. Zijn boodschapper verheerlijken, is afgoderij. Dus een grap over de profeet mag, vindt Irshad Manji.

Op het Wereldeconomisch Forum afgelopen maand was ik getuige van een onthullend incident.
Tijdens een sessie over religieus rechts in de Verenigde Staten, werd een satirische tekening getoond van dominee Pat Robertson, een van de meest invloedrijke evangelisten in de VS. In het publiek zat ook een prominente Britse moslim, die van harte met iedereen mee grinnikte,  
    Maar toen een spotprent werd getoond van een islamitische geestelijke, gleed de glimlach onmiddellijk van zijn gezicht. ...

En (de Volkskrant, 11-02-2006, door Nahed Selim, tolk en publiciste):
  Laat moslims eerst zelf respect leren
 
Tussentitel: In de koran worden joden vergeleken met apen en ezels

Moslims over de hele wereld zijn beledigd door de Deense spotprenten en eisen respect. Volgens Nahed Selim ontbeert de islam zelf het respect voor andere religies.

De wereldwijde rel om de Deense spotprenten wordt hoe langer hoe gekker. Steeds duidelijker wordt dat de spontane uitbarstingen van verontwaardigde moslims overal ter wereld het gevolg zijn van zorgvuldig georkestreerde manipulatie door dictatoriale en tirannieke machthebbers.
    ....   Waar was hun verontwaardiging toen hét religieuze symbool van de boeddhisten, de zeventienhonderd jaar oude en grootste Bamiyan-beelden in 2001 door de barbaarse Taliban met dynamiet werden opgeblazen? Blijkbaar vinden moslims dat hun religieuze symbolen gevrijwaard moeten blijven van kritiek en spot, en dat zij een hogere status genieten dan andere religieuze symbolen.
    Los van dit alles, erger ik me mateloos aan de schijnheiligheid van moslims die sinds jaar en dag de gewoonte hebben niet-moslims grof te beledigen. Arabische media staan bol van zulke beledigingen. Dat is niet zo verwonderlijk, als je leest hoe in islamitische bronnen over joden wordt geschreven.
    Ontgaat het moslims, die altijd maar om 'respect' roepen, dat sommige teksten in de koran weinig respect tonen voor andere gelovigen? Weten ze dan zo weinig van hun geloof, waarvoor ze wel continu bereid zijn op de barricaden te springen omdat ze zich beledigd voelen? En waarom reageren ze nooit verontwaardigd op de beledigingen van niet-moslims in hun eigen islamitische heilige teksten. Een paar voorbeelden:
    'Jullie hebben toch weet van hen die bij jullie op de sabbat in overtreding kwamen. Wij zeiden immers tegen hen: 'Wees weggejaagde apen' (2: 65-66).
...     In een andere korantekst worden de joden die hun heilige boek niet naleven met ezels vergeleken:
    'De gelijkenis van hen die de Thora dragen is gegeven en haar daarna niet hebben willen dragen, is als de gelijkenis van de ezel die boeken draagt.' (62:5).
    Mogelijk staan in andere heilige boeken ook kwalijke verhalen over andere gelovigen. Als dat zo is, moeten we constateren dat religies geen hoge standaard van beschaving bieden wat betreft het respect voor andere gelovigen en de omgang met andere bevolkingsgroepen. En zeker de islam niet, die verbiedt moslims zelfs om te gaan met christenen en joden:
    'Jullie die geloven. Neemt de joden en de christenen niet tot verbondenen. Zij zijn elkanders verbondenen. Wie van jullie zich als medestander bij hen aansluit, die behoort bij hen. God wijst de mensen die onrecht plegen de goede richting niet.' (5:51).
    Hier zien we dat het handelen, of vriendschap hebben met een christen of een jood, als een daad van onrecht wordt beschouwd.
    'O gij die gelooft, sluit niet innige vriendschap buiten uw kring. Zij zullen u niet tekort doen in ontrouw. Zij verheugen zich aan uw verkeerdheden. De haat blijkt uit hun monden maar wat hun borsten verbergen is erger. Wij hebben voor u de tekenen duidelijk gemaakt indien gij tot verstand komt.' (3:118).
    Ook met de atheïsten mogen moslims niet omgaan volgens de koran: 'Jullie die geloven! Neemt de ongelovigen niet in plaats van de gelovigen als medestanders.' (4:144)
    Een studie over de (on)verdraagzaamheid in de islam jegens niet- moslims zou de westerse moslims versteld doen staan als zij oprecht geloven in respect, gelijkheid en religieuze verdraagzaamheid. ...

En (de Volkskrant, 04-02-2006, door Fouad Laroui, schrijver):
  Potloodcrisis kan tot iets goeds leiden

De moslimwereld staat op zijn kop door een Deense karikatuur van Mohammed. Als na dit melodrama het Westen moslims respecteert en moslims alle gezindten respecteren, komt alles goed, zegt Fouad Laroui.


...   Van Rabat tot Jakarta, van Londen tot Buenos Aires, kortom in de gehele moslimwereld klinkt nog maar één roep: blijf met je poten van onze heilige waarden! Zeker. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?
...     Goed. Stel je nu eens voor dat Denemarken en Noorwegen hun excuses maken en plechtig beloven dat het nooit weer zal gebeuren. Mooi. Dan hebben ze de heilige waarden van de moslims gerespecteerd. Geen twijfel dat die dan ook de rechten van de anderen gaan respecteren.
    Prima. Wat betreft al de profeten, messiassen en andere bobo's is er geen probleem: de islam, met zijn onmetelijk grote hart, aanvaardt hen allen. Jezus wordt heel wat keren aangehaald in de koran - zelfs vaker dan Mohammed, eigenlijk - en Maria wordt erin 'de beste der vrouwen' genoemd. Wat betreft Abraham, Mozes, Aaron en de 70 duizend figuranten uit het Oude en het Nieuwe Testament, hetzelfde laken een pak: ze horen bij de onzen.
    Maar daar moet het niet ophouden! Die karikaturisten in Europa en Amerika die van nu af aan de heilige waarden van de islam gaan respecteren, zijn niet allemaal joden of christenen. Er zitten agnosten bij en atheïsten, deïsten en aanhangers van Jomanda. Moeten hun overtuigingen ook niet worden gerespecteerd? Voor heel wat onder hen is - ik noem maar iemand - Charles Darwin een soort held, een goed mens met principes, die zijn hele leven heeft gewijd aan het bevrijden der mensen van de onwetendheid. Laten we hem dus vanaf vandaag respecteren en laat dus geen karikaturentekenaar uit Riyad, Teheran of Kabul hem nog langer afbeelden met het gezicht van een aap.
    Idem dito voor Karl Marx, ook al is die niet zo populair meer als vroeger. Zolang er nog een bolsjewiek leeft (er zijn er nog een paar gesignaleerd in Havanna en in de buitenwijken van Parijs): een absoluut verbod om de man belachelijk te maken die voor hen een heilige is. Laten we Freud nog aan de lijst toevoegen, geadoreerd door een paar trouwe volgelingen in Amsterdam-Zuid, plus de Negus van Ethiopië, door de rastafari's als hun god gezien, Ganesh de god-olifant (en in het verlengde daarvan alle olifanten), Carlos Gardel, de god van de tango, tienduizend godheden van de Azteken en de Maya's, Pele, de Noorse trollen (hé! Noorwegen), Poesjkin, vereerd door de Russen, Voltaire en Rousseau, de heilige waarden van de Verlichting, de goden van de mazdeïsten (nee, het gaat niet om Mazda of Toyota), en de honderdduizend geesten van de Afrikaanse animisten. Voor die laatsten is er inderdaad een probleem: de verering van geesten wordt in de koran expliciet beschimpt en veroordeeld.
...     Ten slotte zou deze crisis veroorzaakt door een paar potloodhalen nog tot iets goeds kunnen leiden. Laten we ophouden elkaar te beledigen. Wens ons niet langer naar de hel, behandel ons niet langer als stinkende varkens en goddeloze apen. Fantastisch! Heren kwezels, zet de eerste stap!

Met deze drie artikelen zijn alle excuusbieders en andere moslim-apologeten onthuld als hypocriet (ze doen zich voor als heilig, maar zijn in hun pleidooi voor excuses eenzijdig, en zijn dus schijnheilig), contraproductief (het sterkt de moslims in hun eenzijdige verontwaardi-ging) , en gevaarlijk voor de toekomst voor de seculiere, vrije, westerse democratie. Voor meer artikelen over deze zaak, zie hier uitleg of detail .

Voor de volgende kwestie halen we eerst een stuk uit Allochtonendebat okt. 2005 aan:

  Het is duidelijk dat er een objectief probleem is tussen allochtonen en autochtonen, zie hier vervolg . Een objectief probleem is iets waar beide iets aan kunnen doen, en een objectieve oplossing gaat uit van het uitgangspunt dat degene die het meest bijdraagt aan het probleem, ook het meest moet doen aan de oplossing. Het slechtste dat een van de partijen kan doen is te stellen dat de schuld volledig bij de andere partij ligt, als dat niet waar is. Dat is wat de Marokkaanse leiders [zie hier , red. IRP] doen. Daarmee zeggen ze tegen hun groepsgenoten: jullie worden ten onrechte minder behandeld dan de rest van de bevolking. Die groepsgenoten worden daar begrijpelijkerwijs boos om, een gevoel dat vooral sterk en groeiende is bij allochtone jongeren. Bij een continu bereik van boosheid, zijn daar ook zeer bozen bij. Door hun boosheid te sterken, drijven de Marokkaanse leiders, gewild of ongewild, sommigen van hen over de grens die we beschrijven als radicalisme en extremisme, naar een gebied waar ook aanslagen gepleegd kunnen worden. Maar dat is slechts een extreme uiting van een in principe groter gevaar, namelijk een gevoel van vervreemding en vijandschap tussen grote delen van de bevolking, iets dat in het kader van de discussie over de bommenleggers in Londen (dit deel is geschreven augustus 2005) door David Rieff besproken is als het gevaar dat we de moslims als vijfde kolonne kunnen gaan beschouwen . Tenzij, zo schrijft hij, de moslimleiders iets duidelijks doen (wat ze zouden kunnen doen staat bijvoorbeeld hier vervolg ). De stukken van de Nederlandse Marokkaanse intellectuele woordvoerders doen wat dat betreft het ergste vrezen.

Het geuite vrees van het vormen van een vijfde colonne begint enige bevestiging te krijgen, zie onderstaan de bron (de Volkskrant, 06-02-2006, column door Arie Elshout
  De wereld krimpt en kraakt

...    Nieuw is dat de spanningen zich niet alleen doen voelen op het internationale vlak, maar ook binnen de westerse samenlevingen zelf, tussen islamitische minderheidsgroepen en de niet-islamitische meerderheid. De protesten van boze moslims tegen spotprenten van de profeet Mohammed in Europese kranten leiden niet alleen tot aanvallen op Europese ambassades en kantoren in moslimlanden, maar zijn ook te horen in moskeeën in Europese steden. Buitenlandse politiek is ook binnenlandse politiek geworden.
    Wanneer de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, zijn kritiek primair richt op de kranten die de gewraakte spotprenten hebben gepubliceerd, ontkom je niet aan de indruk dat hij dit doet met het oog op de sentimenten onder de grote moslimgemeenschap in zijn land. Hetzelfde geldt voor de Europese Unie in haar geheel, waar de moslims de snelst groeiende minderheid zijn. Het feit dat de lidstaten gekozen hebben voor een meer dan voorzichtige opstelling, lijkt niet alleen te zijn ingegeven door de angst voor boycotacties en geweld vanuit de Arabische wereld, maar ook door de vrees voor binnenlandse repercussies.
    De botsing tussen de islamitische wereld en het Westen is daarmee het eerste wereldomspannende conflict geworden, waarbij grenzen in de traditionele zin van het woord een deel van hun relevantie hebben verloren. In feite gaat het om het eerste grote conflict uit het nog jonge tijdperk van de mondialisering. Zoals bij alle confrontaties wordt daarbij gedacht in termen van 'wij' en 'zij', maar dat correspondeert niet meer, zoals in de Koude Oorlog, met 'hier' en 'daar'. Want 'daar' is ook een beetje 'hier' geworden, en andersom.
...    Alle beroering over de spotprenten herinnert er aan dat de wrijvingen tussen moslims en niet-moslims niet alleen een gevolg zijn van sociale uitsluiting, de assertieve Amerikaanse politiek of de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied, maar ook een sterk cultureel-religieuze component hebben. Niet voor niets is Europa exclusief de klos en raakt de commotie Amerika nauwelijks. Want meer dan de Amerikanen hebben de Europeanen moeite moslimburgers te integreren in hun maatschappij. De rel over de cartoons duidt daar niet alleen op, hij vloeit er uit voort. Het gaat over integratie en (afgezien van de verderfelijke politieke spelletjes van Arabische regimes) over niets anders.
    Het blijkt voor Europa zo lastig de moslims aansluiting te doen vinden bij de moderne, seculiere wereld dat het zich ineens in de frontlinie bevindt van de botsing tussen de islam en het Westen. Hier wreekt zich wellicht het feit dat geen deel van de wereld zo geseculariseerd is als West-Europa. Geen kloof zo groot als tussen gelovigen en ongelovigen.
    Inmiddels gaat het hard tegen hard. Wat daaraan te doen? Duidelijkheid over het eerbiedigen van de democratische spelregels is op dit moment het belangrijkste. In deze geëscaleerde situatie moeten Europese ministers geen misverstand laten bestaan over hun trouw aan principes als de vrijheid van meningsuiting en vreedzame conflictbeslechting. Rondgaan met een verbanddoos om pleisters te plakken op de geslagen wonden, helpt niet. En al helemaal niet als zij die pleisters willen gebruiken om op de mond te plakken.

Dit artikel beschrijft wat betreft het "toegeven" aan de moslims wat op meerdere andere plaatsen is geschreven. Dit aspect van het bestaan van een moslim vijfde colonne kan dus min of meer als bewezen worden beschouwd.

Een bijkomend aspect wordt hieronder beschreven (de Volkskrant, 26-01-2006, column door Marcel van Dam):
  Kort lijstje

...     Migranten verkeren in een soort maatschappelijke puberteit als het gaat om integratie in een nieuwe samenleving. Hun hele opvoeding komt op losse schroeven te staan. Hun denkwereld wordt door elkaar gehusseld.
    Als daarbij dan ook nog de hormonale puberteit komt, wordt er bij jongeren wel een heel zware wissel getrokken op de psychische stabiliteit. Zo zwaar dat ze veel vaker dan gemiddeld geestelijk of lichamelijk ziek kunnen worden, of verslaafd, of crimineel.
    Zo is uit wereldwijd onderzoek gebleken dat migranten uit bepaalde etnische groepen een veel hoger risico lopen schizofreen te worden, een ongeneeslijke psychische ziekte. Zie voor een overzicht van dat onderzoek het artikel uit 2005 van Elizabeth Cantor-Graae en de Nederlandse psychiater Jean-Paul Selten in American Journal of Psychiatry.
    In Nederland lopen kinderen van Marokkaanse ouders een acht maal grotere kans schizofreen te worden. De oorzaak wordt gezocht in social defeat, zoals dat in de Angelsaksische literatuur wordt genoemd. Te vertalen als een mengsel van frustratie, mislukking en vernedering.
    Social defeat zou ook een heel aannemelijke oorzaak kunnen zijn voor radicalisering van beter opgeleide kinderen van immigranten uit islamitische landen.
...    Zoals je een puber niet kunt 'genezen' door hem op te sluiten, kun je een Marokkaanse jongen die het slachtoffer is van een halfslachtige opvoeding in twee culturen en van sociale vernedering en uitsluiting niet 'genezen' door hem te achtervolgen met allerlei dwangmaat-regelen.
    Om de samenleving te beschermen, kan het nodig zijn (straf)maatregelen te nemen. Maar die zouden het karakter moeten hebben van behandeling, therapie en training. Net zo dringend is het overigens de samenleving te beschermen tegen de gevolgen van uitsluiting door werkgevers die weigeren allochtonen in dienst te nemen. ...

Een opmerkelijk stuk, omdat Van Dam in zijn ijver om allochtoon asociaal gedrag te excuseren een aantal eerdere stellingnames verlaat. Ten eerste erkent hij dat er een culturele strijd is: geen 'social defeat' zonder social struggle, en dat laatste is hier natuurlijk een cultural struggle. Ten tweede stapt Van Dam hier kennelijk van zijn cultuurrelativisme af, omdat de Marokkaanse jeugd iets voelt wat er kennelijk is: een social defeat in de cultural struggle, dus de Marokkaanse cultuur delft kennelijk het onderspit in relatie tot de westerse (wat natuurlijk een open deur is, want andersom was, zaten de westerlingen als gastarbeider in Marokko, maar dat is een kleren van de keizer verhaal). Ten derde bevestigt Van Dam zijn eerste conclusies door de stellingname dat de asociale Marokkaanse jeugd niet op gedrag moeten worden aangesproken, maar op hun geestelijke lijden, ze behoeven 'behandeling, therapie en training'; dat gaat niet over problemen met functioneren in een baan, dat gaat over problemen met geestelijk functioneren in een hoogontwikkelde maatschappij in het algemeen. Over die 'behandeling, therapie en training' zich Van Dam nog het volgende:
  ...  Nog maar enkele politici hebben de moed zich tegen de xenofobe tijdgeest te verzetten en prioriteit te bepleiten voor preventie in plaats van repressie. Afgelopen zondag zag ik er twee op de televisie. Zoals de Amsterdamse wethouder Aboutaleb afgelopen zondag in Netwerk zijn visie op de integratieproblematiek onderbouwde, getuigde van een groot analytisch vermogen, mededogen met mensen die het nog niet gelukt is te integreren of die bij dat proces uit de bocht zijn gevlogen en het besef dat er meerdere generaties nodig zijn om volledig in te burgeren in een andere cultuur.
    Voor mij is Aboutaleb op dit moment de beste politicus van Nederland. Op de tweede plaats zou ik Femke Halsema zetten, die in het programma Woestijnruiters betoogde dat het een heilloze weg is om het integratiebeleid af te stemmen op de vooroordelen van de autochtone bevolking.
    Voor een derde plaats zou ik niet zo gauw iemand weten.

De aanpak die Van Dam voorstaat is dus die van de zachte sector uit de jaren zestig en zeventig, zie Halsema. Middels is de theorie van de psychologische therapie verder ontwikkelt, en is bekend dat beste werkende therapieën die zijn die de cliënt in heldere, verstandige, taal aanspreken wat betreft de aard van hun kwaal en de oorzaak ervan, zoals cognitieve therapie. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat wat geldt voor het individuele geval, ook niet zou gelden voor een grote verzameling individuen. De Marokkaanse jeugd moet dus als eerste helder en duidelijk verteld worden wat de oorzaak is van hun problemen, en zoals nu ook Van Dam weet: dat komt door de verhuizing van een simpelere, stilstaande cultuur, naar een hoogontwikkelde, vooruitstrevende cultuur. De behandeling moet geschieden in het kader van deze kennis, dat wil zeggen, dat Marokkanen duidelijk wordt gemaakt dat hun achtergebleven positie het gevolg is van dit feit, en nauwelijks een enkele andere. En als derde: dat de asociale daden die ze plegen, dus uiteindelijk volkomen hun eigen verantwoordelijkheid zijn. En ten vierde, dat als ze iets aan hun leven willen veranderen, dat ze als eerste hun eigen leven, hun eigen houding, hun eigen geest moeten veranderen. Precies zoals Dr. Phil zegt: "To improve your live, you can best improve yourself." En: "Don't complain about your problems from the past, think what you can do to improve your live and actions now - enzovoort .
    Tenslotte: als het werkelijke is zoals door Van Dam beschreven, dan moeten Marokkanen inderdaad als aparte culturele groep gezien blijven worden gedurende langere tijd. En bovendien een groep die, om vreedzaam te kunnen samenleven, vormen van therapie nodig hebben. En bovendien een groep die haar culturele loyaliteiten buiten ons eigen land heeft liggen. een bevestiging van de omschrijving van Marokkanen als deel van de culturele vijfde colonne.

Voor een volgende bevestiging van de culturele kloof, zie hieronder (de Volkskrant, 11-02-2006, door Naima Azough, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks
  Cartoon-affaire gaat niet over cartoons

Tussentitel: Moslims ontmoeten in het Westen helaas veel liefdeloosheid

De manier waarop Europa reageert op de cartoon-rellen doet veel moslims vrezen dat het Westen fundamenteel antimoslim is, zegt Naima Azough.

...   En natuurlijk zien we niet het miljard andere moslims dat gewoon boodschappen doet of aan het werk is. Maar dat is nu eenmaal de aard van onze mondiale mediacratie. Zoals wij in het Westen direct weten waar er weer een ambassade is aangevallen, zo weten zij via Al Jazeera ook wie Geert Wilders is.
    Alle aanhoudende demonstraties en gewelddaden tonen vooral een ding aan: de cartoon-rel gaat niet over de cartoons. Die vormen slechts de trieste aanleiding, waardoor islamisten, dictatoriale regimes en westerse populisten weer eens hun gelijk kunnen halen over de onoverbrugbare kloof tussen de islam en het Westen.
    Het geweld dat wij zien, en de boosheid en vervreemding die dat ook bij mij oproept, verhult echter een dieper liggende onzekerheid: het angstige en diepgewortelde gevoel onder veel moslims dat het Westen fundamenteel antimoslim is. Een gevoel dat extremisten, hier én daar, in de kaart speelt. Dat gevoel is niet denkbeeldig.
...       Alleen met een eerlijk debat kunnen we verdere vervreemding tegen gaan. Want de moslims in Nederland zijn niet zo stil omdat zij niet geraakt zouden zijn door de cartoons en de eruptie van geweld. Moslims in Nederland zijn vooral stil omdat ze moe zijn. Moe van het islam-bashen en de xenofobe inhoud van het debat. De profeet kan dan wel tegen een stootje, maar zij voelen zich beurs.

Azough stelt hier vele misverstanden ten toon. Ten eerste dat het ooit anders is geweest dan dat er fundamentele verschillen bestaan tussen de moslimwereld en de westerse wereld. Het misverstand is ontstaan omdat gedurende enkele tientallen jaren in de westerse pers geen uiting aan die verschillen is gegeven, deels uit beleefdheid, deels uit taboe en censuur. De neiging tot beleefdheid is grotendeels verdwenen met de steeds sterkere uitingen van moslim wangedrag, in binnen- en buitenland, en toen het taboe en de censuur waren doorbroken, kwam alleen de werkelijkheid boven de schijn uit. Kortom: het westen is inderdaad fundamenteel antimoslim.
    Het tweede misverstand is dat het fundamentele anti-moslim zijn van het westen een probleem is. Dat is het niet, want de moslimwereld is op precies dezelfde manier fundamenteel anti-westen. In beide gevallen gaat het doodgewoon om de opvatting dat de eigen waarden beter zijn, en dat de ander beter af zou zijn als hij zijn eigen waarden zou opgeven. De moslimwereld vind dat noodzakelijkerwijs uit hoofde van zijn religieuze overtuiging, de westerse wereld (voornamelijk) uit hoofde van zijn materiële ontwikkeling.
    Het derde misverstand is dat het westen van de moslims zouden moeten houden. Dit is de reinste vorm van onzin. De enige verklaring van deze uitspraak ligt in psychologische behoeftes van de schrijver. Liefde voor moslims is even onzinnig als liefde voor christenen. Er zijn in dit opzicht slechts twee groepen: de gelovigen, die van hun groep houden, en de anders- en niet-gelovigen, die hoogstens tolerantie, maar vaak een afkeer hebben van die groep. Liefde voor anders-gelovigen is een niet bestaand begrip - er bestaat alleen liefde voor eigen-gelovigen.
    Uit het laatste misverstand is de rest van de inhoud van het artikel van Azough te verklaren: het is een klacht van iemand die zich op een emotioneel punt miskend voelt, en als gevolg daarvan als moslim haar geloof is 'gaan herwaarderen', dat wil zeggen, dat ze er zich in gesterkt wil voelen. Helaas is dit niet zomaar iemand, maar een lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, en gewild of ongewild, een woordvoerder voor haar groep, een groep waarbij dezelfde verschijnselen ook al waarneembaar waren.
    Een aardig punt hierbij is de vraag wanneer ze zich niet in haar geloof zou willen versterken - je zou denken dat steun van buiten ook versterkend werkt voor het geloof. Weerstand van buiten dus ook, en men moet dus concluderen dat wat er ook gebeurd, Azough gesterkt wordt in haar geloof. Dat klopt met wat waargenomen wordt bij vele moslims in Nederland, en andere landen waar ze naar geëmigreerd zijn, en die sterkere moslimisering, het juiste woord is eigenlijk fundamentalisering, is dus kennelijk een natuurlijk gevolg van de emigratie, van het leven in een andere cultuur.
    De les die hieruit getrokken kan worden is dat het niet de behandeling van de moslims is die de aanleiding vormt voor problemen, maar hun aanwezigheid. Daar waar die aanwezigheid ook gepaard gaat met asociaal, en gezien het voorgaande, dus ook anti-westers gedrag, is die aanwezigheid van een zich fundamenteel niet-thuisvoelende groep die vijandigheid ten toon spreid, een groep die bovendien een miljard groepsgenoten buiten onze grenzen heeft, niet anders te omschrijven dan als een vijfde colonne, zie ook Marokkaanse leiders vervolg .
    Tenslotte: de constatering van Azough dat alleen met een eerlijk debat vooruitgang kan worden geboekt is juist. Het bovenstaande maakt deel uit van die eerlijkheid. Nu de moslimkant nog. Aan hen de vraag naar de eerlijke erkenning dat ze zich vanuit hun geloof en cultuur beter voelen, dat ze zich miskend voelen omdat dat wij dat niet vinden, en dat ze zich gekwetst voelen omdat zij zich hebben moeten "verlagen"om naar onze cultuur te komen, ten einde zich materieel het hoofd boven water te houden. Dit is het social defeat van Van Dam, en zoals ook daar gesteld, de enige kans op snellere verbetering is dit onder ogen te zien.
    De cartoonskwestie heeft ook geleid tot een bredere discussie over de culturele waarden en verschillen. Vanwege de breedsprakigheid ervan staat deze op een aparte pagina vervolg .

Bij het terugwerken in het archief kwamen een aantal stukken tevoorschijn die bij elkaar een samenhangend beeld vormen van de stand van zaken in het allochtonendebat. We beginnen met twee vragen:


De Volkskrant
, 09-02-2006, rubriek Gemengde berichten door Martin Sommer

Zachter spreken

De Nederlandse pers houdt zich kranig tijdens de cartooncrisis. Een bedrieglijke normaliteit. Want het afdekken zit ons in de genen.

...   Dinsdag ontrolde zich in de Haagse zaal Concordia ons voorland, tijdens een debat over het thema 'het mag wel, maar moet het ook?' Boze moslims in de zaal waren gauw klaar: het is fout om tekeningen van de profeet te maken. Daar stelde de Haagse PvdA-wethouder Marnix Norder een ingewikkeld verhaal tegenover. Ja, de islam moet emanciperen en de confrontatie aangaan. Wat dat dan is, de confrontatie aangaan, bleef in de hanebalken van Concordia hangen. Wel duidelijk was dat Nederland niet langer de boerenkool-met-worst-samenleving is van de jaren vijftig. We moeten met nieuwe Nederlanders rekening houden.
    Ik begreep dat Monty Python nog wel zou mogen. En de Duivelsverzen? De wethouder wilde niet oordelen over een boek dat hij niet had gelezen, zei hij. Ik ben bang dat hij niet eens in de gaten had hoe hij op dat moment een steunpilaar onder de liberale democratie wegtrok. ...       In Concordia riep een oudere heer: 'Hoe is het hier in 2020?' Hij haalde de microfoon niet en schuifelde mopperend naar de uitgang. Het was wel de belangrijkste vraag van de middag.


De Volkskrant, 13-02-2006, column door Kader Abdolah

Wie zijn ze?

Iedereen dacht dat het afgelopen was met de cartoonstorm en dat de rust zou wederkeren, maar in plaats daarvan laaide het weer in alle heftigheid op. En zoals het er nu naar uit ziet, zal het ook nog wel een tijdje zo doorgaan. Een aantal wraakzuchtige geesten uit de moslimwereld wil uit vergelding kwetsende cartoons over de Holocaust printen.
    Deze dagen staan er foto's van gewelddadige moslimmannen in de kranten. Er was er één waarvan ik schrok. Een boze bebaarde man die met een grimmig gezicht, een wijd open mond met schuim in de mondhoeken en gebalde vuisten Allaho Akbar riep, terwijl op de achtergrond rook en vuur uit de ramen van de Deense ambassade steeg.
    De moslims in Europa zitten tussen twee muren. Ze voelen zich ongemakkelijk bij het vele geweld van die bebaarde mannen op tv. Wat is dit? Is dit de islam? Zijn zij moslims?


Red.:   Een belangwekkende vraag: Wie zijn zij? Abdolah gaat door op de fanatieke 'baardmannen' die in Iran zitten, maar dat is niet zo interessant. Interessant zijn de gewone moslims, die ook in Nederland zitten. Daarover komen we voortdurend dingen te weten:


Uit: De Volkskrant, 18-02-2006, door Yasmine Allas, schrijfster

O, Allah, ik ben verliefd op een ongelovige man

Tussentitel: 'Je bent door vreemde, onreine handen aangeraakt, schaam je'

Offer je liefdesgeluk niet op voor de trots en eer van je gemeenschap, steekt Yasmine Allas haar wanhopige vriendin een hart onder de riem. Een dialoog over de keuze van het hart.


Red.:   Gewone moslims zijn racisten.


Uit: De Volkskrant, 08-03-2006, door Janny Groen en Annieke Kranenberg

Islamitische popster strijdt met clip tegen moslimgeweld

‘Ik ben geen slet en ik maak zeker geen porno.’ De 28-jarige islamitische popster Deeyah, ook wel de ‘Moslim Madonna’ genoemd, is niet langer van plan de beledigingen die ze de afgelopen jaren naar haar hoofd kreeg geslingerd, te slikken.
    Uit pure woede is ze het gevecht aangegaan met de groep moslimfundamentalisten die haar intimideert en bedreigt. Dat heeft zich vertaald in de videoclip What Will It Be, waarin ze opkomt voor gelijke rechten van moslimvrouwen. Dat heeft haar nieuwe doodsbedreigingen opgeleverd.


Red.:
   Moslims zijn gewelddadig.
 

De Volkskrant, 09-03-2006, tv-recensie door Wim de Jong

Evelien

...     Daarna was het de beurt aan Ingeborg Beugel om een wat andere werkelijkheid omtrent het moderne vrouwzijn in dit land aan de orde te stellen. In Geloof, seks en (wan)hoop stelt de programmamaakster zich de vraag waarom haar dochter zich de beledigingen ('hoer!') en het gegraai van jonge Marokkanen en Turken moet laten welgevallen, en welke islamitische opvattingen daaraan ten grondslag liggen. ...


Red.:   Moslims zijn Nederlandse-vrouwenhaters.
    Deze vormen van zich intern en externe vormen van zich agressief afkeren van de Nederlandse maatschappij doet een nog fundamentelere vraag rijzen:


De Volkskrant
, 17-02-2006, recensie door Piet de Rooy

De samenleving als multiculturele barbecue

Tussentitel: Samenstellers van vijfdelig 'Cultuur en migratie' helpen ons niet echt op weg

De grote vraag voor multicultureel Nederland is: willen de migranten echt bij de samenleving horen? En: welke prijs wil die samenleving daarvoor betalen? De cartoonkwestie stelt die vragen op scherp.


Red.:   Dat ze hier willen wonen, is middels wel bekend. maar dat gaat natuurlijk alleen over het materiële. Willen ze er ook bij horen, is de fundamentele vraag. Hier een deel van het antwoord:


De Volkskrant, 13-02-2006, van verslaggevers 

Reportage | PvdA-senator Eric Jurgens stoort zich aan te veel begrip voor gekwetste religieuze gevoelens

'Rol Europese Unie bij cartoonrel kwalijk'

In het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed werd zondag gedebatteerd over het protest tegen de Deense spotprenten. Er was veel kritiek op de rol van de Europese Unie.


De opstelling van de Europese Unie is 'kwalijk', zegt Eric Jurgens zonder aarzelen wanneer hem wordt gevraagd hoe Brussel en hoe diverse Europese leiders hebben gereageerd op de soms gewelddadige protesten tegen de spotprenten van de profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten. Hij heeft te veel verontschuldigingen gehoord en een overmaat aan begrip voor gekwetste religieuze gevoelens.
    'Ik verwacht allereerst respect voor onze grondrechten, de EU behoort pal te staan voor de vrijheid van meningsuiting', aldus de PvdA-senator, die zich zowel in Nederland als op Europees niveau intensief heeft beziggehouden met mensenrechten en de rechtspositie van de media.
    Jurgens nam zondag deel aan een paneldiscussie over de cartoonaffaire in het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed. De druk bezochte bijeenkomst werd gehouden in het kader van de maandelijkse debatserie de Volkskrant op Zondag. Het panel, dat werd geleid door Volkskrant-redacteur Martin Sommer, bestond verder uit Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra, journalist en schrijver Stephan Sanders, en de in Saudi-Arabië geschoolde islamdeskundige Mohammed Cheppih.  ...
    De discussie spitste zich toe op de vraag of die speciale consideratie inderdaad bestaat, en zo ja, hoe ver ze moet gaan. Cheppih betoogde dat de profeet in het leven van de gelovige moslim een plaats inneemt die niet-moslims nauwelijks kunnen bevatten. Sanders: 'Ik wil me door een islamitische kennis graag laten overtuigen van zijn unieke, diepe liefde voor Mohammed. Maar hij moet op zijn beurt leren aanvaarden dat het voor de Nederlandse staat niet uitmaakt dat hij meer van Mohammed houdt dan ik van, pakweg, de muziek van Bach.'
    Volgens Jurgens moet het heil komen van een steeds grotere mondigheid van Europese moslims, waardoor ze niet langer laten leiden door de leerstelligheden uit het Midden-Oosten. Joustra: 'Het is te hopen dat er een schisma ontstaat, dat we toegaan naar een euro-islam.' Maar Cheppih waarschuwde dat de islamitische cultuur ook in Europa niet wezenlijk zal veranderen. 'Daar kunt u zich maar beter bij neerleggen.'


Red.:    De moslim, ook die in Nederland, heeft in zijn leven een profeet die een plaats inneemt die de Nederlander niet kan bevatten, en daar moeten de Nederlanders zich bij neerleggen. En de regels die volgen uit de woorden van die profeet hebben dus kracht die de seculiere regels van de Nederlanders overruled, en daar moeten we ons in schikken.
    En dat geldt ook voor de culturele regels die met die moslims tezamen komen, want pogingen om de uitwassen van die culturele regels te bestrijden, worden gezien als diep grievend. Als de Nederlanders zich daar niet in schikken, zullen de moslims (of de migranten of de allochtonen, hoe je het ook wilt noemen) hun aantal gebruiken om de Nederlanders het laten behouden van hun andere culturele gedrag, inclusief de asociale uitwassen en culturele dwingelandij, af te dwingen, zie onderstaande:


De Volkskrant
, 09-03-2006, door Mohamed Rabbae, oud-Tweede-Kamerlid voor Groenlinks, oud-wethouder en voorzitter van het landelijk comité Genoeg is Genoeg!

Nieuwe flirt met Pastors komt PvdA duur te staan

De migranten hebben een behoorlijk stempel op de gemeenteraadsverkiezingen gedrukt. Dat is behalve aan de verdienstelijke rol van de linkse lijsttrekkers, vooral te danken aan een vooraf uitgestippelde strategie van migrantenorganisaties. Vorig jaar al hebben die in diverse steden de afspraak gemaakt alles op alles te zetten om af te rekenen met het rechtse klimaat in Nederland.
    De afgelopen vijf jaar heeft rechts de migranten in het algemeen en de moslims in het bijzonder continu in de hoek gedrukt. Voor het eerst in de jonge geschiedenis van de migranten in Nederland hebben wij te maken met een regering die bewust discrimineert, zowel in toon als in maatregelen.
    Op lokaal niveau heeft Leefbaar Rotterdam een etnische scheidslijn getrokken tussen de autochtonen en allochtonen. De Rotterdamwet die een aantal wijken in de stad gesloten houdt voor arme mensen, doet denken aan het apartheidsregime van Botha, vroeger in Zuid-Afrika.
Ook in Rotterdam immers, heeft de armoede voornamelijk een donkere kleur.
    De combinatie Verdonk-Pastors heeft de migranten in het land zowel materieel als emotioneel diep gegriefd. Dat Pastors om 'vijf voor twaalf alsnog zijn excuses aan de moslims aanbood, baatte hem weinig. Een Marokkaans spreekwoord zegt: 'De waterman moet je juist in de winter te vriend houden, want in de zomer heeft iedereen hem nodig.' Of, zoals een migrant in Rotterdam onlangs opmerkte: 'Zelfs olifanten hebben een goed geheugen, laat staan migranten.'
    De strategie van migranten om links te stemmen, heeft de PvdA veel winst opgeleverd. Dit verplicht deze partij ernstig rekening te houden met twee signalen.
    Ten eerste: er moet een radicaal ander beleid komen ten aanzien van armoede, werk, onderwijs en interetnische verhoudingen. Met de SP, GroenLinks en hier en daar - zoals in Rotterdam - het CDA, is een dergelijke aanpak mogelijk.
    Ten tweede: Nooit meer Leefbaar Rotterdam in het college. Dit zal Wouter Bos, die scherp let op alle signalen, niet ontgaan. Blijft Van Heemst in Rotterdam toch flirten met Pastors, dan zal de PvdA dat duidelijk merken bij de Kamerverkiezingen in 2007.
 

Red.:   Voor de analyse, zie hier vervolg . Dit is een opvolging van de al eerder gedane oorlogsverklaringen vervolg vervolg  , en bij deze kunnen we dus stellen dat de culturele koude oorlog in Nederland begonnen is. We kunnen dus eindigen we dus met de vraag waar we mee begonnen: 'Hoe is het hier in 2020?' Voor een suggestie van een antwoord zie onderstaande:


De Volkskrant
, 06-03-2006, column door Arie Elshout

Wachten op rokjesdag

...    De liberaal-democratische samenleving, nog niet zo lang geleden beschouwd als het summum van de menselijke ontwikkeling, is in het defensief gedrongen. De vanzelfsprekend-heid waarmee religiekritiek werd geaccepteerd, brokkelt af. Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking hekelde pas in een Arabische krant 'de seculiere neiging om religie te veronachtzamen of zelfs denigrerend te behandelen'. Ze had zich met name gestoord aan het kabaal dat de 'fundamentalistische secularisten' maakten in de cartoonaffaire. Volgens haar laten die zich vaak leiden door vijandigheid jegens andere culturen en religies.
    Het is kritiek op de religiecritici - volgens de regels van het democratisch spel moet dat kunnen. Maar de CDA-minister gaat een stap te ver als zij de houding van de 'fundamen-talistische secularisten' omschrijft als niet alleen betreurenswaardig, maar ook 'intrinsiek gevaarlijk'. Zo gesteld, zie je andersdenken niet louter meer als opponenten in het maatschap-pelijk debat, met wie je argumenten wisselt, maar dan probeer je ze te diskwalificeren als lieden die er zulke gevaarlijke denkbeelden op nahouden, dat het voor het behoud van de lieve vrede beter is dat ze zwijgen. Einde debat, begin zelfcensuur.
    Inmiddels valt objectief vast te stellen welk een intimiderend effect er uitgaat van brandende ambassades, tientallen 'cartoondoden' en een vermoorde filmmaker. Submission is nooit meer vertoond, cartoonisten zijn hun onbevangenheid kwijt, theatermakers verontschuldigen zich bij voorbaat dat ze niet de bedoeling hebben moslims te kwetsen. En het wrange is dat het geweld, dat aan deze ontwikkeling ten grondslag ligt, niet de islamitische godsdienstfanaten wordt aangerekend, maar hun critici. Zie ook Van Ardenne. In haar artikel is zij het verreweg het strengst voor de door haar gelaakte 'secularisten'.
    Die neiging de schuld in eigen kring te zoeken, zien we vaker in liberale samenlevingen. Vanuit de lange traditie van maatschappijkritiek als onontbeerlijk bestanddeel van een gezonde, goed functionerende democratie, komt in het publieke debat het accent al snel te liggen op eigen tekortkomingen en gebreken. Terwijl de bijdrage van de moslim-fanatici aan de discussie over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting bestaat uit lucifers en benzine, put men zich hier uit in zelfonderzoek en kijkt men in uiterst genuanceerde verhandelingen hoeveel engelen men op de punt van een naald kan stapelen.  ...
    Vijftien jaar later slaat in het Westen opnieuw de twijfel toe, nu het geconfronteerd wordt met de politieke islam en het probleem hoe miljoenen immigranten uit andere culturen te integreren. Misschien moeten we ons meer beperkingen opleggen bij de uitoefening van het recht op vrije meningsuiting. Misschien moeten we meer geduld hebben in de strijd tegen vrouwenonderdrukking en de symbolen daarvan. Misschien is de open samenleving toch niet zo ideaal als we dachten en moeten bandeloosheid en goddeloosheid bestreden worden met meer orde en tucht. Misschien is het toch niet zo'n goed idee ruim baan te geven aan de vrije markt en is het weer tijd om haar te beteugelen, zo heet het.
    Soms komt de boodschap uit onverwachte hoek. In Parijs werd vorige week de mode voor de komende winter gepresenteerd. Zij stond in het teken van kuisheid, soberheid en jezelf bedekken. Volgens de moderedactrice van de Volkskrant is dit waarschijnlijk vooral een reactie op al het bloot van de afgelopen jaren. Al werd hier en daar voorzichtig gesproken over de invloed van de islam, onder meer door de International Herald Tribune, die sprak van de 'moslimisatie van de mode'.  ...


Red.:   Het lijkt wel of Arie Elshout helderziend is:
 

Uit: De Volkskrant, 11-03-2006, van verslaggever Willem Beusekamp

Oorlogsmonument met kruis ergert moskeeën, dus stadsdeel ruimt het op

Het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes heeft tevergeefs geprobeerd de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te herschrijven. Vrijdagmiddag maakte het stadsdeelbestuur in allerijl een besluit ongedaan, waarmee een klein herdenkingsmonument, een kruis, moest wijken wegens de gewijzigde etnische samenstelling van de buurt.
    Moskeeën hadden zich gestoord aan het ‘christelijke symbool’. Omdat het kruis, opgedragen aan de tussen 1940 en 1945 gesneuvelde buurtbewoners, tijdelijk moest wijken voor de bouw van de Turkse Westermoskee, was besloten het monument in de toekomst naar een andere plek over te brengen.
    Het kruis, thans opgeslagen bij de gemeentelijke reiniging van De Baarsjes, wordt teruggeplaatst. ...
    ‘We hebben het volstrekt verkeerd ingeschat en blijkbaar een open zenuw geraakt’, zegt Jan Voetberg, CDA-politicus en voorzitter van het 4-5 mei comité in het stadsdeel. Nadat het besluit eerder deze week bekend was geworden, werd het stadsdeel volgens een persverklaring overstelpt met ‘vele verdrietige en boze reacties uit het hele land’.
    Volgens Voetberg waren het niet alleen de moskeeën die moeite hadden met het christelijke symbool, aanvankelijk de Pakistaanse moskee, gevolgd door de Turkse en Marokkaanse.
    De synagoge, zegt Voetberg, had zich achter de moskeeën geschaard. Bloeme Evers, Auschwitz-overlevende en betrokken bij sjoel-west in De Baarsjes, ontkent dit met klem. Evers is ontdaan door de affaire.   ...
    De Baarsjes, ook wel het laboratorium van de hoofdstad genoemd, had na taai overleg bereikt dat alle religies sinds 2004 deelnemen aan de jaarlijkse dodenherdenking bij het kruis aan De Baarsjesweg. Aanleiding tot de eensgezindheid was het wangedrag van enkele Marokkaaanse jongeren, die tijdens de dodenherdenking in 2003 antisemitische kreten sisten.
    Het wijkoverleg leidde onder meer tot het ‘contract met de samenleving’, waarin alle partijen afspraken maakten over vrijheid van meningsuiting en het bestrijden van extremisme. Dat de moskeeën zich desondanks tegen het kruis richtten en dat hun wens werd beloond om voor 50duizend euro subsidie tot een meer ‘neutraal monument’ te komen, was de meeste bewoners van het stadsdeel onbekend.
 

Red.:   Dit is dus veel erger dan rokjes, het gaat om ons culturele erfgoed. Er is vrijwel geen ophef geweest over deze kwestie, tot aan Elshout's artikel over dit onderwerp:


De Volkskrant, 20-03-2006, column door Arie Elshout

Zijn ze helemaal belazerd!

In 2003 verstoren jonge Marokkanen in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes de dodenherdenking. De lokale notabelen gaan praten met vertegenwoordigers van de vele nationaliteiten in de buurt.
    In 2004 en 2005 wacht iedereen gespannen op wat er komen gaat, maar op 4 mei blijft het rustig. Na achten is er niets dat de twee minuten stilte rond het oorlogsmonument met het witte houten kruis op de Baarsjesweg doorbreekt. Praten helpt. En hoe.
    In maart 2006 is het monument verdwenen. Foetsie. De absolute triomf van het wijkoverleg. Met praten los je dingen op, niet alleen incidenteel maar ook structureel.
    Terwijl het kruis bij de gemeentereiniging is opgeslagen, legt CDA'er Jan Voetberg, voorzitter van het 4- en 5-meicomité in het stadsdeel, uit dat het verdwijnen van het gedenkteken te maken heeft met de renovatie van de wijk. Maar ook als die klaar is, komt het kruis niet terug. Er wordt gewerkt aan een meer 'neutraal' monument. Dat is de wens van de moskeeën in de buurt, die bezwaar hebben tegen het christelijk symbool. Ook moet de herdenking volgens Voetberg universeel worden, meer gericht 'op slachtoffers van oorlogen wereldwijd'.
    Weg kruis, weg Tweede Wereldoorlog, weg probleem. En dat binnen drie jaar. Hou dan nog maar eens vol dat de Nederlandse overlegcultuur en daadkracht niet samen gaan.
    De correctie volgt echter snel: uit het hele land komen boze reacties. Het stadsdeel draait alle besluiten prompt terug: het kruis verhuist tijdelijk naar een school elders in de wijk en zal over een paar jaar weer in de buurt van de oude plek komen te staan, voor de dan opgeleverde nieuwe Westermoskee.
    Voetberg verklaart na zijn volte face (te hopen valt dat zijn ruggengraat voor de wetenschap bewaard blijft): 'We hebben het volstrekt verkeerd ingeschat.'
    Eind goed, al goed? Nee. Er valt nog wel iets meer te zeggen over dit voorval, al is de vraag wat er nog geschreven mag worden nu met de 'linkse lente' een tijd van hoop en verwachting is aangebroken.
    Lodewijk Asscher, fractieleider van de Amsterdamse PvdA, hoort in de stad de 'schreeuw om een andere toon, om een andere wind'. Het benoemen van problemen is prima, zegt hij, maar dan wel 'met de intentie ze op te lossen in plaats van de intentie ze te gebruiken om te polariseren'.
    Mooi gezegd, maar wat in De Baarsjes is gebeurd, deugt niet. Om twee redenen. Toen eind februari de eerste steen werd gelegd voor de Westermoskee beleden alle aanwezigen vroom hun respect voor andermans religie. Minister Donner zong de oecumeense lof van de 42 meter hoge minaret die er zal verrijzen. Een curieuze bijeenkomst: Donner moet daar geflankeerd zijn geweest door mensen die ondertussen hadden besloten dat een kruis van een meter hoog moest verdwijnen, omdat dit volgens de moskeeën in de buurt te veel een christelijk symbool is. Van niemand heb ik nog een afdoende verklaring gehoord hoe dat respect voor andere religies valt te rijmen met die bezwaren tegen dat kruis.
    Tweede steen des aanstoots is dat wegmoffelen van de Tweede Wereldoorlog. De oorlog is een hachelijk onderwerp geworden op scholen met moslimleerlingen. Zij zien joden eerder als dader in het Israëlisch-Palestijnse conflict dan als slachtoffer van de holocaust. Staatssecretaris Ross wil daar wat aan doen, tot ongenoegen van J.A.A. van Doorn, die naar aanleiding daarvan in Trouw de 'fixatie van de politiek op de ongelukkige jaren 1940-1945' hekelde. Wat moeten allochtone kinderen aan met een stuk geschiedenis waarmee ze geen enkele affiniteit hebben?, schrijft hij. Waarom moeten we voor de opvoeding van jongeren driekwart eeuw terug in de historie terwijl bruikbare lesstof in het heden voor het oprapen ligt?
    Voor mij zijn die vragen minder retorisch dan voor Van Doorn. Allochtone kinderen willen niet horen van de holocaust, niet omdat ze er geen affiniteit mee hebben (raar argument trouwens, tenzij je voor dunne leerboekjes bent), maar omdat ze er een idee over hebben. En dat idee mag niet onweersproken blijven, maar moet in een open discussie getest worden op zijn validiteit, zeg ik als oud-geschiedenisleraar. Of gaan we de andere kant op: kruis een probleem, haal weg; oorlog omstreden, mond dicht. Krijgen we dan na het ontkennen van de holocaust de variant van het verzwijgen van de holocaust?   ...


Red.:   Maar het kan nog erger:


De Volkskrant
, 20-03-2006, door Anja Meulenbelt, lid van de Eerste Kamer voor de SP

Juist blanke koos voor het eigen belang

De PvdA-overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen liet zien dat migranten niet de voor eigen groep kozen maar netjes voor een gemengde partij, zegt Anja Meulenbelt.


Dat het in Rotterdam nog moeilijk gaat worden met het besturen van de stad is een open deur. Martin Sommer (Forum, 16 maart) maakt zich met Paul Scheffer en Gabriël van den Brink zorgen over de toegenomen segregatie. Ik ook. In de Rotterdamse gemeenteraad zitten straks veertien roomblanke vertegenwoordigers van Leefbaar Rotterdam, stelt Sommer, tegenover achttien sociaal-democraten van wie de eerste tien allochtoon. En hoe moet dat samen de stad gaan besturen?
    Inderdaad, ik mag blij zijn dat ik inwoner van Amsterdam ben, waar de verguisde maar ook bewonderde burgemeester Cohen en PvdA-wethouder Aboutaleb de 'boel bij elkaar hebben gehouden', en niet alleen met kopjes thee, waardoor een waterscheiding zoals in Rotterdam vermeden kon worden.
    Maar nu komt de aap uit de mouw: de schuld van de segregatie wordt gelegd bij de groep burgers die een 'etnische politiek' voeren. En dat zijn in de ogen van Sommer uiteraard de burgers met een kleurtje. Ik citeer: 'belangrijk is de erkenning dat etnische politiek bestaat. Wat Van den Brink aantoont, is dat Rotterdamse migranten zich betrokken voelen bij hun eigen gemeenschap en niet of nauwelijks bij de stad. Etnische belangenpolitiek helpt de gezamenlijkheid niet vooruit'.
    Wat zegt Sommer eigenlijk? Dat etnische belangenpolitiek alleen door migranten gevoerd kan worden en niet door blanken. Blank is dus geen kleur, geen etniciteit.
    En dat die blanken, ook al maken ze maar de helft van de burgers uit, vanzelfsprekend staan voor de gezamenlijkheid van de stad en niet voor hun eigen groepsbelangen.
   Dat is niet wat we, inclusief de migranten, Leefbaar hebben zien doen in de afgelopen jaren. Leefbaar koos voor blank, voor de eigen gemeenschap en niet voor de gehele stad die immers bestaat uit blanke inboorlingen en uit migranten.
    Had Leefbaar niet stelselmatig een politiek gevoerd die migranten het gevoel gaf maar nauwelijks getolereerde buitenlanders te zijn in de stad waarin velen van hen geboren zijn, dan stond het in Rotterdam nu niet zo slecht met de gezamenlijkheid.
    Sommer maakt de bekende fout blanken zonder erbij na te denken als de eigenlijke bewoners van de stad te zien en niet als ook een etnische groep die evenzeer dacht de eigen etnische belangen te moeten verdedigen tegen de gekleurde 'indringers'.
    Daarop hebben de migranten besloten een electorale vuist te maken en hebben zich daarbij nota bene aangesloten bij een nette gemengde sociaal-democratische partij, en hebben ervan afgezien op migranten- en moslimpartijen te stemmen, ook al was dat hen staatsrechtelijk gezien toegestaan.
    Zij hebben dus tegen segregatie gestemd. Ze hebben tegen de etnische belangenpolitiek gestemd die er al was, namelijk die van blank Leefbaar. Om nu de migranten te verwijten dat ze etnische belangenpolitiek voeren en meer betrokken zijn bij hun eigen gemeenschap dan bij de stad als geheel is een totale omdraaiing van de feiten. Sommer wil graag erkenning dat etnische politiek bestaat. Ik ook. Plus de erkenning dat blank ook een kleur is. En etnische politiek niet is voorbehouden aan migranten.


Red.:   Erger kan het voorlopig niet meer. Blanken hebben gewoon op een partij of een lijsttrekker gestemd, dat zijn blanken. Dus het blanke stemmen is blank racisme. Of stemmen op een niet-allochtoon is blank racisme. En het nemen van maatregelen om de overlast en het sociale verval te verminderen zijn racistisch, omdat die overlast voornamelijk veroorzaakt wordt door niet-blanken. Het is de ergste vorm van polarisatie die men zich kan voorstellen. En dat allemaal omdat de allochtonen voor 90 procent op allochtone kandidaten hebben gestemd, hetgeen een dusdanig opzichtig racistische houding is, dat het iedereen is opgevallen. En dan is er maar één mogelijkheid over om het eigen blazoen wat minder vuil te doen lijken: het besmeren van het blazoen van de ander. En hier staat 'eigen', omdat Anja Meulenbelt, mede naar aanleiding van haar consequente eerdere stellingname voor alles wat allochtoon is ook al is het hartstikke fout, zonder meer gezien kan als een culturele landverraadster.
    Middels is het midden april, en het eerste gevolg van het kiezen op raciale gronden van mensen op lagere posities op de kieslijsten heeft zich al voorgedaan. Het onderwerp is belangrijk en wordt apart behandeld
    Volgend een bron waarin zowel het gevaar voor de vrijheid van meningsuiting als de foute autochtone houding daar tegenover weer geïllustreerd wordt:
 

Uit: De Volkskrant, 25-04-2006, interview door verslaggever Gerard Reijn

'Twee kerels die een vrouw slaan, wat een moed'

Columniste Ebru Umar werd vrijdag in de buurt van haar huis in Amsterdam door twee Marokkaans uitziende jongens neergeslagen. Ze is kwaad op hen, hun moeders, maar vooral ook op burgemeester Cohen.


Ze kreeg een vuistslag vol op haar gezicht en daar doet het nu 'waanzinnige pijn'. 'Van oor tot neus doet alles zeer, op rechts liggen gaat nauwelijks en gekust worden doet ook zeer.' Ze heeft een bult op haar hoofd, omdat ze na de klap tegen de muur aan tuimelde. Maar bang? Zij, Ebru Umar, columniste van gratis krant Metro en fel bestrijder van de radicale islam en van 'kutmarokkanen', bang? 'Tuurlijk niet.'
    Maar boos is ze, razend zelfs. 'Iemand die zoiets doet, die spoort niet. Twee kerels die een vrouw met hun vuisten slaan, wat een moed moeten die hebben.' Ook boos, nee razend, is ze op de ouders van die twee. 'Wat voor opvoeding hebben die lui gehad? Waar zijn die moeders? Zijn die nu trots op hun stoere zonen?'
    Maar misschien nog wel bozer is ze op Amsterdams burgemeester Job Cohen. 'Hij heeft het gepresteerd om vorig jaar in Paradiso, in een zaal met negenhonderd Marokkanen, tegen mij te zeggen: ''U hoeft hier niet te wonen als het u niet bevalt.'' Natuurlijk kweekt dat soort opmerkingen een stemming tegen mij. Natuurlijk ben ik razend op hem. Maar hij mag nog blij zijn dat ik zijn telefoonnummer niet doorgeef aan mijn moeder, want die is helemaal ziedend.' ...


Red.:   Er is in de tussentijd veel gebeurd, maar het ontbak het IRP aan de tijd om alles te volgen; misschien wordt dit later aangevuld.
    Het gemeenschappelijke thema van de volgende artikelen is restauratie. We beginnen met een columns van Martin Bril, columnist en schrijver, over een voorval dat verder geen bijzondere aandacht had getrokken - het is een uittreksel omdat het hier eigenlijk niet over het onderwerp van Bril gaat, maar lees straks vooral ook het hele artikel:


De Volkskrant
, 26-05-2006, column door Martin Bril

Vuilnis

...    Onlangs werd bekend dat in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld, stadsdeel Slotervaart, de reinigingsdienst na tien uur ’s ochtends niet meer uitrukt, omdat ze dan zodanig bedreigd worden door hangjongeren dat ze hun werk niet kunnen doen. Zo droog als ik het hier noteer, was ook de strekking van het bericht in Het Parool – een verwijzing naar Marokko, bijvoorbeeld, kwam er niet in voor.
    Hulde.
    Toch is de wijk waar het probleem zich voordoet al jaren bekend om zijn Marokkaanse hangjeugd, dus waarom maakt het bericht daar geen melding van? Dat zal ongetwijfeld zijn om de lieve vrede te bewaren; niet alleen de burgemeester houdt de boel bij elkaar, ook weldenkende journalisten dienen de politiek-correcte zaak. Voor je het weet stigmatiseer je een hele groep hardwerkende, brave mensen die er nu eenmaal ook niets aan kunnen doen dat ze twee nationaliteiten hebben, dat hun zonen niet willen deugen en hun gehoofddoekte dochters niet verder komen dan een baantje als caissière bij Albert Heijn. Illustratief is ook hoe het stadsdeel de kwestie gaat aanpakken.
    Anti-agressietraining.
    Voor de vuilnismannen.
    Op de een of andere manier komt mij dit voor als de omgekeerde wereld, maar ik durf de wijsheid van stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch niet in twijfel te trekken. Als zo'n man de aanwezigheid van tuig en uitschot in zijn straten als een gegeven ziet, ja, dan is het een gegeven – zoiets als regen op Hemelvaartsdag. Je doet er niets aan, het is nu eenmaal zo. Wie er toch doorheen moet, trekke de juiste kleding aan. Wie dan nog niet durft, tekene zich in voor een anti-agressietraining die ongetwijfeld op incasseren neer zal komen. Ik kan mij tenminste niet voorstellen dat de training eruit zal bestaan dat vuilnismannen leren hoe ze met bezems en scheppen op de jeugd in kunnen hakken. ...


Red.:   Dit artikel bevat weerzinwekkende feiten, die worden aangevuld met wat pakkende beeldspraak, die je van een schrijver en columnist mag verwachten. Dit was de reactie:


De Volkskrant
, 30-05-2006, door Herman Franke, schrijver en columnist van de Volkskrant  

Martin Bril hitst op per column

Tussentitel: Je zal als Nederlander van Marokkaanse afkomst examen doen, en dan
                  dit lezen

Wie suggereert dat Amsterdam straks uit - deels gewelddadige - Marokkanen bestaat, voert een xenofobe hetze, betoogt Herman Franke.

...    In debatten over integratieproblemen hebben opgefokte sentimenten het allang van de feiten gewonnen.
    Bestuurders als burgemeester Cohen die prijzenswaardige pogingen doen de boel een beetje bij elkaar te houden, worden voortdurend als verderfelijke 'verzoeners' afgeschilderd die niet onder ogen willen zien dat de fanatieke moslims hier de baas zullen worden en onze mooie westerse cultuur zullen vernietigen.
    Zulke apocalyptische schrikbeelden wekken angst en haat. Wie zijn kop erbijhoudt, heult in de ogen van de 'confronteerders' al gauw met de islamitische vijand, is een naïeve gelovige van 'de linkse kerk' of, nog erger, politiek correct.
    Dat je zulke demagogische uitspraken overal kunt horen en lezen, ervaar ik op mijn beurt als bedreigend en angstwekkend. Want waar waan heerst, gebeuren ongelukken, nog meer ongelukken.
    Ik ben ervan overtuigd dat meer ruggengraat en beheersing bij columnisten en commentatoren veel onheil had kunnen voorkomen. Nu gebeurt het omgekeerde. ....
    Neem nu Martin Bril.
    Op vrijdag 26 mei begint hij, onder de akelig dubbelzinnige kop 'Vuilnis', zijn column als volgt: 'Over niet al te lange tijd zal de meerderheid van de Amsterdamse bevolking uit Marokkanen bestaan. Ik geloof dat je het zo bot niet mag zeggen, maar het is natuurlijk wel zo'.
    Wat bezielt een verstandige man die zo scherp, grappig, relativerend en goed observerend over de wereld om hem heen kan schrijven, zijn veelgelezen column zo te beginnen?
    Want nee, zo bot mag je het niet zeggen.
    En het is niet waar ook. ...
    Wie meent naar eer en geweten haat te mogen zaaien tegen tienduizenden gekleurde stadgenoten, moet zorgvuldig zijn, want anders is het gewoon vieze hetzerij. ...
   De rest van zijn column wijdt Bril aan het criminele en gewelddadige gedrag van jongeren van Marokkaanse afkomst in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld. Die jongeren bedreigen en treiteren de vuilnisophalers in hun buurt.
    Bril ergert zich er vooral aan dat in krantenberichten daarover hun Marokkaanse afkomst niet werd vermeld, wat hij weer als politiekcorrecte slapheid typeert, met een obligate steek onder water naar die weke burgemeester Cohen, die maar venoenen wil wat niet te verzoenen valt.
    Ook vindt hij het de 'omgekeerde wereld' dat wordt gepoogd die vuilnisophalers tegen de agressie te wapenen met cursussen. Vooruit, dat kan en dat mag, ook al wind ik mezelf meer op over het weigeren van allochtone jongeren bij discotheken. Maar heel erg is het dat hij het misdadige gedrag van deze ettertjes nog een paar alinea's lang stevig opklopt om dan te eindigen met: 'Ja, het gaat helemaal de goede kant op met Amsterdam. We kunnen ons op een gruwelijke toekomst verheugen.' Wie een column begint met de uitspraak dat straks de helft van de bevolking uit Marokkanen bestaat en zo eindigt - gluiperig suggererend dat straks dus de helft van de Amsterdammers uit gewelddadige Marokkanen zal bestaan - die voert een xenofobe hetze van het grofste soort. Je zal maar een Nederlander zijn van Marokkaanse afkomst en midden in je eindexamen voor de middelbare school zitten en dan dit lezen. Dan kun je je inderdaad op een gruwelijke toekomst verheugen.
    Enfin.
    Ik snap niet waarom Bril dit doet. De onwrikbare sociale werkelijkheid is domweg dat in Amsterdam grote groepen mensen wonen van buitenlandse afkomst en die mensen zullen daar blijven wonen. Daar zullen zij en wij mee moeten leren leven, en nog met elkaar ook. Ja, het geeft grote problemen die niet een, twee, drie zijn op te lossen, maar die zeker niet worden opgelost door autochtonen en allochtonen tegen elkaar op te hitsen met stukjes die het niveau van goedkope propagandistische pamfletten niet te boven komen.
    Wat heeft het voor zin straatproblemen die elke grote stad kent, op te blazen tot een aanklacht tegen mensen die daaraan part noch deel hebben?
   Zo komen we er wel, Martin. Hou toch op!


Red.:   Kortom: de feiten mogen dan misschien wel juist zijn (Franke bestrijdt wel Bril's opmerkingen over het groeiende aantal Marokkanen, maar deze argumenten zijn onjuist), maar Bril mag het niet zeggen, en al helemaal niet op een pakkende manier. Natuurlijk mag Franke wel een pakkende manier gebruiken om tegen Bril te zeggen dat hij het niet mag zeggen, maar dan doet hij het zelf, en hij is natuurlijk correct, en Martin Bril is fout, of althans zijn column. Als Martin Bril geen columnist was, was hij zeker als heel fout weggezet. Franke bestrijdt de persoon, de brenger van de boodschap, en niet de boodschap.
    Het gezonde verstand komt weer van het publiek:


De Volkskrant
, 01-06-2006, ingezonden brief van V. Steutel-Elbrink (Eindhoven)

Hangjeugd

Het moet niet gekker worden! De hangjeugd in de Amsterdamse wijk het Overtoomse Veld bedreigt de reinigingsdienst. Oplossing: de vuilnismannen moeten een anti-agressietraining volgen. Dit geldt ook voor het spoorwegpersoneel, agenten, leerkrachten (Martin Bril, 26 mei). Staat er al een crisisteam klaar om ons met open armen op te vangen?


De Volkskrant
, 03-06-2006, ingezonden brief van P. Warnaar (Ansen)

Hulde

Hierbij wil ik Martin Bril hulde brengen voor zijn moed het Marokkaanse probleem aan de orde te stellen. Daar is inderdaad moed voor nodig, want hij kan agressie verwachten.
    Niet alleen de lompe directe agressiviteit van de Marokkaanse jongeren zelf, maar ook de meer verhulde vijandigheid van multiculturele predikanten als Herman Franke. Die niet begrijpt dat `een verstandige man die zo scherp, grappig en relativerend en goed observerend kan schrijven`, zijn bezorgdheid uitspreekt dat over niet al te lange tijd de bevolking in Amsterdam in meerderheid uit Marokkanen zal bestaan.
    Dat komt doordat mensen die verstandiger zijn dan Franke, daar allemaal heel bezorgd over zijn. Ze zijn bezorgd dat er straks niemand meer over is die dat durft te zeggen.


Red.:   Tja ...
    Volgende artikel:


De Volkskrant, 01-06-2006, column door Martin Sommer

Weer onder elkaar

Ayaan Hirsi Ali is weg uit de Tweede Kamer en vervolgens geeft ook de bijlage Letter & Geest van dagblad Trouw de geest. Pluriformiteit is prachtig – maar nu even niet.


We zijn weer gezellig onder elkaar. Eindelijk kunnen we een potje gaan emanciperen, zoals Mohammed Rabbae al aankondigde toen Ayaan Hirsi Ali haar hielen had gelicht. En het echte gesprek over de islam kan beginnen, want ook de Trouw-bijlage Letter & Geest houdt op. Bedenker en eindredacteur Jaffe Vink van dit ‘beruchte’ katern (Michaël Zeeman), ook wel ‘riool van haat tegen moslims’ (Elsbeth Etty), heeft ontslag genomen. Dit na een langdurig meningsverschil met hoofdredacteur Frits van Exter over een koersverandering. Volgens Van Exter is sprake van niet meer dan ‘een andere kleur en een ander jasje’. Volgens Vink wordt een einde gemaakt aan een eigenwijs opiniekatern.
    Wat is Letter & Geest? ...
    Achter de zandzakken van Letter & Geest luidt de slogan: een goed verhaal doet pijn.
    Dat pijn doen is de afgelopen jaren uitstekend gelukt. Er was een rijtje vaste auteurs dat elders tot een rood waas voor ogen leidde. Paul Cliteur, Bart Jan Spruyt,Leon de Winter, Afshin Ellian, Sylvain Ephimenco, Hans Jansen. Je kunt ze terugvinden in het boek De terugkeer van de geschiedenis, dat vorig jaar uitkwam met een dwarsdoorsnede van ruim vijf jaar Letter & Geest. De inhoudsopgave leest als de menukaart van een neoconservatief restaurant. ‘Onze cultuur is de beste.’ ‘Hoeveel immigratie willen we.’ ‘De demonisering van Pim Fortuyn.’ ‘Ik ben tegen de islamisering van Europa.’
    Jaffe Vink is er trots op. Ze publiceerden het eerste stuk van Ayaan Hirsi Ali, ‘Gun ons een Voltaire’, herdrukt in de week van haar dramatische afscheid. Ze ontdekten de Britse psychiater Theodore Dalrymple, die van leer trekt tegen het verheerlijken van de onderklassecultuur door linkse intellectuelen. Maar ze deden veel meer, ze brachten het langste krantenstuk ooit, acht pagina’s Peter Handke, Eine Winterreise door Servië. Safranski, Sloterdijk, Botho Strauss, Franse filosofen, de Amerikaan Robert Kaplan. Wie belt straks Kaplan als er geen Letter & Geest meer is?
    Niet alle stukken uit die bundel zijn even hoogstaand. Je kunt er wel goed aan zien dat Letter & Geest de enige bijlage was die consequent dwars, stekelig en soms onuitstaanbaar schreef over de wereld na 11 september in het algemeen en die in Nederland in het bijzonder.
    Ja, over criminaliteit kan nu worden gesproken. Er blijven nog genoeg onbehaaglijke onderwerpen over. Bijvoorbeeld wat Jaffe Vink ‘de metamorfose van de stad’ noemt. Het SCP schreef: in 2015 is de helft van de inwoners van de grote steden allochtoon. Dat getal is nergens anders in Europa zo hoog, en in de verste verte niet verwerkt. Kijk maar naar de reactie van Herman Franke (Forum, 30 mei) op de column ‘Vuilnis’ van Martin Bril over de Marokkanen in Overtoomse Veld. Bril moet zijn kop houden, daar komt het op neer. Typerend. ...
   

Red.:   En een week later weer een reactie:


De Volkskrant
, 08-06-2006, door Guido Derksen, schrijver en journalist, en auteur van Hutspot Holland. Gesprekken over de multi-etnische staat van Nederland

Keer terug naar het denken dat stoelt op feiten en niet op vooroordelen

Tussentitel: Alleen dit land kent zo'n rigide registratie van allochtonen

Met zijn treurzang op het verdwijnen van de bijlage Letter & Geest van Trouw ontpopt ook Martin Sommer zich als bange witte man, betoogt Guido Derksen.

In zijn rubriek 'Gemengde berichten' (Forum, 1 juni) sluit Martin Sommer aan in de rij bange, voornamelijk witte mannen die in iedere allochtoon een crimineel of een zelfmoordterrorist zien. Hij betreurt het verdwijnen van de Trouw-bijlage Letter & Geest, waarin een vast clubje onheilsprofeten keer op keer hun irrelevante angstjes en kortzichtige xenofobie mocht ventileren.
    Sommer vindt het opdoeken van het bewuste katern 'een groot verlies'; nu kan er niet meer gedineerd worden in dit neoconservatieve driesterrenrestaurant, nu kunnen de dingen niet meer bij naam worden genoemd. En dat, aldus Sommer, terwijl er nog genoeg onbehaaglijke onderwerpen overblijven. Hij wijst verontrust op het feit dat het SCP aangeeft dat in 2015 de helft van de inwoners van de grote steden allochtoon is. Dat getal is nergens anders in Europa zo hoog, zegt veelvrezer Sommer. ...


Red.:   Alleen al deze opeenvolging van artikelen is duidelijk waar het om gaat: de PC-club probeert de de nieuw ontstane, kleine, groep van realisten in eigen alfa-intellectuele kring de mond te snoeren. Ter bevestiging hiervan nog een stukje uit het artikel van Derksen:

  ...  Sommer maakt het in zijn rubriek nog bonter. Na zijn alarmistische melding over het jaar 2015 stelt hij dat dit gegeven in de verste verte nog niet is verwerkt. 'Kijk maar naar de reactie van Herman Franke (Forum, 30 mei) op de column 'Vuilnis' van Martin Bril over de Marokkanen in Overtoomse Veld. Bril moet zijn kop houden, daar komt het op neer. Typerend.'
    Flauwekul. Herman Franke had gewoon gelijk. De column van Martin Bril - doorgaans een begenadigd schrijver - bevatte kortzichtig populisme uit de onderbuik. Het zijn bange witte mannen als Martin Sommer die er medeverantwoordelijk voor zijn dat ruim een kwart van de Nederlanders inmiddels zeer negatief oordeelt over 'allochtonen' (onderzoek Motivaction), wie die allochtonen dan ook moge zijn.

Dus Martin Sommer mag weer niet zeggen dat het stuk van Herman Franke een poging tot het opleggen van een zwijgplicht is. Het gaat doodgewoon om de vrijheid van meningsuiting: Franke en Dekkers zijn het niet zozeer niet eens om wat Bril en Sommer beweren, ze willen dat Bril en Sommer hun mond over het onderwerp houden, omdat het de interculturele relaties zou verslechteren, zoals uit het onderzoek van Motivaction blijkt. Dat laatste is natuurlijk volkomen onjuist: de houding van de Nederlanders is zo veranderd door de grote moslimaanslagen in het buitenland, en de stroom van incidenten zoals dat vuilnismannenincident in Nederland. Naast dit gevalletje, produceert Derksen nog meer onzinnige argumenten van de standaard soort, zie het hele artikel en de IRP-analyse, hetgeen de zwakte van zijn standpunt aantoont.
    De conclusie uit deze reeks van artikelen kan niet anders zijn dan dat de poging tot restauratie van de politieke correctheid nu op volle kracht is. Artikelen als die van Franke en Derksen komen niet spontaan in de krant, maar zijn daarvoor goedgekeurd door de redactie. De redactie heeft weinig tot geen invloed op columnisten, maar wel op de opiniepagina waarop de reacties zijn verschenen. Met name het artikel van Derksen zou door geen enkele inhoudelijke beoordeling op wat voor kwaliteit dan ook heen zijn gekomen: de boodschap was kennelijk veel belangrijker dan de kwaliteit van krant. Voor een overzicht heeft voor de plaats van de restauratie, zie hier .
    Dat de politieke correctheid altijd een grote sterkte heeft behouden, ondanks een openheid in sommige kwesties, blijkt uit de column van Martin Sommer die toevalligerwijs naast het artikel van Derksen stond:


Uit: De Volkskrant, 08-06-2006, column door Martin Sommer
 
Alledaags correct

Wordt in Nederland op z’n Fortuyns tegenwoordig alles ‘benoemd’ en meer dan dat? Een voorbeeld uit Rotterdam, over de wijk het Oude Noorden, wijst er niet op.


In het AD kon je onlangs een cryptisch verhaal lezen. Er zijn ‘géén specifieke problemen met Marokkanen’ in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden. En ‘bij lange na niet iedere Marokkaanse familie handelt in dope’. Dat is mooi, maar ontbreekt hier niet iets? Mij deed het artikel denken aan 1956, toen de Volkskrant liet weten ‘dat geen sprake is van een constitutionele crisis’. Later bleek het koningshuis op springen te staan vanwege de Hofmans-affaire. Wat is er loos in Rotterdam-Noord?
    Een beetje bellen en prikken en er komt een geheim ambtelijk rapport boven water. Dat is niet zo’n prestatie, want betrokkenen weten dat dit ‘het meest verspreide geheime rapport’ van heel Rotterdam is en dat het ongeveer in elke la van de deelgemeente Noord ligt. Maar openlijk besproken is het nooit. Het gaat over het drugsrunnen halverwege de jaren negentig en is dus ten dele een oud verhaal. Daardoor niet minder interessant, vooral voor wie denkt dat tegenwoordig alles gezegd wordt, of dat stoere taal tegenover allochtonen politiek-correct geworden is.
    Tien jaar geleden was het drugsrunnen in Rotterdam en op de A16 richting Antwerpen een fors probleem. Fransen en Belgen werden klemgereden door vooral Marokkaanse jongens die opdringerig hun witte waar aanboden. Uit het rapport blijkt dat met name jongens afkomstig uit het Oude Noorden zich aan drugsrunnen schuldig maakten. Het brisante gegeven bleek het aantal: op grond van politiecijfers en de aanname dat maar een op de drie runners gepakt werden, was de conclusie dat álle Marokkaanse jongens uit de kop van het Oude Noorden in de drugs zaten. Handel in drugs bleek er een leefcultuur, de norm – niet de afwijking. B & W schrokken zich wild en Hans Simons, toen nog wethouder, wilde het leger erop afsturen.
    Wat gebeurde er toen? Weinig. De politie maakte zich niet al te druk. ‘Ze kunnen beter runnen dan oude vrouwtjes overvallen’, is een geciteerde uitspraak. Het was ook moeilijk rechercheren, drugsrunners hebben nooit iets bij zich waarop je ze kunt pakken. Marokkaanse ‘professionals’ vonden overigens dat het met die criminaliteit enorm meeviel. Er was sprake van selectieve waarneming bij politie en justitie. Maar zo onnozel was het allemaal niet. Een derde van de runners maakte zich schuldig aan zwaardere delicten: diefstal, geweld, verkrachting, roofovervallen. ...
     Hoe gaat het nu met de Marokkanen en wat is er van de drugshandel geworden? Cijfers daarover ontbreken. Wel is er onenigheid over hoe de wijk er voor staat, over het drugsrunnen en over de rol van de Marokkanen in het algemeen. Daarom schreef het AD dat lang niet alle Marokkanen in de dope zaten. ‘Vrolijkmakend is die conclusie niet’, vervolgt de krant. ‘De deelgemeente zegt niet dat de Marokkanen het beter doen dan gedacht, de rest doet het slechter. Ofwel: het probleem is veel wijdverbreider.’
    De GroenLinkse deelgemeentewethouder Ahmed Harika vindt dat het beter gaat met het Oude Noorden, ‘al kan ik dat niet onderbouwen met cijfers’. Stadsmarinier Gerard Spierings, hoofdverantwoordelijke voor de aanpak van de afgelopen vier jaar, is het niet met hem eens. Hij zegt in de krant: ‘In termen van integratie en participatie zie ik niet dat het verbetert. Meer gesluierde meisjes op straat, in koffiehuizen hangen meer gezonde, jonge mannen hele dagen rond. De deelname aan de economie is niet verbeterd en dat was wel de doelstelling van Op Eigen Kracht.’
    Wat is de les van dit verhaal? Is de politieke correctheid inderdaad omgeslagen in het verschrikkelijke ‘alles benoemen’? Wie weet. Maar het meest openbare geheime rapport van Rotterdam ligt nog altijd in een la.


Red.:   Laat aan duidelijkheid niets te wensen over - alle slechte zaken van de politiek-correcte aanpak van de allochtonenproblematiek komen voorbij.
    De volgende affaire: weer een kwestie van handenschudden, maar nu met het hoogste staatssymbool dat Nederland kent, de koningin:


Uit: De Volkskrant, 02-06-2006, van verslaggeefster Sasha Kester

Reportage | Ahmadiyya beweging viert verjaardag van oudste moskee van Nederland

Haagse villa met een minaret wordt 50


Tussentitel: Volgens soennieten zijn de ahmadiyya's geen islamieten

De Mobarak Moskee, de oudste moskee van Nederland, bestaat 50 jaar. Vandaag komt koningin Beatrix op bezoek. Ze zal geen handen schudden. De koningin kent de gebruiken.
...
Tussenstuk:
Gedoe om een handdruk
Koningin Beatrix zal bij haar bezoek aan de Mobarak Moskee in Den Haag geen handen schudden. Dit is afgesproken uit respect voor de islamitische regels.
    'In principe raken mannen en vrouwen elkaar niet aan als ze geen directe familie zijn', zegt Hibatunnoer Verhagen, voorzitter van de Ahmadiyya beweging in Nederland. 'Dat heeft dus niets te maken met ongelijkheid, het is juist een teken van respect.'
    Aanleiding voor het bezoek is het 50-jarige jubileum van de moskee. De ahmadiyya-moslims waren de eersten die in Nederland een islamitisch gebedshuis openden. De beweging staat bekend als zeer open en tolerant, maar houdt zich wel aan de islamitische regels. 'Als iemand onze gebruiken niet kent en zijn hand uitsteekt, dan zullen we die zeker niet weigeren', zegt Verhagen. 'Een pijnlijke of gênante situatie moet je tenslotte proberen te voorkomen. Maar als we de kans krijgen uit te leggen waarom we geen handen schudden met de andere sekse, doen we dat. De koningin had hiervoor begrip.'
    In november 2004 ontstond ophef nadat een Tilburgse imam tijdens een bijeenkomst had geweigerd Verdonk een hand te geven.
    De minister vond dat de imam zo liet blijken haar niet als een gelijke te beschouwen. Verdonk ziet het geven van een hand als de belangrijkste manier om elkaar te begroeten. De imam zei later dat hij liever doodging dan dat hij zijn godsdienst verloochende.
 

Red.:   Waarschijnlijk voorbereid door het eerdere voorval, kwam nu ook het gewone publiek met de voor de hand liggende repliek: respect werkt twee kanten op:


De Volkskrant
, 06-06-2006, ingezonden brief van J.A. Spaans (Haarlem)

Handdruk

De Mobarak Moskee, de oudste moskee van Nederland, bestaat 50 jaar. Vrijdag bracht koningin Beatrix een bezoek. Ze schudde geen handen. De koningin kent namelijk de gebruiken (Binnenland, 2  juni).
    Ik zou het van de islamitische mannenbroeders zo aardig vinden als ze uit respect voor de koningin juist wel handen hadden geschud.


De Volkskrant
, 09-06-2006, ingezonden brief van Joep Creusen (Zeist)

Hand

Wat een gemiste kans! Hoe moeilijk zou het zijn geweest een moskee te bezoeken waar een hand geven geen taboe is? Ik kan niet geloven dat alle moslims in dit land weigeren de helft van de bevolking te begroeten. Waarom manoeuvreert de regering de majesteit in deze controversiële positie? Zij verwijdert zich hiermee van de Nederlanders die graag willen samenleven. Op deze manier polariseer je de zaak. Geen hand = geen hoop.
 

Red.:   In feite is deze zaak heel ernstig, omdat het niet hoger kan dan het staatshoofd. Hiermee is dus in feite aangegeven dat de statsmacht ondergeschikt is aan de macht van de godsdienst. een slechter teken had niet kunnen worden gegeven. Het feit dat een serieuze reactie allen uit rechts-conservatieve hoek komt, van Geert Wilders en Bart Jan Spruyt uitleg of detail , geeft aan hoe diep het morele verval van intellectueel Nederland, en vooral het links deel, is.
    P.S. Van een week later: links Nederland reageert, en illustreert het door de redactie gestelde uitleg of detail .
    Deze ruimte wordt nog verder opgevuld, maar nu alvast een opvallend stukje. Onderstaand artikel is door de Volkskrant gepubliceerd met de overduidelijke bedoeling om het proces van integratie te propageren, zie de koppen. De redactie haalt de saillante details uit de inhoud:
 

Uit: De Volkskrant, 15-06-2006, van verslaggevers Kim van Keken en Daan van Seventer 

Reportage | Voor de Marokkaanse meiden van de tweede en derde generatie is elke religie met democratie te verenigen - kijk maar naar het CDA

`Als je in Nederland woont, moet je proberen hier iets op te bouwen`

Het is belachelijk te kiezen tussen de islam en het Nederlanderschap. Zo denken Ikram ben Salah en haar vriendin Saida Rahou er over.


Natuurlijk zijn de meiden Nederlands. Veel meer nog dan Marokkaans. `Maar het geloof zit diep van binnen en dat gooi je niet zomaar weg`, zegt Ikram ben Salah (17). Een andere vergelijking komt ter sprake: vraag een katholiek het geloof op te geven.
    Het is donderdagochtend en de meisjes zijn kennis komen maken op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Saida Rahou (19), tweede generatie Marokkaanse, gaat hier geneeskunde studeren. Ben Salah, derde generatie, komt voor rechten. Even zitten ze op een bankje voor een puddingbroodje en een blikje cola. Glunderend, want de studie zien ze helemaal zitten.
    Vanochtend hebben ze het allebei in de krant gelezen: het bericht dat veel Marokkaanse jongeren vinden dat de islamitische en Europese leefwijze moeilijk zijn te verzoenen. `Dat zou best kunnen`, zegt Rahou. Maar zijzelf kent toch vooral Marokkanen die wél kunnen leven met de westerse waarden. `Elke religie is met democratie te verenigen`, vult Ben Salah aan.
    De meiden zijn gematigde moslims. Beide dragen een hoofddoek strak rond het hoofd. Rahou een vrolijke roze, Ben Salah een zwarte. Haar groene ogen stralen wanneer ze over de positieve kanten van Nederland praat. `Nederland is tolerant, ook voor moslims. In Frankrijk mag je bijvoorbeeld niet een hoofddoek dragen op school.` ...
    Zij beleven de godsdienst anders dan hun ouders. De eerste generatie Marokkanen paste zich vooral aan, zeggen ze. Dat ging soms ten koste van de islamitische waarden en normen. `Wij van de tweede en derde generatie zijn vernederlandst, we hebben meer zelfbewustzijn`, zegt Ben Salah. `Als wij geen hand aan een man willen geven, doen we dat gewoon niet.`
    En ze discussiëren veel over wat wel en niet kan. Met andere Marokkanen op Arabische les, maar ook met niet-gelovige vriendinnen. Over bijvoorbeeld abortus (`kan niet`) en euthanasie (`zijn we op tegen`). `Religie en staat kunnen nooit helemaal van elkaar worden gescheiden`, zegt Rahou. `Kijk maar naar het CDA, dat is christelijk en ook tegen zaken als abortus.`
    De meiden accepteren homoseksuelen. `Maar ik zal nooit het homohuwelijk steunen`, aldus Rahou. ...


Red.:   Tussen de propaganda door leren we dus als eerste het volgende: het integratieproces is achteruit gegaan, want de ouders van de dames pasten zich meer aan.
    En ten tweede: men heeft dezelfde wens als het CDA: de eigen opvattingen over de persoonlijke levenssfeer opleggen aan anderen. Het CDA hebben we als maatschappij grotendeels kunnen afleren om aan die religieuze opvattingen praktisch uitvoering te geven. Deze moslims willen dat graag wel, en zullen natuurlijk steun krijgen van het CDA, want dat is voor hen een oude wens. De dames belijden dus met de mond de democratie, maar blijken dus theocratisch verlangens te koesteren. De opvattingen van de dames zijn dus, hoe hard ze ook het tegendeel verklaren, anti-democratisch. En klap, op de vuurpijl: deze dames schalen zich, met kennis van de eigen gemeenschap, in bij de gematigden, degenen die hun waarden in relatief hoge mate verenigbaar vinden met westerse waarden. Kortom: vrijwel de hele moslimgroep koestert, theocratische, anti-democratische opvattingen.
    De volgende reeks artikelen staat niet op chronologische volgorde, omdat in dit geval de oorzakelijke relaties interessanter waren (en er voorheen geen tijd was om ze te publiceren):


VARA TV Magazine
, nr. 30-2006, programma-aankondiging 31 juli 2006.

20:05 De Toekomst: Hoezo integratie? [VPRO]
Serie reportages. Segregatie is prima: Salahedinne (25) neemt geen blad voor de mond. De schrijver en columnist van het weekblad Contrast pleit voor segregatie van bevolkingsgroepen. Al dat gepraat over gemengde scholen en integratie is loze taal van subsidieallochtonen en troetelmarokkanen. In de toekomst zijn we de integratie voorbij. Heeft segregatie inderdaad de toekomst?


Red.:   Salaheddinne en zijn vriend zijn openhartig - alle vooroordelen over Marokkanen worden bevestigd. Ze leven liever bij elkaar dan gemengd, ze vinden de Nederlandse levenswijze minderwaardig, ze zijn alleen hier voor het geld (Zou je naar Marokko terug willen? Als ze een grote zal geld meegaven!), en ze hosselen liever zonder werk en met een uitkering, dan werken bij een baas - dan ben je toch maar een nummertje (zie ook een interview met Salaheddine, naar aanleiding van de eerste uitzending uitleg of detail ; bovenstaande is een herhaling)
    Dat dat laatste een algemener allochtoon trekje is blijkt uit het volgende stukje over fijne jeugd:


Uit: De Volkskrant, 12-06-2006, door Maud Effting

Geen doorsnee nigger

Tussentitel: 'Ik deed het niet omdat ik geld nodig had. Ik deed het ook niet omdat ik
                   niks te eten had. Ik deed het omdat we geen moer te doen hadden.’

Vroeger stond hij met vrienden te dealen op de straathoek, nu heeft hij een eigen album en een baby. Bovendien speelde rapper Negativ, net uit de gevangenis, onlangs de hoofdrol in een film. 'Het is maar voor een paar jongens weggelegd om echt carrière te maken in het straatleven.'

Hoe crimineel was jij eigenlijk?

‘Ik was een kruimeldief.’

Hoezo?
‘Als ik een goeie dag had, verdiende ik misschien een paar honderd euro. Dat is kleingeld als je zag wat anderen binnenhaalden. Ik heb wel erge dingen gedaan, maar ik was geen gangster. Wij deden kinderdingen.’
Zoals?
‘Autoramen intikken, autoradiootje stelen, op de hoek staan...’
Coke dealen.
‘Ja. Je moet het zo zien. Ik heb bij Albert Heyn gewerkt. Bij La Place. En voor Randstad Uitzendbureau. Per week verdiende ik tweehonderd euro. Maar als je dan ziet dat je vrienden hier op de hoek de hele dag jointjes staan te roken, en per dag vijfhonderd euro binnenhalen - ja, dan ga je niet lang bij zo’n fokking bedrijf werken. Geloof me. Het was gewoon zo. Zó kwam je aan je geld.’


Red.:   En dat weten we dan ook weer: ‘Autoramen intikken, autoradiootje stelen, op de hoek staan...’ zijn de kleine dingen die die lui doen. Het hele artikel staat vol met dit soort weerzinwekkendheden. En dan zijn er nog mensen die problemen hebben met de slechte reputatie van dit soort groepen.
    Dit soort dingen  worden nu minder uit de openbaarheid gehouden dan vier jaar terug, hoewel de openheid van het laatste jaar weer sterk aan het afnemen is - de Volkskrant publiceert niet meer de afkomst van allerlei allochtone overlast, hoewel uit ander bronnen nog wel de waarheid is te achterhalen -internet echt een vooruitgang. Een voorbeeld van een ANP-bericht dat wel op de Volkskrant website is gereproduceerd, maar uit de krant werd gehouden, terwijl het toch een belangwekkend bericht is omdat het regeringsbeleid betreft, en een erkenning dat het allochtonenprobleem objectief en aanzienlijk is:


Uit: Volkskrant.nl, 23-06-2006, ANP

Kabinet pakt overlast Marokkaanse jongeren aan

Het kabinet wil de overlast te lijf gaan die een ‘te grote groep’ Marokkaanse probleemjongeren veroorzaakt. Aanleiding daarvoor zijn incidenten in stadswijken waarbij Marokkaanse jongeren betrokken waren.


Het kabinet maakt zich zorgen om dit ‘hardnekkige’ probleem, waar het imago en toekomstperspectief van de hele Marokkaanse gemeenschap onder lijdt. De insteek is de achterstandspositie aan te pakken en tegen te gaan dat deze jongeren zich afkeren van de samenleving.
    Al eerder werd bekend dat burgemeesters en officieren van justitie meer bevoegdheden krijgen op te treden tegen overlastgevenden op straat. Het gaat om situaties waarin de jongeren niet strafbaar zijn, maar zich intimiderend gedragen. Zij kunnen een ‘gedragsaanwijzing’ krijgen. Dat kan een meldingsplicht zijn, een verplichte begeleiding of een contactverbod. De aanwijzing is geen straf, maar moet de verstoring van de openbare orde tegengaan. ...


Red.:   Met dit soort berichten over de "gewone" allochtone overlast  weer zo veel mogelijk uit het nieuws, is het tijd om de radicale jeugd te gaan helpen. De Volkskrant heeft een onderzoek naar de aanpak van de radicale jeugd geïnitieerd, dat in de vorm van een reeks van vier artikelen is om is gepubliceerd:
 

Uit: De Volkskrant, 22-07-2006, van verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg

Bestrijding terrorisme kan verkeerd uitpakken

 
Tussentitel: Hoe harder het optreden, hoe groter de haat

De maatregelen van de regering om terrorisme te bestrijden werken radicalisering in de hand. Zowel wetenschappers als familieleden en vrienden van terreurverdachten zeggen dat het harde beleid contraproductief is. Ook in inlichtingenkringen groeit de zorg over de negatieve effecten van het huidige contraterrorismebeleid. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
 

Red.:   De detaillering komt een van de vervolgartikelen:

  ...   Nadia – niet haar echte naam – is net zo woedend. Zij is de zus van een van de andere Piranhaverdachten, is belijdend moslim en draagt een halflange hoofddoek. Het arrestatieteam viel ’s morgens om half zes binnen in haar ouderlijk huis. ‘De mannen hadden knuppels bij zich en maskers op. Het was doodeng’, zegt Nadia. Een van de mannen kwam haar slaapkamer binnen. ‘Wat respectloos. Ik had wel naakt kunnen zijn.’ Ze vroeg of de man wilde weggaan. Dat wilde hij niet. Omdraaien dan, zodat ze haar hoofddoek kon omdoen. ‘Dat weigerde hij. Uiteindelijk was hij bereid de ogen neer te slaan.’
    Nadia vindt het ‘onnodig machtsvertoon’. Ook andere familieleden en vrienden van terreurverdachten, die vanwege het gevoelige onderwerp niet met naam in de krant willen, zeggen ‘geschokt’ te zijn door het harde optreden van de autoriteiten. Dat optreden, zeggen ze, zaait haat, leidt in sommige gevallen tot (verdere) radicalisering en verdiept het wantrouwen in de moslimgemeenschap jegens de Nederlandse samenleving. ...

Het het kan best waar zijn dat de radicale moslims zo reageren op een harde aanpak. Stellen dat deze aanpak dus niet werkt is een stap te ver, omdat dit onderzoek onvolledig is: je moet namelijk ook de situatie van een zachte aanpak van moslims onderzoeken. Vergelijken met Molukkers is weinig zinvol, dat is een andere groep dus een ander onderzoeksonderwerp. Een betere vergelijking zou bijvoorbeeld Canada zijn. Daar was de aanpak van moslims dusdanig zacht dat er overwogen is om moslims toe te staan de sharia te hanteren voor een eigen rechtspraak. En ondanks die zachte aanpak is er ook in Canada een groep ontstaan die zware aanslagen wilde plegen, zwaarder dan in Nederland uitleg of detail . Ook de zware Londense aanslagen zijn niet voorafgegaan door enigerlei harde aanpak -  radicale moslimprekers die elders niet meer toegelaten werden, zochten hun toevlucht in Londen.
    Dit zijn maar twee vergelijkingen, maar ze zijn in ieder geval veel geldiger dan de door de onderzoekster genoemde, en ze zijn in tegenspraak met haar conclusies. Op zijn minst lijkt beter onderzoek noodzakelijk.
    Maar laten we het idee achter haar conclusies nu eens overnemen als algemeen uitgangspunt. Maar dat gaan we dan toepassen op de omgekeerde situatie: wat zou de harde aanpak door de moslims van hun christenen, democratie- en autochtonenprobleem voor resultaat hebben. Want wat de moslims doen is gericht tegen westerse waarden, en zie zien de westerse warden als een probleem, zoals blikt uit hun reactie op de westerse publicatie van Mohammed-cartoons. Hoe pakken de moslims nu dit probleem aan? Door zachtheid en overleg? We dachten van niet. Moslims pakken dit aan met harde taal en geweld. Bijvoorbeeld het geweld van de Hofstadgroep, maar je hebt ook nog die lui van Bali, Londen, Canada, enzovoort. Zo pakken de moslims hun probleem aan. Hoe zouden de westerlingen, de allochtonen, nu reageren op deze aanpak, volgens onze onderzoekster. Het citaat boven zegt het al: het zaait haat, leidt in sommige gevallen tot (verdere) radicalisering en verdiept het wantrouwen in de autochtonengemeenschap jegens de moslimsamenleving.
    Gunst, en laat dat laatste nou een maandje of zo terug als resultaat van onderzoek naar buiten zijn gekomen uitleg of detail . Hoe verwonderlijk. Alleen werd er natuurlijk van alle politiek-correcte wege keihard de staf over gebroken, en gebruikt als aanwijzing hoe verdorven die autochtonen wel niet zijn - ze willen gewoon de moslims niet accepteren uitleg of detail . Zelfs op zichzelf een bijzonder ongenuanceerd en fout standpunt, zie de reacties erop uitleg of detail .
    Kortom: als allochtonen reageren met verbale verharding op een harde aanpak van het moslim geweld is het goed, en als autochtonen reageren op het moslimgeweld met een verbale verharding is dat fout. Om heel precies te zijn: als die verharding bestaat uit radicaal-rechtse opvattingen, zijn precies dezelfde soort mensen van mening dat dit niet hard genoeg aangepakt kan worden. Het kan niet veel gekker.
    Tot slot een illustratie van dit betoog, in de foto rechts (illustratie bij een van de artikelen) - dit is volstrekt hetzelfde als de swastika's en hakenkruisen van de rechts-radicalen. Die bij ieder openbare manifestatie van de straat worden geslagen door linkse tegendemon-stranten. Overigens: niet dat de redactie voorstander is van rechts-radicalisme. Maar het gaat om de hypocrisie van de politieke correctheid in haar discussies over dit soort zaken.
    Ook nog opgedoken uit de archieven, een voorstel uit allochtone hoek om de situatie te verbeteren:


Uit: De Volkskrant, 22-10-2005, door Wim Bossema
 
Over: Heeft de multiculturele samenleving nog toekomst? | Door: Rinaldo Walcott en Tariq Modood | Waar: De Balie, en tijdschrift Eutopia

Niet te veel, maar te weinig multiculti voedt moslimterreur

Tussentitel: 'Immigranten als nette hotelgasten: dát is geen integratie'

Heeft de multiculturele samenleving nog toekomst?

'Alleen een Canadees kan beweren dat er geen nationalisme bestaat in Canada, my goodness!' roept de Britse socioloog Tariq Modood (met roots in Azië) uit. Slachtoffer van zijn milde hoon is Rinaldo Walcott, docent culturele studies aan de universiteit van Toronto (met roots in de Cariben). Twee 'nieuwe westerlingen' die kibbelen over Canadees nationalisme: is dat geen teken dat het multiculturalisme nog bestaat? ...
    Wel is er ook in Canada beroering ontstaan over dat 'multiculturele idee', zegt hij, vooral ook door de moord op Theo van Gogh in Amsterdam, op 2 november precies een jaar geleden. Dat debat is goed, vindt hij, maar: 'er bestaan alléén maar multiculturele samenlevingen'. Culturen en identiteiten veranderen de hele tijd, van minderheden én van de meerderheid, dat kan Walcott niet genoeg beklemtonen.
    Jammer dat de sharia niet is ingevoerd in Ontario, vindt hij; een veeg teken van de recente aarzelingen bij het multiculturele model. 'Een gemiste kans. Er was heel weinig ruimte voor debat.' ...
   ... Op de site opendemocracy.net schreef Modood onlangs in een artikel dat sommigen hem na de bommen van juli wel een dwaas zullen vinden. Maar, schrijft hij, dat die jonge Britse moslims tot hun terreurdaden kwamen, wordt ten onrechte toegeschreven aan een doorgeslagen multiculturele samenleving - juist door linkse liberalen. Modood ziet de aanslagen eerder als teken dat er nog steeds te wéinig multiculti is.
    In de Balie zegt hij: 'Integratie betekent dat je deel wordt van een samenleving, niet apart staat. Het zou tweerichtingsverkeer moeten zijn, de samenleving én de immigranten moeten zich aan elkaar aanpassen. Migranten moeten het gevoel hebben erbij te horen.' Ze moeten niet alleen maar met rust worden gelaten, maar kunnen bijdragen aan een veranderende Britse identiteit.
 

Red.:   Juist. Wij moeten ons aanpassen volgens Modood, die niet zegt hoe, maar Walcott maakt dat duidelijk: de aanpassing van onze instituties aan die van de moslims. Zoals de invoering van sharia, al was het maar voor henzelf. Oh, en dat allemaal ter voorkoming van verdere radicalisering en terreur. Voelt u 'm.
    Tussendoor een paar opmerkingen over de islam zelf:


Uit: De Volkskrant, 07-10-2006, door Wim Bossema

Interview | De emoties lopen hoog op bij controverses tussen de Arabische wereld en het Westen, maar dat is niet erg, meent de Syrische dissident Sadik al-Azm, uiteindelijk is de vrijheid van meningsuiting ermee gediend.

‘Arrogantie van moslims is grootspraak’


Foto-onderschrift: ‘In het Westen horen emoties bij een persoon, in de Arabische wereld zijn ze collectief’

...    Al-Azm is een man in twee werelden. Wat vindt hij van de botsing der emoties? Moeten wij zo schrikken van de foto’s van woedende menigten na de Deense cartoons, na de uitspraak van de paus, steeds als de moslims zich beledigd voelen?
    Al-Azm: ‘Het uiten van emoties in de Arabische wereld en in het Westen verschilt sterk. In het Westen is het individueel, persoonlijk. Bij de Arabieren, de moslims, is het een collectieve uiting; de hele familie, de stam, de sekte reageert. In het Westen is deelname aan een demonstratie een persoonlijke, vrijwillige keuze, in de moslimwereld niet. Zo’n spotprent wordt niet als een mening van een of andere kunstenaar gezien, maar als een collectieve vernedering door westerlingen van alle moslims.’ Met de paus hetzelfde verhaal. Politieke leiders kunnen collectieve woede natuurlijk heel gemakkelijk manipuleren, al lukt het westerse leiders met de angst voor terrorisme ook heel aardig, merkt hij fijntjes op.
     Trots en gevoel voor eigenwaarde, daar lijkt het steeds maar weer om te draaien. In zowel het Westen als de moslimwereld is het de eigen identiteit, cultuur, godsdienst, normen en waarden wat de klok slaat.
    Al-Azm: ‘In de moslimwereld leeft een sterk onderhuids gevoel dat de islam erodeert. Als de islamisten erop hameren dat de sharia weer moet worden ingevoerd, betekent dat dat de sharia nu niet wordt toegepast. Als ze zeggen: we willen die samenlevingen re-islamiseren, betekent dat dat religie aan invloed heeft verloren. En daarin hebben ze gelijk. Kijk naar wat er op de universiteiten wordt onderwezen, kijk naar de rechtssystemen waarin de sharia hooguit bij familierecht nog een rol speelt. Zelfs in Iran is de republiek ingevoerd, niet het kalifaat. De islamisten leven in diepe angst ‘‘het zal met de islam net zo gaan als met de christenen in Europa, religie wordt marginaal, een persoonlijke keus, als we niet gauw iets doen’’. Daarom zijn ze zo fanatiek.’
    Al-Azm ziet die secularisatie van de islamitische samenlevingen als een goede ontwikkeling. Hij denkt dat die ook niet te stuiten is. Arrogantie en gebrek aan medeleven met de ander zijn verwijten die over en weer schetteren. Waarom wenen jullie over jullie slachtoffers en niet over de onze – zoals de doden in Irak en die van 11 september.
    Van beide kanten zijn die verongelijkte gevoelens heftig, maar ze verschillen ook, vindt Al-Azm. ‘Moslims zijn arrogant – ze vinden hun godsdienst superieur – maar het is een lege arrogantie, vol pretenties die nergens op zijn gebaseerd. De westerse arrogantie – de paus denkt ook dat alle niet-katholieken verdoemd zijn – kan veel gevaarlijker uitpakken, want die wordt gesteund door grote macht. De arrogantie aan onze kant is eerder opschepperij, grootspraak om onszelf moed in te spreken in een toestand van grote onzekerheid. Het verwijt van onze kant over ongevoeligheid in het Westen is het gevolg van ons slachtoffergedrag – dat niet aflatende gevoel dat de Arabieren, de Palestijnen, de moslims overal en altijd de dupe zijn.’
 

Red.:   De conclusie is voor de hand liggend: een groep die sterke collectieve emoties kent, fanatiek is, en een diepe angst heeft voor het eigen voortbestaan, is samen te vatten met maar een enkel woord: levensgevaarlijk. En ze winnen aan invloed:
 

Uit: De Volkskrant, 11-10-2006, van verslaggever Henk Müller

Interview | Op audiëntie bij Sjeik Tantawi, de islamitische tegenhanger van de paus

‘Onze invloed groeit, God zij geprezen’

Sjeik Tantawi, de machtigste geestelijk leider van de islam, twijfelt niet. De islam is in opkomst; voor goddelozen is er geen toekomst.


Het Westen is niet religieus. De islam is de enig ware religie en alleen de islamitische wereld is waarlijk religieus. ‘Niet dat moslims engelen zijn, dat zijn we niet, maar wij leven wel volgens Gods wetten, de sharia, en het Westen niet’. De machtigste islamitisch geestelijk leider ter wereld gaat glimlachend achterover zitten. Hij heeft gezegd.
    Van een botsing tussen beschavingen, tussen de islam en het Westen, wil hij liever niet spreken. ‘Maar dat moslims volgens Gods wil leven en westerlingen niet, is duidelijk. De islam is voor alle tijden en alle plaatsen, dat is mijn overtuiging, dus ook voor het Westen. Als u dat niet zo ziet, moet u dat zelf weten, maar de invloed van de islam groeit’.
    Sjeik Tantawi, het hoofd van Al-Azhar, de islamitische tegenhanger van het Vaticaan, mag dan een fragiele, bedachtzaam formulerende man zijn; zijn oordeel is duidelijk: goddelozen hebben geen toekomst. ...


Red.:   Omdat er voortdurend mensen blijven roepen dat het ook allemaal best wel meevalt met wat die islamieten nu allemaal inhoudelijk willen, nog een recent incidentje:


Volkskrant.nl, 26-10-2006, ANP

Rel in Australië rond moslimgeestelijke

Een hoge moslimgeestelijke heeft in Australië een rel veroorzaakt door ‘ongepast’ geklede vrouwen te vergelijken met vlees als lokaas. De Australische premier Howard noemde de opmerkingen ontstellend en laakbaar, omdat ze een excuus lijken voor verkrachting.
    Het is belachelijk vrouwen te verwijten dat ze worden verkracht, stelde de regeringsleider. De commissie tegen seksediscriminatie riep op de moslimgeestelijke het land uit te zetten, meldden media donderdag.
    Volgens een woordvoerder van de in opspraak geraakte sjeik Taj al Halali zouden de woorden van de geestelijke uit hun verband zijn gerukt. Al Halali zelf verklaarde dat het nooit zijn bedoeling was geweest verkrachting goed te praten.
    De sjeik van Egyptische komaf vergeleek tijdens een preek vrouwen zonder hoofddoek met onbedekt vlees. Als je onbedekt vlees ergens buiten neerlegt en katten komen erop af om het op te eten, ‘wiens schuld is het, die van de katten of van het onbedekte vlees’, vroeg al Halali zich af. Hij noemde het onbedekte vlees het probleem. Als de vrouw thuis was gebleven en zich had bedekt, was het probleem niet opgedoken, stelde de 66-jarige moefti.
    Al Halali geldt als een van de vooraanstaande geestelijke moslimleiders in Australië. Hij adviseerde de Australische regering over moslimzaken. Hij bestempelde de aanslagen in 2001 op de Verenigde Staten als het Werk van God.


Red.:  Zoveel rel is er niet wat de Volkskrant heeft er alleen een klein berichtje van in de krant uitleg of detail . Dit terwijl inhoudelijk gezien de uitspraak veel erger is dan de inhoudelijke kant van de Deense cartoons. En als de paus iets veel minders doet is de wereld te klein.
    Nu wat humor, in een soort sketch in drie bedrijven.
    Eén van de doelstellingen van de NPS, het culturele broertje van de NOS, is het promoten van de multiculturele samenleving. Eén van de programma's in het kader hiervan is Meiden van Halal, waarin drie vlotgebekte jonge moslima's, zusters, met hoofddoek en al, de moslimcultuur gaan uitleggen aan de christelijke heidenen, en aan die heidenen laten zien dat ze met hun gebrek aan kennis in feite de moslims discrimineren. Tijdens een van hun programma's was er een optreden van Marco Pastors, even vlotgebekt politicus van rechts, die als "leraar" voor een klas vol allochtone leerlingen gaat uitleggen wat integratie is.
 

  Pastors: "Eén van de dingen die moslims moeten leren is het accepteren van homo's."
Esmaa van Halal (onzichtbaar roepend vanuit de schoolbanken): "Dus moslims moeten homo's worden?!"
Pastors:  "Je moet die doek eens van je oren halen."

Kijk, die is natuurlijk gewoon ontzettend leuk. Daarnaast illustratief: Pastors doet een redelijke suggestie, en die wordt totaal verkeerd uitgelegd. Maar het werd nog mooier, zie onderstaande stukje:


Uit: De Volkskrant, 18-11-2006, door Nausicaa Marbe, journalist en schrijver

PvdA maakt jawoord onmogelijk

...   Onlangs zag ik partijbons Job Cohen bij Pauw & Witteman kritiek uiten op Wouter Bos, juist nu de geplaagde lijsttrekker eendrachtig handgeklap kan gebruiken.
    In de schrapservice van dat programma fulmineerde de burgervader karakteristiek. Pastors bleek een brutale Meid van Halal ad rem van repliek te hebben gediend, nadat ze zijn woorden verdraaide. Onschuldige kout. Dat ergerde Cohen echter meer dan Ali B’s ‘bekke houde’ tegen de premier.
    Een typerend staaltje selectieve verontwaardiging. De minachting van een allochtoon subgroepje gespecialiseerd in het bashen van Nederland(ers) omhelzen als bedreigd cultuurgoed. De terechte afkeer ervan als discriminatie aanklagen. ...


Red.:   Dus nummer 1: de autochtoon doet een redelijke suggestie - nummer twee: de allochtoon verdraait dat en legt dat verkeerd uit, onder kreetjes van verontwaardiging - nummer drie: de allochtonenknuffelaars middels hun opperhoofd Cohen veroordelen de autochtoon en praten de allochtoon goed.
    Dat de kreet van Esmaa geen toeval was, bleek nog duidelijker uit een ander optreden binnen  hetzelfde tijdbestek:


Uit: De Volkskrant, 11-11-2006, door Roos Schlikker

Halal in de politiek

Leon de Winter wenste hen onlangs nog vreselijke ziektes toe, maar de De Meiden van Halal zijn wel wat gewend. Sinds deze drie zusjes op tv verschijnen, krijgen ze van diverse kanten forse kritiek.

...  Ze waren te gast bij Pauw en Witteman op de dag dat bekend werd dat de Haagse imam Fawaz Theo van Gogh voor zijn dood had vervloekt en Ayaan tongkanker had toegewenst. De zussen namen geen afstand van deze uitspraken, wat hen op een woedende column van Leon de Winter in Elsevier kwam te staan, waarin hij de zusjes exact hetzelfde toewenste.
    Jihad: 'Natuurlijk schrok ik daarvan. Zoiets komt in het Arabisch in een preek heel anders over dan wanneer het in het Nederlands op papier staat. Het irritante is dat ik tijdens die uitzending nog helemaal geen mening had over wat de imam precies had gezegd. Nu wordt gedaan alsof ik die man uitgebreid zat te verdedigen, wat helemaal niet waar is. Ik vind ook wel eens ergens niets van, maar op de een of andere manier wordt dat niet geaccepteerd.' ...


Red.:   De vlotgebekte die overal een antwoord op weet, voert het hebben van geen mening aan als excuus voor het geven van een totaal verkeerd antwoord (overigens, het is een leugen om bestwil -zie de transcriptie hier uitleg of detail ). De hypocrisie druipt er vanaf. Dit dus nog los van de inhoud. Want die is even hypocriet: de weerzinwekkende uitspraken van een imam zijn minder weerzinwekkend want uitgesproken in het Arabisch. Je kan het niet zelf verzinnen.
    Tot slot van dit drieluik weer een stukje humor:


De Volkskrant
, 10-11-2006, cartoon van Collignon
 


De Volkskrant
, 10-11-2006, ingezonden brief van Birol Akkus (Hengelo)

Voeten

We weten allemaal dat over smaak niet valt te twisten. Dus aan het feit dat ik Collignon een goede tekenaar, maar een slechte karikaturist vind, hoeft niemand een boodschap te hebben (Forum, 9 november).
    Maar ik meen dat deze vraag wat objectiever van aard is: dat Collignon een Turk als een Arabier afbeeldt, pleit al niet echt voor hem, maar waarom heeft de Turk onwelriekende voeten?


Red.:   De allochtonen blijken niet goed te willen luisteren, verdraaien goed bedoelde woorden, zijn verontwaardigd dat hun verdraaiingen niet begrepen worden, zijn hypocriet, vertonen een ontstellend gebrek aan tolerantie ten opzichte van humor, en worden in al die zaken nog steeds gesteund door een grote groep binnen linkse intellectuele elite. Kijk, dat kan op die manier natuurlijk nooit iets worden. Zoveel slecht bedoelde misverstanden sturen regelrecht aan op een een culturele tweedeling,  sociale segregatie, een maatschappelijke ramp. Het is precies het tegenovergestelde van wat nodig is: een duidelijke uitleg van hoe de positie van de allochtonen in de maatschappij ontstaan is, en dat als daar iets negatiefs aan is, het in ieder geval niet de schuld van de autochtonen is .
    In vervolg op het voorgaande nog een paar andere observaties: Naar aanleiding van de verkiezingen van  22 november was een verslaggeefster gegaan naar "een voornamelijk door mensen met niet-Nederlandse oorsprong bewoonde wijk", ergens in of rond Amsterdam, om daar de stemming van de Turkse kiezers rond de PvdA te peilen, naar aanleiding van de ophef over de Armeens genocide. De Turken waren bijna universeel zeer aangetast door de koppeling van Turkije met die genocide, en klaagden over het slechter geworden klimaat in het algemeen. De laatste geïnterviewde merkte op dat "ons steeds meer rechten ontnomen zijn".
    Dat is ook in hoge mate illustratief voor de stand van het debat. Er is veel gediscussieerd over de integratieproblemen, maar er is de Turken maar één ding ontnomen, namelijk de mogelijkheid om onbeperkt nieuwe Turken uit Anatolië te importeren. En dat is geen recht, dat was een mogelijkheid. De Turk voelt zich dus volkomen ten onrechte onrecht aangedaan in Nederland. En in vele andere discussiesituaties, denk aan tv-programma's als Rondom Tien, uiten allochtonen dergelijke taal, en hebben ze overduidelijk een dergelijke houding. Dit soort uitspraken en deze houding wordt zelden tot nooit weersproken, en door de links intellectuele elite zelfs gestimuleerd. Het is dit proces dat de voornaamste aanjager is van de culturele segregatie.
    Weer terug naar het handenschudden, omdat steeds meer openlijke voorvechters van de sharia beginnen op te staan. We beginnen met de politiek-correcte smoezen:


De Volkskrant
, 13-11-2006, ingezonden brief van Chris Braun (Velp)

Handenschudden

Een Japanse collega groet me al vijf jaar door een buiging te maken vanuit de heupen. De meeste Nederlandse kennissen geven helemaal geen hand maar steken een hand op en roepen ‘hoi’ of ‘doeg’. Hoezo Nederlandse omgangsvormen? En als iemand vanuit een interpretatie van de Koran meent dat ze mij geen hand mag geven: waarom zouden we daar in vredesnaam een punt van maken (Binnenland 9 november? Integratie betekent niet mensen dwingen te doen zoals wij doen, het betekent wederzijds elkaars gewoonten leren respecteren en je aanpassen daar waar nodig en zinvol – en beleefd handjes schudden hoort daar niet bij. De Commissie Gelijke Behandeling heeft alle gelijk van de wereld!


Red.:   Nu het gezonde verstand:


De Volkskrant, 14-11-2006, ingezonden brieven

Handenschudden

Integratie betekent niet mensen dwingen te doen zoals wij doen, het betekent wederzijds elkaars gewoonten leren respecteren en je aanpassen – beleefd handjes schudden hoort daar niet bij. De Commissie Gelijke Behandeling heeft alle gelijk van de wereld, schreef Chris Braun uit Velp gisteren. Hieronder enkele reacties van de website.

Het probleem met wederzijds respect is dat het van twee kanten moet komen. De mening van Braun kun je ook 180 graden draaien en zeggen dat de moslima respect moet tonen door een hand te geven als dat de gewoonte is. Als je de Koran of om het even welk religieus sprookje tot leidraad neemt, kom je soms tot botsingen.
Frans Leliveld (Amsterdam)

De meeste Japanners die ik ken buigen (hun traditie) en geven een hand (mijn traditie). In het geval van de juffrouw zijn wij de enigen die zich aanpassen.
Nicole Donkersloot (Landsmeer)

De Commissie Gelijke Behandeling heeft geen gelijk. Het gaat hier om een lerares, die alle leerlingen de Nederlandse ‘algemene’ omgangsvormen dient te leren. Dus in bepaalde gevallen een hand geven, aan mannen en vrouwen.
Rutger van Gent (Nieuw-Vennep)


Red.:   Voor de evenementen uit 2007, zie hier . Een algemene behandeling van de multiculturele samenleving staat hier .
 

Naar Allochtonendebat okt./nov. 2005  , Allochtonen overzicht  , of site home .