De Volkskrant
, 06-06-2006, van een verslaggever

Kwart bevolking is tegen allochtonen

Onderzoek: 10 procent noemt zich racistisch; helft heeft afkeer van islam


Migrantenorganisaties reageren geschokt op een onderzoek waaruit blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders zeer negatief oordeelt over allochtonen. Zo’n 10 procent van de bevolking erkent zelfs openlijk racistisch te zijn. Volgens de migrantenorganisaties is hiermee het laatste taboe doorbroken: autochtonen komen meer dan ooit uit voor hun afkeer van met name moslims.
    ‘Het is buitengewoon zorgwekkend dat ruim anderhalf miljoen Nederlanders erkennen dat ze racistisch zijn’, zegt directeur Sadik Harchaoui van Forum (instituut voor muliticulturele ontwikkeling). ‘In het verleden hadden mensen daarmee moeite omdat het onverenigbaar was met de waarden van de Nederlandse samenleving. Deze erkenning vormt een probleem van jewelste voor het zoeken naar een gemeenschappelijke toekomst.’
    Ook het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) noemt het ‘redelijk nieuw en verrassend’ dat zo veel Nederlanders durven te erkennen dat ze racist zijn. Nog eens 17 procent zegt ‘af en toe’ racistisch te zijn. De helft heeft een afkeer van de islam. ‘Mensen zeggen nu openlijk wat ze denken’, zegt onderzoeker Igor Boog van het LBR.
    Het onderzoek onder 1020 Nederlanders werd uitgevoerd door het bureau Motivaction, in opdracht van de GPD, de persdienst van de regionale dagbladen.
    Volgens het LBR en de migrantenorganisaties bevestigen de resultaten dat er een blijvende onvrede is onder autochtonen over allochtonen, in het bijzonder moslims. Autochtonen vinden allochtonen onverdraagzaam (41 procent), lui (24 procent) en niet eerlijk (36 procent). Een meerderheid (58 procent) meent dat een wijk erop achteruit gaat als er veel allochtonen komen wonen. Grote groepen Nederlanders vinden dat de leraar van hun kind (42 procent) en de premier (57 procent) beslist autochtoon moeten zijn.
    ‘Zeer schokkend’, noemt directeur Ilhan Akel van het Nederlands Centrum voor Buitenlanders (NCB) de cijfers. Voorzitter Hikmat Mahawat Khan van de Contact Groep Islam (CGI) vindt dat moslims nu niet meteen met de beschuldigende vinger moeten wijzen naar autochtonen. ‘Moslims moeten zich gaan realiseren wat hun gedrag teweegbrengt. Er is een verschil tussen wat het geloof zegt en wat moslims in de praktijk doen.’

Tussenstuk:
Acht ministers gaan optreden als ambassadeur voor probleemwijken
Acht ministers uit het kabinet-Balkenende gaan optreden als ‘ambassadeur van het rijk’ voor evenzoveel probleemwijken.
Ze zullen rechtstreeks contact onderhouden met gemeentebesturen over stadsdelen waar criminaliteit, verpaupering en andere negatieve ontwikkelingen uit de hand dreigen te lopen.
Op die manier moet worden voorkomen dat overheden langs elkaar heen werken of elkaar zelfs tegenwerken.
Een wijk waar criminaliteit het grootste probleem vormt, kan zich wenden tot minister Donner van Justitie.
Is er in een andere buurt een hoog sterftecijfer onder (allochtone) kinderen, dan is minister Hoogervorst van Volksgezondheid de aangewezen persoon.
De door het kabinet-Balkenende aangewezen achterstandswijken liggen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Zaandam, Den Helder en Hengelo.
Donderdag beleggen de ministers Dekker van Volkshuisvesting en Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing een conferentie met gemeenten, woningbouwcorporaties, scholen en welzijnsinstellingen over de nieuwe aanpak.
 

 


De Volkskrant, 06-06-2006, van verslaggevers

Racisme is elders in EU nog heviger

Tussentitel: Kwart van Britten overwoog te stemmen op National Party

De resultaten van het onderzoek naar racisme in Nederland mogen schokkend zijn, elders in Europa is het vaak nog een tikje erger. Bijna 60 procent ziet minderheden als bedreiging.

Zijn Nederlanders racistischer dan andere Europeanen? Die indruk kan ontstaan na lezing van het dit weekeinde bekendgeworden Motivaction-onderzoek. Maar is dat beeld wel correct? Nee, zegt onderzoeker Igor Boog van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR). Want het algemene beeld in Europa, betoogt Boog, is hetzelfde.
Vooral als het moslims betreft. Boog: ‘Sinds 2001, dus na de aanslagen van 11 september, is er een flinke toename geweest van islamofobie. Mensen die al negatief dachten over met name moslims, zijn nog negatiever over ze gaan denken. Terwijl een groot deel helemaal geen contact met hen heeft.’
    Uit een rapport van het Europese Waarnemingscentrum voor Racisme en Vreemdelingenhaat in Wenen (EUMC) blijkt dat ook in de andere EU-landen veel autochtonen er racistische opvattingen op nahouden. Volgens dat vorig jaar verschenen rapport, dat werd opgesteld door onderzoekers van de Universiteit van Nijmegen, gaat een op de vijf Europeanen liever niet met immigranten of mensen uit minderheden om. Gemiddeld 21 procent van de Europeanen geeft toe dat ze niet graag zouden zien dat zulke mensen familie van hen zouden worden.
    De Nederlanders zitten daarbij iets onder het gemiddelde van de EU-landen. Uitschieters zijn Griekenland, Italië, Tsjechië en België. Opvallend is ook dat liefst 58 procent van de Europeanen minderheden ofwel economisch ofwel cultureel als een collectieve bedreiging voor hun land ziet. Ook hierbij zit Nederland iets onder het gemiddelde. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers uit 2003. Volgens het onderzoek moet 48 procent van de Europeanen niets hebben van de multiculturele samenleving, maar opnieuw scoort Nederland hierbij lager dan het Europese gemiddelde. België scoort in alle categorieën hoger dan Nederland.
    Volgens Britse onderzoeken maakt 85 procent van de Britten zich zorgen over immigratie. In mei, vlak voor de verkiezingen, zei een kwart van de kiezers ‘te overwegen’ om te stemmen op de British National Party, die campagne voerde met de slogan dat het land ‘verscheurd wordt door multiculturalisme’.
    Uit tal van onderzoeken, betoogde onderzoeker Peter Kanne van TNS NIPO vorig jaar in de Volkskrant, ‘blijkt dat de angst in Nederland voor de islam en de ergernis over het onvoldoende integreren van allochtonen een dominante ‘breinpostie’ inneemt in de hoofden van autochtonen.’ Een onderzoek van vorig jaar, uitgevoerd na de moord op Theo van Gogh, laat zelfs zien dat Nederlanders twee keer zo negatief oordelen over moslims als Spanjaarden en Italianen. Een grote meerderheid gaf in dit onderzoek aan moslims als bedreigend te zien. Zij vrezen in de toekomst te moeten leven naar de regels van de islam. De helft zeg te verhuizen als hun wijk ‘verzwart’ en evenzoveel mensen zegt bang te zijn dat vrouwen zich niet meer vrij zullen kunnen bewegen in publieke ruimten.
    Het negatieve beeld dat de afgelopen jaren is ontstaan over moslims, bleek in 2004 al uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Volkskrant. Slechts 14 procent gaf in dit onderzoek aan positief te oordelen over de islam. De ondervraagden maken overigens geen onderscheid tussen allochtonen en moslims. Maar liefst eenderde zegt geen contact te hebben met moslims: op het werk, in de familie of in de vriendenkring. Zo’n 65 procent bekent niet veel te weten van de islam. Toch zegt 16 procent zich bedreigd te voelen, vooral door de aanwezigheid van allochtonen en moslims op straat.

 
De Volkskrant, 06-06-2006, van correspondent Peter de Waard

Adviseur van Blair: multiculturele samenleving is doorgeslagen

De mensen in multiculturele gemeenschappen zijn minder gelukkig en hebben minder vertrouwen in elkaar. Deze conclusie wordt getrokken in een onderzoek van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Opvallend genoeg heeft de Commissie voor Rassengelijkheid – de instelling tegen racisme in Groot-Brittannië – begrip getoond voor de conclusie.
    Trevor Phillips, Blairs belangrijkste adviseur voor multiculturele zaken, zegt te accepteren dat mensen gelukkiger zijn binnen de eigen groep. ‘Ook wij hebben onderzoek gedaan waaruit blijkt dat personen die niet onder druk staan het liefst in de gerieflijkheid van hun eigen omgeving verblijven, soms gedefinieerd door hetzelfde ras. Mensen voelen zich blijer met anderen die zijn zoals zijzelf.’
    Volgens Phillips, zelf een immigrant uit het Caribisch gebied, worden nieuwkomers met argusogen bekeken en als een bedreiging gezien. ‘Dat heeft niets met etnische afkomst te maken. Ook de komst van de joden en de hugenoten bracht grote spanningen met zich mee in dit land, die nu echter verdwenen zijn.’
    Phillips zegt dat de vraag nu is of sociaal welzijn het beste kan worden gediend door verschillen toe te juichen en te benadrukken, of juist integratie of zelfs assimilatie aan te moedigen. ‘Dit debat is hoogst onoverzichtelijk geworden. De multiculturele samenleving begon als een erkenning van diversiteit. Maar het ontwikkelde zich tot een systeem waarin alle raciale en etnische verschillen werden geprezen boven alle andere waarden. En daarin ligt een probleem.’
    Hij wil dat personen elkaars etnische afkomst respecteren, maar dat ze ook zaken met anderen dlene die niets te maken hebben met etnische afkomst. ‘Als we iets kunnen vinden, een idee, een activiteit die ons uit de eigen etnische groep haalt en met andere groepen in contact brengt, al is het maar een uur per week, dan kunnen we dit probleem aanpakken.’
    Vorige jaar zomer kwam het in Birmingham tot rellen tussen jongeren van Aziatische en Afro-Caribische afkomst. Zowel in de Aziatische als in de zwarte gemeenschap was de onderlinge band sterk.
    Phillips: ‘Het probleem was dat er geen brug was geslagen tussen die beide gemeenschappen. Het was een perfecte illustratie van wat er gebeurt als mensen verschillend zijn, verschillend eruit zien en nooit met elkaar in contact komen. Wat we nodig hebben is een identiteit die geloof, cultuur en etnische achtergrond overstijgt.’
    De regering van Blair probeert nu vorm te geven aan het advies van Phillips. Zo is voorgesteld het vak Britishness op scholen verplicht te stellen. Daarnaast zou er een nationale feestdag moeten komen om de nationale (Britse) identiteit te vieren.


Terug naar Allochtonendebat 2006  , Allochtonen overzicht  , of naar site home .