WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Vijfde colonne: woordvoerder Fatima Elatik

12 jul.2009

Onder de moslim-woordvoerders zijn er een paar speciale gevallen. Fatima Elatik is daar één van. Samen met Mohamed Rabbea en Esmaa "Meiden van Halal" Alariachi strijdt ze om de eer van die moslim die hun soortgenoten het best een slechte naam heeft bezorgd. Door zaken als arrogantie en hondsbrutaliteit.
    Waar Rabbae zich als snel onderscheidde door als eerste woordvoerder de vrijheid van meningsuiting in Nederland te willen beperken, is de eerste claim on fame van Fatima het geven van het startsein aan de golf van zelfstigmatisering, door prominent met een hoofddoek op de televisie verschijnen - het was gedurende enige tijd het onderwerp van gesprek, en de linkse journalistiek kwam er helemaal op klaar (zowel programma als presentatoren zijn niet meer bekend, maar wel dat het aan de linkerkant was). Vermoedelijk is dat ergens aan het einde van de jaren negentig geweest.
    Het was het zichtbare begin van de allochtone segregatie. Al snel volgden meer hoofddoeken en daarna de baarden en djellaba's en radicale imams als El Moemni, die homo's met het hoofd naar beneden van de vijfde verdieping wilden laten vallen. In de moderne tijd hebben ze geleerd dat ze dat alleen maar mogen denken, en niet zeggen.
    De tweede claim op de titel ontleent Fatima aan een andere kwestie: haar steun aan aan een protestactie tegen een toneelstuk, Aïsha, waar de moslims iets van een belediging in zagen:


Uit: De Volkskrant, 07-12-2000, interviews door Ingrid Ramaan

Moedig?

Bioscopen die een Ajax-film niet vertonen en een regisseur die een theatervoorstelling schrapt wegens dreigementen. Wie verweert zich tegen geweld en intolerantie? Heeft de burger nog moed?
...
Fatima Elatik, PvdA-gemeenteraadslid van Marokkaanse afkomst in Amsterdam: 'Voor het dragen van een hoofddoek is moed nodig, echt wel. Vooral jonge vrouwen van mijn generatie krijgen kritiek van de Nederlandse maatschappij én de eigen gemeenschap. Dus is er moed nodig om met die hoofddoek te laten zien waar je voor staat. En om bij Marokkanen te zeggen wat je van zaken vindt, ook al verwachten ze dat niet.
    Ik heb nooit overwogen mijn mond te houden om problemen te voorkomen, zo ben ik niet opgevoed. Maar ik denk goed na over wat ik zeg. Want de vrijheid van meningsuiting is in Nederland te ver doorgeschoten en wordt vaak misbruikt. Het wordt gezien als een vanzelfsprekendheid en een vlag waaronder je alles kunt zeggen, vooral over godsdienst. Beste voorbeeld is Theo van Gogh, die de vreselijkste dingen over moslims en joden roept. Ik weet niet zo zeker of het afgelasten van dat theaterstuk over de vrouw van Mohammed in Rotterdam onterecht is. Als grote groepen mensen dat als kwetsend ervaren, is het ook moedig om het níet te doen.'


Red.:   Ach ja: de vrijheid van meningsuiting en moslims ... het zal waarschijnlijk nooit wat worden. Dit was het tweede grote geval, na dat van Mohamed Rabbae en de fatwa over De Duivelsverzen van Salman Rushdie. En het is daarna qua aantal alleen maar erger geworden uitleg of detail uitleg of detail .
    Het antwoord van Theo van Gogh op deze messive van Elatik (van De Gezonde Roker uitleg of detail ):
 

Aan: Fatima Elatik
Van: Theo van Gogh

Amsterdam, 10 December 2000

Allah zij geprezen!

...    Juffrouw Elatik, hebt U ook maar iets begrepen van de notie dat het socialisme, en daarmee de sociaal-democratie, voortkomt uit de Verlichting, zo'n tweehonderd jaar geleden, tijdens welke het recht werd bevochten ongelovig te mogen zijn, dat wil zeggen, niet te knielen voor God, Jahweh, Allah of wie er nog meer aan het menselijke bijgeloof is ontsproten? En dat daarmee ook het recht van de ongelovige om het Geloof voor joker te zetten een recht van alle mensen is geworden?
    U beweert ook: "Dus is er moed voor nodig om met die hoofddoek te laten zien waar je voor staat."
    Waar staat U voor?
    Voor terreur, censuur en duistere Middeleeuwen, zo valt te vrezen.   ...
 

Red.:   Maar het is nog erger dan Theo van Gogh destijds kon vermoeden. Want dit kwam later bovendrijven:


Uit: De Volkskrant, 11-11-2000, van verslaggever Weert Schenk

'Ik riep op mét joden aan vrede te werken'

De Marokkaanse gemeenschap is beledigd, zegt Abdou Menebhi, voorzitter van de Stedelijke Marokkaanse Raad in Amsterdam. Donderdag werd hij bij de herdenking van de Kristallnacht door joodse aanwezigen gedwongen zijn rede af te breken. Zijn kritiek op de staat Israël werd niet op prijs gesteld. Menebhi is kwaad en eist excuses voor de 'provocatie'.
    De herdenking werd dit jaar voor het eerst gezamenlijk georganiseerd door de stichting Nederland Bekent Kleur, het Meldpunt Discriminatie Amsterdam, het Auschwitz Comité en het CIDI. De Kristallnacht in 1938 was een grootscheepse opgezette nazi-pogrom tegen Duitse joden.   ...
    De Marokkaanse Fatima Elatik, gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam, vindt een spreekverbod niet passen in een democratie. 'Veel Marokkanen zijn verontwaardigd. Ze hadden Menebhi moeten laten uitpraten, wordt gezegd.' Hoewel ze begrip heeft voor de gevoelens van joden, noemt Elatik hun houding intolerant.    ...


Red.:   Zo zit dat dus: vrijheid van meningsuiting is er voor moslims. Vrijheid van meningsuiting is er niet voor niet-moslims. Fatima Elatik is niet alleen een reli-fundamentaliste maar ook een reli-fasciste. Hetzelfde geldt voor de Meiden van Halal, die belediging van moslims heel erg vinden, maar belediging door een moslim helemaal niet uitleg of detail .
    De volgende die daar mee te maken kreeg was (toenmalig) directeur Frank William van de moslim-omroep NMO:
 

Uit: De Volkskrant, 02-11-2002, door Maud Effting

'Geen geiten of hoofddoekjes'

De Nederlandse Moslim Omroep is een van de acht omroepen die een levensbeschouwelijke hoofdstroming vertegenwoordigen. Reportages, interviews, portretten en talkshows, met de islam als rode draad. Uitspraken van moslims over de moord in Venlo? 'Belachelijk. Daar is iedereen tegen.'

Maandagochtend, tien uur. De Nederlandse Moslim Omroep vergadert.
   'Ik wil geen biddende mannen meer', brult directeur Frank William. Hij bespreekt het tv-programma dat zijn redactie de vorige dag heeft gemaakt. 'Denken jullie dat het exotisch is om die knielende mannen te laten zien?', roept hij. 'Iedereen weet toch allang dat moslims bidden? Het voegt niets toe.' In lijn hiermee dropt hij nog even een kleine aanwijzing voor het nieuwe logo: 'Géén koeien, geiten, schapen of hoofddoekjes.'   ...
    De richtingenstrijd speelde de moslimomroep ook in het verleden parten. Haar voorganger, de Islamitische Omroep Stichting (IOS), ging in 1993 ten onder aan etnische conflicten. Het Commissariaat voor de Media gaf de zendmachtiging vervolgens aan de Nederlandse Moslim Raad (NMR), die daartoe de NMO oprichtte. Maar ook daar braken gevechten uit, tussen Marokkaanse en Surinaamse bestuurders. William werd beschuldigd van seksuele intimidatie.
    Onderzoeksbureau KPMG concludeerde echter dat geen sprake was van fysieke intimidatie, maar van verbale intimidatie. KPMG sloot niet uit dat dit een complot was tegen William. Uiteindelijk vertrok toenmalig voorzitter Fatima Elatik, werd van twaalf medewerkers het contract ontbonden, en keerde William terug. Inmiddels lijkt er sprake van relatieve rust.    ...
 

Red.:   In de woorden van Frank William: Fatima Elatik is dus wél van de koeien, geiten schapen, biddende moslims en hoofddoekjes. Wat we van het laatste al hadden gezien.
    Dat was al een aantal jaren geleden. Maar dit soort diep gewortelde overtuigingen veranderen natuurlijk nooit. In het volgende bericht zien we Fatima als herderin van haar kudde - de aanleiding is een Maroccan special:


Uit: Elsevier.nl, 11-01-2007, door Robbert de Witt

Vrouw die tasjesdief doodreed toch vervolgd

Het Openbaar Ministerie (OM) mag Germaine C., de vrouw in 2005 een 19-jarige tasjesdief doodreed, alsnog vervolgen.


Fotobijschrift: Stille tocht na dood tasjesdief in januari 2005

Eind juli liet Justitie weten dat het van plan was Germaine C. te vervolgen, nadat de familie van de Marokkaanse tasjesdief Ali el B. er bij justitie op had aangedrongen over te gaan tot vervolging.   ...


Tussenstuk:
Racistisch motief

Germaine C. reed in januari 2005 in haar auto op de Derde Oosterparkstraat in Amsterdam-Oost, toen de 19-jarige Ali el B. haar handtas van de achterbank graaide.
    Hij reed met een vriend weg op een scooter. Hierop zette Germaine C. achteruitrijdend de achtervolging in, waarbij de Marokkaanse tasjesdief beklemd raakte tussen de auto en een boom.
    Na het incident liepen de emoties binnen de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam-Oost hoog op, omdat een racistisch motief werd vermoed.
    El B. was al eerder met justitie in aanraking gekomen. Op de dag van zijn dood was hij nog voor de rechter verschenen vanwege een beschuldiging van diefstal met geweld.


Red.:    Daar loopt ze, vooraan de optocht van solidairen met de tasjesdief, overvaller, en draaideurcrimineel.
    Weer een paar jaar later spreekt ze zich ook verbaal uit: die Nederlanders moeten stoppen met zeuren over de Marokkaanse criminaliteit (het jaar is 2009):

 

Of over de gevolgen van het niet-praten over die problemen, zijnde de groeiende PVV-aanhang:
 
@pauldeleeuw ik schop ze uit Amsterdam. Geen plek hiervoor angst en negativisme. Kus aan je kids. Ben trots op je.


    Maar denk nu niet dat achter de schermen onze Fatima géén oog heeft voor de "uitdagingen" waar de stad Amsterdam voor staat:


Van : BinnenlandsBestuur.nl, 09-01-2009.

Fatima Elatik: 'Stadsdeel uitbreiden naar Groot-Oost en Centrum erbij'

De nieuwe voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg ziet het wel zitten om stadsdeel Oost-Watergraafsmeer in te lijven. ...

Gaat u het als stadsdeelvoorzitter anders doen dan Salm?
‘Ik zal het met iets meer bombarie doen, want dat is de aard van het beestje: iets Amsterdamser, directer en ik zal vechten voor de mensen.’

U wordt door Het Parool neergezet als eerste stadsdeelvoorzitter met een hoofddoek. Wat vindt u daarvan?
‘Daar word ik een beetje moe van. Ik ga voor het Martin Luther King-ideaal, dus dat mensen niet kijken naar je huidskleur, maar naar je competenties.’

In Het Parool staat dat u bent opgeschoven. U bent voor en hardere aanpak van overlast door Marokkaans- Nederlandse probleemjongeren, waar u de partij eerder een te harde toon verweet. Hoe staat u er nu echt in?
‘Ik zou tegen journalisten willen zeggen: kijk nou eens verder dan je neus lang is.

Hoe dan?
‘Door heel veel debat, door thee en koffie te drinken en verbondenheid met menselijkheid. Met al die stoere taal van hard aanpakken heb ik niks. Als je beter handhaaft, hoef je ook niet harder aan te pakken. Dat is zulke popie-jopietaal.’

Is het wethouderschap iets wat u nog wel ambieert?
‘Wethouderschap, minister-president. Ik plan nooit ver vooruit. Soms komen dingen op je pad en ik sluit niets uit. Ik ken de kracht van het bestuur en heb veel geleerd van goede leermeesters.’


Red.:   Zo, dat weet u dan ook weer: Marokkaanse buurtterroristen gaat ze aanpakken met het recept van Cohen: theedrinken. Het recept dat ervoor gezorgd heeft dat het fenomeen totaal uit de hand dreigt te lopen.
    Even over de carrière van mevrouw. Vanzelfsprekend moet je daar haar, of welke politicus dan ook natuurlijk, niet naar vragen - dat weten anderen veel beter:


Van: willemzwijgtnietmeer.web-log.nl uitleg of detail

Fatima Elatik nieuwe voorzitter Zeeburg
.
Stadsdeel Zeeburg in Amsterdam krijgt een nieuwe voorzitter: Fatima Elatik. De wethouder die huidig voorzitter Nico Papineau Salm zo vermoeide dat hij de afgelopen weken met burn-out verschijnselen thuis zat aasde al sinds 2006 op zijn positie. Toen werd ze door de PVDA gewogen en te licht bevonden voor het lijstrekkerschap. Knarsetandend nam Elatik genoegen met een wethouderspost.
    Sindsdien zoekt deze immer gehoofddoekte seculiere bestuurder naar wegen om promotie te maken. Elatik solliciteerde tevergeefs naar de post van Hennah Buyne als wethouder van Amsterdam. Volgens bronnen binnen de PVDA liet Elatik de vrouw die zij altijd steunde - Ella Vogelaar - vanwege haar carrièreperspectief demonstratief vallen toen die door Wouter Bos werd ontslagen. Eigen loopbaan first.
    De vrouw die in 2001 eiste dat Aïsja en de vrouwen van Medina werd verboden omdat het de draak stak met de islam is nooit gehinderd door een geweten. Ondanks haar openlijke afkeer van Theo van Gogh legde ze heel politiek correct bloemen neer op de plek waar hij werd vermoord. Onlangs riep de eerzuchtige Elatik nog op TV dat zij de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland moet worden.
    Laat ons dat alsjeblieft bespaard blijven.


Red.:   Fatima is ook bekend met de bronnen van haar ideeën en die van haar religie:


Uit: DePers.nl, 13-08-2009, door Peter Schong

Elatik vergelijkt Wilders met Hitler

Geert Wilders doet denken aan Adolf Hitler als hij wil laten uitzoeken hoeveel moslims er in Nederland wonen, vindt de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik.

De vragen van Wilders doen Elatik denken aan 'een Europese politicus van 60 jaar geleden', twittert de PvdA-politica. "Ze willen ook al gaan onderzoeken hoeveel moslims er jaarlijks bijkomen. Nog even en ze gaan ons DNA analyseren om aan te tonen dat we niet deugen."
    "Volgens mij was er een andere politicus in Europa zo'n 60 jaar geleden die dat ook deed bij een ander semitisch volk”, aldus Elatik.
    "Oeps, maar dat mag ik natuurlijk helemaal niet zeggen", vervolgt de Zeeburgse sarcastisch. "Hitler was ook democratisch gekozen. Dat vergeten we soms."
    Donderdagmorgen nam Elatik gas terug. "Voor alle volgers op buurtleven.nl heb niet gezegd dat wilders hitler is. Dat gaat wel erg ver. Maar dat het beleid en de politiek wel", twittert ze.
    De PVV maakt zich zorgen over de snelle groei van de moslimbevolking in Nederland en de rest van Europa. ...
    De PVV in de Tweede Kamer wil precies weten hoeveel geld allochtonen de Nederlandse staat kosten en hoeveel ze opbrengen. ...


Red.:   Fatima heeft weer een nieuwe islamitische verworvenheid ontdekt: hun bereidheid tot interetnische en inter-religieuze huwelijken (22-03-2010 ):

 
@Liefdevollid de meeste interetnische relaties gaan moslima's aan. De tijd van the caged bird vliegen voorbij vriend!

Red.:   Volgende week: Fatima onthult dat de relativiteitstheorie in werkelijkheid is ontdekt door Ahmed El Sejma.
    Fatima is gestruikeld - over een zeer ordinaire horde:


Uit: De Volkskrant, 06-10-2010, van verslaggever Marcel van Lieshout

PvdA-politica weg na debacle

De coalitie onder leiding van Fatima Elatik hield het niet lang uit in Amsterdam-Oost. Bij de oppositie groeide de ergernis over spilzucht.

PvdA-politica Fatima Elatik (37) is dinsdag afgetreden als voorzitter van het stadsdeel Amsterdam-Oost. Dat gebeurde onder druk van haar eigen PvdA-fractie die een financieel debacle met Muziekmakerscentrum MuzyQ zo hoog opnam dat de partij uit de coalitie stapte.
    Ook PvdA-stadsdeelwethouder Germaine Princen (40), de eerstverantwoordelijke in deze kwestie, zag zich gedwongen af te treden.
    Het opstappen van Elatik en Princen was het sluitstuk van een tumultueuze deelraadsvergadering over de financiële perikelen bij MuzyQ. ... De politieke commotie ontstond toen bleek dat het bestuur van het stadsdeel, zonder dat de deelraad ervan wist, een zeer risicovolle garantstelling met het muziekcentrum had afgesloten. Anders dan was voorgespiegeld, staat het stadsdeel niet voor 9, maar voor 26 miljoen euro garant.   ...
     Hoewel het politieke werk in deelraden niet erg blikvangend is, is Fatima Elatik een van de bekendere lokale PvdA-politici. ‘Een grote mond met een hoofddoek’ typeerde Elatik ooit zichzelf. Ze trad vaak voor televisie op en schuwt het publieke debat niet.
    Elatik, van Marokkaanse afkomst, is geboren en getogen in Amsterdam. ... Landelijke bekendheid verwierf ze ook door haar voorzitterschap van de Nederlandse Moslim Omroep.
    Haar bekendheid nam toe toen ze zich als criticaster opwierp van Theo van Gogh. De manier waarop Van Gogh over moslims en de islam sprak, irriteerde haar mateloos. Dat resulteerde in een jarenlange vete tussen de twee. Van Gogh noemde haar ‘domme gans’ en ‘excuusmoslima’.   ...


Red.:   In 2011 heeft Fatima zo vaak naast de pot gepiest, dat de Volkskrant haar twee volle pagina's geeft om het goed te maken. Natuurlijk moet je haar uitspraken flink verschuiven om zelfs maar in de buurt van de waarheid te komen:


Uit: De Volkskrant, 27-12-2011, door Jaap Stam

Fatima Elatik

Het was geen fijn jaar voor de licht ontvlambare PvdA-politica uit Amsterdam-Oost. In haar mailbox en op Twitter regende het aanhoudend bedreigingen en verwensingen. ‘Kijk naar me: moslim, vrouw, Marokkaan, links, hoofddoek – alles waar de rechts-radicale kerk misselijk van wordt.’
 

Red.:   De eerste leugen: het was geen fijn jaar vanwege het naar buiten komen van bestuurlijk zelffêteren, cliëntilisme, en het voortdurende moslim-propagandisme. En aangezien dat al lange tijd zo is, hebben de Nederlanders de neus vol van Fatima.

  Tussentitel: Homo's die worden weggepest, een Jood die niet met een keppeltje over straat kan - Elatik ziet het gebeuren. 'Dan kan ik niet zeggen: laat anderen het maar oplossen. Ik ga erop af. Op zijn Fatima's.'

De tweede leugen: als Fatima ook maar iets effectiefs hieraan gedaan had gedurende de tien of meer jaar dat ze de Fatima van Amsterdam-Oost is, dan waren die misstanden allang grotendeels verdwenen. In feite worden ze steeds erger.
  'Er stond weer iets in de Spits of De Telegraaf over mij en gingen al die gekken weer twitteren. Er was een gast die twitterde zelfs: wie verlost ons van Fatima Elatik, desnoods voor geld?

Tja, dat krijg je, als je als indringer uitvreet op het geld van de Nederlanders en daarover wordt bericht in de krant - ook die Nederlanders zijn niet allemaal even beschaafd.
  Waarom wordt er zo fel op u gereageerd?
'Kijk naar me: moslim, vrouw, Marokkaan, links, hoofddoek - alles waar de rechts-radicale kerk misselijk van wordt. Het heeft niks met mij te maken, het heeft te maken met waar ik voor sta en wat ik symboliseer.

Inderdaad. De allochtone instroom - 'criminele Marokkaan, de overvaller van juweliers, de moslimbaardmans die eieren gooit naar Tofik Dibi' (citaat van Fatima's ontkenning dat ze er voor staat).
  'Ik weet waar de tegenstand vandaan komt. Daarom kan ik niet opgeven. In wat voor land moeten onze kinderen straks opgroeien? Een samenleving als in Italië, waar drie Senegalezen worden neergeschoten door een doorgedraaide racist?

In wat voor land moeten onze Nederlandse kinderen straks opgroeien?  Een land waar Sharia4Holland, Boko Haram, en El Shaabab vaste voet aan de grond hebben gekregen? Beter nu bestrijden nu ze nog klein zijn, dan later in een burgeroorlog wanneer ze de macht proberen te grijpen zoals al die andere moslimclubs dat doen.
  Wat wilt u uitdragen met uw hoofddoek?

Antwoord: "Dat ik de beweging van Sharia4Holland, Boko Haram, en El Shaabab steun" (natuurlijk zegt Fatima iets anders, maar je kan in Nederland natuurlijk niet beweren dat je de islam steunt onafhankelijk van wat ze ook doen - dat zou men toch wel weer al te kras vinden. Fatima weet dat).
  'Het is heerlijk om geconfronteerd te worden met jezelf, niet leuk, maar heerlijk. De beloning is groot. Ik ben er sterker uitgekomen. Rug recht, borsten vooruit, kin omhoog. Ik ben niet bang meer. Wat kan er nog meer over mij worden gezegd? Kom maar op met je leugens.'

Inderdaad, meid, dat geldt voor ons ook. Kom maar op met je hoofddoek en je leugens. We lusten je rauw.
    En hier is zo'n leugen:


Uit: Telegraaf.nl, 09-01-2013.

'Elatik loog over duur taxiritje'

Een taxirit die Fatima Elatik in 2010 maakte - van 450 euro van Amsterdam naar Nijmegen en terug - is wel degelijk gedeclareerd. Dat blijkt uit de factuur van het taxibedrijf. De PvdA-stadseelvoorzitter hield al die tijd stug vol dat dit niet het geval was.


... Een interview met de PvdA'er over haar opstappen, stond afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad. In het vraaggesprek meent Elatik 'nooit iets te declareren.'
    Volgens Rik Torn, fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam-Oost, een oppositiepartij, klopt die bewering niet. Als bewijs stuurt hij het NRC Handelsblad een kopie van de taxibon, die overigens volgens de WoB voor iedereen te vinden is. Daaruit blijkt dat Elatik geen cent zelf heeft betaald aan het dure ritje van Amsterdam naar Nijmegen, voor een lezing. Elatik liegt niet helemaal, want de PvdA'er blijkt niet eigenhandig gedeclareerd te hebben.  
    Een woordvoerder van het stadsdeel Oost laat dan ook weten dat ritjes van politiek bestuurders 'vanzelfsprekend worden betaald door het stadsdeel.' ....


Red.:   Dat laatste is natuurlijk totaal irrelevant. Natuurlijk sprak Fatima in het interview met NRC niet als privé-persoon, maar als werknemer in dienst van de gemeente. En in die hoedanigheid zijn haar kosten gedeclareerd, en maakt zij dus gedeclareerde kosten. Hetgeen door haar ontkend werd. Wijzen op het woordje "Ik" maakt het van liegen tot "islamitisch liegen" - oftewel: liegen met een extra dosis schijnheiligheid. De schijnheiligheid van het moslim-zijn en een auto en mobieltje gebruiken, de symbolen van de ongelovigen.


Naar Allochtonen, vijfde colonne , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home