Bronnen bij Economische krachten: inkomensverdeling, gelijk

De standaardwijsheid omtrent de inkomensverdeling in Nederland is dat deze laag is. Hier de meest recente (de eerste sinds het staren van deze verzameling) in een eindeloze stroom berichten en opinies met die strekking (de Volkskrant, 03-06-2014, van verslaggever Wilco Dekker):
  Welvaartsdaling door crisis valt volgens CBS erg mee in Nederland

Hoewel de koopkracht al drie jaar daalt en de vermogens van huishoudens door de crisis en de daarmee gepaard gaande gedaalde huizenprijzen bijna zijn gehalveerd, blijft Nederland nog altijd een welvarend land. Met gemiddeld 33.200 euro lag het besteedbaar inkomen in 2012 ongeveer op het niveau van 2005 en 15 procent hoger dan begin jaren negentig.
    Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dit maandag in Welvaart in Nederland, een tweejaarlijkse rapportage over de stand van zaken rond inkomens, vermogens en schulden. Gemiddeld kunnen gezinnen nu minder uitgeven dan voor het begin van de crisis eind 2008, maar over de lange termijn beschouwd valt de inkomensdaling mee. 'We zijn natuurlijk wel wat armer geworden door de crisis, maar als je het van een afstandje bekijkt, is Nederland nog steeds een welvarend land', zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. De stijging van het inkomen van huishoudens ten opzichte van de jaren negentig heeft onder meer te maken met het toegenomen aantal tweeverdieners, doordat meer vrouwen zijn gaan werken.
    De inkomensverschillen in Nederland zijn redelijk stabiel en internationaal vergeleken laag, stelt het CBS. De 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens kregen 36 procent van al het inkomen. Nederland staat daarmee in de Europese topvijf van inkomensgelijkheid, na SloveniĆ«, Zweden, TsjechiĆ« en Slowakije. ...

Het standaard praatje. Wat dus gebaseerd is op de leugen van het niet-aftrekken van de kosten van levensonderhoud.

Dit was de zogenaamde neutrale overheidsinstelling - in werkelijkheid ontzettend neoliberaal . Maar nog neoliberaler is natuurlijk de rechtse sector (Elsevier.nl, 02-06-2014, door Servaas van der Laan uitleg of detail ):
  Inkomensongelijkheid Nederland blijft klein, wel minder vermogen

De inkomensverschillen in Nederland zijn de afgelopen jaren stabiel gebleven. Door daling van de huizenprijzen zag de middenklasse wel een groot deel van het vermogen verdampen.


Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag in een rapport.

Crisis
De economische crisis die in 2008 begon, heeft nauwelijks tot ontwikkelingen in de inkomensongelijkheid geleid. Die verschillen blijven in Nederland klein in vergelijking met andere landen. ...

En met minder omfloerste termen komt dat van de commentatoren aan die kant - in een link bij het vorige artikel (Elsevier.nl, 23-10-2013, blog door Jean Dohmen uitleg of detail ):
  Bijna nergens zijn de inkomensverschillen kleiner dan hier, stop met nivelleren!

Er is in Nederland geen serieuze kloof tussen arm en rijk. Er is dus ook geen reden om te nivelleren.


Het is moeilijk om in Europa landen te vinden waar de inkomensverschillen kleiner zijn dan in Nederland, zo blijkt uit deze week gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kloof
Nederland stond vorig jaar in de top-5 van Europese landen met de geringste inkomensongelijkheid. De verschillen tussen arm en rijk waren in 2012 even bescheiden als een jaar eerder. Deze eeuw is er ook vrijwel niets veranderd aan die verhoudingen.    ...

Waarbij het volgende sprookje hoort (in een link weer bij dit artikel) (Elsevier.nl, 18-09-2013, Opinie, door Syp Wynia uitleg of detail ):
  Niets lukt het kabinet-Rutte II. Alleen het nivelleren, daarmee gaat het prima

Het kabinet van Rutte en Samsom wil een groeiende economie, de schatkist op orde en de inkomens gelijker. Alleen dat laatste lijkt te lukken. Maar daarvan worden zelfs de armen niet rijker.


...    Het enige waarmee wel vaart wordt gemaakt, is de derde kabinetsdoelstelling: nivelleren. Het vrijwel geheel inkomensafhankelijk maken van de ziekteverzekering ging eind vorig jaar na een opstand binnen de VVD van tafel.

Armer
De belastingmaatregelen die ervoor in de plaats kwamen, zorgen er echter evengoed voor dat inkomens vanaf anderhalf maal modaal gaandeweg duizenden euro's meer kwijt zijn.
    Dat is onzinnig beleid, omdat Nederland al een van de meest inkomensgelijke landen ter wereld is. Extra nivelleren legt een extra boete op werken en ondernemen, waardoor de economie niet duurzaam groeit, maar juist duurzaam stagneert.
    Wie verder wil nivelleren, maakt Nederland wel gelijker, maar ook armer. Zelfs de armen worden er niet beter van.    ...

Het sprookje dat nivellering "slechts is voor de economie". Dat kan op voorhand afgewezen worden als een sprookje, omdat als het waar zou zijn, de meest genivelleerde lande tot de armste landen zouden horen, en de landen met de meest scheve inkomensverdeling tot de rijkste. En zou Afrika het rijkste continent zijn. Zelfs in puur geld is het tegenovergestelde het geval. Neem je er maatschappelijk welzijn bij, dan ligt dat nog veel sterke de andere kant op.

Maar deze leugen is niet beperkt tot "rechtse" kringen. Ook de "zogenaamd linkse die (bijna) even rechts zijn" doen mee (de Volkskrant, 31-05-2014, door Wilco Dekker):
  Rentenieren is een feest, of toch niet?

Met minder werkenden, meer ouderen en relatief laag belaste vermogens dreigt Nederland een renteniersnatie te worden. Hoe dat te voorkomen?


Tussenstuk:
Maakt het pensioen Nederland minder ongelijk?

Groot was de ophef onlangs, toen bleek dat ook in - het qua inkomens egalitaire - Nederland ...

Een gore leugen. Want dit ...
  Pensioenrechten en vermogen zijn twee wezenlijk verschillende dingen, zegt hoogleraar Bas van Bavel, die voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) onderzoek deed naar vermogensongelijkheid. Pensioen is uitgesteld inkomen: het wordt gespaard om later het inkomen mee aan te vullen. Je kunt er nu niet bij.

... aangaande vermogen geldt natuurlijk net zo hard voor het bedrag dat overeenkomt met de kosten voor levensonderhoud: het is wel inkomen, maar je kan er absoluut niet aankomen. Je kunt er niet bij.


Naar Economische krachten , of site home ·.

4 jun.2014