WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Economische krachten: markt, informatie

14 dec.2013

Het minste wat voor de goede werking van een markt vereist mag worden is dat de informatie over de prijs helder en duidelijk is aan bijna iedereen. Hier een sterk geval van het tegendeel:


Uit: De Volkskrant, 12-12-2013, van verslaggeefster Ane Marij van der Meulen

Consument heeft geen weet van grote prijsverschillen voor zelfde behandeling

Tarieven ziekenhuizen onbekend


Tussentitel: 449 euro krijgt het Zuwe Hofpoort ziekenhuiser van CZ vergoed voor een behandeling aan het evenwichtsorgaan. VGZ betaalt 431 euro, Achmea 335. (typo in origineel, red.)

Er bestaan grote verschillen tussen de tarieven die ziekenhuizen rekenen voor dezelfde behandeling, zonder dat de consument daar zicht op heeft. Dit blijkt uit een onderzoek van ZorgKiezer.nl. Zo kost een poliklinisch consult bij een hoge bloeddruk het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam 302 euro, terwijl eenzelfde behandeling in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam 101 euro kost. .
    Ook een behandeling van een stoornis in het evenwichtsorgaan is in het Ikazia Ziekenhuis veel goedkoper: 180 euro. In het Zuwe Hofpoort ziekenhuis (Woerden) kost die 508 euro.
    ZorgKiezer heeft zestien verschillende ziekenhuizen gevraagd naar de hoogte van de tarieven die zijn afgesproken met de zorgverzekeraar, maar die de afdelingen voorlichting van ziekenhuizen weigert bekend te maken omdat met de zorgverzekeraars is afgesproken dat deze informatie niet publiek toegankelijk is. De website kreeg de cijfers wel van de afdelingen debiteurenbeheer en zorgadministratie.


Red.:    Waarop onmiddellijk de gezondheidszorg afvalt als sector geschikt voor een marktproces en privatisering. Waarvoor nog talloze andere redenen aan te voeren zijn. Een van de voorbeelden die laat zien dat marktwerking en privatisering geen economie is, maar een geloof. Een geloof gebaseerd op de wens te graaien door de leiding van de maatschappij.


Naar Economische krachten , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .