Bronnen bij Financiële wereld: geld en psyche

8 nov.2008

Geld is een uiterst handig ruilmiddel en daardoor het meest geliefde goedje op aarde - dat laatste heeft het ook gemaakt tot iets anders, dat een flink deel van haar positieve waarde weer teniet doet:


Uit: De Volkskrant, 08-11-2008, column door Ad Bergsma

Minster Bos wil dat u de belasting niet betaalt

    ... dat we het belang van geld gemakkelijk opblazen, kunt u in een experimentje met uw kinderen aantonen. Vraag een kind te tekenen hoe groot een munt is van 2 euro. Vraag het daarna te schatten hoe groot de dop van een fles cola is. Een gemiddeld kind zal de munten te groot afbeelden, terwijl dat bij de dop niet het geval is. Geld wordt door kinderen magisch vergroot.
    De Engelse psycholoog Stephen Lea maakt een onderscheid tussen geld als ruilmiddel en als harddrug. Als ruilmiddel is geld een ontzettend handig instrument, waarmee je van alles kan, van benzine tanken tot je huis laten verbouwen. Geld is echter ook een harddrug, omdat we het belangrijk maken op een manier die voorbij gaat aan koopkracht. Rijkdom staat voor velen gelijk aan succes, veiligheid en aanzien.   ...


Red.:   Het is die harddrug capaciteit van geld die het volkomen ongeschikt maakt voor behandeling door mensen die er vrijelijk beslissingen over kunnen nemen, dat wil zeggen: beslissingen waarbij ze ook zichzelf kunnen bevoordelen. Dat geldt voor de caissière, maar dat geldt natuurlijk even hard voor alle rangen daar boven, inclusief de hoogste bankier - al die mensen zullen onder het directe en actieve toezicht van een hogere instantie moeten staan.
 

Naar Financiële wereld , Economie, lijst , Economie, overzicht , of site home .