Bronnen bij Financiële wereld: simpelheid crisis

4 jan.2009

De eenvoud van de dieperliggende oorzaken van de kredietcrisis is in de tekst van het artikel misschien niet helemaal duidelijk. De onderstaande samenvatting doet het wat dat betreft beter:


Uit: De Volkskrant, 03-01-200, ingezonden brief van Tilly Duijts (Amsterdam)

Zeepbel

Ongetwijfeld ben ik niet zo briljant en geleerd als Tonko Gast (Voorpagina, 30 januari), maar de analyse en de voorspelling dat deze economie als een zeepbel uit elkaar zou spatten, heb ik twintig jaar geleden al gedaan.
    Toen leerde ik op het vwo hoe onze westerse, kapitalistische economie is gebaseerd op virtueel geld en (het aanzetten tot) hebzucht: een dodelijke combinatie. Iedereen met een beetje boerenverstand had dit kunnen voorspellen, het was slechts een kwestie van tijd.
 

Red.:   Er wordt ook veel gepraat over hypotheken en verzekeringen, maar als dat het niet was geweest, was er wel iets anders gekomen - het bovenstaande is hetgeen waar het om gaat.
    Uit een later artikel de bevestiging en de cijfers:


Uit: De Volkskrant, 28-02-2009, door Pieter Klok

Wellink liet de teugels vieren

Nout Wellink en andere toezichthouders keken de afgelopen jaren lijdzaam toe hoe banken hun buffers steeds verder verlaagden. ‘Het zat gewoon verkeerd in elkaar.’

De centrale bank van Spanje had het de afgelopen jaren heel goed begrepen. Toen het geweldig goed ging met de Spaanse economie en dus ook met de Spaanse banken, dwong de centrale bank de bankiers extra buffers aan te leggen om zich te wapenen tegen toekomstige tegenspoed. Spanje plukt daar nu de vruchten van. Ondanks een enorme crisis op de huizenmarkt en het ineenstorten van de economie, staan de Spaanse banken tot nu toe fier overeind.
    Andere Europese centrale banken vertoonden een omgekeerde reactie. Ze stonden toe dat de buffers van de banken in de goede jaren juist steeds kleiner werden. De gevolgen zijn bekend. De Europese banken bleken zo fragiel dat ze door de dalende Amerikaanse huizenprijs vrijwel direct in grote problemen kwamen. De belastingbetaler moest wereldwijd honderden miljarden injecteren om de banken overeind te houden en de wereldeconomie dook in een diepe recessie.
    Waarom hebben niet meer centrale bankiers en toezichthouders het Spaanse voorbeeld gevolgd? Waarom lieten centrale banken toe dat banken – maar ook consumenten en bedrijven – in goede tijden hun buffers alleen maar verkleinden en alvast een voorschot namen op de nog betere tijden die ongetwijfeld zouden komen?   ...

Red.:   De grafieken zeggen eigenlijk al genoeg.


Naar Financiële wereld , Economie, lijst , Economie, overzicht , of site home .