WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Financiële wereld: steun

24 jul.2008

De berichtgeving over de ineenstorting van de financiële markt loopt natuurlijk over kortere tijd dan de berichten over de bonussen-bonanza - hier wat exemplaren uit deze lawine:


Uit: CNNMoney.com, 11-07-2008, by Catherine Clifford and Chris Isidore

Regulators seize troubled IndyMac

Feds take over mortgage lender IndyMac. FDIC will seek buyer. May become most expensive bank collapse ever.


In what could turn out to be the most expensive bank failure ever, troubled mortgage lender IndyMac Bank was taken over by federal regulators on Friday.
    The operations of the Pasadena, Calif.-based bank - once one of the nation's largest home lenders - were shut down at 3 p.m. by the Office of Thrift Supervision and transferred to the Federal Deposit Insurance Corp.
   According to the FDIC, 10,000 IndyMac customers could lose as much as $500 million in uninsured deposits. The agency says the failure will cost the Deposit Insurance Fund between $4 billion and $8 billion, based on preliminary estimates.
    "It's possible this will be the most costly bank failure in history, but it's too soon to say," FDIC Chairman Sheila Bair said in a conference call late Friday night. The failure could also affect premiums paid by all banks for deposit insurance, she added.   ...


Uit: De Volkskrant, 14-07-2008, van correspondent Diederik van Hoogstraten

Amerikaanse bank had de bubbel in de huizenmarkt lange tijd aangejaagd en er profijt van getrokken

Dramatische val IndyMac is ‘uniek’

Tussentitel: Dit zou de duurste reddingsoperatie kunnen worden

...    Een gevoel van onheil had wel weken geduurd, maar dat was al voorbij toen het moment van de waarheid kwam. Sterker, de zorg die sinds eind juni als een Californische bosbrand om zich heen greep, was de aanleiding van de sluiting. IndyMac had de bubbel in de huizenmarkt lange tijd aangejaagd en er profijt van getrokken, en werd nu het slachtoffer van een klassieke run on the bank: klanten reageren op slecht nieuws of geruchten door investeringen terug te nemen. Dat zet anderen aan om hetzelfde te doen. Als het sneeuwbaleffect doorzet, kan een bank – zeker in een fragiel economisch klimaat - in korte tijd miljarden dollars verliezen, zoals IndyMac en eerder de zakenbank Bear Stearn overkwam.
    De federale ‘bankverzekeraar’ FDIC staat garant voor 95 procent van alle tegoeden. Het enige dat klanten op korte termijn zullen merken, is een andere naam: IndyMac Federal Bank. De werkelijke gevolgen komen bij de belastingbetaler terecht; dit zou de duurste operatie in de geschiedenis van de FDIC kunnen worden. ...


Uit: De Volkskrant, 15-07-2008, van een verslaggever

Overheid helpt Amerikaanse banken

VS schieten grootste hypotheekbanken te hulp | Helft van de Amerikaanse hypotheken in handen van noodlijdende banken | Koersen dalen

De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson schiet de noodlijdende hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac te hulp.   ...
    Fannie Mae en Freddie Mac zijn beursgenoteerd maar de Amerikaanse overheid stond altijd impliciet garant voor de bank. Door de bekendmaking van Paulsons plannen is die garantstelling min of meer expliciet geworden. De Amerikaanse overheid zal niet toestaan dat de twee banken failliet gaan, is het signaal dat Paulson heeft afgegeven.
    De hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac zijn de grootste hypotheekverstrekkers in de Verenigde Staten. Ze zijn eigenaar van of staan garant voor ongeveer de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt, die in totaal 12.000 miljard dollar groot is.   ...
    De Amerikaanse bankensector ligt zwaar onder vuur. Vrijdagnacht nam de Amerikaanse overheid de bank IndyMac over. ...
    Regionale banken als Washington Mutual en National City lieten recordverliezen zien op Wall Street. De angst leeft dat meer regionale banken IndyMac achterna gaan.


Red.:   Hier wat meer over deze hypotheekbanken en de volstrekt hypocriete manier waarop een mengsel van privaat eigendom en winst en publieke verantwoordelijkheid en verlies is gecreëerd:


Uit: De Volkskrant, 15-07-2008, door Evert Nieuwenhuis

Een paraplu voor Fannie en Freddie

Waar komen die poëtische namen vandaan?
De namen ‘Fannie Mae’ en ‘Freddie Mac’ doen inderdaad denken aan personages uit een scherts van Mark Twain. Maar ze zijn allesbehalve fictie.
    Fannie Mae heet officieel Federal National Mortgage Association , oftewel FNMA. Spreek deze letters snel uit en je krijgt Fannie Mae.
    Freddie Mac staat voor Federal Home Loan Mortgage Corporation (FHLMC).

Hoe groot zijn Fannie Mae en Freddie Mac?
Heel groot – de grootste hypotheekverstrekkers in de VS. Van recent afgesloten hypotheken werd zo’n driekwart via Fannie en Freddie verhandeld. Deze twee hypotheekgiganten zijn eigenaar van, of staan garant voor, ongeveer de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt, die in totaal 12.000 miljard dollar groot is. Dat is een getal met twaalf nullen.

Wat voor banken zijn het?
Fannie en Freddie zijn geen reguliere banken. Je kunt er geen spaar-of betaalrekening openen. Ze kopen en verkopen hypotheken.
    In 1938 werd Fannie Mae opgericht door president Roosevelt. De overheidsinstelling was onderdeel van zijn ‘New Deal’. Doel was om huizenbezit te stimuleren door meer geld naar de hypotheekmarkt te sluizen.
    Fannie Mae koopt hypotheken van banken en andere verstrekkers. Vervolgens maakt het er pakketjes van die het doorverkoopt. Fannie geeft de garantie dat de hypotheken in de pakketten altijd worden afbetaald. In ruil daarvoor krijgt het een percentage, de belangrijkste bron van inkomsten. Deze pakketten heten ‘gesecuriseerde hypotheekleningen’.
    Roosevelts opzet slaagde. Door de garantie van Fannie stroomde er meer geld naar de hypotheekmarkt. Meer dan vijftig miljoen huishoudens in de lage en middenklasse konden hun American Dream verwezenlijken: een eigen huis.
    In 1968 werd Fannie Mae geprivatiseerd. Om de markt goed zijn werk te laten doen, werd een concurrent opgericht: Freddie Mac.    ...


Red.:   De gevolgen van de absurde Amerikaanse obsessie met "het aprticultie initiatief" en vijandschap ten opzichte van het sociale..
    Volgende bericht:


Uit: De Volkskrant, 15-07-2008, van verslaggever Pieter Klok

Nachtmerriescenario is dat regering Bush met torenhoge schuld achterlijft

Kredietcrisis is ontembaar monster

Wapens van VS om crisis te bestrijden zijn bot geworden | Probleem wordt steeds vooruit geschoven

De kredietcrisis is een hardnekkig monster. Al minstens drie keer dacht – of hoopte – de financiële wereld het te hebben verslagen, maar het keert elke keer terug. En elke keer is het groter en lelijker.
     Het begon ooit met armlastige Amerikanen die hun hypotheeklasten niet meer konden betalen. De schade voor Amerikaanse hypotheekbanken bedroeg hooguit enkele miljarden dollars. Inmiddels is de hele wereld geïnfecteerd – tot aan Fortis aan toe – en worden bedragen genoemd die in de duizenden miljarden lopen. ...


Uit: De Volkskrant, 26-07-2008, ANP, DPA

Opnieuw twee Amerikaanse banken onder toezicht

De Amerikaanse toezichthouder FDIC heeft opnieuw de controle overgenomen bij twee banken die in de problemen zijn gekomen als gevolg van de kredietcrisis. Het gaat om de First National Bank of Nevada en de First Heritage Bank of Newport Beach.
    De First National Bank of Nevada kwam in de problemen door het verstrekken van onroerend goed-leningen. De bank heeft in totaal voor drie miljard dollar aan deposito's. De First Heritage Bank of Newport Beach heeft slechts drie filialen en voor 233 miljoen dollar aan deposito's.
    ... De toezichthouder moet naar schatting 862 miljoen dollar meebetalen om de cliëntendeposito's veilig te stellen.


Uit: De Volkskrant, 22-08-2008, van een verslaggever

Amerikanen kopen Duits slachtoffer kredietcrisis

Duitse bank IKB schreef vorig jaar 15,1 miljard af op riskante Amerikaanse hypotheken | Private investeerder uit Texas verslaat drie andere gegadigden in gevecht om bank


De Duitse staatsbank KfW heeft na elf maanden een koper gevonden voor de bijna failliete IKB Deutsche Industriebank. KfW vond de redder in het land waar ook de problemen ontstonden die IKB aan het wankelen brachten: de Verenigde Staten.  ...
    KfW zou 800 miljoen euro voor IKB hebben gevraagd, nadat zij vorig jaar zomer 10 miljard euro in de bank had gepompt om die voor omvallen te behoeden. ...


Uit: De Volkskrant, 08-09-2008, van verslaggever Frank van Alphen

Grootste interventie in kredietcrisis

Overheid VS grijpt in bij banken voor hypotheken

De Amerikaanse overheid heeft Freddie Mac en Fannie May, de twee grootste hypotheekbanken van de Verenigde Staten, zondag overgenomen. Zo Wil minister Paulson van Financiën voorkomen dat de Amerikaanse huizenmarkt en de economie verder in het slop raken als gevolg van de krediet- en hypotheekcrisis.
    De ingreep van de overheid is de grootste in de kredietcrisis die financiële instellingen al ruim een jaar teistert. Dit voorjaar schoot de overheid zakenbank Bear Sterns te hulp met garanties.
    De ingreep van de overheid is de grootste in de kredietcrisis die financiële instellingen al ruim een jaar teistert. Dit voorjaar schoot de overheid zakenbank Bear Sterns te hulp met garanties.
    Freddie Mac en Fannie Mae, samen goed voor bijna de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt, zijn beursgenoteerde hypotheekbanken, die door de Amerikaanse overheid in het leven zijn geroepen. Als deze banken, die 5.000 miljard aan leningen hebben uitstaan, door hun problemen minder hypotheken verstrekken, stort de huizenmarkt verder in elkaar.  ...
    De overheid, die al eerder had gedreigd in te grijpen, onderneemt nu actie, omdat is gebleken dat de twee banken hun financiële positie te rooskleurig voorspiegelden. Ook is het aantal kopers met een betalingsachterstand scherp gestegen.
    Presidentskandidaat Barack Obama verwijt de regering-Bush banken te redden met geld van de belastingbetaler. Hij zei ook dat een reddingspoging noodzakelijk is. Minister Paulson ontkent dat de Amerikaanse belastingbetaler opdraait voor de kosten.   ...


Red.:   Een kat die later uit de zak kwam:


Uit: De Volkskrant, 10-04-2010.

Bernanke kocht een kat in de zak

Ben Bernanke wekt graag de indruk dat hij in 2008 en 2009 - in het heetst van de kredietcrisis de geldpers helemaal niet heeft aangezet. Natuurlijk: de Fed-president kocht - met nieuwe geld obligaties van noodlijdende banken, maar hij zou dat geld tot de laatste cent terugkrijgen. beloofde hij. Als het weer wat rustiger zou worden op de financiële markten. zouden de obligaties tegen de oorspronkelijk waarde worden verkocht. Daarmee zou de tijdelijke geldcreatie weer volledig ongedaan worden gemaakt.
    Onderzoek van blogger Tracy Alloway toont aan dat die belofte op drijfzand is gebaseerd. Ze onderzocht de obligaties die de Fed In 2008 voor 30 miljard dollar van Bear Stearns overnam. De kwaliteit daarvan is sindsdien snel afgenomen: minder dan een kwart krijgt nog maar een AAA-rating.
    Dat maakt het onwaarschijnlijk dat ze ooit nog voor hun nominale waarde kunnen worden verkocht. Het doet ook het ergste vrezen voor de honderden miljarden aan andere obligaties die de Fed nog in portefeuille heeft. Bernanke lijkt, of hij nu wil of niet, op Zimbabwaanse wijze geld in de economie te hebben gepompt.


Naar Financiële wereld , Economie, lijst , Economie, overzicht , of site home .