Bronnen bij Loon naar werken, top: de verhouding

20 okt.2007

De absurditeit van de huidige topsalarissen en andere beloningen is het makkelijkst te zien door vergelijking met de inkomens van andere mensen:


Uit: De Volkskrant, 18-10-2007.

Accent | Man van 26 miljoen

‘Daar moet je zo’n 900 jaar voor werken’

Vaak komt het niet voor dat de Tweede Kamer debatteert over één persoon. In de plenaire zaal spreken over echte mensen is in Den Haag eigenlijk not done. Tot woensdag, toen topman Rijkman Groenink van ABN Amro de twijfelachtige eer te beurt viel onderwerp van een spoeddebat te zijn.
    Groenink houdt naar schatting 26 miljoen euro over aan de overname van de bank door het trio RBS, Santander en Fortis – en dat is nog afgezien van eventuele vertrekpremies. Zo’n bedrag spreekt tot de verbeelding. ‘Daar moet een gemiddelde werknemer 900 jaar voor werken’, had Sadet Karabulut van de SP uitgerekend. ‘Alle bijstandsmoeders van Nederland kunnen daar een half jaar lang boodschappen van doen’, zei Ineke van Gent van GroenLinks.  ...


Red.:   Maar zelfs vergeleken met andere bestuurders is het beeld absurd:


Uit: De Volkskrant, 26-02-2011, van verslaggever Xander van Uffelen

Wijers: 34 keer loon van Verhagen

Maxime Verhagen moet nog ruim 34 jaar minister blijven wil hij hetzelfde bedrag bij elkaar sprokkelen als zijn voorganger Hans Wijers in 2010 aan inkomsten ontving. De bestuursvoorzitter van verfbedrijf AkzoNobel zag zijn beloning vorig jaar verdubbelen tot bijna 5 miljoen euro; 4.968.520 euro bruto om precies te zijn, zo blijkt uit het vrijdag verschenen jaarverslag. Verhagen krijgt als minister van Economische Zaken jaarlijks 144 duizend euro bruto uitbetaald.   ...
 

Red.:   Wat duidelijk niets te maken heeft met een eventueel verschil in prestaties, al was het maar omdat Wijers ook een prutser is gebleken :
 

  Ondanks de crisis van 2008 zijn de salarissen in het bedrijfsleven blijven stijgen. Oud-topman Kees van Lede ... verdiende als bestuursvoorzitter van AkzoNobel in 2002 nog 1,4 miljoen euro. In zijn tijd had een minister elf jaar nodig om dit bedrag te vergaren.

En het gevolg is natuurlijk dat elders in de top de beloningen ook stijgen:
 

      De salarissprong van Wijers met 98 procent is een illustratie van de groeiende kloof tussen het bedrijfsleven en de rijksoverheid. Deze kloof was in 2002 aanleiding om het salarisbeleid van de rijksoverheid tegen het licht te houden. Een commissie onder leiding van de inmiddels overleden VVD-politicus Hans Dijkstal (tevens oud-collega van Wijers in Paars 1) adviseerde de salarissen voor ministers te verhogen. De nieuwe balkenendenorm van circa 180 duizend euro werd geboren. Alleen hebben opeenvolgende kabinetten het nooit aangedurfd om het salaris te verhogen.


Naar Loon naar werken, top  , Economie lijst , Economie overzicht  , of site home .