Productieven en improductieven, toelichting

Een praktijkvoorbeeld van selectie binnen chefs en managementkringen: er zijn drie ingenieurs die op een jaarcontract bij een firma werken. Vanwege de mindere economische omstandigheden is er na afloop van de contracten slechts één vast contract beschikbaar, de overige moeten het weer met een jaarcontract doen. Er zijn duidelijke verschillen in capaciteiten tussen de drie. Degene die het minst presteert, en ook het minst enthousiast is, krijgt de vaste baan. Zij kent iemand in de Raad van Bestuur. Eén van de anderen vertrekt naar een ander bedrijf.

Deze methode van selectie is in kringen van bestudeerders van managementkringen bekend als de Engelse methode: wat telt is niet wat je kent, maar wie je kent. In andere kringen heet het netwerken, en heeft daar een vrij positieve bijklank.

De reden van dit soort beslissingen is voor een deel psychologisch. Een baas is iemand die de macht heeft tot beslissingen. De meeste bazen zijn zeer gesteld op die macht, sommigen zijn er zelfs geestelijk afhankelijk van. Staande voor beslissingen waarvan de een logisch is, en de ander minder logisch, blijkt de macht het beste door het nemen van de onlogische beslissing. Naarmate de macht gebaseerd is op minder rationele zaken, is deze neiging sterker, en het sterkst bij macht door afkomst. Meer over macht hier .

Het kiezen van familie is heel gebruikelijk is niet-westerse landen, of misschien beter: niet-Noord-Europese landen. Het is een de belangrijkste redenen waarom de economieën in die landen veel minder presteren dan de West-Europese, zie Westerse organisatie .


Naar Productieven en improductieven  , Hiërarchie economie , of site  home .