Bronnen bij Topinkomens, rechtvaardiging: stijgingen

Wat voorbeelden van grote tot exorbitante stijgingen van topsalarissen - die meestal niets van doen hebben met verhogingen in productiviteit of effectiviteit:
 

Uit: De Volkskrant, 15-04-2005, van verslaggeefster Wil Thijssen

Aholdbaas krijgt 3,5 miljoen euro

Het supermarktbedrijf Ahold beloonde zijn bestuursvoorzitter Anders Moberg afgelopen jaar met 3,5 miljoen euro. Over 2003 was dat nog 3,0 miljoen, maar toen was hij pas acht maanden in dienst.


Moberg verwierf kort na zijn aanstelling de bijnaam ‘Man van Tien Miljoen’ omdat zijn beloningspakket kon oplopen tot tien miljoen euro – 137 maal het salaris van minister-president Balkenende. De beloning leidde tot een storm van protest onder aandeelhouders en een boycot van Albert Heijn door veel klanten.
    Tijdens die boycot besloot Moberg zijn salariëring te versoberen. Hij zag af van de vertrekpremie en liet zijn onvoorwaardelijke toelage omzetten in een prestatieafhankelijke bonus.
    Die bonus heeft hij over 2004 slechts ten dele geïncasseerd.
    Uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van Ahold blijkt dat Mobergs bonus (1,7 miljoen) niet 250 procent van zijn salaris is, waar hij contractueel recht op heeft bij goede prestaties, maar 117 procent. Dit hangt vermoedelijk samen met het verlies van 443miljoen euro dat Ahold boekt over 2004. Welke doelen de topman niet heeft gehaald, wil een woordvoerder niet zeggen, maar ‘je ziet dat hij geen Man van Tien Miljoen meer is’.
    Ook financieel bestuurder Hannu Ryöppönen krijgt een lagere bonus (667duizend euro) dan waar hij recht op heeft bij goede prestaties: 103 procent van zijn salaris in plaats van 125procent. Toch is zijn salaris, met deze beloning, ten opzichte van 2003 bijna verdubbeld.
    Peter Wakkie, de advocaat die als bestuurder in dienst bij Ahold is gekomen na de boekhoudfraude, krijgt wel de volledige bonus (753duizend euro). Het is hem gelukt een schikking te treffen met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, met het Nederlandse Openbaar Ministerie en met een van de verzekeraars voor bestuurdersaansprakelijkheid.
    Of, zoals Wakkies prestatiecriteria voorschrijven: hij heeft de aan hem gestelde doelen ‘overtroffen’. Wakkies beloning is hiermee, ten opzichte van 2003, vertienvoudigd.
    Ahold beloonde zijn tweehonderdduizend medewerkers in totaal met 5,6 miljard euro. Dat is 275 miljoen minder dan in 2003, als gevolg van de verkoop van dochterondernemingen. Ahold verkoopt bedrijven om zijn schuld af te lossen. Die is het gevolg van het boekhoudschandaal. ...


Red.:   Peter Wakkie heeft gewoon het werk gedaan waarvoor hij was aangenomen. Net als een caissière. Het equivalent zou zijn dat die caissière een bonus van 10 jaarsalarissen zou krijgen, omdat ze ieder dag op tijd was gekomen of omdat ze niet gestolen had.


Uit: De Volkskrant, 14-04-2005, van verslaggever Xander van Uffelen

Topman van Eneco krijgt half miljoen

Onder grote publicitaire druk heeft het energiebedrijf Eneco het salaris van de directeur gepubliceerd. Topman Ronald Blom ontving vorig jaar 504 duizend euro. De beloning is ruim drie ton lager dan die bij de energiebedrijven Nuon en Essent. Topman Erik de Heus van het jonge Oxxio staat met een inkomen van 450 duizend euro in de salarislijst van energiebedrijven op de vierde plaats.  ...
    De bonusregeling bij Eneco is bescheidener dan bij de concurrenten Essent en Nuon. Topman Blom kan zijn vaste salaris van 358 duizend euro met maximaal 20 procent verhogen. Bij Nuon kan topman Van Halderen (816 duizend euro) zijn vaste salaris met 70 procent verhogen, terwijl Michiel Boersma van Essent (821 duizend euro) zijn basissalaris met 50 procent kan opvoeren.   ...
     Bij Delta kwam de bezoldiging van topman David Luteijn vorig jaar uit op 333 duizend euro. Delta is in omzet het vierde energiebedrijf van Nederland.
    Topman Erik de Heus van het jonge energiebedrijf Oxxio (voorheen Durion en Energiebedrijf.com) ontving in 2004 een bedrag van 450 duizend euro. Ongeveer 270 duizend euro daarvan was een variabele beloning.   ...


Uit: De Volkskrant, 04-05-2005, van verslaggevers

‘Vergoeding commissieleden is veel te hoog’

De beloning van commissies die het kabinet adviseren, vaak met een prominente (oud-)politicus aan het hoofd, is veel te hoog. De Tweede Kamer eist openheid. Commissieleden zouden niet meer mogen verdienen dan een ministersalaris (122duizend euro per jaar).


Dat vinden CDA, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. In de Tweede Kamer ontstond dinsdag commotie naar aanleiding van het salaris van Paul Rosenmöller, voorzitter van de commissie Pavem die in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken allochtone vrouwen aan werk helpt.
    De Telegraaf onthulde dat de oud-leider van GroenLinks de afgelopen twee jaar 1360 euro per dag verdiende, exclusief BTW. De dag per week die Rosenmöller aan de commissie besteedt, levert hem maximaal 70.720 euro per jaar op.
    ‘Het gaat om parttime bijbanen waarvoor de hoofdprijs wordt uitgetrokken’, meent VVD-Kamerlid Weekers. D66-Kamerlid Bakker noemt de commissiebeloningen waanzin. ‘Het toont aan in welke mallemolen van vergoedingen we terecht zijn gekomen.’
    Volgens Rosenmöller, die het salaris volgens zijn woordvoerder ‘hoog vond, maar niet te hoog’, is 1360 euro per dag op het ministerie van Sociale Zaken het standaardtarief. ‘Er is geen discussie over geweest.’
    Hans de Boer, voorzitter van de eveneens door Sociale Zaken opgerichte Taskforce Jeugdwerkloosheid, krijgt ook een dagvergoeding van ruim 1300 euro. De Boer vindt de ophef daarover belachelijk. Consultants zijn volgens hem vele malen duurder.   ...


Red.:   Het ANP-bericht is wat uitvoeriger:


Uit: De Volkskrant, 03-05-2005, ANP

Ophef in Kamer over hoge beloningen voor adviezen

VVD, D66 en GroenLinks vinden de beloning die het ministerie van Sociale Zaken uittrekt voor de leden van adviescommissies, veel te hoog. De richtlijnen die hiervoor gelden, moeten tegen het licht worden gehouden en verlaagd. ‘Het gaat vaak om parttime bijbanen waarvoor de hoofdprijs wordt uitgetrokken’, zei VVD-Tweede-Kamerlid Weekers dinsdag.
    Aanleiding voor de ergernis bij de twee coalitiepartijen is de beloning van voorzitter P. Rosenmöller van de commissie-Pavem, die zich met de integratie van allochtone vrouwen bezighoudt. De oud-leider van GroenLinks verdient hiermee ruim 70.000 euro per jaar, meldde dinsdag De Telegraaf, terwijl hij hiervoor één dag per week werkt. De commissie bestaat bijna twee jaar en wordt binnenkort volgens planning opgeheven.
    Weekers wijst erop dat minister De Geus (Sociale Zaken) en premier Balkenende zelf onlangs een aanval openden op de hoge salarissen van topmensen bij energiebedrijven. ‘Laat De Geus dan ook in eigen huis orde op zaken stellen’, aldus Weekers. D66-Kamerlid Bakker noemt de commissiebeloningen waanzin. ‘Het toont aan in welke mallemolen van vergoedingen we terecht zijn gekomen.’
    Volgens Bakker moet voortaan de norm voor de vergoedingen het salaris van een minister (122.000 euro bruto per jaar) zijn. In het geval van Rosenmöller zou dit volgens hem betekenen dat de Pavem-voorzitter met één dag werken in de week op ruim 24.000 euro bruto uitkomt.   ...


Red.:   In deze tijd (2005) stond de Volkskrant nog aan de kant van de topmensen, onder invloed van de neoliberalen in de redactie (voormalig economie-hoofdredacteur Frnak Kalshoven).
    Het verschijnsel is natuurlijk niet Nederlands, maar komt uit de Angelsaksische wereld:
 

Uit: De Volkskrant, 30-06-2005, van medewerker Diederik van Hoogstraten

Topsalarissen in VS explosief gestegen

Woede over exorbitante betalingen voor topmanagers is ook in de VS een terugkerend ritueel. Zeker na de bedrijfsschandalen – Enron, WorldCom – maakten volk en politiek zich boos. Als Dennis Kozlowski, de voor oplichting veroordeelde topman van Tyco, een douchegordijn van zesduizend dollar kan aanchaffen, dan is het kapitalisme definitief op hol geslagen.
    Toch waait de verontwaardiging over. Het is allemaal schandalig of op z’n minst onrechtvaardig, die miljoenen. Maar wat doe je eraan? Het lijstje veroordeelde witteboordenboeven groeit, en tegelijkertijd groeien de bedragen op de lijstjes van bestbetaalde managers.
    Zie het jaarlijkse overzicht van The Washington Post, die deze week zijn gepubliceerd. De krant peilt op basis van financiële documenten en rapportages aan de beurstoezichthouder SEC de vergoeding voor toplieden in de regio-Washington. De tophonderd verdieners zagen hun inkomen in 2004 wederom stijgen.
    Het mediaaninkomen (niet het gemiddelde maar het middelpunt van de lijst) voor een Washingtonse manager in de tophonderd was vorig jaar 5,25 miljoen dollar (4,34 miljoen euro). Dat is een stijging van 120 duizend dollar ten opzichte van 2003. 294 Managers verdienden meer dan 1 miljoen dollar; dat waren er vijf jaar geleden nog 190.   ...


Uit: De Volkskrant, 22-07-2005, van verslaggever Harry van Gelder

VEB stapt naar AFM om inhalig gedrag top Nedlloyd

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) inschakelen om de handelwijze van de bestuurders van P & O Nedlloyd te bekijken bij de voorgenomen overname door de Deense rederij A.P. Moller-Maersk.


De informele aandeelhoudersvergadering, die bedoeld was om de aandeelhouders nog een keer te informeren over het bod van 57 euro per aandeel dat A.P. Moller Maersk op P & O Nedlloyd had gedaan, ontspoorde donderdag volledig. Dat kwam door de krampachtige beantwoording van de vragen van VEB-directeur Peter Paul de Vries door de dagvoorzitter Andrew Land.   ...
    Door dit incident sneeuwde de discussie over de torenhoge vertrekpremies van Green en Robbie helemaal onder. Green en Robbie blijken uitstekend voor zich zelf te hebben gezorgd. Zij ontvingen respectievelijk 8,1 miljoen en 3,5 miljoen euro door de overname van P & O door Maersk. Green was sinds 16 april 2004 en Robbie sedert 6 mei 2004 in dienst.
    De toplieden hebben die hoge beloning ten onrechte gekregen, vindt VEB-voorzitter De Vries. ‘De verplichtingen vloeiden niet voort uit hun contracten, zoals P & O eerder had gemeld.’
    In het jaarverslag laat het P & O Nedlloyd bestuur (met Green en Robbie) zich er op voorstaan, de code Tabaksblat voor fatsoenlijk ondernemingsbestuur uitermate serieus te nemen. Green had volgens de code recht op een salaris van 790 duizend euro. Met de commissarissen van P & ONedlloyd sprak hij echter af dat hij bij onvrijwillig vertrek eenmaal zijn salaris plus benefits (onkostenvergoeding, auto van de zaak etc ) zou krijgen. Als hij voor januari 2006 zou vertrekken zou hij twee keer zijn salaris plus benefits opstrijken. Bij een vertrek binnen zes maanden, nadat P & ONedlloyd in andere handen was gekomen, kreeg hij 3 keer het salaris plus benefits. De benefits bedroegen in 2004 155 duizend euro. Volgens de P & O-regels zou hij dus 2,8 miljoen euro mogen meenemen.
    Maar het lukte Green om ook de bonus in het rekenmodel verwerkt te krijgen. Het leverde de voormalige topman 5,3 miljoen euro op.
    Ook het contract van David Robbie en Rutger Van Slobbe werd snel nog even verbeterd.


Uit: De Volkskrant, 11-08-2005, van verslaggever Olav Velthuis

Achtergrond | Minister Remkes verwacht vooral veel van publiek debat na openbaarmaking van topsalarissen bij overheid

‘Salarislijstjes drijven topinkomens verder op’

In het bedrijfsleven lijkt meer transparantie de topsalarissen te hebben opgedreven. Nu wil Remkes ook topinkomens bij de overheid publiceren. Verontwaardiging moet verdere inkomensstijging afremmen.


‘Door meer transparantie zijn de salarissen in het bedrijfsleven in ieder geval niet omlaag gegaan’, zegt Jaap Winter, partner bij het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, en in 2003 lid van de commissie-Tabaksblat die een code opstelde voor goed bedrijfsbestuur.
    Net als Winter lijken de meeste deskundigen het eens te zijn met de Raad van State; het belangrijkste adviesorgaan van de regering betwijfelt of openbaarmaking van topinkomens daadwerkelijk een rem zal zetten op topinkomens bij de overheid. En dat is wel wat minister Remkes met zijn nieuwe wetsvoorstel beoogt.   ...


Uit: De Volkskrant, 30-08-2005, ANP

Dekker wil openheid salaris corporatiedirecteur regelen

Minister Dekker van Volkshuisvesting wil dat de wooncorporatiesector zelf stappen neemt om de beloning van alle directeuren en bestuurders openbaar te maken. Mocht dat niet lukken, dan zal ze zelf naar andere ‘instrumenten’ moeten omzien om die openbaarheid te regelen, waarschuwde ze dinsdag.    ...
    Onlangs bleek dat het gemiddelde salaris van een corporatiedirecteur op ruim 170.000 euro ligt. Voor Dekker is het gemiddelde ministersalaris de bovengrens. Van Velzen wijst erop dat premier Balkenende 122.800 euro verdient.   ...


Uit: De Volkskrant, 30-09-2005, van verslaggever Raoul du Pré

FNV-voorman stapt uit toezichtsorgaan

Salaris top hogeschool splijtzwam

Op de Hogeschool InHolland, de grootste hogeschool van Nederland, is onrust ontstaan over het salaris van directeur Jos Elbers. Naar aanleiding van de onthulling van dat salaris is voorzitter Henk van der Kolk van de vakcentrale FNV Bongenoten met onmiddellijke ingang uit de raad van toezicht van de hogeschool gestapt.


Hogeschool InHolland heeft veertigduizend studenten, verspreid over zeventien locaties in Noord- en Zuid-Holland. Uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond AOb bleek vorige week dat Elbers voor 223 duizend euro op de loonlijst staat. Dat is honderdduizend euro meer dan een minister verdient. Elbers is de grootverdiener onder de hogeschooldirecteuren. Hij incasseerde dit jaar volgens de AOb een loonsverhoging van 15 procent, vooral dankzij bonussen. Voor het hbo-personeel steeg het salaris in twee jaar tijd met 4 procent.
    Hogeschooldirecteuren verdienen gemiddeld 130 duizend euro. Bestuursvoorzitter Verbraak van de Brabantse hogeschool Fontys is tweede op de lijst, met 179 duizend euro.
...


Uit: De Volkskrant, 25-10-2005, ANP

Salarissen zorgdirecteuren blijven hoog

Een op de vijf ziekenhuisdirecteuren die vorig jaar een contract afsloten, verdienen meer dan 200.000 euro, het normbedrag dat de Nederlandse vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD al in 2001 heeft vastgesteld. Dit blijkt volgens NVZD-directeur dr. J. Aghina uit een voorlopige inventarisatie.


In totaal verdient ongeveer 30 procent van de zorgdirecteuren meer dan de NVZD-norm. Vorig jaar was dat nog 8 procent. ...
 

Uit: De Volkskrant, 27-10-2005, van verslaggever Sanne ten Hoove

Kamer: opheldering over gage consultants

Een Kamermeerderheid wil opheldering over de beloning van consultants door de rijksoverheid. Aanleiding is de commotie rond Hans Smits, de directeur van het Rotterdams Havenbedrijf.


Zijn adviesbureau begeleidde voor vijfduizend euro per dag de oprichting van het Delta-instituut, een onderzoeksinstituut van Rijkswaterstaat. Gelijktijdig verdiende Smits bij het havenbedrijf jaarlijks 370 duizend euro.
    De PvdA noemt zijn beloning ‘buitensporig.’ ‘Waarom is het nodig om voor zo’n adviesklus zo’n salaris neer te leggen’, zegt PvdA-Kamerlid Boelhouwer. Hij vindt het belachelijk dat Smits in zijn vrije tijd advieswerk verricht. ‘Voor zijn salaris bij het havenbedrijf hoort hij ook in het weekend te werken.’ Boelhouwer wil dat het kabinet ‘paal en perk’ stelt aan de salarissen van consultants. Zelf wil hij geen maximumsalaris noemen.   ...


Uit: De Volkskrant, 22-01-2006, van verslaggevers Merijn Rengers en Xander van Uffelen

Topbestuurders verdienen weer veel geld met opties

Opties in het eigen bedrijf zijn helemaal terug als beloning voor topmannen. In 2005 verdienden zij 34 miljoen euro met het verzilveren van hun opties, bijna drie keer zo veel als een jaar eerder. Grootverdiener was topman Raj Raithatha, die met de verkoop van opties en aandelen Versatel 14,4 miljoen euro opstreek.


Dat blijkt uit de inventarisatie door de Volkskrant van alle 1091 transacties uit 2005 die de topbestuurders van Nederlandse ondernemingen moesten doorgeven aan de toezichthouder AFM. Vorig jaar verdienden de 67 bestuurders die de opties te gelde maakten gemiddeld 510 duizend euro. De 59 bestuurders die in 2004 hun opties inruilden, verdienden gemiddeld 227 duizend euro.   ...
    Beleggersactivist Paul Frentrop noemt de ontwikkelingen zorgwekkend. ‘Als je alle componenten van de beloning van de topbestuurders optelt, schrik je. Optiewinst lijkt op manna uit de hemel, maar moet worden betaald door de andere aandeelhouders.’
    Bestuurders kregen ook meer aandelen van hun eigen bedrijf. De waarde van de toegezegde aandelen bedroeg vorig jaar 61 miljoen euro; een verdubbeling ten opzichte van 2004. ...

 
Uit: De Volkskrant, 07-06-2006, van verslaggevers

Woningcorporaties belonen te riant

Directeuren en toezichthouders van woningcorporaties verdienen vaak teveel. Minister Dekker van Volkshuisvesting moet hun salarissen daarom aan een maximum binden.
Dat eist de gehele Tweede Kamer, de VVD uitgezonderd. De Kamerleden zijn verbolgen over de salarissen van corporatiedirecteuren. Keer op keer blijkt dat veel van hen meer verdienen dan de minister-president (137 duizend euro). Een salaris van ruim dertigduizend euro per maand is geen uitzondering, bleek onlangs uit het weekblad Intermediair.   ...


Naar Topinkomens, zelfregulering  , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .