WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij In het kort: creativiteit

  Er is geen vervanging voor creativiteit. (origineel uit een Amerikaans wetenschapsblad (Physics Today): There is absolutely no substitute for creativity)

Toelichting (de Volkskrant, 20-05-2006, column van Marjolijn Februari):
  Leonardo stond regelmatig een halve dag in diep gepeins naar zijn eigen werk te kijken

...    Het verhaal gaat dat Leonardo da Vinci, toen hij in Milaan Het Laatste Avondmaal schilderde voor de Dominicanen van Santa Maria delle Grazie, regelmatig een halve dag niets deed en alleen maar in diep gepeins verzonken naar zijn eigen werk stond te kijken. 'Een genie presteert soms meer naarmate hij minder doet', legde hij uit. En dat is een hele geruststelling voor wie een ochtend lang naar een leeg beeldscherm heeft zitten turen.
    De Prior van Santa Maria delle Grazie was veel minder nadenkelijk aangelegd dan Leonardo. Hij had liever dat de schilder met een kwast in elke hand gewoon lekker doorschilderde en dus ging hij naar de Hertog om zijn beklag te doen. Leonardo legde daarop aan de Hertog uit waarom hij zoveel extra denktijd nodig had: het kostte hem vooral moeite om zich het gezicht van de gemene Judas voor te stellen. Eigenlijk moest hij op zoek naar een model, zei hij, maar als er haast bij was, kon hij natuurlijk ook het gezicht van de Prior gebruiken. De Hertog barstte in lachen uit, de Prior ging er geschrokken vandoor en Leonardo werkte langzaam verder. ...


Naar In het kort , of site home .