WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij In het kort: gestolen leven

Winst is gestolen leven

Lees eerst het volgende citaat uit: Jack Vance: Maske: Thaery (p. 109), waarin aristocraat Nai de Hever hoofdpersoon Jubal Droad instrueert voor zijn komende reis naar een andere planeet genaamd Eiselbar:

  'De taal is standaard-Geaans. Je moet een aantal oefeningen doen die je Thariotse accent zullen onderdrukken, hoewel ze op Eiselbar geen bijzondere aandacht aan accenten schenken. Als toerist zul je zul wellevend behandeld worden, tenzij je steelt. Diefstal geldt er als een schandelijke misdaad, aangezien eigendom een portie van iemands levenswerk vertegenwoordigt en dus levenskracht. Eigendom is leven: Steel niet op Eiselbar, Jubal Droad!'

- Nai de Hever tot Jubal Droad   


Arbeid is nog duidelijker iemands levenswerk. Iemand in ruil voor zijn werk minder geven dan het waard is, is een vorm van diefstal. Winst is gebaseerd op het laten werken van mensen voor minder geld dan het werk waard is. Winst is is gebaseerd op het ruilen van arbeid, iemands leven, voor minder dan het waard is. Winst is diefstal van leven. Kapitaal en kapitalisme bestaat uit zo vele gestolen levensdelen en hele levens, dat men kan spreken van genocide - en erger.


Naar In het kort , Algemeen, overzicht , of site home .