WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij In het kort: de grote morele keuze

 De grote morele keuze voor iedereen is die tussen het materiŽle en het geestelijke.

Middels een ingezonden brief:


De Volkskrant
, 22-10-2005, ingezonden brief van Jessy Cornet ('s-Hertogenbosch)

Vrijheid

De westerse wereld vecht voor de vrijheid, Amerika voorop, Europa en onze rechtse regering in haar kielzog. Het gaat om de vrijheid om te 'hebben': goederen, natuurlijke hulpbronnen, geld, ruimte, macht.
    Het soort bezit dat vaak ten koste gaat van anderen (die niet hebben), dat afgunst opwekt en daarom beschermd moet worden met hekken, muren, legers, bodygards, camera's en wetten.
    De behoefte om te 'hebben' vraagt om beleid dat is gebaseerd op angst, angst om te verliezen, en op beheersing en onderdrukking van alles en iedereen die een bedreiging kan zijn voor het eigen bezit en de gevestigde orde.
    Er bestaat een wezenlijk ander soort vrijheid: de vrijheid om te 'zijn'. Kijkend naar de echt groten der aarde (Ghandi, Mandela, Jezus en anderen) en die ene bijzondere buurvrouw of leraar die we allemaal wel kennen, weten we dat dit het soort vrijheid is dat ten koste gaat van niemand.
    Hun rijkdom bestaat uit wijsheid, creativiteit, idealen, humor, passie, mededogen, het vermogen dat alles te delen en aan anderen mee te geven.
    Ook zulke rijkdom wekt de jaloezie van de anderen. Maar ze kan niet worden afgenomen. Ze kan wel worden gedeeld en dienen als voorbeeld en inspiratiebron. Het bijbehorend beleid kenmerkt zich door kracht en vertrouwen, niet door angst en beheersing. Er zijn geen hekken nodig, alleen maar heel veel treinen om iedereen te brengen. Laten we weer het Malieveld of het Museumplein bevolken en een ander soort vrijheid afdwingen.


Red.:   Religieuzen en filosofen kunnen heel erg veel woorden gebruiken om precies hetzelfde te zeggen. De religieuzen wordt verwezen naar hun respectievelijke heilige boeken - versie van deze website hier .


Naar In het kort: Morele keuze ,  Algemeen, overzicht , of site home .