De Volkskrant, 07-12-2005, van verslaggevers Douwe Douwes en John Wanders

'Rijke oudere betaalt mee aan AOW'

Als de kosten van de vergrijzing te zwaar gaan drukken op jongere generaties, zullen 65-plussers met een stevig aanvullend pensioen moeten meebetalen aan de AOW. Dit schrijft een breed samengestelde commissie van de Tweede Kamer in een adviesrapport over ouderenbeleid, dat morgen verschijnt.


Het plan om welgestelde ouderen te laten meebetalen aan de AOW, behoort tot de gevoeligste thema’s in politiek Den Haag. Het zal een nivellerend effect hebben op de inkomens en is daarom populair in linkse kring. De bedoeling is belasting te heffen over het AOW-gedeelte van het inkomen van vermogende 65-plussers.
    Het advies dat de ‘themacommissie ouderenbeleid’ morgen presenteert, is echter ook onderschreven door traditionele tegenstanders van ‘fiscalisering’ van de AOW, zoals CDA en VVD.
    Eerder stelden werkgevers- en werknemersorganisaties in de Sociaal-Economische Raad (SER) fiscalisering van de AOW voor.
    De ‘themacommissie ouderenbeleid’ lijkt de geesten in politiek Den Haag voorzichtig rijp te willen maken voor een dergelijke maatregel, al verbindt ze er voorwaarden aan en laat ze veel vragen open.
    Het VVD-Kamerlid in de adviescommissie, Van Miltenburg, verwacht dat zo’n drastische ingreep pas op de langere termijn kan worden ingevoerd. ‘Want je kunt tegen mensen die naast de AOW een aanvullend pensioen opbouwen, onmogelijk zeggen: jammer dat u al die jaren zo goed voor uzelf gezorgd heeft, maar u moet nu toch echt belasting gaan betalen over uw AOW. Het andere uiterste is dat je je kop in het zand steekt.’
    Van Miltenburg suggereert het aanbrengen van een waterscheiding op basis van geboortejaar. Wie in of na een bepaald jaar is geboren, valt dan onder het nieuwe regime en betaalt na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd belasting over z’n AOW. Wie eerder is geboren dan het afgesproken jaartal valt onder het oude regime en betaalt geen belasting over z’n AOW.
    Dat de AOW bij ongewijzigd beleid op termijn onbetaalbaar wordt, is onomstreden. De algemene oudedagsvoorziening komt nu ten laste van de bevolkingsgroep onder de 65.
    De vergrijzing leidt er in de komende jaren toe dat de verhouding tussen gepensioneerden en werkenden steeds verder uit het lood komt te staan. Steeds minder werkenden moeten voor steeds meer gepensioneerden de AOW opbrengen. Daarbij komt dat de groep ouderen die in de komende jaren met pensioen gaat, steeds rijker wordt.


Terug naar Volkskrant economie, bronnen , Media lijst , of naar site home .