WERELD & DENKEN
 
 

De Volkskrant

23 aug.2008

Van de kranten in Nederland is vanuit de visie van het Rijnlandmodel de Volkskrant degene die het dichtst bij staat. De reden daarvan is simpel: de rest is rechts tot uiterst rechts, en hangt op vrijwel alle belangrijke kwesties het Angelsaksische model en het bijbehorende kapitalisme aan.

Maar ook de Volkskrant staat midden in een maatschappij die steeds Angelsaksischer wordt, vanwege de collaboratie van de middengroepen met de top van de maatschappij die die Anglicering drijft. Daar waar de Volkskrant voornamelijk op de steun van die middengroepen drijft, zag men in de hoogtijjaren van die Anglicering, in de 80-er en 90-er jaren, veel van deze opvattingen terug.

De laatste twee jaren zijn de uitwassen van het Anglicisme steeds groter en steeds duidelijker geworden. Deze uitwassen zijn door de Volkskrant het duidelijkst in de publiciteit gebracht, met series over de topnetwerken en topsalarissen. Het heeft nog niet geleid tot een echte wending richting het Rijnlandmodel, maar de ook aldaar doordringende gevolgen van het Anglicisme op het gebied van klimaat doen hopen.


Naar Media lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .