WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij Rijnlandse zorgboerderij: idee

18 sep.2007

Het artikel is gepubliceerd in mei 2005, en sinds de publicatie bleken er al op meerdere plaatsen dergelijke initiatieven te zijn gestart, op basis van diverse argumenten. Het idee van de redactie is echter veel ouder, en is geïnspireerd door een sciencefictionboek met als titel, Brainwave (Vlaag van verstand; Meulenhoff, 1967), door Poul Anderson, waarin gespeculeerd wordt wat er gebeurt als in één klap de IQ's van alle levende wezens met een factor vergroot worden. Normale mensen worden geniën, en dieren als varkens en koeien ontsnappen uit hun hokken, omdat ze de simpele sluitingen van hun omheiningen doorkrijgen.
    En, nogal triest, mensen die verstandelijk gehandicapt waren, zijn ineens normale mensen, die je niet langer in instituties kan "opbergen". Maar in dat laatste zit tevens het trieste. Want waar die mensen nu eindelijk zelfstandig kunnen functioneren, is hun achterstand op de rest van de maatschappij alleen maar toegenomen - volgens het aloude principe dat als je alles met twee vermenigvuldigt, de verschillen ook twee keer zo groot worden - 75 wordt 150, en 100 wordt 200, dus het verschil neemt toe van 25 naar 50.
    De positieve kant van het gebeuren is dat de leiding van de maatschappij nu eindelijk in handen komt van mensen die het verstandigst zijn in plaats van degenen die de grootste bek en/of de grootste machtshonger hebben (ook een vorm van achterlijkheid, dat laatste), en die lossen het probleem van de nieuwe achterstandsgroepen op een slimme manier op: ze brengen de normaal geworden verstandelijk gehandicapten naar de boerderijen waar de genie geworden normale mensen van zijn vertrokken, om er te zorgen voor de dieren die niet goed overweg kunnen met hun eigen nieuw verworven slimheid. De zorgboerderij.
 

Naar Rijnlandse zorgboerderij , Rijnlandmodel, lijst , Rijnlandmodel, overzicht , of site home .