WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psycho-fysisch parallellisme

Onderstaand een glashelder voorbeeld van hoe een chemische stof de werking van de hersenen "verbeterd", of althans: een bestaande storing verhelpt. De gewone gang van zaken van de natuur is dat de "normale" toestanden een evenwicht van twee of meerdere stoffen of processen zijn, waarbij kleine verstoringen van het evenwicht verholpen worden door meer van de ene of de ander stof te produceren. Depressie kan gezien worden als een verstoring in het evenwicht van de "humeur"-processen, bijvoorbeeld te veel van de ene stof, waarbij de toediening van sint-janskruid of Seroxat, de andere stof, het evenwicht weer herstelt. Het aardige van dit voorbeeld is dat het laat zien dat het niet eens van zulke bijzondere stoffen te zijn. Maar dat zou een kauwer van coca-bladen eigenlijk ook al moeten weten.


De Volkskrant, 14-02-2005, van verslaggever Marc van den Broek

Sint-janskruid toch heilzaam bij depressie

In tegenstelling tot eerdere onderzoeken blijkt sint-janskruid werkzaam tegen een zware depressie. Duitse onderzoekers schrijven dit vandaag in het British Medical Journal.
    De helft van 250 patiŽnten met een matige tot zware depressie moest gedurende het onderzoek dagelijks capsules met een hoge dosis, soms bijna 2 gram kruidenextract slikken. De anderen kregen een normale dosis van het populaire antidepressivum Seroxat. Artsen en patiŽnten wisten niet wie welk middel kreeg. Na zes weken waren beide groepen patiŽnten er even goed aan toe. Sint-janskruid is ten minste even effectief als Seroxat, concluderen de onderzoekers. Het aantal bijwerkingen in de kruidengroep was minder.
    'Ik vind dat de nieuwe studie aannemelijk maakt dat sint-janskruid zeker bij een milde depressie werkt', zegt prof. Peter de Smet, verbonden aan het Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers. 'Het blijkt dat sint-janskruid iets doet als de dosis hoog is, zoals in deze studie.'
    Maar hij wil weten of de bijwerkingen toenemen bij langer gebruik van een hoge dosis. 'Zes weken is kort om dat goed uit te zoeken.'
    Hij vindt op grond van deze studie dat er een einde moet konten aan de verkoop van het kruid bij apotheek en natuurwinkel. 'Als het een dergelijke krachtige werking heeft, moet het worden geregistreerd en worden voorgeschreven door de arts.'
    De Smet adviseert personen die Seroxat slikken niet ineens over te stappen naar sint-janskruid, maar dat te overleggen met de arts.


Naar Psycho-fysisch parallellisme , Drugs lijst , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , Algemeen overzicht  , of site home .