WERELD & DENKEN
 
 

Israël wil geen vrede

Eind juli en begin augustus van het jaar 2003 is het redelijk rustig in Palestina:


Uit: De Volkskrant, 31-07-2003, door Ferry Biedermann

Wie zet het volgende stapje op de routekaart naar vrede?

... De drukke diplomatieke ronde om verder te komen op de routekaart naar de vrede is voorbij. Het twee maanden durende offensief begon met een bezoek van Bush aan de regio en is nu afgesloten met bezoeken van de premiers Abbas en  Sharon aan Washington. De uitkomst is slechts dat het Palestijnse staakt-het-vuren tot nu toe grotendeels standhoudt en dat beide kanten zich nog steeds min of meer gebonden voelen aan de routekaart.   ...


Red.:   Kortom: de kansen op vrede nemen toe. En welk initiatief onderneemt Israël? Dit:


Uit: Volkskrant.nl, 14-08-2003, ANP.

Leider Islamitische Jihad in Hebron gedood

Israëlische militairen hebben donderdag in de stad Hebron de lokale leider Mohammed Sider van de militante Palestijnse beweging Islamitische Jihad gedood. Dat heeft een woordvoerder van Islamitische Jihad gemeld.    ...


Red.:   Er is geen ophef in de pers, alleen de berichten zelf, en wat onopvallend gepruttel. Dan, op 19 augustus 2003, pleegt een vriend van die Jihad leider, zelf lid van Hamas, een aanslag in Jeruzalem, op bezet Palestijns bezet gebied, er vallen twintig slachtoffers. De hele wereld staat in brand, en de Palestijnse leiding wordt opgeroepen definitief af te rekenen met Hamas.
    Deze houding en berichtgeving in de pers is gezien de voorgaande welbewuste Israëlische actie het toppunt van hypocrisie. Eerdere soortgelijke gebeurtenissen gaven na het voorgaande aanleiding tot het vermoeden dat Israël regelmatig acties onder neemt op het moment dat het langere tijd rustig is, en als er nieuwe vredesinitiatieven dreigen. Dit vermoeden zou onmiddellijk moeten worden, en als het onderzoek dit vermoeden bevestigt, zou de staat Israël aangeklaagd dienen worden voor de Verenigde Naties, en uiteindelijk strenge sancties worden opgelegd. Natuurlijk gebeurt dit allemaal niet. Daarom is enige tijd alhier een chronologie van berichten bijgehouden:

23 augustus 2003
Vandaag en de dagen ervoor is er berichtgeving in de media over de gevolgen van de moord op een Palestijnse leider op 21 augustus. In alle berichten wordt de eerdere aanslag door Palestijnen op 19 augustus vermeldt, zie <bronnen>. De daaraan voorafgaande moord op een andere Palestijnse leider,  Mohammed Sider, op 14 augustus wordt slechts nog een enkele keer in de krant vermeldt, maar niet meer in de elektronische media. De hier gebruikte bronnen zijn merendeels afkomstig uit de Volkskrant, maar zijn kenmerkend voor alle andere media.

24 augustus 2003:
De Palestijnse groepen bieden een nieuwe vredesovereenkomst aan, maar Israel weigert meteen. Zij willen alleen over vrede praten als de Palestijnse groepen ontwapenen. Dit is een verdere aanwijzing dat Israël in feite geen vrede wil. Een voor de hand liggende reden is dat vrede uiteindelijk altijd zal betekenen dat het bezette gebied moet worden opgegeven.

25 augustus 2003
Israël pleegt nieuwe aanslag en vermoordt vier Hamas-leiders. Dit als antwoord op het Hamas vredesvoorstel van gisteren, en nadat de laatste aanslag ook van Israëlische kant kwam. Verder bewijs dat het Israël is dat geen vrede wil.

26 augustus 2003
Interview in Nova (TV, Nederland 3), met weduwe van pleger van aanslag in Jeruzalem: ging alleen over het feit dat hij, een jonge imam met twee kinderen, eerder niet duidelijk politiek actief was. Geen woord over het feit dat hij bevriend was met de vermoorde Jihad-leider. Nog steeds diverse berichten zonder vermelding van de moord op 14 augustus.

25 december 2003
Gedurende ca. twee-en-een-halve maand is het rustig geweest in Palestina wat betreft aanslagen door de Palestijnen. Intussen zijn nieuwe vredesonderhandelingen bezig onder leiding van de Egyptenaren. De Israëli's plegen meerdere aanvallen op Palestijnse gebieden, daarmee vele Palestijnen dodend, onder andere ca. een week geleden, met vijf doden. Nog steeds geen Palestijnse reactie. Vandaag vermoorden de Israëli's een Islamitische Jihad leider met behulp van raketten uit een helikopter. Een paar uur later wordt er een bomaanslag gepleegd in Tel Aviv. CNN en NOS journaal melden de Palestijnse aanslag als eerste. Een Israëlische woordvoerder geïnterviewd over de kwestie blijft eindeloos doordrammen over de onrust die er eerder is geweest. Dit is aanwijzing nummer twee van Israëlische opzet om vrede te torpederen.

26 januari 2004
Hamas doet een vredesvoorstel aan Israël, zie het persbericht (Volkskrant.nl, 26-01-2004, ANP):

  Hamas biedt lang bestand aan bij Israëlische terugtrekking
 
De Islamitische Verzetsbeweging, Hamas, overweegt volgens haar woordvoerder Abdelaziz al-Rantissi een bestand van tien jaar in acht te nemen bij een terugtrekking van de Israëlische troepen achter de grenzen van 1967.    ...

28 januari 2004
Israël dood acht Palestijnen bij een inval in Gaza, zie persbericht (CNN.com, 28-01-2004)
  Eight Palestinians killed in Gaza City firefight

Israeli troops clashed with Palestinian militants in fierce, prolonged street battles across Gaza City on Wednesday, killing eight Palestinians.
    The deaths -- and subsequent demands for reprisals at angry funeral processions -- complicated modest moves toward reviving the U.S.-backed "road map" peace plan and threatened another escalation in more than three years of Palestinian-Israeli violence.

30 januari 2004
Al Aqsa doodt tien Israëli's bij een aanslag in Jeruzalem, zie persbericht (de Volkskrant, 30-01-2004, van correspondent Ferry Biedermann):
  Aanslag op bus in Israël: tien doden

In Jeruzalem is donderdag voor het eerst in vier maanden een zelfmoordaanslag gepleegd op een bus. Tien mensen werden gedood. De aanslag, vlakbij de ambtswoning van premier Sharon, viel samen met een grote uitwisseling van gevangenen tussen Israël en de Libanese Hezbollah-beweging.    ...

30 januari 2004
Israël pleegt een inval in Gaza als reactie op de aanslag in Jeruzalem (CNN.com, 30-01-2004):
  Israeli forces enter Gaza, West Bank

Operations follow terror attack that killed 10


A day after a suicide bomber killed 10 people aboard a Jerusalem bus, Israeli forces early Friday conducted anti-terror operations in the West Bank and Gaza, killing three Palestinians identified as terrorists by the Israeli army.
    Israeli forces shot and killed a wanted Hamas operative in the West Bank town of Beit Awa, west of Hebron, the Israel Defense Forces said.
    According to the IDF, a Kalashnikov rifle was found in his possession after his death.
In Gaza, IDF forces killed two Palestinians who were preparing an attack near the Israeli settlement of Dugit.

In dit en alle latere berichten wordt volledig voorbijgegaan aan de gebeurtenissen die aan de aanslag in Jeruzalem vooraf gingen. Het bekende patroon: de Israëliërs beginnen met een aanslag, de Palestijnen reageren, Israël reageert daarop en alleen de laatste twee gebeurtenissen worden vermeldt: de Palestijnen lijken de oorzaak - "hebben het gedaan". In werkelijkheid is het vrijwel altijd Israël dat begint, en met name als vrede dreigt. Israël wil geen vrede, kunnen we wel al met enige zekerheid zeggen
    Na deze periode was er even geen tijd om dit proces te volgen. De draad wordt weer opgepikt aan het eind van
    Na een periode van langdurige onrust, gaat vervolgens Yasser Arafat dood - weer een mooie gelegenheid om iets aan vrede te gaan doen, want tenslotte was Yasser Arafat altijd de grote boeman voor de Israëliërs. Er is dan ook allerlei speculatie in die richting. Dus welk initiatief onderneemt Israël? Dit:
  RTL4 TV Journaal, 18-12-2004. Israël doodt elf Palestijnen bij een aanval op het vluchtelingenkamp Khan Younis in de Gazastrook. Het is het eerste geweld na een periode van rust sinds de dood van Yasser Arafat, een maand geleden op 11 november.

Zie ook het corresponderende CNN bericht:.


Uit: CNN.com, 18-12-2004

Sharon strikes coalition deal with Labor

Israel strikes targets in Gaza

JERUSALEM (CNN) -- On a day Israeli forces attacked targets in Gaza, Prime Minister Ariel Sharon reached agreement with the Labor Party on a national unity government -- strengthening his plan to disengage from the Palestinians.

...    The Palestinian Authority plans to hold an election January 9 to replace the late Yasser Arafat as its leader.

Israel renews Gaza attacks

Israeli helicopters fired missiles into Gaza City late Friday night, targeting buildings suspected of belonging to the militant group Hamas, the Israel Defense Forces said.     ...
    At least 10 Palestinians were killed and at least 40 were wounded -- eight critically -- Palestinian medical sources said. The dead included a boy, and 18 children were among the wounded, the sources said.    ...


Red.:   Dit bericht maskeert de Israëlische oorlogsmisdaden volledig in een lange paragraaf over politieke strijd binnen het regime van de bezetters, en met verwijzing naar "Hamas", de nieuwst truc om verantwoording voor het vermoorden van de bezetters van het gebied dat ze veroverd en bezet hebben op die mensen te ontlopen. Dit soort berichten is van dezelfde soort als die uigegeven door de Duitsers om de executie van de inwoners van Putten te verantwoorden, nadat in Putten een Duitse officier was vermoord.
    De vorige Israëlische actie heeft niet geleid tot soortgelijke Palestijnse tegenacties. Om de kans van vrede op nul te houden, ondernemen de Israëliërs dus weer actie:


Uit: CNN.com, 04-01-2005

Clash leaves 7 Palestinians dead

Seven Palestinians were killed by Israeli tank fire in the northern Gaza town of Beit Lahiya Tuesday morning, Palestinian medical officials said.

Israeli military sources said the tank fired in response to a Palestinian mortar attack that wounded an Israeli civilian in the Erez Industrial area. The Israeli sources also said a Palestinian Qassam rocket was launched toward the city of Sderot.
    The Israeli sources said the tank rounds were fired at an open area, toward a group of people identified as Palestinian militants.
    Palestinian medical sources said that in addition to the seven dead, 20 Palestinians were wounded by the tank fire.Red.:    En weer worden de propagandaleugens uit Israëlische monden kritiekloos gereproduceerd. Geen woord over het feit dat dit de tweede achtereenvolgende Israëlische doorbreking van een vredesperiode is. Over deze eenzijdige berichtgeving, zie hier  .
    Waarna deze redactie zich uit pure walging langdurig van dit onderwerp heeft afgewend.
    Een decennium van Joodse oorlogsmisdaden heeft een deel van het verzet tegen een Palestijnse staat gesloopt. Iets dat bijna geheel Israël met alle macht wil voorkomen, want dat is het einde van de expansie. Dus toen de Palestijnen een kans leken te maken bij delen van de verneigde Naties met het uitroepen van zo'n staat, staken de tegenkrachten in alle openheid hun kop op: Amerika verklaarde zicht er tegen, en de Israëlische regering natuurlijk ook:


Uit: De Volkskrant, 27-09-2011, van correspondent Arie Elshout

VN-lidmaatschap Palestijnen is heikele zaak voor veel partijen

Tussentitel: Wij steunen een Palestijnse staat als die vreedzaam naast Israël leeft | Ali Bongo, president van Gabon - Als roulerend lid van de Veiligheidsraad heeft Gabon nog geen officieel standpunt over de Palestijnse aanvraag.

De Veiligheidsraad is maandag achter gesloten deuren begonnen aan het overleg over erkenning van het VN-lidmaatschap van een Palestijnse staat. Niemand weet waar deze besprekingen toe zullen leiden of hoeveel tijd ze in beslag zullen nemen.
Met de lidmaatschapsaanvraag heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas in elk geval gedaan gekregen dat het Israëlisch-Palestijnse conflict weer hoog op de internationale agenda staat. Dat is een winstpunt voor hem. Maar pas over weken, zo niet maanden, zal blijken wat zijn actie concreet heeft opgeleverd. Dan zal duidelijk zijn of de winst opweegt tegen de schade en of er niet meer verliezers dan winnaars zullen zijn.    ...
    Zeker is dat er in de VN veel sympathie bestaat voor de Palestijnen en dat er vrijwel consensus bestaat over de wenselijkheid van een tweestatenoplossing. Maar het argument dat er eerst een vredesakkoord moet liggen voordat een Palestijnse staat kan worden erkend, wordt niet alleen door Israël en de Verenigde Staten gehuldigd. Ook Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Portugal zijn voor deze volgorde (eerst een vredesakkoord, dan een staat). ...


Red.   Dat wil zeggen: Amerika is ertegen, en de rest kan of durft niet van de Amerikaanse lijn af te wijken, door expliciete en implicatie blackmail. Amerika en Israël willen eerst onderhandelen, omdat ze die onderhandelingen eindeloos kunnen rekken door onmogelijke eisen. En daarin staan bijna alle Israeliers ook achter:

  Hoewel premier Benjamin Netanyahu op het thuisfront goed gescoord heeft met zijn strijdbare VN-rede van vrijdag,  

'Strijdbaar' dus staande voor fel verzet tegen vrede.
    Volkomen overbodig schrijft iemand het ook nog op:


Uit: De Volkskrant, 13-06-2013, van correspondent Ad Bloemendaal

Loslippigheid van kabinetslid speelt Netanyahu parten

Premier Benjamin Netanyahu spreekt niet de waarheid als hij de wereld vertelt te streven naar een oplossing van het conflict met de Palestijnen in de vorm van twee staten. Dat zegt Danny Danon, Israëls onderminister van Defensie en een partijgenoot van Netanyahu. .
    Danons kritische opmerkingen, in een interview met de website The Times of Israel, hadden niet op een ongelukkiger moment kunnen komen. Binnenkort wil de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, het resultaat bekend maken van zijn poging Israël en de Palestijnen aan de onderhandelingstafel te krijgen.
    Wat de loslippige onderminister heeft verteld - dat de premier en de meeste ministers tegen een tweestatenoplossing zijn - weet iedereen in Israël en de Palestijnen beweren het eveneens. Maar de regering probeert dit te verdoezelen omwille van de betrekkingen met Amerika en Europa.    ...


Red.   Maar dat is eigenlijk ook volkomen onbelangrijk, wat die Joodse nazi-leider wil. Want hij vertegenwoordigt de stem van het volk:


Uit: De Volkskrant, 08-08-2013, van correspondent Ad Bloemendaal

Bevolking Israël niet bereid tot concessies

De bevolking van Israël is sterk voor vrede met de Palestijnen, zolang ze daarvoor maar geen concessies hoeft te doen. ...


Red.   Categorie "onderhoudsvrije tuin"  , dus. Want ze zitten op andermans land.

  Als het gaat om het opgeven van grondgebied en het ontmantelen van nederzettingen, haakt een meerderheid af. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd opinie-onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv en het Instituut voor Democratie. 'Het belooft weinig goeds voor de kans op succes van de onderhandelaars', concluderen de samenstellers.    ...

Dat is natuurlijk altijd al zo geweest. Ze zouden er namelijk ook mee toegeven dat ze op bezet gebied zitten en dan helemaal hun biezen moeten pakken.
  Volgens de gangbare opvatting moet Israël voor een vredesverdrag met de Palestijnen concessies doen op vier gebieden: grondgebied, nederzettingen, vluchtelingen en Jeruzalem. Voor geen van de vier is onder Joodse Israeliërs (bijna 80 procent van de totale bevolking) een meerderheid te vinden.
    Een terugtrekking naar de grenzen van 1967, met een uitruil van land, is een formule die door de vorige Israëlische regering is aanvaard. ...

Een .leugen - die uitruil is sowieso in strijd met het internationale recht: Israël moet alles opgeven, en pakte nadelig uit voor de Palestijnen. Die dus natuurlijk ook weigerden.
  ... Toch zegt 62,5 procent van de Joodse bevolking er niets voor te voelen. Een ontmanteling van nederzettingen, met uitzondering van de grote nederzettingenblokken, is taboe voor 58 procent. En 77 procent wil onder geen beding dat Palestijnse vluchtelingen terugkeren naar wat nu de staat Israël is, ook niet als het gaat om een symbolisch aantal.
    Merkwaardig genoeg - zeker gezien de felle uitlatingen van Israëlische politici - bestaat er minder afkeer van een compromis over Jeruzalem. Slechts iets meer dan de helft van de Joodse bevolking zegt absoluut tegen een overdracht te zijn van Arabische wijken van de stad aan het Palestijnse Bestuur.    ...

'Slechts iets meer dan de helft' houdt er een weerzinwekkende mening op na ... Wat weer alles zegt over de pro-Israëlische voorinstelling van deze correspondent. 
    Maar inmiddels is dus, allang, volkomen sluitend bewezen: Israël wil geen vrede. Israël wil land én vrede. Andermans land én vrede. Een onderhoudsvrije tuin.
    Kennelijk zijn deze laatste onderhandelingen toch afgdwongen door Amerika, want dit is de reactie van Israël:


Uit: De Volkskrant, 09-08-2013, Reuters

Nieuwe woningen in nederzettingen

Het Israëlische militaire bestuur op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft ingestemd met de bouw van meer dan 800 nieuwe woningen in de Joodse nederzettingen. ... De illegale Joodse nederzettingen vormen een van de belangrijkste obstakels voor het overleg over vrede in het Midden-Oosten dat onlangs is hervat. ... Het is in strijd met het volkenrecht om bezet gebied te koloniseren.


Red.:   Maar hierop hebben de Palestijnen niet gereageerd. Dus de volgende stap is:


Uit: Volkskrant.nl, 11-08-2013, ANP, redactie.

Israël breidt nederzettingen uit

De Israëlische regering heeft haar toestemming gegeven voor de bouw van bijna 1200 woningen in Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat heeft minister Uri Ariel (Huisvesting) vandaag bekendgemaakt.


De aankondiging komt drie dagen voordat Israël en de Palestijnen weer om de tafel gaan zitten in een poging het vredesproces vlot te trekken, dat al 3 jaar stil ligt. De bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem was in september 2010 juist een belangrijke oorzaak dat de vredesonderhandelingen vastliepen.
    De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei eerder geen nieuwe vredesonderhandelingen te willen als Israël de bouwactiviteiten niet stop zet.
    Ariel zei dat er in Oost-Jeruzalem 800 woningen komen en bijna 400 in enkele nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.    ...


Red.:   Slechts de ergste semieten en semitofielen kunnen hier nog iets anders achter zien dan pure weerzinwekkendheid. Het wordt tijd de bezwaren tegen antisemitisme te vervangen door bezwaren tegen semitisme en semitofilie.
    Het is al weer een half jaar rustig in de oorlog van de Joden tegen de volken in en rond Palestina. Dus tijd voor een nieuwe terreurdaad door de Joden:


Uit: De Volkskrant, 20-01-2015, door Remco Andersen

Analyse | Israëlische aanval

Dood Iraanse generaal in Golan: dreigt escalatie?


Bij een Israëlische aanval op een Hezbollaheenheid op de Golanhoogvlakte afgelopen zondag is ook een Iraanse generaal om het leven gekomen, zo werd gisteren bekend. Iran en diens Libanese bondgenoot Hezbollah voelen daarom druk om daadkrachtig te reageren. ...
    Het dodental van de aanval op het Syrische deel van de grotendeels door Israël bezette Golanhoogvlakte, ligt vermoedelijk tussen de zes en twaalf mensen. Volgens Israëlische media bereidde de groep een aanval op Israël voor. ...


Red.:   Joden in Palestina liegen tegelijkertijd met het ademen.

  De dood van een belangrijke Hezbollahcommandant en een Iraanse generaal - volgens sommige Iraanse media ook van vijf andere Iraanse militairen - verhoogt de inzet verder. Israël, de Libanese groep Hezbollah en het regime in Iran spelen volgens dezelfde regels. Die schrijven voor dat iedere provocatie moet worden beantwoord. Passiviteit tegenover agressie is een teken van zwakte en daarmee een slecht signaal naar zowel de vijand als de eigen achterban.
 

De correspondent durft het niet direct te schrijven, want anders gaat de Joodse ambasadeur weer klagen bij de hoofdredactie van de Volkskrant en wordt de correpsendent weer teruggetrokken. Maar het woord staat er wel en het duidelijk waar het in dit geval op slaat: de daad van de Joden is een provocatie. Een provocatie van een terreurgroep die andermans land heeft bezet.


Naar Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .