WERELD & DENKEN
 
 

Kosovo: de UCK

11 mrt.2007

In het westen wordt nog steeds algemeen geloofd dat er in Kosovo maar een schuldige partij was: de Serviërs. Dat is voor iedereen die ook maar iets van de geschiedenis van de Balkan weet al een onwaarschijnlijk idee, en met nu ruim een decennium verstreken sinds het einde van de oorlog aldaar, is het niet moeilijk meer om ook hier de bewijzen van het tegendeel te vinden:
 

Uit: De Volkskrant, 05-03-2007, van correspondent Olaf Tempelman

Haradinaj gaf Kosovaars verzet een gewelddadig karakter

Vandaag begint in Den Haag het proces tegen Ramush Haradinaj, ex-premier Kosovo. Politicus zelf verantwoordelijk voor executies op Serviërs.


...  Haradinaj was een oerlid en topcommandant van het UCK. Het UCK had net alle andere ‘bevrijdingslegers’ een grimmig gezicht. Van die grimmigheid was Haradinaj, wellicht nog meer dan Thaci, de verpersoonlijking. De vlotte, sportieve, modieus bebrilde, in prima pakken gestoken politicus – door de internationale gemeenschap geprezen om zijn pragmatisme en constructieve houding – beschikt over omvangrijk en tumultueus verleden in guerrilla-uniform.
    Eind jaren tachtig werd in Kosovo een hard en repressief Servische apartheidsregime van kracht. Leden van de grote Albanese meerderheid werden tussen 1988 en 1991 systematisch uit alle belangrijke posities verstoten. Ibrahim Rugova leidde jarenlang een geweldloos doch ineffectief verzet. Het Kosovo Bevrijdingsleger begon in 1997 met een gewelddadig verzet. Milosevic reageerde meedogenloos en plaatste Kosovo daarmee in mum van tijd op de internationale agenda. Zonder het UCK geen NAVO-interventie, zonder de NAVO geen uittocht van de Servische troepen. Het mag geen reden zijn de daden van het UCK onderbelicht te laten.
    Haradinaj (1968) was van het bevrijdingsleger een der oerleden. In de eerste helft van de jaren negentig verbleef hij in Zwitserland, waar Kosovo-Albanese jongens zich in de bergen voorbereidden op de gewapende strijd. Vanaf 1996 overzag hij de oprichting van UCK-kampen in het grensgebied tussen Albanië en Kosovo. In 1997 kwam zijn broer Luan tijdens een patrouille om door Servisch vuur.
    In 1998 escaleerde de situatie. In de Tribunaal-aanklacht wordt Haradinaj er onder meer van beschuldigd in maart 1998 samen met de paramilitaire groep ‘de Zwarte Adelaars’ vele honderden Serviërs en niet coöperatieve Albanezen uit hun dorpen te hebben verdreven. Wie weigerde zijn huis te verlaten, werd geëxecuteerd. Haradinaj zou veel executies zelf hebben uitgevoerd en hebben toegekeken hoe de slachtoffers de oren werden afgesneden. ...


Uit: De Volkskrant, 06-03-2007, van correspondent Olaf Tempelman

In Kosovo heersen de erfgenamen van het UCK

Kosovo Bevrijdingsleger niet in oude gedaante herrezen. Oud-premier en oud-UCK’er Ramush Haradinaj staat in Den Haag terecht.


Tussenstuk: Leden Kosovo Politie Corps vooral loyaal aan de oude UCK-clan

...    Juni 1999 trok Milosevic na maanden van NAVO-bombardementen de Servische troepen uit Kosovo terug. Het UCK vulde het vacuüm op de grond onmiddellijk. UCK’ers waren zomer 1999 in hoge mate verantwoordelijk voor het verdrijven van meer dan honderdduizend Serviërs, Roma en niet-coöperatieve Albanezen, en het executeren van een onbekend aantal. ...


Red.:   En andere berichten uit de tussentijd vertellen dat er overleg is geweest tussen de UCK en de Amerikanen, waarbij de Amerikanen een aantal van drieduizend slachtoffers hebben genoemd als noodzakelijk om een oorlog tegen Joegoslavië te rechtvaardigen. Daar heeft het UCK voor gezorgd door aanvallen op de Serviërs, die dan door wraakacties werden gevolgd.
    Gunst, men geeft het nu toe:


Uit: De Volkskrant, 15-12-2010, van een verslaggever

Europees rapporteur: Hashim Thaci moordde voor handel in organen

Premier Kosovo 'bendeleider'

De huidige premier van Kosovo, Hashim Thaci, was eind jaren negentig het hoofd van een criminele bende die zich schuldig maakte aan heroïnehandel, moord en de handel in menselijke organen. De criminelen waren nauw verweven met de Kosovaarse rebellengroep UCK, het Kosovaars Bevrijdingsleger.
    Dit staat in een rapport van Dick Marty, de Zwitserse rapporteur van de Raad van Europa. Het rapport, dat donderdag door Marty wordt aangeboden, was dinsdag in handen van The Guardian, persbureau Reuters en de Servische radiozender B92.
    De 'Drenica-groep' van Thaci heeft volgens Marty Serviërs en ook Kosovo-Albanezen ontvoerd, opgesloten in geheime gevangenissen in Albanië en vermoord voor de internationale organenhandel. Slachtoffers werden onmenselijk behandeld en vernederd alvorens hun organen werden verwijderd, volgens het rapport. Vervolgens verdwenen ze spoorloos.   ...


Red.:    Dat het tuig was, was voor iedere objectieve waarnemer allang duidelijk. Maar het blijkt nog erger dan gedacht. En natuurlijk was waren de zogenaamde verdedigers van de vrijheid en de helpers van de onderdrukten daarvan volledig op de hoogte:
  ... Marty zegt zich te baseren op tal van Europese inlichtingenrapporten.
    Volgens hem was de NAVO-macht in Kosovo indertijd al op de hoogte van de activiteiten van de Drenica-groep, maar de internationale machthebbers in Kosovo vonden het niet nodig de zaak uit te zoeken.   ...

En even natuurlijk maakt de schurkachtigheid van Thaci deze extra aantrekkelijk voor de Albanezen:
  ... Thaci wist gematigde Kosovaarse leiders uit te rangeren.
    Hij werd in januari 2008 door het parlement van Kosovo gekozen tot premier. Bij de verkiezingen van afgelopen zondag werd de partij van Thaci opnieuw de grootste.  ...


Naar Kosovo  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home