WERELD & DENKEN
 
 

Koude Oorlog propaganda: diversen

10 nov.2007

De oude Koude Oorlog is al bijna twee decennia voorbij, maar de nieuwe lijkt al weer begonnen - sinds in Rusland een eind is gemaakt aan een aantal economische hervormingen, met name in de energiesector, is in het westen weer de nodige retoriek te horen. Want waar het staatsinrichting, democratie en dergelijke betreft, wil het westen over de hele wereld wel eens een oogje toeknijpen, zodra haar economische belangen in het geding komen reageert men als door een slang gebeten. Van Rusland heeft men een decennium of zo kunnen profiteren middels de Russische oligarchen die hun gestolen kapitaal van honderden miljarden in het westen hebben gedeponeerd, maar deze bron lijkt nu definitief op te drogen.
   Dus worden de aloude trucs van de Koude Oorlog weer van stal gehaald. Elders staat een heel dossier over de moderne Koude-Oorlogvoering met betrekking tot militaire zaken  , hieronder gaat het over diverse andere, te beginnen met de meest notoire: de zaak Litvinenko:


Uit: De Volkskrant, 10-11-2007, door Martijn van Calmthout

Moordenaars van Litvinenko

Op 1 november 2006 lunchte de Russische dissident en criticus van president Poetin, Alexander Litvinenko, in een sushibar in Londen. Tegen de avond was hij zo ziek dat hij in het ziekenhuis belandde. Ruim drie weken later was hij dood, kaal, zijn organen van binnenuit verwoest. Vergiftigd, naar in die weken gaandeweg bleek, met de extreem giftige radioactieve stof polonium-210.
    ... Het was het begin van ernstig bekoelde diplomatieke betrekkingen tussen Londen en Moskou. Want alle aanwijzingen gaan in de richting van de Russische geheime dienst, hoe stellig president Poetin Litvinenko's dood ook een tragedie noemde.
    De Amsterdamse historicus dr. Ben de Jong is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Russische geheime diensten. Kort na de moord sprak hij in de media al over een geslepen aanslag, die gezien de nucleaire oorsprong van polonium-210 eigenlijk maar door één partij kon zijn uitgevoerd: de opvolger van de KGB, de FSB.
    In de Volkskrant noemde De Jong de gifaanslag destijds al 'typisch KGB', hoe moeilijk dat ook echt te bewijzen is. Lastige dissidenten worden van oudsher liefst in het buitenland geliquideerd, maar zelden via een ordinaire schietpartij op straat. De KGB had altijd een bijna hooghartige hang naar discretie, zegt De Jong in een lezing over de zaak-Litvinenko voor Studium Generale in Amsterdam.


Red.:   Als dit verkondigd zou worden in de eerste de beste detective of politieroman à la Agatha Christie of haar opvolgers, zou men natuurlijk in lachen uitbarsten: natuurlijk zou een echte dader nooit zo'n opzichtig spoor achterlaten, tenzij hij zelf gepakt zou willen worden. waarna het de taak was van de snuggere speurder om uit te vinden waarom hij dat wilde, want daar zou natuurlijk wel weer het één en ander achter steken.
     Maar het meest voor de hand liggende scenario, zouden alle speurders van Hercule Poirot tot inspecteur Morse het toch met elkaar eens zijn, is dat deze opzichtige dader het slachtoffer is van een complot. Het staat er boven nota bene letterlijk: 'gezien de nucleaire oorsprong van polonium-210 eigenlijk maar door één partij kon zijn uitgevoerd: de opvolger van de KGB, de FSB.' Alsof de KGB of FSB dat niet zou weten. En alsof de KGB of FSB niet zou weten hoe je een goeie moord pleegt: huur een moordenaar met een pistool of geweer, en daarna een moordenaar om de moordenaar te vermoorden - of zorg voor een goeie valse verdachte - zie de Kennedy's, Marten Luther King enzovoort.
    Kortom: de meest waarschijnlijke verklaring voor de moord op Litvinenko is dat hij vermoord is door iemand uit anti-Russche kringen die de moord op Rusland wil schuiven, of, nooit genoemd maar even waarschijnlijkst: zelfmoord. Gedurende de twee weken van zijn  ziekbed slaagde die Litvinenko zo glansrijk voor zijn rol van aanklager, en zag hij er daarbij zo vredig uit, dat het laatste eigenlijk nog het meest waarschijnlijk is. En vergeet niet: dit soort daad is beslist niet uniek.
    P.S. Let ook nog even op het zinnetje: '... noemde De Jong de gifaanslag destijds al 'typisch KGB', hoe moeilijk dat ook echt te bewijzen is. Lastige dissidenten worden van oudsher liefst in het buitenland geliquideerd, maar zelden via een ordinaire schietpartij op straat' - natuurlijk doen Westerse inlichtingendiensten het heel anders: die liquideren tegenstanders in hun eigen hoofdstad, gepaard gaande met veel schieten. En ook de erop volgende zin is aardig: 'De KGB had altijd een bijna hooghartige hang naar discretie, zegt De Jong ...' - ook dit pakken Westerse inlichtingen diensten heel anders aan: die zijn een en al openheid.
    Kijk, en wie zulke opzicht stomme en onware dingen verkondigd, verdient heel weinig serieus te worden genomen. En wie dat wel doet, zoals de meeste media in dit soort gevallen, doet niet aan nieuwsvoorziening, maar aan ordinaire propaganda - Koude-Oorlogpropaganda

En nog geen paar weken later wordt het stompzinnige argument nog serieus gebruikt ook:


Uit: Volkskrant.nl, 23-11-2007, ANP/RTR

Weduwe Litvinenko stapt naar Europees Hof

De weduwe van de voormalige Russische spion Alexander Litvinenko, die vorig jaar in Londen vergiftigd werd, sleept Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze wil aantonen dat de Russische autoriteiten achter de moord zitten, liet haar advocate vrijdag weten.


Volgens de raadsvrouw Louise Christian heeft een Amerikaanse expert onlangs bewijs geleverd dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat het radioactieve polonium 210 dat Litvinenko fataal werd, uit het nucleaire complex Avangard afkomstig is. Dat is een van de strengst bewaakte staatsfaciliteiten in Rusland. Wie deze expert is, wilde Christian niet zeggen. ...


Red.:   Het is net als Hans in Hans en Grietje die een spoor van broodkruimels legt - en de geloofwaardigheid van dit verhaal ligt ook niet boven die van een sprookje.
    Een goede buur van de Russen is altijd het Poolse volk geweest:


Uit: De Volkskrant, 09-08-2010, door Jan Hunin

Pools wonder was niet zo miraculeus

Bij de rivier de Weichsel wist Polen het Rode Leger te weerstaan. Maar van de zege werd niet lang profijt getrokken.

Toen de Poolse autoriteiten vorige week dinsdag terugkwamen op hun beslissing om het kruisbeeld voor de slachtoffers van de vliegramp van Smolensk voor het presidentieel paleis te laten weghalen, werd door de fanatieke aanhangers van de verongelukte Lech Kaczynski onmiddellijk van een wonder gesproken....
   Die miraculeuze ontknoping kwam bijna op de kop af negentig jaar nadat zich in de buurt een ander wonder had afgespeeld. Hoewel weinigen een cent gaven voor hun kansen, wisten de Polen tijdens de Slag bij Warschau (12-25 augustus 1920) de bolsjewieken een beslissende nederlaag toe te brengen. De slag, die de geschiedenis zou ingaan als het Wonder aan de Weichsel, vormde een keerpunt in de Pools-Russische oorlog.
    Niet alleen in Warschau werd opgelucht ademgehaald. De Engelse ambassadeur Lord d’Abernon vergeleek in zijn memoires de Poolse overwinning met de Slag bij Poitiers, waar Karel Martel in 732 Europa redde van de Arabieren. Helemaal overdreven was die vergelijking niet. Voor Lenin had Polen een brug moeten vormen naar het revolutionaire Duitsland, waarna de rest van Europa als een rijpe appel in de communistische schoot zou vallen.   ...


Red.:   Als "beloning" voor hun goede nabuurschap werden de Polen voor de zoveelste keer overvallen door de wrede Russische beer. Het bekende verhaal. Snel naar een ander artikel, dus maar.
    Uhhh, wacht nog even:
  In werkelijkheid was het Wonder aan de Weichsel te danken aan meer aardse factoren. Enkele weken voor de beslissende veldslag waren Poolse wiskundigen erin geslaagd om de Russische legercodes te ontcijferen, een voordeel dat goed werd uitgebuit door de Poolse leider Jozef Pilsudski.
    Diezelfde Pilsudski was een jaar eerder het door een burgeroorlog geplaagde Rusland binnengevallen. Hij rekende erop dat de Roden het te druk zouden hebben met de oorlog tegen de Witten om het de Polen lastig te maken. In een jaar tijd werden de grenzen honderden kilometers naar het oosten opgeschoven, zodat het pas onafhankelijk geworden Polen min of meer opnieuw beschikte over zijn historische grenzen. Maar Polen wilde meer. In 1920 werd Kiev ingenomen. Pilsudski’s droom om een Pools rijk te vestigen van de Oostzee tot de Zwarte Zee leek bewaarheid te worden.

Hé, wacht eens even: hier staat dat de Polen eerst Rusland binnen waren gevallen. Maar dan is die Russische aanval iets heel anders. Dat lijkt dan verdacht veel op de situatie dat je zou zeggen dat de Amerikanen Duitsland binnen zijn gevallen in 1945 - foute Amerikanen dus.
    Goed, tijd om eens wat meer zaken te controleren. Bijvoorbeeld in het Wikipedia-item over Polen  . Dan zie je daar staan dat Polen heel wat tijd heeft doorgebracht op het grondgebied van Rusland. Lang voordat Rusland ooit een voet in Polen had gezet.
    Kijk, daar heeft correspondent Jan Hunin het echt nog nooit over gehad. Wel over Russische invallen. En moorden in Katyn.
    Nog een klein bewijsje van de "goede bedoelingen" van Jan:

 
Uit: De Volkskrant, 20-12-2010, door Jan Hunin

Lets staatsbezoek aan Rusland moet economisch tij keren

Als we iets doen, dan beter meteen goed. Dat lijkt het motto van de Letse president Valdis Zatlers te zijn bij het begin van zijn driedaags staatsbezoek aan Rusland. ...
    Maar Zatlers heeft dan ook veel schade in te halen. Het was voor het laatst in 1994 dat de Letse en de Russische president bij elkaar op bezoek waren, opvallend lang voor twee buurlanden. ...
    Die schaarste aan contacten komt grotendeels op het conto van de Letten. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie richtte Riga de blik naar het Westen. ...
    Toen de Letse president zich uiteindelijk bereid verklaarde naar Moskou te komen, was hij er niet meer welkom. Vooral de Russische inval in Georgië gooide roet in het eten. Het Kremlin was er niet over te spreken dat Letland, net de andere Baltische landen, onuitgesproken partij koos voor de belegerde Georgiërs.   ...


Red.:   Een regelrechte leugen: de werkelijkheid was een Georgische inval in Zuid-Ossetië, zie hier  , en de belegerde partij waren de Osseten. "Natuurlijk" kozen de voor eigen onafhankelijkheid zijnde Letten tegen de eigen onafhankelijkheid van de Osseten - de Osseten werden tenslotte gesteund door de Russen ...
    Een bekentenis:


Uit: De Volkskrant, 07-10-2011, door Erik Menkveld

Profiel | Nobelprijs voor Tomas Tranströmer

Ongekend soortelijk gewicht

Met Tomas Tranströmer is de Nobelprijs voor de literatuur nu weer eens echt om zuiver literaire redenen toegekend.


Red.:   Oftewel: die eerdere Nobelprijzen voor de literatuur zaten ook andere dan zuiver literaire redenen is. het is niet moeilijk raden welke: dat zijn politieke redenen. En het is ook niet moeilijk raden welke gevallen dit betreft: alle gevallen van prijzen voor literatoren van "achter het ijzeren gordijn". Koude-Oorlogsprijzen. En precies hetzelfde geldt natuurlijk voor de Nobelprijs voor de vrede.
    De Koude-oorlog-schrijverij kent vele varianten. De volgend twee artikelen behandelen twee ervan, staande onder elkaar op dezelfde pagina. Samen behoren ze ok nog tot een derde categroie, die we na afloop zullen benomen.
    Het eerst is uit de luchtvaart, en met en zeer oud en bekend thema - gereproduceerd worden de eerste en laatste alinea's, plus de bijgeplaatste foto:


Uit: De Volkskrant, 02-11-2012, van verslaggever Stieven Ramdharie

Tweede stealthvliegtuig maakt succesvolle testvlucht in China  

China heeft met succes een nieuw geheim stealthvliegtuig getest dat verdacht veel lijkt op de Amerikaanse JSF. Met de testvlucht van de J-31 zet China een belangrijke stap in de pogingen de krijgsmacht te moderniseren.
    De J-31 is het tweede stealth-gevechtsvliegtuig in amper twee jaar dat China introduceert. Vorig jaar voerde Peking een testvlucht uit met de J-20, China's eerste stealthtoestel waarvan het bestaan in 2010 werd onthuld. Ook dit vliegtuig lijkt veel op een Amerikaanse concurrent, de F-22.    ...
    Als Peking via spionage aan Amerika's stealthtechnologie wist te komen, dan hebben ze veel tijd en tientallen miljarden dollars bespaard. De VS hebben decennia gewerkt aan ontwikkeling van de F-22 en de JSF F-35. Peking wil de zware J-20 gebruiken als gevechtsbommenwerper. De onderscheppingsjager J-31 gaat mogelijk vliegen op China's enige vliegdekschip.


Red.:   Stel je hebt het vermoeden dat de twee ontwerpen: J-321 en F-22, op elkaar lijken. Dan is de oplossing even simpel als wanneer je twee computers met elkaar wilt vergelijken: je kijkt op het internet - luchtvaartenthousiastelingen zijn dol op vergelijkingen. En zonder enige moeite vindt je plaatjes die alle min of meer soortgelijke types naast elkaar zetten. Bijvoorbeeld deze:

In het midden het vergelijkbare Russische model. Overeenkomsten: ze hebben allemaal één romp, twee vleugels, twee moetoren en twee staarten. Daar houden de overeenkomsten wel zo'n beetje op. Het Chinese toestel wijkt nog wel het meeste af.
    Voor het andere, nieuwste, toestel moeten we zelf even de plaatjes naast elkaar zetten - links de J-31, recht de JSF:

Meteen in het oog vallend verschil: het de JSF heeft één motor, het Chinese toestel twee. Ook een enorm verschil dus.
    Oké, dat waren de vliegtuigen. Nu naar de leiders. Er vindt op het komende partijcongres in China een wisseling van leiderschap plaats - volgens afspaak eens in de zoveel jaar. Een proces waarover de daadwerkelijke kennis nul komma nul is. Want, zoals alle klachten in het westen luiden: ze vertellen ons er niets over. Maar de krant moet gevuld worden - dus boven het vliegtuigen-artikel stond, tezamen vullende een hele pagina, het volgende:


Uit: De Volkskrant, 02-11-2012, van de buitelandredactie

Felle machtsstrijd in Chinese top

De communistische partij van China installeert eind volgende week een nieuwe lichting regeringsleiders. Achter de schermen vindt een machtsstrijd plaats tussen de aftredende president Hu Jintao en diens voorganger Jiang Zemin..
    In de ene hoek staat de aftredende president en partijleider Hu Jintao. Door recente spectaculaire schandalen is hij ernstig verzwakt en vecht hij om toch een stempel te drukken op het leiderschap van zijn opvolger Xi Jinping.
    Zijn tegenstander Jiang Zemin is 86 jaar oud en voor zijn leeftijd opvallend vechtlustig. Al sinds 2004 draagt hij geen enkele officiële titel, maar ...
    Dat Jiang Zemin mogelijkheden ziet om politieke medestanders onder de medewerkers van Xi Jinping te plaatsen, is niet verwonderlijk gezien Hu's zwakke positie. ...
    Maar dat Wen Jiabao echter zelf ook bepaald geen schone handen heeft ...
    Dat Hu Jintao weinig controle heeft over zijn medewerkers was voor het volk echter allang duidelijk. ...
    Voor Jiang Zemin is dat niet genoeg en hij weigert mee te werken aan het toekennen van een regeringspost aan een protegé van Hu ...
    Het idee is dat daarmee het aantal afwijkende meningen kan worden beperkt en meer resultaatgericht kan worden gewerkt. Maar ...
    Ofschoon Hu Jintao deze maand aftreedt als president en partijleider, wil hij voorzitter blijven van de Centrale Militaire Commissie. Hij tracht zijn macht veilig te stellen ...


Red.:    Dit zijn alle beginzinnen van alle alinea's, op één na. Er is is geen woord bij dat niet doodgewoon uit de duim is gezogen. Zoals gezegd: er is geen snipper betrouwbare informatie om op af te gaan. Dit is een ernstige vorm van wat vroeger kremlinologie heette, een term staande voor het soort praatjes dat uit het het weer in Moskou of de vlucht van de postduiven rond het Kremlin de diepste gevoelens van de Russische leiders meende te kunnen afleiden. Plus al hun tactische en strategische overwegingen en bedoelingen, natuurlijk. Plus al die aanvalsplannen die later nooit bestaan bleken te hebben.
    Het is de vraag wel van de twee bovenstaande artikelen dus minder geïnformeerd is. Of slechter.
    Waarmee we toekomen aan de belofte in het begon: de derde categorie waar ze deel van uitmaken. Die categorie is een heel groet. Zodanig dat hij het overgrote deel van berichten uit de Koude Oorlog bestrijkt. Die categorie is "zwakzinnig".
    Er werden nog een paar klassiekers van stal gehaald. De eerste:


Uit: De Volkskrant, 12-11-2012, van verslaggever Fokke Obbema

'Dit is een show, alles is allang besloten'

Na een week waarin zowel de Amerikaanse als de Chinese politiek haar climax beleefde, valt voor Wang Quwen de vergelijking niet in het voordeel van zijn land uit. De 25-jarige student aan een technische universiteit in Peking beleefde veel plezier aan hoe Amerikaanse politici hun best doen kiezers te winnen. 'Het duurde even voor ik het begreep, maar ik vond die politieke opwinding geweldig'.    ...
    Hij krijgt bijval van meneer Zhang, een kruidenier van middelbare leeftijd. 'De grap is dat wij op tv leuk naar de Amerikaanse verkiezingen konden kijken', zegt hij in zijn tabakswinkeltje. 'Maar wat zich in ons land afspeelt, daar weten we eigenlijk niks van. Het partijcongres is een show, alles is allang besloten.' ...


Red.:   Een drogreden van het zuiverste water. Een enkel argument: in november 2012 hield de PvdA een partijcongres over de het zojuist met de VDD gesloten regeerakkoord. dat was een pure show. Alles was al van tevoren besloten en de uitkomst stond al vast. Zou ook maar iemand iets hebben gevraagd dat niet in dat akkoord paste, zou de leidnh het hebben "ontraden", en zou het weggestemd zijn. Even zeker als het stemmen van de Chinese partijleden.
    Van dezelfde soort uit dezelfde krant, een paar pagina's verder


Uit: De Volkskrant, 12-11-2012, door Fokke Obbema

Hal van het Volk

Het gebouw waar het partijcongres in China wordt gehouden, is een paleis voor reuzen.


'Het partijcongres is niet voor ons bedoeld, maar om indruk te maken op jullie, buitenlanders', vertrouwde een Chinese journalist me dit weekeinde toe. Als hij gelijk heeft, dan vormt de Grote Hal van het Volk misschien wel de sterkste troefkaart van de regering.    ...


Red.:    Volkomen ridicuul: Het Witte Huis, het Capitool, het Vaticaan, enzovoort zijn voor niets anders bedoeld om indruk te maken op buitensstaanders. Dat je hier de Chinese versie op deze manier eruit haalt:


... om het Chinese geval om die reden te veroordelen, terwijl er in alle andere gevallen gesproken wordt van de pracht en praal, is niet minder dan volstrekt belachelijk, stompzinnig, en nog wat zaken in dat soort categorie.
    En er volgt er nog een:
  Voor een westerse journalist zijn er nogal wat redenen om helemaal niet onder de indruk te zijn van het Achttiende Partijcongres. De inhoud valt niet te verslaan, omdat alle beraadslagingen achter gesloten deuren zijn. Dat is frustrerend.

Dit terwijl in Nederland de heren Ruute, Samsom en nog een paar betrokkenen een ruime maand, oktober en november2012, lang niets anders hebben gedaan dan vertellen dat ze geen mededelingen konden doen. Over hun onderhandelingen. Maar dat is hier natuurlijk volkomen begrijpelijk. En in China is dat even natuurlijk hartstikke fout.
    En deze hadden we al gehad:
  Bovendien staat de voornaamste uitkomst al vast, namelijk wie de nieuwe president en premier worden. Dat maakt het niet bepaald spannend.

Ook niet spannend is de uitkomst van het onderzoek naar de kwaliteit van de berichtgeving over China: volkomen vertekend en stompzinnig.
    De Koude Oorlog tegen Rusland is niet meer zo populair als hij ooit was, maar als er een concrete aanleiding is ...:


Uit: De Volkskrant, 04-02-13, van correspondent Arnout Brouwers

Poetin grijpt 'Stalingrad' aan voor lofzang op patriottisme

Rusland heeft zaterdag de overwinning herdacht in de Slag om Stalingrad, zeventig jaar geleden een keerpunt in de strijd tegen nazi-Duitsland. 'Gebruikmakend van dit voorbeeld moeten we onze samenleving en ons land consolideren', zei president Poetin bij de herdenking..    ...
    Natuurlijk leent het gedenken van bloedige westerse invasies (ook de 'overwinning' op Napoleon in de Slag van Borodino van 1812 werd onlangs groots herdacht) zich ook voor andere doelen. Een daarvan is het voeden van de illusie dat Rusland nog steeds omringd is door externe vijanden en dat hiervoor een gigantische herbewapening nodig is. En een sterke leider.    ...


Red.:    Alsof er geen enkele reden is om het westen sterk te wantrouwen: invallen van de Fransen (Napoleon), Engeland (Krimoorlog, burgeroorlog), en Duitsland. In iets als 250 jaar. Ruim genoeg, zou je toch zeggen. Wat nogmaals laat zien dat die hele 50 jaar durende Koude Oorlog, volgende op de laatste en bloedigste westerse invasie, één grote gigantische leugen is.
    Een moment lijkt het dat buitenland-commentator en Koude-Oorlogfetisjist Paul Brill bij zinnen is gekomen:


Uit: De Volkskrant, 29-06-2013, column door Paul Brill

Van klokkenluider tot schaakstuk

Wat bezielt de regering-Obama toch om zoveel misbaar te maken over het feit dat eerst China en vervolgens Rusland geen gehoor heeft gegeven aan het Amerikaanse verzoek om uitlevering van Edward Snowden? Zou de Chinese regering hem willens en wetens uit Hongkong hebben laten vertrekken, dan zou dat 'zeer verontrustend' zijn, zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. En hij waarschuwde voor ernstige schade aan de Amerikaans-Russische betrekkingen als Moskou een zelfde gedragslijn zou volgen.    ...
    Voor de wereld van de spionage gaat bij uitstek het spreekwoord op: wie kaatst, kan de bal verwachten. Laten we voor de aardigheid de zaak even omdraaien. Wat zou Washington doen als een Chinese of Russische Snowden met evenveel tamtam een heenkomen zou zoeken naar de Verenigde Staten? Toegegeven: de kans daarop is gering, want een autocratisch regime weet gevoelige informatie altijd beter te vergrendelen dan een democratie en deinst er ook niet voor terug om een uitgeweken geheim agent op gruwelijke wijze te liquideren, zoals gebeurde met Alexander Litvinenko in Londen. Maar ondenkbaar is de komst van zo'n Chinese of Russische klokkenluider niet, en dan zou de Amerikaanse regering hem toch ook niet linea recta op het vliegtuig naar Peking of Moskou zetten - zo niet uit bezorgdheid over wat hem daar boven het hoofd hangt, dan toch in elk geval vanwege de interessante informatie die hij allicht te bieden heeft.   ...


Red.:   Zou het dan dus toch mogelijk zijn om van de Koude-oorlogziekte te genezen? Deze redactie had altijd gedacht van niet. En ook dit keer duurde het maar heel even:

  Een Koude Oorlogsscenario? Jazeker, en we kunnen maar beter onder ogen zien dat, ook al is de Oost-Westverhouding over het geheel genomen drastisch gewijzigd, sommige Koude Oorlogsreflexen een taai leven leiden in Moskou. ... Bij voortduring kiest Rusland positie tegenover het Westen (Syrië, Iran) ... Soms spelen binnenlandse motieven een rol - zoals de vrees voor verbreiding van het moslim-fundamentalisme in het geval van Syrië ...

Een volstrekte omkering van de gang van zaken. Er was in Syrië een regering onder leiding van de Baath-partij, op het relevante moment geleid door president Bashar al Assad. Die regering onderhield goede betrekkingen met Rusland. Toen ontstond er een opstand onder de soennitische bevolking, meer extremistische molsims al snel herkenbaar als baardmannen, die de macht wilden. In dat conflict hoefde Rusland geen partij te kiezen - ze hadden al een partij. Wie partij moest kiezen, was het westen, lees: Amerika. Dat koos, tegen alle rationaliteit in, voor de baardmannen. Dat was tegen alle rationaliteit, gezien de slechte ervaringen met die keuze voor braadmannen in Afghanistan, en deels ook Irak. Bij de keuze van Amerika voor de baardmannen is er maar één "ratio" te verzinnen: de andere partij wordt gesteund door Rusland.
    En de ziekte is bij iedereen even ongeneselijk:
  'We hebben wederom te maken met een Russische regering die de wereld vanuit een zwart-witperspectief ziet: wat slecht is voor ons, is goed voor hen, en vice versa', schreef columniste Anne Applebaum deze week in The Washington Post.

David Brooks en Thomas Friedman hebben we er nog niet over gehoord ...
   Oh ja: het stuk bevatte ook nog deze "traditional":
  Tussentitel: Oud-KGB'er Poetin likt zijn vingers af bij affaire-Snowden

Het zijn en blijven automaten zonder enige schijn van intelligentie ...
    Een nieuwe correspondent in China, dezelfde Koude-Oorlogstaal:


Uit: De Volkskrant, 19-08-2013, van correspondent Anne Meijdam

Gevallen Chinese leider voor de rechter

Het lang uitgestelde proces tegen China's gevallen politieke leider Bo Xilai gaat donderdag definitief van start. Dat meldde staatspersbureau Xinhua gisteren. .
    De voormalige partijchef van de zuidelijke metropool Chongqing wordt beschuldigd van corruptie, het aannemen van steekpenningen en machtsmisbruik. De zaak zal naar verwachting zeker niet meer dan twee dagen in beslag nemen.    ...


Red.:   Natuurlijk is die verwachting, is: "voorspelling van de toekomst", niets meer dan de opinie van de vijanden van China. Mensen die dit soort taal gebruiken:

  Net als China's president Xi Jinping is de 64-jarige Bo Xilai een zoon van een grondlegger van de communistische partij. Hij is daarmee van hoge revolutionaire adel.

'Adel': zwartmakerij
  Een klasse die als vanzelfsprekend ver boven het gewone volk is verheven.

Zwartmakerij.
  Dat Peking bereid is om een van die gezalfden werkelijk juridisch te vervolgen, kwam voor vele waarnemers dan ook als een enorme verrassing.

Erkenning van eerdere zwartmakerij.
  Behalve enorme politieke macht, heeft Bo's familie zeker meer dan honderd miljoen euro weggestopt.

Zwartmakerij. Nu niet van China maar van Bo. Dit heet in Amerika "verdient" of "geïnvesteerd".
  Vorig jaar berichtte The New York Times ...

Een leugen: vijanden van China zoals The New York Times verspreiden over China geen "berichten", maar leugens en propaganda.
  Als straf voor dat nieuws is de krant nu van het Chinese internet verbannen.

Dubbelop gelogen: het propagandabericht wordt nu zelfs tot feit verheven.
    Maar dit was nog maar het opwarmertje. Hier komt de echte voorbeschouwing. Tussen twee haakjes: bij het artikel staat geen auteur vermeld. maar het taalgebruik wijst voor 99 procent op Anne Meijdam:


Uit: De Volkskrant, 22-08-2013, (van correspondent Anne Meijdam)

Voorbeschouwing | Zaak corrupte politicus

Partij rekent liefst geruisloos af met Bo Xilai

Vandaag is het proces tegen de gevallen Chinese partijbons Bo Xilai. Peking weet dat de zaak de politieke elite in een weinig flatteus licht zet.Red.:   Al in de kop: De auteur, Meijdam, weet dat 'Peking weet dat ...'. Je reinste kremlinologie.

  China's opzienbarendste proces in jaren begint vanochtend en Peking is ronduit gespannen. De gevallen politiek leider Bo Xilai verschijnt voor het eerst in bijna anderhalf jaar weer in het openbaar. Het Chinese regime wil daarbij niets aan het toeval overlaten.

En alweer weet de auteur van Peking denkt, of  wil.
  Vermoedelijk zullen Chinese televisiekijkers het met schaarse beelden moeten doen.

Vermoedelijk zullen de  Chinese televisiekijkers het met evenveel beelden moeten doen als de Amerikaanse televisiekijkers met het provces van Bradley Manning. Of de Noorse televisiekijkers met het [proces van Anders Breivik. Maar dan zou het wel heel weinig zijn.
  De procedure, die naar verwachting nog geen dag zal duren, speelt zich af achter gesloten deuren in de oostelijke stad Jinan.

Onthoudt deze uitsprskane even. Tijdens het maken van deze analyse zijn dit al als leugens weerlegd.
 
  Meer dan 98 procent van alle juridische vervolgingen in China eindigen met een veroordeling en Peking gunt het Bo niet bij die overige 2 procent te horen.

En alweer blijkt de auteur een helderziende van de geest.
  Dat hij schuldig wordt bevonden, staat zo goed als vast.

Dat Bradley Manning, edward Snowden, Julian Assange en Anders Breivik schuldig (zouden) worden bevonden, staat/stond al zo goed als vast.
  Er is China veel aan gelegen Bo Xilai veilig en zonder ophef achter de tralies krijgen,

En alweer helderziendheid.
  Voor die moord werd zijn vrouw Gu Kailai in november vorig jaar na een rechtszaak van een dag voorwaardelijk ter dood veroordeeld.

In Amerika wordt een verdachte die bekend heeft niet eens voor de rechter gebracht, want dan volgt er een "plea bargain". Schriftelijk afgedaan.
    En tenslotte het definitieve "de auteur is Meijdam" beiwjs:
  Peking wil de rechtszaak zo glad mogelijk laten verlopen omdat ieder woord over Bo's corrupte praktijken onwelkome aandacht vestigt op die prinsenkinderen. Een kritische blik waar het centraal gezag absoluut niet op zit te wachten. Vorig jaar berichtte The New York Times dat de familie van de toenmalige premier Wen Jiabao zelfs miljarden euro's bijeen harkte. Het Chinese regime zwijgt over de kwestie.

Vrijwel precies Meijdam's eerdere woorden.
    Goh, wat zat Marten Toonder er toch bovenop toe hij zijn journalist de dierenidentiteit van een rat gaf    ...
    En daar zijn de eerste feiten:


Uit; De Volkskrant, 23-08-2013, van correspondent Anne Meijdam

Bo Xilai ontkent te zijn omgekocht

De gevallen Chinese politicus Bo Xilai ontkent illegaal geld te hebben aangenomen van twee zakenlieden. Dat verklaarde hij tijdens de eerste dag van China's sensationeelste rechtszaak sinds het einde van de Culturele Revolutie ruim dertig jaar geleden.    ...


Red.:   Feit nummer één: Bo kan zichzelf vrijelijk verdedigen, in tegenstelling tot de veronderstelling dat er eigenlijk al meteen een vonnis zou worden uitgesproken.

  Later vroeg hij om een eerlijk vonnis: 'Ik hoop dat de rechter redelijk en eerlijk zal besluiten in navolging van de wetten van ons land.' De liveblog van de rechtbank werd door 300 duizend personen gevolgd. De berichten werden talloze malen doorgetwitterd.

Feit nummer twee: hij kan vrijuit spreken.
  Van die twijfel was op de sociale media niets te merken. Een nieuwslezer van Phoenix TV checkte tijdens een live-uitzending haar mobieltje om zich op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen in Jinan.

Feit nummer drie, is hieruit af te leiden: het proces is niet gesloten, in tegenstelling tot de eerdere beweringen, en dat van Bradley Manning.
  Vandaag is de laatste dag van het proces.

Feit nummer vier: het proces is niet binnen een dag afgelopen, in tegenstelling tot de eerdere beweringen.
    Natuurlijk had Meijdam ook weer het nodige gelul:
  Het is onduidelijk hoe de officier van justitie een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid in Bo's schoenen zal schuiven. Dat deze echter zal worden veroordeeld, staat vrijwel vast.
    Bo's grootste misdaad in de ogen van de centrale regering was ongetwijfeld de verstoring van de minutieus voorbereide machtswisseling in Peking eind vorig jaar. Met zijn populariteit trachtte Bo zich een positie te verwerven in het Centraal Comité van het Politbureau. Voor de formalistische partijtop was dat een doodzonde.

De bekende kremlinologie-onzin.
   Dit verhaal was dusdanig onvolledig, dat de redactie zich geroepen voelde het aan te vullen:


Uit: De Volkskrant, 23-08-2013, van de buitenlandredactie

Hoofdrol internet bij proces-Bo

De Chinese autoriteiten hebben via internet ongekend veel aandacht besteed aan het proces tegen Bo Xilai. Via Weibo, de Chinese variant op Twitter, konden - althans in theorie - miljoenen personen het proces volgen dankzij meldingen vanuit de rechtbank in Jian.    ...   


Red.:   En hier staat Meijdam dus regelrecht voor leugenaar - door zijn eigen redactie neergezet. Maar ook deze redactie wil daar natuurlijk een draai aan geven.

  'Zoiets is hier nog nooit gebeurd,' zei Li Yonggang, een Chinese internetspecialist. Volgens hem hebben de autoriteiten voor openheid gekozen 'om allerlei soorten van speculatie tegen te gaan.'   
    Volgens een andere expert, Yang Dali, probeert de rechtbank de eigen geloofwaardigheid veilig te stellen.  ...

Oftewel: kiest men voor geslotenheid, wijst dat op foute bedoelingen van de overheid. en kiste men voor openheid, wijst dat ook op foute bedoelingen van de overheid.
    De volgende dag:


Uit: De Volkskrant, 24-08-2013, van correspondent Anne Meijdam

Hoofdrol voor zelfverzekerde Bo

In het corruptieproces tegen de gevallen Chinese politicus toonde deze zich strijdlustig. Zo verwees hij de verklaring van zijn vrouw naar de prullenbak: 'Ze is krankzinnig.'


De gevallen Chinese politieke leider Bo Xilai is nog altijd een onverbeterlijke vechtjas. Daar liet hij gisteren geen twijfel over bestaan tijdens de tweede dag van zijn proces in de oostelijke stad Jinan. ...


Red.:   En alweer staat Meijdam voor leugenaar - het proces is niet binnen een dag afgelopen. Dus maar herhaling van de valse propaganda:

  Een opvallende transparantie die behalve tot enthousiasme, vooral ook leidde tot veel verbazing en hier en daar zelfs tot cynisme. 'Ik vraag me af of Bo Xilai zich zo gedraagt volgens afspraak met de overheid', aldus rechtenstudent Xu Geng (24) in Peking.

En natuurlijk is  rechtenstudent Xu Geng (24) in Peking (indien deze al bestaat) volkomen representatief voor heel China.
    De datum van dit rapport is een zaterdag. Dat wil zeggen: even geen kranten meer. Maar de website blijft gewoon open, en dus kan de berichtgeving daar gewoon doorgaan. Dat gebeurde dan ook. Bij CNN. Anne Meijdam lag vermoedelijk met migraine op bed, want geen berichten van hem. Binnen korte tijd zo hard voor leugenraar te staan, gaat je tenslotte niet in je kouwe kleren zitten (wie hier enige speculatie in ontdekt, bedenke dat dit nog niets is vergeleken bij net niveau van speculeren, van de heer Meijdam). Hier dus de berichten van CNN:


Uit: CNN.com, 25-08-2013. By Steven Jiang, CNN uitleg of detail

China's Bo Xilai faces off with ex-police chief key to his downfall

Bo trial wraps up third day Saturday in Jinan
The former top official has mounted a tough defense against bribery charges
So far, Bo has stolen the show, attacking prosecution's case and ridiculing testimony


Facing his former deputy whose attempted defection to the United States sealed both men's fate, fallen high-flying politician Bo Xilai continued his defiant stance Saturday as his increasingly dramatic trial stretched into a third day.    ...


Red.:   Tja, een derde dag. Het kloppen in het hoofd van Anne wordt erger ...


Uit: CNN.com, 25-08-2013, By Steven Jiang, CNN uitleg of detail 

China's Bo Xilai rebuts testimony of ex-police chief key to his downfall

Bo Xilai slams his former police chief as a "liar with extremely bad character"
Trial adjourned after half a day on Sunday, to resume for day 5 on Monday
Bo facing trial for corruption, embezzlement and abuse of power
Wang says he tried to seek U.S. asylum because he feared for his safety


Calling his former deputy a "liar with extremely bad character," fallen high-flying politician Bo Xilai on Sunday rebutted the testimony of the prosecution's star witness as his increasingly dramatic trial stretched into a fourth day.    ...


Red.:   En zelfs een vierde dag .... Zullen we ooit nog van de heer Meijdam horen ...?
    En nog een vierde bericht:


Uit: CNN.com, 26-08-2013, By Steven Jiang, CNN uitleg of detail

China's Bo Xilai rebuts testimony of ex-police chief key to his downfall

Bo Xilai slams his former police chief as a "liar with extremely bad character"
Trial adjourned after half a day on Sunday, to resume for day 5 on Monday
Bo facing trial for corruption, embezzlement and abuse of power
Wang says he tried to seek U.S. asylum because he feared for his safety


Calling his former deputy a "liar with extremely bad character," fallen high-flying politician Bo Xilai on Sunday rebutted the testimony of the prosecution's star witness as his increasingly dramatic trial stretched into a fourth day.    ...


Red.:    Op maandag 26 augustus is er weer een papieren krant. Maar geen Bo Xilai daarin. Meijdam zit kennelijk nog over de medicijnen.
    En dan, op dinsdag:


Uit: De Volkskrant, 27-08-2013, van correspondent Anne Meijdam

China | Proces van de eeuw tegen gevallen leider afgerond

Zware strafeis voor 'ontkennende' Bo Xilai

Bo Xilai weigert schuld te bekennen en mede daarom dient hij zwaar te worden gestraft. Dat zeiden de aanklagers tijdens hun slotpleidooi in het vijf dagen durende proces in de oostelijke stad Jinan.


'We nemen de gelegenheid te baat om Bo Xilai eraan te herinneren dat de feiten van de misdaden onweerlegbaar zijn. Ze kunnen niet naar eigen goeddunken worden gemanipuleerd', aldus de verklaring van de officieren van justitie.    ...


Red.:   Anne is kennelijk weer genoeg hersteld van zijn ziekbed. Maar de aanval was toch kennelijk zo zwaar, dat alle gebeurtenissen van de achterliggende dagen volledig aan hem voorbij zijn gegaan. Zijn bericht op dinsdag gaat over het einde van de proces en de afronding. En geen woord over het feit dat er liefst vier procesdagen zijn verstreken.. Alleen maar prietpraat. Een stukje uit het begin van alle alinea's:

  De voormalige partijbaas van de zuidelijke metropool Chongqing stond terecht wegens corruptie en machtsmisbruik. ...
    'Ik weet dat ik niet perfect ben', zei Bo maandag in zijn slotverklaring. ...
    De politiechef vluchtte begin vorig jaar naar een Amerikaans consulaat nadat hij zijn woedende baas durfde te vertellen dat diens vrouw een Engelse zakenman had vergiftigd. ...
    Dat Bo schuldig zal worden verklaard is wel zeker. Maar de strafmaat is onduidelijk. ...
    Vanwege zijn felle anti-misdaad acties en neo-maoistische campagnes was de partijchef tijdens zijn ambtsperiode in Chongqing uitermate geliefd onder de dertig miljoen inwoners. ...
    Bo wordt ervan beschuldigd dat hij van twee zakenmannen zo'n 2,5 miljoen euro zou hebben aangenomen. ...
    Verder zou zijn vrouw een villa aan de Franse Rivièra cadeau hebben gekregen van een zakenrelatie. ...
    Gevoelige rechtszaken spelen zich in China doorgaans af achter hermetisch gesloten deuren. In de afgelopen dagen echter blogde de rechtbank in Jinan de Bo-zaak met oprispingen semi-live. ...
    Of de blog helemaal waarheidsgetrouw was is de vraag ...
    Het vonnis wordt over enkele weken verwacht.

Dus schiet de Nederlandse Koude-Oorlogredactie, uh, buitenlandredactie, te hulp:


Uit: De Volkskrant, 27-08-2013, door Fokke Obbema

Analyse | Proces Bo Xilai

Hoofdrolspeler hield zich niet aan het script

Strak geregisseerd en vlotjes verliep het proces tegen de ambitieuze Chinese leider bepaald niet. Bo bleef ontkennen tot het einde.


Een hoofdrolspeler die zich met verve verdedigt, een rechtbank die de buitenwereld op de hoogte houdt via het Chinese Twitter en maar liefst vijf zittingsdagen - het proces tegen toppoliticus Bo Xilai zat vol verrassingen. Maar hoe tevreden kunnen de hoogste leiders terugkijken op dit 'proces van de eeuw'?
    Nogal wat experts wisten het van tevoren zeker: het proces zou strak geregisseerd en vlotjes verlopen. Van de één à twee zittingsdagen zou de buitenwereld maar weinig vernemen. Bo zou deemoedig schuld bekennen in de hoop op een korte gevangenisstraf en die zou hem ook al van tevoren zijn gegund. Eigenlijk zou de zaak ook schriftelijk kunnen worden afgedaan.    ...


Red.:    'Nogal wat experts' ... Om te brullen van de lach. Alle kletsica's van de pers en iedereen met wie ze omgaan, allemaal vijanden van China, natuurlijk hebben dit staan rondtoeteren. Inclusief de eigen expert, de heer Anne Meijdam.

  Maar de werkelijkheid hield zich niet aan dit script. Zo was er sprake van onverwachte openheid via Weibo, de Chinese variant van Twitter. Volledig waren de live-berichten die de rechtbank daarop plaatste niet - de klachten van Bo over zijn gevangenschap kwamen niet door de censuur. Maar aan zijn weerwerk werd wel ruim aandacht geschonken.

'Maar de werkelijkheid hield zich niet aan het script'... Nog meer lachen. Bijna exact de alhier veelaangehaalde uitspraak van filosoof Hegel die, toen toegeroepen bij een lezing vanuit het publiek "Uw beweringen zijn in strijd met de feiten!", antwoordde met "Des te erger voor de feiten!".
    Het was weer allemaal zeer vermakelijk.
    overigens wordt er op dit moment en tegelijkertijd door de Koude-oorlogshitsers van de Volkskrant samengespannen met de staatsterroristen in Amerika, om Syrië te bombarderen, met name de regeringstroepen van president Assad, die gesteund wordt door Rusland, omdat de soennitische terroristen een gasaanval op de eigen bevolking hebben gepleegd uitleg of detail .
    Hier hebben we zo'n vijand van China, die normaal opgevoerd wordt als anonieme "deskundige":


Uit: De Volkskrant, 17-09-2013, van correspondent Anne Meijdam

Reportage | Censuur in China

Houden deze foto's Li uit de cel?

China heeft de censuur voor bloggers aangescherpt. Wie 'geruchten' verspreidt, wacht drie jaar gevangenisstraf. Blogger Li Xinde wapent zich met foto's van buitenlandse journalisten.


De Chinese politie arresteerde in de afgelopen weken honderden bloggers en daarom laat Li Xinde zijn ontmoetingen met buitenlandse journalisten nu liever fotograferen. 'Dat lijkt me veiliger', zegt de Chinese blogger, terwijl hij de kiekjes laat zien die hij langs de muur van zijn woonkamer heeft opgehangen. 'Baat het niet, dan schaadt het niet. Als ze hier op de deur komen kloppen, is het ten minste meteen duidelijk dat het internationaal aandacht gaat krijgen als ik verdwijn.'    ...


Red.:   En om te bewijzen hoe snel dat gebeurt en hoe definitief je verdwijnt om nooit meer terug te keren, dat verdwijnen nadat je een interview met een westerse journalist hebt gehad, heeft Li Xinde al zijn verdwijningen op de muur geplakt:


Allemaal foto's van Li met buitenlandse journalisten aan de muur, allemaal "verdwijningen voor goed" - die Li Xinde presteert meer dan Lazarus.
    Een oude bekende komt weer eens terug:


Uit: De Volkskrant, 05-11-2013, column door Thomas Friedman (The New York Times). Vertaling: Leo Reijnen

Oproep aan Amerika. Hallo? Hallo? Hallo?

...    Of we nu gevreesd werden of aanbeden, Amerika bleef de buitenmaatse norm waaraan iedereen werd afgemeten. Wat wij hier hebben opgebouwd, wat wij droomden, was voor veel mensen hun toekomstbeeld. Tegenwoordig is dat beeld voor veel mensen veranderd in dat van een dronken chauffeur, alsof een mentor waarop je altijd vertrouwde zwaar aan de drank is gegaan en onvoorspelbaar gedrag vertoont. En wat dat toekomstbeeld betreft: het land dat aan de hele wereld liet zien hoe je met vereende krachten iemand op de maan zet en nazisme en communisme verslaat ...


Red.:   En zeer oude maar inmiddels redelijk wijdverbreid toegegeven leugen: dat Amerika het nazisme heeft verslagen. De werkelijkheid: het nazisme was in 1944, toen de Amerikanen in Europa aankwamen, allang verslagen. Door de communisten.
    Nog eentje van de traditionele soort "met tijdsomkering"::

   
Uit: De Volkskrant, 11-11-2013, hoofdredactioneel commentaar, door Arnout Brouwers

Goodfellas

Was het Rusland-Nederlandjaar een succes? ...
    Te hopen valt dat vooral het incident rond de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in het geheugen gegrift staat. Hij werd op schaamteloze manier mishandeld en vernederd in zijn appartement kort nadat een dronken Russische diplomaat ten onrechte door de politie was aangehouden in Den Haag. De Nederlandse minister Timmermans reageerde inadequaat op dat Haagse incident - met verlate excuses en Edith Piaf (Non, je ne regrette rien). ...


Red.:   Het was natuurlijk andersom: eerst was er de Russische diplomaat die werd gemolesteerd en gearresteerd, toen de wegwuivende reacties van Timmermans (meerdere), en pas daarna de molestatie van de Nederlandse diplomaat. Die, in Nederlandse ogen, natuurlijk de enige echte schanddaad was.:
  Maar dat staat in geen verhouding tot de gewelddadige Russische wraakactie.

Balken en splinters, enzo ...
    Een Engelse historica doet haar woordje:


Uit: De Volkskrant, 08-11-2013, van verslaggever Bert Lanting

Interview | Catherine Merridale

'De Kremlin-bezoeker moet zich nietig voelen'

Een erg vrolijk bestaan heeft geen enkele bewoner van het Kremlin ooit gehad. De pracht en praal is bedoeld om gasten te imponeren. 'Soms doet Poetin er nog een schepje bovenop.'


Tussentitel: Die Gouden koepels verheffen je, zodat je de bloedbaden en martelpraktijken vergeet

Als koning Willem-Alexander vandaag op bezoek gaat in het Kremlin is het te hopen dat hij via de Waterpoort naar binnen wordt gelaten. 'Dat is de mooiste poort die naar het Grote Kremlinpaleis leidt. Dan krijgt hij de gebruikelijke koninklijke ontvangst. Als hij via een zijpoort wordt binnengelaten, dan willen ze hem op zijn nummer zetten', zegt Catherine Merridale, een Britse historica die net een geschiedenis van het Moskouse Kremlin heeft geschreven.    ...


Red.:   Deze redactie kent geen enkel geval van een Engels historicus, voor zover aangehaald door de huidige media, die niet rabiaat anti-Russisch en anticommunistisch is. Die eigenschappen komen meer voor over de hele wereld, maar de Engelsen gaan gemiddeld een tandje of twee verder. Dat heeft vermoedelijk een reden dicht bij huis. De wereld heeft namelijk nog dagelijks te maken met smerige praktijkven van de Engelsen in hun koloniale periode. Verschillende volken bij elkaar stoppen onder het motto "verdeel en heers"- het is van een walgelijke doortraptheid. Zo hebben ze onder ander de Hoetoe's en Toetsi's bij elkaar gestopt. En de Tamils uit India bij de Singalezen op Sri Lanka. En wat is een betere afleider van je eigen wandaden door anderen ervan te beschuldigen.
    Daarbij dient ook de kleinere leugen of propagandatruc niet veronachtzaamd te worden. Zoals die uit de kop. Zo zijn er bijvoorbeeld de Engelse grote feestdagen: Trooping The Colour of Rememberance Day: fascistische uitingen van blinde militaire macht. En al die Engelse gebouwen die op niets anders lijken dan kazernes
    Met dit in het hoofd terug naar het Kremlin. Hier een citaat uit het script uitleg of detail van de Amerikaanse romantische film-komedie .The American President uitleg of detail , over een soort president dat Amerika nooit zal krijgen:  en integer mens - zijn naam in de film is Andrew Shepherd. Hier spreekt hij een politieke activiste toe, die hij rondleid in het Witte Huis:
  Shepherd
Did you know that when the City Planners sat down to design Washington, D.C., their intention was to build a city that would intimidate and humble foreign heads of state? It's true.

Sydney
I didn't know that.

Shepherd
The White House has the single greatest home court advantage in the modern world. 

Die historica Catherine Merridale is een doortrapte leugenaar. Tot je haar door hebt. Dan is die Catherine Merridale een ordinaire leugenaar. En evenzo bijna alle van haar beroepsgenoten. In ieder geval voor ze stammen uit het Engelse taalgebied.
    Met grote regelmaat een enorm voordeel van de Koude Oorlog-propaganda is haar stompzinnigheid. Met name bij de vaste correspondenten:


Uit: De Volkskrant, 08-11-2013, van correspondent Anne Meijdam

'Economisch model is uitgewerkt'

Het tijdperk van ongebreidelde economische groei is voorbij en de Chinese partijtop staat voor harde keuzes op het Derde Plenum. ...
    Dat geldt ook voor het verhogen van de consumentenuitgaven. Peking wil zich voor de economische groei minder richten op de export en daarvoor moeten Chinezen meer geld besteden in eigen land. Burgers moeten dan wel veel meer bestaanszekerheid krijgen. 'In de praktijk werd huishoudens in de laatste dertig jaar een oor aangenaaid. Hun inkomens bleven achter bij de economische ontwikkelingen', zegt een politieke waarnemer die anoniem wil blijven. 'Als de groei 11 procent was, kregen de huishoudens 7 of 8 procent. Die 3 of 4 procent werd afgeroomd door de staatssector en de elite. Precies die elite die nu in het Plenum bijeenkomt. De economische neergang zorgt al dat de koek kleiner wordt en nu moet de elite worden gedwongen van dat kleinere stuk ook nog eens een deel op te geven voor het gewone volk. Dat wordt herrie.'    ...


Red.:   En als je stompzinnig bent, valt het totaal niet op dat dit een bijna perfecte spiegel is van het westerse neoliberale en kapitalistische systeem:

  In de praktijk werd huishoudens in de laatste dertig jaar een oor aangenaaid. Hun inkomens bleven achter bij de economische ontwikkelingen. Als de groei 11 procent was, kregen de huishoudens 7 of 8 procent. Die 3 of 4 procent werd afgeroomd door de financiële sector en de elite.

Enige verschillen: in de westerse versie zijn de verschillen ten nadele van de huishoudens nog groter dan in China.

  De economische neergang zorgt al dat de koek kleiner wordt en nu moet de elite worden gedwongen van dat kleinere stuk ook nog eens een deel op te geven voor het gewone volk.

De verschillen hier zijnde dat er in China geen sprake is van een economische neergang maar een verminde groei, en in het westen daadwerkelijk sprake is van een economische neergang. Veroorzaakt door het voorgaande: de financiële sector heeft het bloed uit de economie gezogen.
  Dat wordt herrie.

En hier is er weer minder verschil. Alleen dat het vermoedelijk langer zal duren dat er een opstand komt omdat de daders ietwat minder zichtbaar zijn. Maar dat betekent volgens de sociologische theorie en praktijk van omwentelingen dat de verschijnselen alleen maar sterker zullen zijn  .
    Europa heeft olie op het vuur gegooid van de tegenstellingen binnen Oekraïne door het starten van onderhandelingen met in feite lege beloftes (natuurlijm stopt Rusland dan zijn steun aan Oekraïne en dat kunnen ze economisch net zo min trekken als dat Nederland de grens met Duitsland zou sluiten). De graaiers-aanhangers zijn een opstand begonnen:


Uit: De Volkskrant, 23-01-2014, hoofdredactioneel commentaar, door Arnout Brouwers

Duimen voor Kiev

Oekraïne is Rusland niet. Als Janoekovitsj dit niet begrijpt, dreigen geweld en een burgeroorlog.Red.:    Voor alle duidelijkheid eerst een feit dat de auteur "vergeet" te vermelden: Janoekowitsj is gewoon gekozen. In verkiezingen. Een vergeten uit liefde voor de Oekraïne. Of:
  Oekraïne is Rusland niet. Oekraïne beleefde negen jaar geleden een democratische straatrevolutie en de civil society is er springlevend. Het land is, ondanks zijn grote verwantschap met Rusland, te Europees om zich nogmaals te laten knechten.

Anti-Rusland.
    En wat is knechten?
  Sinds hij in december een miljardendeal met president Poetin sloot - die het land economische adem moet geven tot de presidentsverkiezingen volgend jaar - lijkt Janoekovitsj voor de 'Russische weg' te kiezen.

En dus in Janoekovitsj fout, want Rusland is fout.
    Maar waar het hier om gaat, is de berichtgeving - sterk pro-Westers en pro-graaiers (het westen is op dit moment bezet door de neoliberale graaiers). Arnout Brouwers is correspondent in Rusland. En is dus sterk anti-Rusland is. De berichtgeving van Arnout Brouwers en de rest van de Volkskrant dienaangaande heeft dus nul komma nul betrouwbaarheid: alleen indien expliciet bewezen kan je het voor waar aannemen, en neem anders het tegendeel aan.


Naar Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .